aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: a védelmező [the equalizer] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. szeptember 24. 20:35:00

Kategória: film 9 komment

A szinkron után jöjjön néhány szó magáról a filmről is. Ja, ez egy "szókátrány", és mint olyan, sok jóval nem kecsegtet. Tulajdonképpen hálásnak kellene lennetek azért, hogy én nem leszek olyan szószátyár*, mint Richard Wenk (A feláldozhatók 2., 16 utca, A mestergyilkos - micsoda rezümé!), a film forgatókönyvírója, aki úgy érezte, nem elég élére vasalt módon, célirányosan elmesélni a Nincs bocsánat és a Tűzben edzett férfi mixtúrájából készült filmjét, mindenképp kitérőt kell tennie két korrupt zsaru fülön csípése, illetve a címszereplő volt főnökeihez (Bill Pullman és Melissa Leo) tett kiruccanás irányába, hátha gazdagabbnak, mélyebbnek, emberibbnek hat majd az irománya.

Pedig mindezt simán rá lehetne bízni Denzel Washingtonra, akinek ugyan karikás a lába és ráncos az orra (mi több, még a haja is ősz lenne, ha nem borotválná kopaszra a buksiját), de a tekintetében még mindig olyan tűz ég, amely felperzseli a vásznat, és azonnali jegyváltásra ösztönöz mindenkit nemtől, kortól, bőrszíntől függetlenül. Az ő szájából még Az öreg halász és a tenger elemzése ("mindketten megvívnak még egy utolsó nagy harcot, pedig már azt hitték, túl vannak ezen") sem hat tolakodó szájbarágásnak, és mikor megjósolja, hogy hány másodperc alatt csomagol össze egy szobára való rosszfiút, hát nem kételkedsz a számításában.

Washington játssza Robert McCallt, aki környezete szerint csak egy árufeltöltő a helyi barkácsáruházban, valójában egy visszavonult különleges ügynök, akinek mestersége a halál, és ugyan egykori feleségének megígérte, hogy többé nem tér vissza ahhoz a szakmához, melyre született, mikor az orosz maffia csúnyán helyben hagy egy fiatalkorú prostit (Chloe Grace Moretz), hát ő elindul, és mindenkire lesújt hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, aki megérdemli.

És hát sokan megérdemlik. Többek között Marton Csokas is, aki a szegény ember Kevin Spacey-jeként, amúgy az orosz maffia problémamegoldójaként gonoszkodja végig a filmet, de gyakorta tehetetlen dulifulinak tűnik a vakmerőnél és vakmerőbb Denzellel szemben. Ezt a filmet igazából Tony Scottnak kellett volna megrendeznie, és hiánya annál fájóbb, minél gyakrabban nyúl a rendezői székben ücsörgő Antoine Fuqua a szuperlassítás gomb felé. A sok kitérővel együtt megáldott sztori így aztán főleg nagyon lassan megy előre, pedig nem rossz ám a matéria - az eredeti sorozat főhőse a halál MacGyvereként híresült el, és Denzel se túl gyakran folyamodik hagyományos fegyverekhez, változatosan osztja a halált, és mikor a fináléban elszabadul a barkácsáruházban, hát az maga a cirkumveniálás nonpluszultrája.

*Mégis az lettem. Bocsánat.

Címkék

kritika *** thriller denzel washington action antoine fuqua chloe grace moretz kritika szokatrany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr306728625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2014.09.24. 20:55:14

A lassítások említése és ez a trailerekben amolyan "szuperképességként" bemutatott "terepszemle" nem nagyon tetszik. Azt hittem, valami old-school jóság lesz, ami azért lassú, mert ráér és nem azért, mert azt hiszi, sok a mondandója.

CrazyDave 2014.09.24. 21:29:57

Ezen elkapott a nevetés: "...és mindenkire lesújt hatalmas bosszúval és rettentő haraggal..." :-D

Kovács Erzsébet 2014.09.24. 23:07:59

Cirkumveniálás? Segítsen ki valaki, ez honnan van?

McCl@ne 2014.09.24. 23:09:54

@Kovács Erzsébet: Ne már: Az utolsó cserkészből! ;)

Kovács Erzsébet 2014.09.24. 23:11:27

@McCl@ne: Éreztem én, hogy ez valami macsónosztalgia lesz! :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.09.25. 01:07:32

@McCl@ne: Végső soron ez is csak egy szuperhősfilm...

Llew 2014.09.25. 22:55:35

@Kovács Erzsébet: Nincs szókincsed? Te nem szoktál olvasni? :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása