aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 2015: az év 25 legjobban várt filmje #1 (blockbusterek) Zalaba_Ferenc
2015. január 03. 17:50:00

Kategória: film 11 komment

Két részletben tárjuk elétek, hogy milyen filmekre csöppenünk már most, mert hát ennek az egész filmszeretős blogozáshoz a várakozás - ha úgy tetszik: a hype - legalább annyira hozzátartozik, mint a tényleges filmek élvezete. Ugyan idén mégsem halunk meg a mozikban, mert úgy tűnik, a stúdiók időközben észbe kaptak, és ahelyett, hogy kiütnék egymást, inkább odébbsátoroztak portékáik egy részével, hogy jövőre is legyen mire csíkozni. Szerény személyem a (wannabe) blockbustereket, azaz a nagyfilmeket veszi górcső alá, míg Barna majd az év legígéretesebb függetlenjeit, Oscar-várományosait és nemzetközi bemutatóit állítja hadrendbe. Az már most kijelenthető, hogy lesz mit nézni.

25. Az éhezők viadala: A kiválasztott, 2. rész (The Hunger Games: Mockingjay, Part 2)

R.: Francis Lawrence
Fsz.: Jennifer Lawrence, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson
Magyarországi bemutató: 2015. november 19.
Miért: Ugyan az első rész erősen kikezdte a valaha sokkal szebb napokat látott, de azért még mindig töretlenül népszerű YA sci-fi filmfolyam minőségét, a háborút ígérő lezárást muszáj lesz látni, és remélhetőleg Katniss saját kitépett karjával veri majd agyon Snow elnököt.

thehungergames_mockingjay2_lesi.jpg

24. Pixels

R.: Chris Columbus
Fsz.: Adam Sandler, Josh Gad, Peter Dinklage, Kevin James, Michelle Monaghan
Magyarországi bemutató: 2015. augusztus
Miért: Adam Sandler-filmre elég ritkán szoktam rácuppanni, de a 80-as évekből érkező gémerként erre a darabra muszáj, ugyanis a sztori szerint Földünket az akkori játékokra emlékeztető támadók (Donkey Kong, Pac-Man, Space Invaders, stb.) rohanják meg - egy rosszindulatú, ám eléggé rosszul informált idegen létformának hála -, és az elnök (Kevin James!) arcade-szakértőket (Sandler, Gad, Dinklage) hív meg az ellencsapás megszervezésére. Ha a pisihumor otthon marad, akkor ez lehet az év egyik legjobb akciókomédiája.

poster_pixels.jpg

23. A fantasztikus négyes (The Fantastic Four)

R.: Josh Trank
Fsz.: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell
Amerikai bemutató: 2015. augusztus 7.
Miért: Az előző inkarnációnál még galambokkal eljátszatva is csak jobb lehet, ám Josh Trank (Az erő krónikája) a nem csupán fiatalosra, hanem rasszok tekintetében is sajátosra vett változata alaposan felforgathatja mindazt, amit a Fantasztikus Négyesről eddig tudni véltünk, főleg ha igaz a pletyka, mi szerint a filmben Dr. Doom valójában egy ideges blogger lesz. Eme hajmeresztő híreket leszámítva lassan viszont marketing-téren is elkezdhetnék odatenni magukat.

22. Minyonok (Minions)

R.: Kyle Balda, Pierre Coffin
Fsz.: Sandra Bullock, Michael Keaton, Jon Hamm, Steve Coogan
Magyarországi bemutató: 2015. július 9.
Miért: Az alábbi előzetest már olyan sokszor megnéztük a fiammal, hogy nem volt mit tenni: megadtam magam a minyonok bájának. Meglátjuk, mire mennek Gru nélkül.

21. Jupiter felemelkedése (Jupiter Ascending)

R.: Andy & Lana Wachowski
Fsz.: Channing Tatum, Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean
Magyarországi bemutató: 2015. február 5.
Miért: A Wachowski-testvérek egy egészen más univerzumból hozzák a közönségfilmjeiket, melyek közül eddig ugyebár csak egy találta meg itthon a közös hangot a néppel, az viszont nagyon. Az állati génekkel keresztezett emberfigurákkal, intergalaktikus hercegnőkkel és más eszement dolgokkal apelláló sci-fi is van olyan őrült, hogy vagy nagyon betaláljon, vagy pedig... go, speed racer, go!

20. Everest

R.: Baltasar Kormákur
Fsz.: Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Josh Brolin, Jason Clarke, Emily Watson, John Hawkes
Magyarországi bemutató: 2015. szeptember 17.
Miért: Az 1996-ban játszódó,  megtörtént esetet feldolgozó hegymászó drámában három rivális csapat indul neki a világ legmagasabb csúcsának, hogy aztán egy kegyetlen vihar tizedelje meg őket. Baltasar Kormákur filmje fogcsikorgató hideget és izgalmakat ígér, a minőséget pedig a kitűnő szereposztás Simon Beaufoy forgatókönyve garantálja majd... remélhetőleg.

everest.jpg

19. Terminator: Genisys

R.: Alan Taylor
Fsz.: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clark, Jason Clarke, Jai Courtney
Magyarországi bemutató: 2015. július 2.
Miért: Ugyan az első előzetes nem volt annyira meggyőző, az azt megelőző képek meg aztán főleg nem, de az idősíkokkal való kavarás, és a szinte összes korábbi Terminátor-filmmel való kokettálás miatt mégis meglehetősen izgalmas darab a T5, és ha el is cseszik, még egyszer utoljára akkor is halhatjuk Arnie szájából az ikonikus szavakat. Már azért megéri vágni a centit.

18. SpongyaBob: Ki a vízből! (The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water)

R.: Paul Tibbit, Mike Mitcheel
Fsz.: Tom Kenny, Bill Fagerbakke, Rodger Bumpass, Antonio Banderas
Magyarországi bemutató: 2015. február 12.
Miért: Nem csak kisklambók és más tudatállapotba került egyetemisták bírják SpongyaBobot, hanem azok is, akikbe - már megbocsáss - szorult egy kis humorérzék, és ugyan a 3D-s pimpet szokni kell, de a látottak alapján az ártatlan őrület ismét nagyadagban érkezik majd. Irány a Gógyi Mogyi!

17. Crimson Peak

R.: Guillermo del Toro
Fsz.: Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Charlie Hunnam, Mia Wasikowska
Magyarországi bemutató: 2015. október 15.
Miért: Félúton elhalt projektek és bugyuta szörnyfilmek után Guillermo del Toro visszatér ahhoz, amihez legjobban ért, ráadásul mindezt kosztümös környezetben, figyelemreméltó színészek támogatásával és remélhetőleg remek atmoszféra kíséretében. Ő maga azt mondta, a családi tragédián élősködő szellemházas horror lesz karrierjének legijesztőbb filmje: hajlamos vagyok hinni neki.

16. Halálos iramban 7. (Furious 7)

R.: James Wan
Fsz.: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jason Statham, Kurt Russell
Magyarországi bemutató: 2015. április 2.
Miért: Miután a Furious-széria egyedülálló módon részről részre nagyobb tömegeket kezdett bevonni (és minőségben is határozott fejlődést mutatott fel), idén új rendezővel jelentkezik, és ugyan ez egyelőre az előzetesen nem látszik, de James Wan már korábban is bizonyította, hogy ért a terekhez. Remélhetőleg Paul Walkertől is tisztességgel búcsúznak majd.

15. Jurassic World

R.: Colin Trevorrow
Fsz.: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Judy Greer, Vincent D'Onofrio
Magyarországi bemutató: 2015. június 11.
Miért: Majd másfél évtizednyi hiátus után a dinók visszatérnek a vászonra, hogy ismét az emberek orrára koppintsanak (hogy aztán jól leharapják azt), akik szemlátomást semmit sem tanultak a hibáikból, és már megint Istennek képzelik magukat. Sőt, ezúttal egy korábban nem létező, ún. D-Rexet is létrehoztak, amelyik okosabb és vérszomjasabb, mint bármely kihalt kollégája. Az előzetes szerint ez a lény olyan durva, hogy még a raptorok is inkább Űrlord mellé állnak.

14. The Man from U.N.C.L.E.

R.: Guy Ritchie
Fsz.: Henry Cavill, Armie Hammer, Alicia Vikander, Hugh Grant
Magyarországi bemutató: 2015. augusztus
Miért: Bizakodásra ad okot, hogy a stúdió az eredeti januárról a sokkal termékenyebb augusztusra helyezte át az azonos című sorozat alapján készült kémvígjáték bemutatóját, melyben egy amerikai (Henry Cavill) és egy orosz (Armie Hammer) titkosügynök szövetkezik a hidegháború kellős közepén egy nagyobb ellenséggel szemben. A rendezői székben Guy Ritchie, én pedig bízom benne, hogy ez a film végre meghozza azt a hírnevet Armie Hammernek, ami kijárna neki.

themanfromuncle.jpg

13. Kötéltánc (The Walk)

R.: Robert Zemeckis
Fsz.: Joseph Gordon-Levitt, Ben Kingsley, James Badge Dale
Magyarországi bemutató: 2015. október
Miért: Robert Zemeckis filmje nem csupán a WTC két tornya között 1974-ben lezavart hajmeresztő mutatvány végrehajtására összpontosít majd (melynek során egy francia kötéltáncos egy kifeszített drótkötélen egyensúlyozva többször is átkelt a két torony között), hanem annak előkészületeire is, ám főleg az előbbi prezentálásához hív életre - állítólag - forradalmi technológiákat. Mindenesetre már a trailer is elég szédítő.

12. The Good Dinosaur

R.: Peter Sohn
Fsz.: Neil Patrick Harris, Judy Greer, Bill Hader, Frances McDormand
Amerikai bemutató: 2015. november 25.
Miért: Megmondjam, miért volt hiányérzeted 2014-ben? A Pixar nem jelentkezett új filmmel, azért. Eme hiányt viszont idén bőségesen pótolják, ugyanis két filmet is leszállítanak, melyek közül a The Good Dinosaurról lehet kevesebbet tudni - azt leszámítva, hogy alaposan átdolgozták, ami anno a L'ecsónak sem ártott. A letűnt korban játszódó filmben egy húsz méter magas (azaz még tinédzserkorú) dinó barátkozik össze egy kőkorszaki kisfiúval. A helyszín és a kor pazar látványvilágot és kalandokat sejtet, a címszereplő pedig izé... cuki.

the_good_dinosaur.jpg

11. Chappie

R.: Neill Blomkamp
Fsz: Sharlto Copley, Hugh Jackman, Dev Patel, Sigourney Weaver
Magyarországi bemutató: 2015. március
Miért: Az elkalibrált Elysium után új filmjének forgatókönyvét Blomkamp ismét a District 9 társírójával közösen alkotta meg. A címszereplő egy mesterséges intelligenciával és egyedülálló művészi hajlamokkal rendelkező robot, melyet két kisstílű bűnöző (a Die Antwoord két frontlénye alakításában) rabol el és rejt el a dél-afrikai gettóban. Az egyéni tulajdonságokkal rendelkező robot hamarosan jókora felfordulást kelt a társadalom minden szintjén.

10. Mission Impossible 5

R.: Christopher McQuairre
Fsz.: Tom Cruise, Jeremy Renner, Paula Patton, Simon Pegg, Alec Baldwin
Magyarországi bemutató: 2015. december 24.
Miért: Tom Cruise ismét a lehetetlenre vállalkozik, ám ezúttal nem csak nemzetközi mesterbűnözőkkel találja szemben magát, hanem egy messzi-messzi galaxissal is, amely alig egy héttel korábban veti be magát a mozikba. Egyelőre még nem tudni, mi körül forog majd Christopher "Én írtam a Közönséges bűnözőket" McQuairre rendezése, de Ethan Hunt (Cruise) a Fantom protokoll életbelépése során verbuvált csapata élére áll, és ilyen kaszkadőrmutatványokat hajt végre:

missionimpossible5_tomcruise.jpg

9. Hangya (Ant-Man)

R.: Peyton Reed
Fsz.: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly, Corey Stoll
Magyarországi bemutató: 2015. július 23.
Miért: Ha a rendezői szék támláján továbbra is Edgar Wright neve díszelegne, valószínűleg a top 3-ban üdvözölném a Hangyát, ám továbbra is a Marvel egyik legizgalmasabb projektjeként tekintek rá, melyben egy kisstílű tolvaj (Rudd) nagymenő tulajdonság (méretben összemegy, erőben megnő) birtokosa lesz, melyet be is vet... a világ megmentése érdekében. Oké, a sztori nem túl fényes, de ha humorosra veszik, akkor nyert ügye van. És mivel Paul Rudd játssza a főszerepet, egyértelmű, hogy humorosra veszik. Három nap múlva jön az első előzetes!

ant-man_paulrudd.jpg

8. Agymanók (Inside Out)

R.: Pete Docter, Ronaldo del Carmen
Fsz.: Diane Lane, Kyle MacLachlan, Amy Poehler, Bill Hader
Magyarországi bemutató: 2015. június 18.
Miért: Számtalan alkalommal hangot adtam már annak, mennyire ígéretes az Agymanók sztorija, melyben az emberi érzelmek a fejünkben élő különböző karakterek formájában jelennek meg, és egymással viaskodva mutatják be, mi játszódik le egy kislány fejében. A legutóbbi előzetes alapján a szitu rengeteg humort rejt magában.

7. Kingsman: A titkos szolgálat (Kingsman: The Secret Service)

R.: Matthew Vaughn
Fsz: Taron Egerton, Colin Firth, Samuel L. Jackson, Michael Caine
Magyarországi bemutató: 2015. február 12.
Miért: Vaughn ezért a (szintén) képregény-adaptációért passzolta a következő X-Ment, melynek eredetije mögött Mark "Kick/Ass" Millar és Dave "Watchmen" Gibbons áll. Hogy döntése mennyire lesz kifizetődő, az még a (közel)jövő zenéje, és a projekt akár el is hasalhat egy teljesen nóném fiú (Egerton) főszerepeltetésén, de tény, hogy a Kick/Ass előtt Aaron Johnsonról se nagyon lehetett még hallani. Az első kritikák szerint a film elképesztően humoros, őrülten véres és teljesen eszement. Mintha Bond gonosz testvére lenne. Helyes, helyes.

6. A marsi (The Martian)

R.: Ridley Scott
Fsz.: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels
Amerikai bemutató: 2015. november 25.
Miért: Már előre látom a kritikákat: "Robinson Crusoe találkozik a Gravitációval", és igazából nem is tévednek majd nagyot, habár a film alapjául szolgáló könyv sokkal tudományosabb (és mégis van olyan izgalmas), mint a Gravitáció, ellenben nincs benne Péntek. Ehelyett egy marsi expedíció a megnevezett planétán ragadt tagjának (Damon) történetét meséli el, aki szűkös erőforrásait bevetve próbál életben maradni addig, míg ő - meg a világ - ki nem találja, hogy juthatna haza. Lehet, hogy ez lesz az első olyan Magyarországon forgatott film, amely végre nagy siker lesz?

the_martian.jpg

5. Bosszúállók: Ultron kora (The Avengers: Age of Ultron)

R.: Joss Whedon
Fsz.: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson
Magyarországi bemutató: 2015. május 7.
Miért: A földkerekség második legsikeresebb filmjének folytatása minden tekintetben rátesz az elsőre - épp most forgattak le hozzá néhány plusz akciójelenetet, és már azt megelőzően is azt nyilatkozta a Marvel, hogy egyetlen másik korábbi filmjükben nem volt olyan sok vizuális effektus, mint az Ultron korában lesz -, és talán ez nem is annyira meglepő, hisz ha egy olyan monumentális vállalkozást, illetve sikert folytatsz, mint amilyen az első rész volt, akkor csak a hatványozás tud segíteni. Májusban kiderül, hogy Joss Whedon bírja-e majd a terheket.

4. Holnapolisz (Tomorrowland)

R.: Brad Bird
Fsz.: Britt Robertson, George Clooney, Hugh Laurie, Judy Greer
Magyarországi bemutató: 2015. május 28.
Miért: Felejtsd el a magyar címet (vagy még inkább: mondj jobbat), és koncentrálj arra, hogy Damon Lindelof (Lost, Prometheus) és Brad Bird (Szuper Haver, A hihetetlen család) közös projektjéről van szó, amelyben egy átlagos lány felfedez egy titokzatos világot, amely egy másik korban és térben található. A steampunk elemekkel tarkított film Disney birodalmát is új színben tünteti fel, azaz keveredik benne a tényleges és a filmes valóság, meg a fantasztikum. Mit lehetne benne nem szeretni?

3. Spectre

R.: Sam Mendes
Fsz.: Daniel Craig, Ralph Fiennes, Dave Bautista, Christoph Waltz, Monica Bellucci
Amerikai bemutató: 2015. november 5.
Miért: A Skyfall majd teljes alkotógárdája visszatér, hogy feltámassza a James Bond-filmek második legismertebb szervezetét, amely az MI6-szel ellentétben(?) világuralomra törekszik, és úgy tűnik, szoros kapcsolatot ápol a legutóbb parkolópályára tett Quantummal. Ha minőségben, hangulatban és a régi és új közötti mágikus egyensúly fenntartásában hozza a Skyfall szintjét, akkor újabb klasszikusra számíthatunk. Meg ha tényleg jól átírják a befejezést.

2. Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road)

R.: George Miller
Fsz.: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Magyarországi bemutató: 2015. május
Miért: George Miller végre leszámolt a szteppelő pingvinekkel, hogy elkészítse magnum opusát, minden idők talán legextrémebb látványvilágával rendelkező akciófilmjét, melyben semmi, de semmi nem állhat az audiovizuális úthenger útjába. Adja az ég, hogy ne legyen hideg. Lehet teljesen dilis és szögegyenes, csak legyen helyén a szíve. In Max we trust.

1. Star Wars: Az ébredő erő (Star Wars: the Force Awakens)

R.: J.J. Abrams
Fsz.: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford
Amerikai bemutató: 2015. december 18.
Miért: Meglepődött itt bárki is? Mióta kiderült, hogy a Lucasfilm eladását követően új Star Wars-filmek készülnek, azóta valamennyi mozibuzi a dupla naplementés messzeséget kémleli, és úgy kapaszkodik minden infómorzsába, mintha az élete múlna rajta. November végén Abrams bedobott egy teasert, ami szinte semmit sem mutatott a filmből, mégis szanaszét elemezték, mémek egész garmadáját indította el, tetoválásokat, rajongói képeket, plakátokat és teóriákat szült, és kb. leolvasztotta az internetet. És még volt képem azt állítani, hogy nem is olyan nagy a hype. Nem a fenét nem. 

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

joss whedon guillermo del toro bond terminator tom cruise guy ritchie mad max jake gyllenhaal wachowski ridley scott pixar robert zemeckis adam sandler fantastic four mission impossible vin diesel paul rudd spongebob matthew vaughn dwayne johnson fast and furious jj abrams despicable me tom hardy neill blomkamp jessica chastain jennifer lawrence the avengers tom hiddleston brad bird tomorrowland the hunger games chris pratt top film ant-man arnold schwarznegger jurassic world star wars the force awakens top 2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr267033209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baldan8 2015.01.03. 18:12:05

off: "top 2014" rovatból mintha lemaradt volna a főattrakció. Jó-jó, én is napok óta azon agyalok, melyik 10 legyen...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.01.03. 18:13:22

@Baldan8: Napokon belül meglesz. Eléggé más lesz, mint az eddigiek, ezért tart sokáig az összeállítás.

tjunior 2015.01.04. 09:01:02

Az Armie Hammeres részt adom, igazi sztáralkat a csóka, a magányos lovasban is jó volt

pelinkovac 2015.01.04. 17:56:49

Az eddigi három hozzászólásom mindegyikét törölte a szerző. (Legalább is ezt feltételezem.) Ezek egyike sem volt vulgáris, a hasonló keretek között megengedettnél személyeskedőbb vagy sértőbb. Világosan megfogalmazott véleményeket tartalmaztak, melyek abszolút a témába vágtak. Miért nevezik ezt a tartalmat blognak, ha nem engedélyezett a vélemény szabad megfogalmazása. A szerző esetleg kifejthetné a reakcióit a témában, ha tetszik személyesen nekem, a pelinkovacpista@freemail.hu címre küldve. Persze csak akkor ha fel meri venni a kesztyűt és nem csak moderálni képes a hozzászólásokat, hanem érdemben is vitázni velük.

mindanee 2015.01.04. 19:15:38

OFF(?)

Spectre utolsó mondata ("Meg ha tényleg jól átírják a befejezést.") mire utal?

Mintha lemaradtam volna valamiről :)

Esetleg kiszivárgott valami előzetes forgatókönyv?

Nem rémlik, hogy ilyet olvastam volna az elmúlt időszakban.

Aki tudja a választ, ne habozzon :)

csgergo 2015.01.04. 19:47:34

@mindanee: Gondok voltak a forgatókönyvvel, ezért rá kellett szabadítani újabb író(ka)t, hogy megfelelően gatyába rázzák.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.01.04. 19:51:24

@mindanee: Kiszivárgott, amikor feltörték a Sonyt, de a lényeg a vele együtt kikerült emaileken van:

"In addition to an ever-expanding budget, it also appears that the film’s main storyline is something that has become a hot talking point with the studio’s executives. Several email exchanges are about the Spectre script and the many problems that the third act presents"

screenrant.com/james-bond-spectre-budget-script-leak-spoilers/

Dean6 2015.01.04. 23:25:46

A Spectre biztosan elkészül ennyi idő alatt? Azért gondolom nem lesznek benne nagy cgi akciójelenetek,de akkor is elég kapkodósnak tűnik. A Skyfall után nem kéne visszaesni megint a quantum szintjére.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.05. 14:21:57

hát ennek jó ha a felét várom...
A másik fele lehet ki is marad örökre.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.01.05. 17:51:47

@pelinkovac: Valamennyi törléshez fűztem megjegyzést. Nézz utána a személyes adatlapodon.

pelinkovac 2015.01.05. 19:07:28

@Zalaba_Ferenc: Bocs, nem találok semmilyen megjegyzést.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása