aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: feláldozottak Takács Máté
2014. augusztus 17. 17:54:00

Kategória: film 32 komment

A hét kiemelt bemutatója (The Expendables - A feláldozhatók 3.) megbukott, egy régóta megfilmesítésre váró ifjúsági regényről (Az emlékek őre) kiderült, hogy kár volt az erőfeszítésekért, egy alacsony költségvetésű és még alacsonyabb Rotten Tomatoes-értékeléssel bíró krimivígjáték (Kamuzsaruk) pedig kaszált. Viszont második hete a Tini nindzsa teknőcök – A galaxis őrzői páros viszi a prímet.

expendables_3.png

> új filmek
Sylvester Stallonének minden negyed évszázadban jönnek be a számításai, és a The Expendables - A feláldozhatók a leginkább bejött számítását jelentette négy évvel ezelőtt. A régi akcióhősökkel tarkított film 100 millió dollár felett végzett, és mivel egy olyan fickó portékájáról beszélünk, aki képes volt hat részig elvinni egy Oscar-díjas filmdrámát, vajmi kevés csodálkoznivaló volt a 2012-es második részen. Azon se volt sokkal több, hogy akkor némileg alacsonyabb számok születtek Észak-Amerikában, elvégre ez az egész koncepció egy egyszeri mókának tűnt már kezdetben is – a kritikusok mégis a második menetet tartották többre, s tulajdonképpen az, hogy 85 milliót sikerült ismét a kasszákba terelni, diadalként könyvelhető el olyan arcoktól, akik visszamerészkedve az egyéni vizekre 10-20 millióknak szereztek csak érvényt. A The Expendables - A feláldozhatók 3. (The Expendables 3; hazai bemutató: augusztus 28.) az újabb várható veszteségeit még nagyobb gárdával és még több új névvel próbálta kompenzálni, eredménytelenül. A kalkulált csökkenésnél módfelett nagyobb morzsolódás állt be, mivel a Lionsgate bemutatója csak 16 millió dollárt volt képes kinyerni több mint 3300 moziból. Ez a rengeteg erőfeszítés mellett rém gyenge összeg, mindazonáltal meg-megérthető: Mel Gibson, Antonio Banderas, Wesley Snipes és Harrison Ford rég nem számítanak húzónévnek, az együttes erő is csak ideig-óráig működik, a "még több, ugyanabból" pedig legfeljebb egy folytatás erejéig érvényesíthető – s ha mindez nem lenne elég, hát a film még az internetre is felkerült idő előtt, s ez bizony az a fajta mozi, aminek az ilyesmi tud ártani. Nem annyira, mint az X-Men kezdetek: Farkasnak, mert nagyobb részben támaszkodik a nem annyira letöltögető idősebb korosztályra, de kétségtelenül fokozta a zavart. Stallone és a befektetők zavarát csak az enyhítheti, hogy nemzetközi vizeken a 90 millió dolláros költségvetés háromszorosa is megvalósulhat. Amerika pedig 40 millióval küldi nyugdíjba a bandát. Tisztára mint a Rambo III. esete.

Egy hellyel előrébb végzett a Kamuzsaruk (Let's Be Cops; hazai bemutató: szeptember 11.), így a "noname" legyalulta "sok nagy név" elképzelését. A magukat zsaruknak kiadó kóklerekről (egy fehér, egy fekete) szóló vígjáték szerdán rajtolt el figyelemreméltó, napi elsőséget jelentő 5 millió dollárral, a szokásos hétvégi eredménye pedig több mint 17 milliót mutat, amivel öt nap után már 26 millión állomásozik. Tekintve, hogy a Fox csupán 17 milliót költött erre a rövid ötletre, nagy kasszasikerről van szó. A korhatáros vígjátékokra egyébként nem járt jó idő ezen a nyáron, a Rossz szomszédság volt az egyetlen az eredeti próbálkozások közül, amely 100 millió felett végzett, ezen túl csak a Tammy ért el említésre méltó eredményt. Ugyan az újságírói és nézői ízlés nem sűrűn gyakorol hatást egymásra, a Kamuzsaruk ritka gyenge kritikai visszajelzéséből kiindulva nem lesz annyira hosszú életű, mint a januári Pofázunk és végünk, de azért az unalmas hetekben, amik következnek, eleget szaporíthat még dollárjain, így 60 millió alatt nem valószínű, hogy megáll.

Lois Lowry 1993-ban megjelent regényének adaptálása régóta napirenden volt Hollywoodban, s végül a The Weinsten Company vihette be a mozikba Az emlékek őrét (The Giver; hazai bemutató: szeptember 11.). A súlyos érdektelenség, ami az utóbbi egy-két év "young adult"-adaptációit, azaz az ifjúsági regények filmfeldolgozásait sújtotta, elkerülhetőnek látszott ezúttal, már csak a régebbi megjelenésből fakadó több olvasó és kedvelő okán, ám a forgalmazó a neves színészek (Jeff Bridges, Meryl Streep) szerződtetésén túl nem tudta érdekessé tenni a filmet. A négyévente forgató Phillip Noyce (Halálos nyugalom, Férfias játékok, A csontember, Salt ügynök) rendezése 12 millió dollárt őriz három nap után, semmilyen visszajelzései pedig nem fogják engedni, hogy 35 milliónál többel lépjen ki a körforgásból.

Egy hét limitált körű vetítéssorozat után lépett országos szintre a What If című romantikus film. Daniel Radcliffe és Zoe Kazan már első körben sem nyűgözte le egy mozira jutó átlagával az elemzőket –akik szerint amúgy sem éppen a speciality közönségre szabott produktumról van szó–, s most az új környezet sem kedvezett nekik, hiszen pusztán 829 ezer dollárt bírtak összekuporgatni. A CBS Films terjesztése ilyen tempóval a harmadik milliót is nehézkesen fogja maga mögött hagyni.

Homlokegyenest más a helyzet Richard Linklater filmjével, a Sráckorral (Boyhood; hazai bemutató: szeptember 18.) Az IFC Films forgalmazta, csaknem három órás dráma kiváló bizonyítványt állíthatott ki a korlátozott körű vetítések alkalmával, s most már több mint 700 moziból jegyez kétmillió dollárt hétvégi szinten, összességében pedig közel 14 milliót halmozott fel – már most többet, mint tavaly az Mielőtt éjfélt üt az óra végül. Bármennyit is termett volna az elmúlt három nap, messzemenő következtetések levonásához nem szolgáltatott volna kellően erős alapokat, hiszen díjszezonbeli versenyzőről beszélhetünk, úgyhogy még sokáig műsoron fogják tartani, efelől nem lehet kétség.

2014 a nem annyira jó film éve Woody Allen számára. Az esztendőként váltakozó kritikai fogadtatásnak eleget téve a Káprázatos holdvilág (Magic in the Moonlight) nem aratott a tavalyi Blue Jasmine-éhoz vagy a 2011-es Éjfélkor Párizsbanéhoz hasonló sikert, sokkal inkább a kettő közötti Rómának szeretettel megítélésére hajaz. A nézői érdeklődés Allennél nagyon sűrűn egybevág az újságírók ítéletével: a Sony Pictures Classics így kénytelen beérni egy nem egészen kétmilliós hétvégével most csaknem ezer moziból, a végösszeg pedig 10 millió alatt lesz majd.

> korábbi filmek
Második hete első a Tini nindzsa teknőcök. A Paramount akciódús gyerekfilmje a magas nyitány ellenére 60%-on belüli erózióval nézett szembe, s újabb 28 milliót szállítva egyenlegét 117 millióra növelte tíz nap után.

222 millió dollárt halmozott fel eleddig A galaxis őrzői. A Disney sci-fi kalandfilmje közel 25 milliót regisztrált harmadik körében, ami ezúttal is a második helyet kölcsönözte neki a toplistán. Immáron bizonyos, hogy az esztendő eddig bemutatott filmjei közül –sőt, alighanem egészen novemberig– a legnagyobb bevételt elérővel állunk szemben.

100 millió felett gyűjtöget tovább a Lucy, míg A majmok bolygója: Forradalom 200 milliónak örvendhet immáron.

> végszó & ami jön
Függetlenül a három premier 33.33%-os teljesítményétől, ez az augusztus közepi hétvége viszonylag jól alakult, hozzávetőleg azonos összforgalmat generálva a tavalyelőttivel, és nagyobbat a tavalyinál. A feláldozhatók 3. kudarca ugyanakkor rányomja majd bélyegét az összhavi rekordkísérletekre. A következő hétvégén is érkezik egy kétes delikvens, nevezetesen a Sin City: Ölni tudnál érte, ami rengeteget késett ahhoz, hogy akár csak megközelíthesse elődjét. Premier lesz még a Ha maradnék című dráma és a When the Game Stands Tall című sportfilm.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Ha maradnék | 2500 | $15m
Sin City: Ölni tudnál érte | 2750 | $17m
When the Game Stands Tall
| 2600 | $9.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Tini nindzsa teknőcök
$28.4m $117.6m $125m
2 2  A galaxis őrzői
$24.7m $222.3m $170m
3 ú  Kamuzsaruk
$17.7m $26.1m $17m
4 ú  The Expendables - A feláldozhatók 3.
$16.2m $16.2m $90m
5 ú  Az emlékek őre
$12.8m $12.8m $25m
6 3  A vihar magja
$7.7m $31.3m $50m
7 4  Az élet ízei
$7.1m $23.6m $22m
8 5  Lucy $5.3m $107.5m $40m
9 6  Step up: All in
$2.7m $11.8m n.a.
10 13  Sráckor
$2.2m $13.8m $4m

 

Címkék

fox box office independent comedy drama woody allen action stallone meryl streep richard linklater sequel jeff bridges adaptation lionsgate teenage mutant ninja turtles the expendables weinstein guardians of the galaxy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr966611607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.17. 17:58:49

Bár tényleg gyenge lett az EX3, de sajnálom, hogy ekkorát bukott. Egy jó 15 milla szerintem benne volt még, csak kijött az a screener verzió. :S

megapull 2014.08.17. 17:59:52

az ex3 veszteségéhez az is hozzájárult, hogy hónapokkal korábban kiszivárgott torrentoldalakra a teljes film.

Dean6 2014.08.17. 18:06:14

@megapull: Mint ahogy a cikkben is olvasható...
Ha hozta volna az előző részek bevételét Amerikában az Ex3,akkor biztosan jött volna még egy 4.rész,de így sajna búcsúznak örökre.Sajnálom,de nagy hibát követtek el. :/ Minőségileg meg gyengének nem mondanám, a 3 rész közül a legjobb lett.

Repce Manó 2014.08.17. 18:10:53

Talán nem mellékes hogy a The Expendables 2 bűnrossz filmnek számított és ezért már sokan el sem mennek a harmadikat megnézni, meg hisztiznek még az interneten, hogy PG-13. Pedig ez sokkal jobb, mint a második rész, ha nem legalább olyan jó, mint az első... szerintem. Kíváncsi leszek a nemzetközi számokra, bár premier napján itt Angliában egy esti előadáson kb. fele annyian voltak, mint anno a Rossz szomszédság sokadik hetében egy hétfő este.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.17. 18:15:40

@Dean6: Ez lett a legjobb? Kevés beszólás, még kevesebb játékidő a mellékszereplőknek. (Lundgren, Crews, Li, Arnold) + jöttek ezek az új semmitérő színészek. A CGI meg botrányosan rossz lett. Ehhez képest a 2. részben csúcskategóriás effekteket láthattunk.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.08.17. 18:18:22

@REMY: @Repce Manó: @Dean6: Mindhárman moziban láttátok, ugye? Ugye? :)

Repce Manó 2014.08.17. 18:28:06

@Zalaba_Ferenc: Én speciel igen, sőt a Boyhood-ot és a What if-et is láttam már moziban! :)

Dean6 2014.08.17. 18:31:41

@Zalaba_Ferenc: Persze... :) Amúgy én tervezek elmenni rá, mert a szinkron nem kicsit dobni fog rajta,legalábbis szerintem.
@REMY: A Cgi tényleg gyengécske lett,de a 2. részben is elég gyenge volt. Akció tekintetben értettem, hogy a legjobb,szerintem sokkal jobban megkoreografált akciók voltak benne és több is. A beszólások meg...elfogytak :)

zolij 2014.08.17. 18:31:46

vajon a Marvelnél kijózanodtak már a box office buli után?

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2014.08.17. 18:34:51

@Repce Manó: EX2 mint bűnrossz film? Láttam már jó néhány igen vacak filmet, de ez még a közelében se volt azokhoz.

Repce Manó 2014.08.17. 18:36:19

@REMY: én úgy éreztem, hogy sokkal inkább megtalálták az összhangot a színészek játékidő elosztásában, vagy legalább is, hogy kohézió legyen a csapattársak között, viszont az sokkal inkább zavart, hogy SPOILER hiába feláldozhatók, senki sem lesz feláldozva a filmben, pedig a végére nagyon adta volna a dráma, ha Barney Ross tényleg ottmarad a felrobbanó épületben, vagy ha Ceasar nem élte volna túl Stonebanks lövését. SPOILER vége. Hiába, megvannak a maga hibái.

Repce Manó 2014.08.17. 18:42:39

@desmondwallace: én speciel Zalaba úr kritikájával értek egyet, aki anno olyat írt, hogy olyan, mint ha egy Action Heros All Stars show műsor lenne, amiben valamennyi akciósztárnak, még ha funkciótlanul is, de fel kell tűnniük. Chuck Norris azért jelent meg, hogy elmondjon egy Chuck Norris viccet? meg Bruce Willis valami ilyet szól, hogy Drágán add az életed és még pár hozzá hasonló, azok speciel az Álom.net egy hasonló jelenetének színvonalán voltak. De szerintem az már szándékosan nagyon B filmnek készült, csak még annak sem működött nálam legalább is.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.17. 19:07:17

@Repce Manó: Mondjuk Norris jelenete az egyik legjobb a filmben :D Ezt csinálta az összes filmjében. Még töltenie sem kellett a fegyvert. Örök lőszere volt. Pont ezek a beszólások, ezek az erőltetett jelenetek adják az egésznek a lényeg. Azt mutatják be, amit anno is csináltak. Én ezért szeretem ezeket a filmeket. Az EX3-ban meg ez volt a kevés.

Atkakukac1989 2014.08.17. 19:45:56

Csak 17 millió az előzetes becslés a Sin City 2-nek? Miért nem érdekli jobban ez a film az embereket? Itt már senki sem örül egy kis kilépőnek a posvány egyhangúságból?

Csaba Turbucz 2014.08.17. 19:51:03

Már nem azért de ez várható volt kalózkodás ide vagy oda!max egy 20 assal nyitott volna!
Elég megosztóan irnak a filmröl egyébként!Valakinek szenzációs de több a negatív!Én már várom a premiert!És szerintem a 2.ik rész a legjobb eddig!

Csaba Turbucz 2014.08.17. 19:54:18

@REMY: a semmit érö új szinészek alatt Ford-ot,Snipes-ot vagy Gibsont érted?mert elég gáz vagy akkor..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.17. 20:01:32

hát nem vagyok benne biztos, hogy ez a kalózkodás nem jött jól a filmnek, meg a készítőknek. Így lehet azt mondani a bukásra, hogy az az oka.

De várható volt, vagy várható, hogy egyszer elege lesz a nézőknek a vénekből...

iopi 2014.08.17. 20:16:26

Remélem az öregek összehoznak világszinten annyit, hogy folytatódhasson a show. Szerintem még 2 filmre való simán lenne ebben a sorozatban. A screener verzió és a PG13 együttesen megtette rossz hatását. Utóbbi nem is értem, miért tántorítja el a népet. Ja de értem. Kenyeret és cirkuszt! Bolygónk legvérszomjasabb faja vagyunk, remélem a vérben tocsogó dvd és blueray verziók majd kielégítik a nézők vérszomját.Egy biztos, én 28-án ott leszek a moziban!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.17. 20:19:29

@Csaba Turbucz: Nyilván rájuk... LOL :D Lutz meg a többi fiatal, noname senkire értettem.

Snipesnak örültem. Ford sajnos gyenge volt. Gibson meg mindig király. Amúgy a kellemes csalódás Banderas volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.17. 21:25:05

Remek összefoglalása a témának:
variety.com/2014/film/news/expendables-3-flops-is-piracy-to-blame-1201284859/

Erre a mondatra hívnám fel külön a figyelmet:
"It’s hard to measure, but the ripple effect, not only of the downloads, BUT OF THE WORD-OF-MOUTH THAT SPREAD AS A RESULT, can be seen in the soft opening"

Akárhogy is nézem, ezt nem tudom máshogy értelmezni, mint hogy jelentős szerepet játszott, hogy szar volt a film, és ez sajnos kiderült. Magyarul az alapvető megoldás még mindig nem más lenne, mint hogy olyan filmeket kéne gyártani, amelyet a screener letöltése után is megnézne az ember.
Pl. engem már az Expendables 1. része is meggyőzött arról, hogy a 2. és a 3. még ingyen se kelljen.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.17. 21:33:46

@danialves: Jó mondjuk ezeket a filmeket alapból azoknak készítették, akik ezeken az embereken nőttek fel. Ha jól tudom, te nem vagy valami nagy rajongója ezeknek a filmeknek, így nyilvánvalóan nem neked készült még az első sem. Ezek után, ha egy kicsit is esett a színvonal, az nálad már egyenesen katasztrófa volt.

Csaba Turbucz 2014.08.17. 21:43:35

@REMY: jó bocs :D én se értem miért kellet ilyen fos töltelék szinészekkel feltölteni!Ford nak én is örültem!meg Pengének!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.17. 21:50:12

@REMY: Valószínűleg nagyon sok embernek nem készítették még, ha a WoM ártani tudott neki. Akkor meg csak azt nem értem, hogy mi a meglepő abban, hogy senkit nem is érdekelt.
De kíváncsi lennék, hogy hogyan magyaráznád, hogy a hasonló célközönségre belőtt Lone Survivor a screener megjelenése után 2 héttel csinált egy 38 milliós nyitóhétvégét. (Pedig abban még úgy istenigazából akciósztárok sem voltak.)

Németh Barna 2014.08.17. 22:35:30

@Csaba Turbucz: Azért, mert a ma moziba járó fiataloknak ezek a "fos töltelékszínészek" neve mond valamit. Egy mai 16-17 éves sokkal inkább tudja, ki az a Lutz, mint hogy ki az a Snipes. És ez már az első résznél is így volt, az akkor 18 éves unokaöcsém és haverjai mentek megnézni az "új Statham filmet".

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.08.17. 22:42:32

@danialves: A kérdésre ott a válasz Barna kommentjében.

A Lone Survivor meg a története miatt hozott annyit. Látszik is, hogy csak az USA-ban volt sikeres, mert a 149 milliós bevételből 125-öt otthon szedett össze. Ettől függetlenül persze mondhatnánk azt is, hogy nyereséges lehetne az EX3 is, hiszen mekkora sztárok vannak benne, de sajnos nem. Az utolsó igazán férfias, 80-as 90-es évekbeli stílust magánviselő akciófilm meg kb a 90-es évek végén, a Con Air volt. Ennek is már majdnem 20 éve. Jóindulattal is 15 év. Ez éppen elég ahhoz, hogy valamire ráunjon az ember és tényleg csak a hardcore fanok menjenek el megnézni a filmeket. Ezért bukik folyamatosan Arnold és Stallone is. Mert a random néző már elenyésző, már csak a fanok menne el megnézni, de ez messze nem elég arra, hogy egy 80-90 milliós film az USA-ban sikeres legyen.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.17. 23:30:08

@REMY: Milyen kérdésre?

A random néző meg szerintem éppen azért random, mert leszarja, hogy amerikai hősök vagy Stallonéék lövik egymást a vásznon. Én azért nem gondolom, hogy alapjaiban véve annyira más tábort igyekezett megszólítani a két film (akciófilmesek), bár a Lone Survivor még csak rajongótáborról sem beszélhetett. Egy nagy különbség volt a kettő között: a szájreklám.
Azért nem hiszem, hogy az USA-ban pl. az Expendables-fanok fele eltűnt volna az éterben, egyszerűen csak ilyen, amikor egy franchise lejáratja magát (ld. még Másnaposok 2-3., de akár a Transformers amerikai bevételei is ezt adják ki). A screener egy egészen apró tényező abban, hogy az első két film sem győzött már meg sokakat, a harmadik pedig - ahogy olvasom - még kevésbé győzte meg a nézőit.

isvean 2014.08.17. 23:45:45

Trash Boys story 3 ennyire nem lehet xar....ne má'! na ne má'!

az emlékek trailerét nézve láttam, hogy bukni fog. szar a rendezés és a szotri, 2 percből leríjt
persze a sabotage-t 30 percig gyűrtem tkban, aztán adtam fel (az amerika kapitány 2őt meg 10 perccel vége előtt offoltam - bánom azt 2 órát.. akkora hulladék..., szóval rfxelatív)

LasDen 2014.08.18. 01:30:38

Az Örzők előtt láttam a Ha maradnék előzetesét. Elsőre elég egyszerűnek tűnt, de a végére volt valami, ami megfogott benne. És nem csak Moretz leányzó :D

LasDen 2014.08.18. 01:34:17

@REMY: én ezeken nőttem fel. de ettől még szar marad...

nortonp 2014.08.18. 15:49:14

Azért a Lone Survivornek az sem ártott, hogy egy kifejezetten jó háborús film volt, amiből manapság nincs sok.

Kovács Erzsébet 2014.08.19. 20:26:43

@REMY: @Dean6: @Repce Manó: Srácok, egy spoiler címkével kísérve leírná nekem röviden valaki, mi is történik a film legvégén Arnold és Jet Li közt? (Olvastam valahol valamit, és nem akartam hinni a szememnek.)
Köszönet, örök hála, örök lőszer! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása