aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: szupercella [escape plan] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. október 22. 10:00:00

Kategória: film 18 komment

Az a francos visszatérés csak nem akart összejönni. Tíz éves hiátus után Arnold azt hitte, ott folytathatja, ahol legnagyobb és leghosszabb ideig tartó szerepe felvállalása előtt abbahagyta. Nem is értem, hogy gondolta, hisz már akkoriban se nagyon ment neki. Értem én, hogy megirigyelte Sly öregkori reneszánszát, csakhogy az Olasz Csődör jól bejáratott brandjei felmelegítésével talált vissza a reflektorfénybe, és az össznépi A feláldozhatók is jó volt egynek, mert egynek jó volt, ellenben időközben mindkettőjük kénytelen volt rádöbbenni, hogy eredeti(?) ötletekből táplálkozó szólóprojektjeik bizony nem működnek.

Ez a legutóbbi darab sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, pedig a csúnyán elkalibrált Erőnek erejével és a hányaveti módon összerakott The Expendables - A feláldozhatók 2-vel szemben ez igazán megérdemelte volna. Anrold itt is másodhegedűsként indult, és ugyan meg is maradt annak, de a tervezettel szemben szerepét rendesen felhizlalták - és milyen jól is tették! A Szupercella (amely magyar címével ellentétben nem egy meteorológiai katasztrófáról, hanem egy ultramodern börtönből való szökésről szól) ugyanis az ő filmje: mikor a 20-25. perc környékén feltűnik, az addig kínosan straigh-to-video darab hirtelen erőre kap, és ugyan Arnold tényleg túl öreg azokhoz a bunyókhoz, amelyekbe beleerőltetik (ezt még a vágó sem tudja álcázni), de nem is ezért lesz bűnösen jó a Szupercella: Arnie óriási vigyorral az arcán és saját gyökereit sem kímélve osztja a savanyú pofával szöszmötölő Sly-t, aki Gáti Oszkár fáradt hangjával alig-alig megtámogatva próbálja elhitetni a nagyérdeművel, hogy ő az öreg MacGyver. 

Mi több, valami rettenetesen összeválogatott IMF-utánzat főnökeként tetszeleg, melyben Amy Ryan egy viszkető puncijú, tenyérbemászó némber, aki fürtökben lóg Sly-on, Vincent D'onofrio egy elhízott könyvelő, aki a lelkét is eladná a vaskosabb csekkért, 50 Cent pedig egy hacker zseni. Ismétlem: 50 Cent egy hacker zseni. Ez a szemlátomást életképtelen csapat börtönökből való szökésre specializálódik, hogy annak biztonsági rendszerét teszteljék, egészen pontosan Sly szökik, a többiek meg nézik. Aztán egyszer csak jön egy rejtélyes megbízó egy rejtélyes börtönnel, és mire kettőt számolhatnánk, Sly máris 33 emelet mélyen a pokolban ébred egy hipermodern cellakomplexum rabjaként, ahol Kurtwood Smith helyett a halkszavú Jim Caviezel börtönigazgatójával és annak (a szó szoros értelmében is) arctalan fogdmegjeivel találja szemben magát, Robert Z'Dar helyett pedig Arnold Schwarzeneggert kapja kísérőnek, aki egyből kiszúrja, hogy ez a fickó más, mint a többi: ez a fickó szökni készül.

Arnie vehemenciája, gyönyörűen eltalált egysorosai pedig végre beindítják a so-so sztori döglődő, köhögő-fújtató motorját, amely ugyan egyszer sem éri el azt a fordulatszámot, ami különösebb feszültséget okozna, és közhelyes, percről percre megjósolható fordulatai ellenére viszi előre a nézőt, aki bizony eljut arra a szintre, hogy drukkoljon - nem feltétlenül a szabadulásért, mert hát az úgy is bekövetkezik, hanem hogy ez a két akciótata jól érezze magát a vásznon, és a buliba őt is bevegyék. És ez így is lesz, hisz ha Sly csendesen előadott háttérsztorija valódi könnyeket tud csalni a szemed sarkába, vagy amikor eljön az a pillanat, hogy Arnie végre kézbe veszi a Big Fucking Gunt, és ezt a nézőtér tapssal jutalmazza meg, akkor azt hiszem, elmondható, hogy a küldetés sikerrel járt: ha nem is mindenkinek, de nekem, neked, nekünk ők visszatértek.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika thriller action stallone arnold schwarzenegger 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr125591862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regggie 2013.10.22. 10:08:21

Ez bizony jól hangzik!
Várom a csütörtököt, már megvannak a jegyek! :-)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.22. 10:14:57

Na, ennek örülök mert ma már olvastam egy lehúzó kritikát. Ami még jobban meglepett az a magas pontszám, mert bevallom őszintén nem tőletek vártam a magas pontszámot.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.22. 10:25:04

@REMY: Az első fél óra alapján kb. a fenti pontszám fele nézett ki neki, de aztán szépen befészkelte magát a szívembe. :)

isvaen 2013.10.22. 10:38:42

ezek a csillagok első látásra mindig nyugtatóan hatnak az idegrendszeremre, ám amikor megnézek feledést - aminek a borítóján az van, hogy a legjobb film a mátrix óta -, megszólalnak a vészharangok, a csillagok meg elkezdenek kipotyogni a képernyőmről....

McCl@ne 2013.10.22. 10:44:54

@isvaen: semmi pánik, ez a film jobb, mint a Rush vagy a Prisoners, úgyhogy én már foglalom is a jegyeket, tegyél így te is! ;-)

nortonp 2013.10.22. 10:50:54

@isvaen: akkor nézd meg még egyszer azt a borítót, mert közelről sem ez van ráírva.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.22. 10:59:37

@isvaen: @McCl@ne: Vagy talán az lesz a legjobb, ha elolvassátok valamennyi említett kritikát, pl. a Feledését:

aeonflux.blog.hu/2013/04/10/kritika_feledes_oblivion

Ilyenkor érzem úgy, hogy bármennyire is hasznos számomra a csillagozás ("könyvelési" okokból), lehet, hogy mégis ki kéne szórni a francba, és akkor az emberek végre rájönnének, miféle baromságokon képesek hetekig, hónapokig rugózni, és képtelenek rájönni, hogy mit mivel kell összemérni, és mit mivel nem szabad.

Másrészről viszont amíg jöttök és ezeken forogtok, addig érezzük, hogy törődtök velünk. :)

isvaen 2013.10.22. 11:29:45

@nortonp: A Feledésnek van ugyanis a legjobb tudományos-fantasztikus története a Mátrix óta

nem elemzem, amikor ott állok a tékában, és meglátok egy ilyen szöveget. a lényeg, hogy mi marad meg bennem ebből a szövegből. és aztán kiveszem, vagy nem.
kritikákat meg nem igazán olvasok, csak itt, abból is válogatva. a legtöbb írásba is csak bele-bele igen, de nem igazán érdekel - már.
szóval igen, a kiadó átcseszett egy kiragadott mondattal - hogy rogyna össze a közfaluk - ettől függetlenül igen, a csillagozás szubjektív.
ennél már csak az amerikai nevesincs tv-s meg sosehallott otthonról újságos szlogenek a legjobbak.

nem szeretnék hetekig, hónapokig rugózni ezen, mert nem érdekel. ezt a filmet akkor se nézném meg pénzért, ha 90 csillagot kapott volna. mert már a két szereplő (gyerekkorom pótapái, félistenei, stb) hiteltelen a számomra. a csillagozásról is ennyit.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.22. 11:32:55

@isvaen: Értem, tehát a csillagozás szubjektív, a színészek hiteltelenek, a kritikák sem érdekelnek, akkor meg tényleg nem értem, miért forogsz itt és most ezen. :)

Egyébként a borítón ez állt:

„A legjobb tudományos-fantasztikus történet a Mátrix óta.”

szkristof92 2013.10.22. 12:57:22

Na ez már kicsit biztatóbb mint aminek a Geekzen leírták, és mivel én az EX2-őt és Last Stand-et is jobban bírtam mint ZF, valszeg ebben se fogok csalódni. :Ö

isvaen 2013.10.22. 13:02:56

@Zalaba_Ferenc: iránytűnek megteszi. de igaz is, befejeztem

Wintermoots (törölt) 2013.10.22. 15:01:44

@REMY:

láttam egy filmet, számomra 3-8 közötti pontszám bármelyike védhető lenne (10-ből). teljesen attól függ, milyen szemszögből nézzük. így aztán valóban szubjektív. de ha az értékelés érvekkel alátámasztott, akkor hiába szubjektív, mégis van értelme.

nikodémus 2013.10.22. 17:53:30

@Zalaba_Ferenc: A blogon, ahol néha elkövetek egy-két szösszenetet, nem csillagozok/pontozok/százalékozok. Mivel a bloggazda jófej, ezt én ott simán megtehetem. :-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.22. 19:20:23

@isvaen: Lehet, hogy néha a kritikát is el kéne olvasni, nem csak a csillagokat. ;) Ugyanis abból általában elég jó képet lehet kapni egy filmről, és ilyenkor nem is érik meglepetések az embert, attól függetlenül, hogy Zalaba éppen 3/10et vagy 10/10et biggyeszt a végére. Engem legalábbis nem szokott, annak ellenére, hogy a legkivételesebb esetekben értek egyet ezekkel a pontszámokkal, mert már be tudom lőni az ízlésem hozzá képest.
Szóval nekem kicsit fura, hogy dvd-borító alapján tájékozódsz, aztán meg a kritikus a hülye, hogy hány csillagot adott rá.

Mellesleg a Feledésre már csak azért is igaz ez a megállapítás, mert az a film konkrétan a Mátrix óta készített összes sci-fi története egybegyúrva. (Illetve van benne egy kis Függetlenség napja is.) Ráadásul a legtöbbet a Holdból lopja, ami meg tényleg az egyik legjobb sci-fi.

Wintermoots (törölt) 2013.10.23. 13:35:09

@hesgotcancer:

az első pontja...mindenesetre már nem tudjuk megkérdezni tőle, pontosan hogyan is értette.

szkristof92 2013.10.24. 20:18:05

Ha az ember nem helyezi túl magasra az elvárásait, és kihúzza a tényleg nehézkes beindulást, akkor egy tényleg szórakoztató és jól megcsinált börtönszökéses mókát kap, akció elég kevés volt, de Arnold tényleg vitte a hátán az egészet, szinte az összes emlékezetes pillanat őhozzá fűződött. 7/10

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása