aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: action extravaganza!, avagy the expendables 2 vs. total recall Zalaba_Ferenc
2012. augusztus 22. 20:00:00

Kategória: film 15 komment

Azt hittem, ezeket a sorokat majd a "még mindig cseng a fülem" parafrázissal indítom majd, hogy jól megadjam az alaphangot a gépzsírral és glicerinnel rendesen megkent élményem tollba mondásának (ez itt egy képzavar, tudom), de hogy ez a szófordulat elmarad, az csak a kisebbik meglepetés.

Ennél sokkolóbb, ha szabad ilyen túlzásokba esnem, hogy az elmúlt néhány órában legyűrt double feature ellentétes előjelű élménnyel áldott meg, mint amit előzetesen megjósoltam volna mind nekik, mind magamnak. És ha már önző módon magamról beszélek, akkor maradok is a témánál: mindig is jobban érdekelt a jelen és a jövő, mint a múlt, de soha nem felejtettem el, honnan jöttem. Nem felejtettem el a kézről kézre adott videokazettákat, melyen sokszor másolt, hangalámondással kísért kiadásban követhettem nyomon Arnie vagy Sly kalandjait, de soha nem Arnie és Sly kalandjait, pedig a 80-as években nem volt olyan ember, aki ne erről álmodott volna. Nem felejtettem el az iskolai vitákat arról, hogy melyikük győzne egy bunyóban, és a 15 forintos képeket sem, melyek jóval többet értek tényleges áruknál, pedig az se volt éppenséggel kismiska az akkori zsebpénzekhez mérten.

Úgy tűnik, Stallone és a többiek sem felejtették el, honnan jöttek, de arról sajnos megfeledkeztek, hová érkeztek. Egyszer meg lehet idézni a gyerekkort, annak minden naivitását és báját (még ha eközben testrészek hullnak szerteszét, hisz fiúkról beszélek itt nem holmi anyámasszonykatonákról); szóval eme múltidézés először frissnek tűnik, főleg ha mindezt az alkotók részéről is egyfajta reneszánsz hozzáállás kíséri (öregek vagyunk, de igazából nem is!), ám a második körben ennyi már nem elég. Egyszerűen nem lett volna szabad kizárólag arra feltenni a folytatást, hogy a "több=jobb", mert ez már évtizedekkel ezelőtt is csak akkor működött, ha a forgatókönyvön James Cameron neve díszelgett.

Márpedig pontosan erről van szó az EX2 esetében: az amúgy is több soros szereplőlitániára felkerült Jean Claude van Damme és Chuck Norris neve - miközben a fiatal generáció Thor öccsén, Liam Hemsworthön lóghat, ha úgy tartja kedve -, és a bennem tomboló gyerek előzetesen már bokszolt is egyet a levegőbe örömében, de aztán a moziban ülve azon keseregtem, hogy az egyébként meglehetősen fáradtan helytálló adalék bizony a már jelenlevők rovására ment. Az első EX-ben Terry Crewsnak és Randy Couture-nak is volt dolga, sőt még karaktere is, és ez egy tök jó húzás volt Sly részéről, lévén ezek a srácok most is abba a B-vonalba tartoznak, ahol ő is, meg a többi egykori nagymenő is megfordult; ezúttal Crews és Couture csak ott vannak, az utóbbinak talán még szövege sincs; és a trimmelés nem csak őket érinti: az első film egyetlen igazi (kettős) cameót kínált, az viszont parádés volt, a folytatás viszont alig több, mint vendégszereplők sorozata, mintha csak valami nagy költségvetésű talk show-t néztem volna, melyben ilyen-olyan szintet képviselő hírességek adják egymásnak a kilincset, meg a játékidőt. És Stallone a házigazda. Hol itt a csapatmunka, kérem?

Tudom, tudom, merész dolog egy olyan film esetében elővenni a forgatókönyvet, melynek lényege kb. a "track'em, find'em, kill'em" darában összefoglalható, és becsületszóra nagyon alacsonyra helyeztem a lécet, de azt még én se tudom elnézni, hogy egy akciójelenet közepén egyik-másik figura egyszerűen eltűnik a képből, de azt sem, hogy a főgonosz minden ok nélkül életben hagyja a címszereplőket, de azért az egyikőjüket megöli, csakhogy szerezzen magának tucatnyi igen csak veszélyesnek tűnő ellenséget. Nem lehetett volna a ebbe a jelenetbe berakni egy ad hoc robbanást, hogy szerencsétlen Van Damme (mert ő játssza a film villainjét, akit úgy hívnak: Vilain) ne tűnjön már ennyire maflának?

És miért kell nekem ilyen dolgokon lamentálnom, ahelyett hogy gigászi akciókon és szemérmetlen utalásokon csüngenék szélesen vigyorogva? Miért érzem kínosnak, hogy Arnold 10 percesre kibővített cameójában kétszer is elhangzik az "I'll be back" referencia? Miért kell az órámat néznem, miközben a szereplők arról diskurálnak, hogy kinek mi a kedvenc kajája (de tényleg)? A megoldás egyszerű és szomorú: a film sem akcióban, sem egysorosokban nem képes felvenni a versenyt elődjével, így aztán a figyelmetlen néző pikk-pakk azzal a felismeréssel szembesülhet, hogy mennyire megfáradt is ez az egész, és az a bizonyos benne rejlő kisgyerek már rég elment aludni.

Gondoltam, a fogantatásától kezdve szükségtelennek érzett Total Recall remake majd segít jobb színben feltüntetni Stallone feláldozható filmjét, hisz Verhoeven eredetije az akkoriban pályája csúcsán terpeszkedő Arnolddal maga volt a megismételhetetlen erőszakorgia, melyről az utóbbi nem is sejtette, hogy az előbbi egy szatíra tomboló bábjával tette, amely Hollywood és Amerika arroganciáját és felsőbbrendűségét karikírozta. Az újrát szponzoráló Sony nem akart ilyen képet festeni, főleg nem ebben a korban, amelyben az amerikai lobogó már nem olyan makulátlan, mint két évtizede.

Übermensch helyett egy, a képességeitől maga is meglepődő katona a főhős; Jason Bourne a jövőben, ha úgy tetszik, és ugyan ez a figura még mindig fényévekre van Dick paranoid kisemberétől, de már közelít hozzá. Colin Farrell jóval kisebb és szikárabb, mint Arnold, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szívós: ugyanakkor ő inkább menekül, nem pedig felszámol, és Len Wiseman elképesztő kalandparkot biztosít ehhez a spurihoz: ugyan a Total Recall vagy tucatnyi sci-fitől kölcsönöz az I, Robottól kezdve a Balde Runneren át a Minority Reportig, mégis több egyéni ötlet van benne, mint az elmúlt öt év hasonszőrű próbálkozásaiban együttvéve, és ha a sztori nem is képes kilépni az eme a fentiekben már többször is megidézett előd árnyékából, hát ez az ötletbazár - legyen szó látványtervekről, vágás- és kameratrükkökről vagy akciókoreográfiáról - elegendő ahhoz, hogy a film végig lekössön annak ellenére, hogy jó előre sejthető a végkimenetel.

Ebből a verzióból hiányzik a Mars, s nincsenek mutánsok sem, a cselekmény mégis az 1990-ben készült elődben felvázoltat követi nyomon, néha már-már görcsösen ragaszkodva hozzá; például a középtájon bedobott narrátor, aki arról próbálja meggyőzni a főhőst, hogy ez az egész csak álom, ezúttal totálisan mellémegy (minek a duma, mikor ott van a fegyverarzenál?), ráadásul az előtte-utána pörgő narratívát is csúnyán felrúgja. De vannak még ennél is közvetlenebb utalások: a hárommellű csajjal, gondolom, ti is találkoztatok, de van egy másik, ami ennél sokkal, de sokkal jobb, és bűn lenne most megneveznem, úgyhogy csak annyit, hogy az útleveles résznél jól figyeljetek!

Michael Ironside és Sharon Stone karaktere összeolvadt, ami nem rossz húzás, hisz kőkemény csajgonoszból még ebben az emancipált korban sincs túl sok, s Jessica Bielbe is sokkal könnyebben bele lehet szerelmesedni, mint Rachel Ticotinba. Hogy kibe? Na, erről van szó. A film fantáziadúsan, nyüzsgő részletgazdagsággal és már-már hitelesen jeleníti meg egy lehetséges jövőt a legalsó szinttől a legfelsőig, ugyanakkor jókora öngólt rúg magának azzal, hogy a sűrű felhőzettel és gyilkos porral beborított fertőzött területeket alig néhány kilométerre helyezi az utolsó lakható birtokoktól: nem lehet nem arra gondolni, hogy egy kis szél mekkora pusztításra lenne képes.

Megtekintés előtt jó lett volna beülni a Rekallhoz, és átmenetileg törölni az eredeti film emlékét, hisz a fenti sorok is leginkább a méricskéléssel vannak elfoglalva, ezt hiába is tagadnám. Ha nem azokat a fordulatokat láttam volna visszaköszönni, melyeket anno egész éjjel bogozgattam (hülye kis tinédzser voltam, na), akkor talán az amúgy bitang jól összerakott világ és akciójelenetek is egy nagyobb élmény részesei lettek volna, nem pedig azok helyettesítői. Így aztán ahhoz az emlékhez, melyet a filmre bevittem, csupán közepesnél kevéssel jobb élmény társult.

Címkék

kritika remake chuck norris sci fi bruce willis jessica biel kate beckinsale colin farrell action jean claude van damme jet li stallone arnold schwarzenegger dolph lundgren jason statham sequel total recall len wiseman bill nighy the expendables liam hemsworth bryan cranston 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr94769879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr.Fünke 2012.08.22. 17:40:27

Hát ezen eléggé meglepődtem, a Total Recall nálam 3 csillag.

Ismeretlen_600274 2012.08.22. 17:48:19

A Total Recallban tényleg eléggé kilóg ez a mellékesen megpendített "mi a valóság?" vonal, amire furamód a reklámkampányt is ráépítették. Amúgy egy szuperlátványos, de minden egyéb tekintetben középszerű akciófilm, amire egy sokkal jobb verzió árnyéka vetül. A feláldozhatóaknak meg már az első része is túl volt lihegve, úgyhogy ettől se várok többet.

Ismeretlen_1068 2012.08.22. 17:51:43

2: SPOILER! További bajom, hogy az egyébként öltönyös bűnöző Cohaagenből a végére késelős/bunyós fickó lett, ami az 56 éves Bryan Cranstontól azért elég nagy túlzás. No meg vajh hogy lopódzott az ellenséges vonalak mögé az egy-két alapmondat kiejtésére képes álcával felvértezett Lori? Nevermind...

Ismeretlen_82259 2012.08.22. 17:58:17

Még jobban meggyőztél, hogy tetszetősebb lesz az EX2 az első résznél. Nálam ott pont azok hiányoztak, amit itt felhoztál: az egysorosok, a lendületes forgatókönyv (egysorosokból is csak egy rémlik: "nálam csak a fény gyorsabb) és a jó akciójelenetek.. Egy ilyen filmnek over the topnak kell lennie szerintem, amit a trailerek, a sokkal erősebb szereplőgárda és a kritikád alapján meg is kapok."

Ismeretlen_600274 2012.08.22. 18:00:37

SPOILER 3. A film egész befejezése le lett húzva az irrealitás klotyóján, még a saját mércéjével is. Ha csak annyi kellett volna a kolónia megmentéséhez, hogy felrobbantsák azt a bazi liftet, már sokkal korábban megtehették volna. Meg aztán az addig mindenben félretájékoztató média is hirtelen elég érdekes fordulatot vett az epilógusban. Lori utolsó felbukkanásában meg nem is annyira a hogyan zavart engem, hanem a minek.

Garru 2012.08.22. 18:44:20

3. Bryan Cranston úgy, ahogy van egy totális melléfogás. Nekem ő mindig csak Hal marad. :) De a többiektől sem tettem le a hajamat: Kate Beckinsale a szúrós tekintetével és ideges hajdobálásaival kb. 10 perc után szimplán idegesítővé vált, Biel teljesen jelentéktelen, egyedül Farrel volt jó (dehát ő általában jó). Ami a sztorit illeti: most komolyan az egész herce-hurca SPOILER egy lift felrobbantásáért volt?! SPOILER vége Ehh, ennél azért többre számítottam. A mágiaügyi minisztériumból lenyúlt liftrendszer meg nagyon nem volt bejövős - felesleges időhúzásnak éreztem. Az eredeti - minden hibája ellenére - emlékezetes és szórakoztató film. Ez sajnos egyáltalán nem mondható el a remake-ről. 4/10

Ismeretlen_714493 2012.08.22. 19:53:19

5/10. Csak nálam nem az EX2 hanem a Total Recall. Len Wiseman rohadtul nem Verhoeven. Hiába szuperlátványos, csilli-villi meg minden, annyira autopilot, üres, lélektelen és (itt a lényeg) hullafelesleges, amire nehéz szavakat találni. Az Arnold-féle lehet hogy mai szemmel kicsit camp de azt a vérbőség és a morbid humor ezerszer jobban elvitte a hátán. A 2012-est, főleg az utolsó 35 percben már szabályosan untam, az EX2 írj bármit már jobbnak tűnik.

Ismeretlen_1068 2012.08.22. 21:34:28

4: Na várj, ha azt mondom, az elsőben jobbak voltak az akciók és az egysorosok, s szerinted nem, akkor abból egyből az következik, hogy ebben majd jók lesznek? You're in for a treat, man. "Meghalsz!" "Kuss legyen!" "Ááááá!" Satöbbi. De azért vannak olyanok is, hogy "Béke lőporaira."

Ismeretlen_1068 2012.08.22. 21:36:51

5: SPOILER! Gondolom, a győzelem tényéhez azért az is hozzájárult, hogy a lifttel együtt ment a levesbe Cohaagen és vagy 50.000 robotrendőr is, de nem akarom szépíteni, szerintem is tragikus ez a lezárás. A nagy össznépi örömködés nélkül jobban működött volna, minthogy az eredetiben se ártott volna, ha Arnold szeme a nyomáskiegyenlítődést követően is megmarad kocsányon lógónak. :)

Ismeretlen_82259 2012.08.22. 22:53:06

8: A "béke lőporaira" már jobb, mint az a fényes baromság :) Amúgy csak kötözködöm, simán lehet hogy csalódás lesz, de mivel eddig szinte minden kritika azt emelte ki, hogy jó irányba vitték el a srácok a filmet és nagyobb fun mint az első rész, ezért nézd el az esetleges lila köd-szerű képződményt, ami még pár napig a szemünk előtt lebeg.

Ismeretlen_139112 2012.08.23. 00:33:55

Nekem az keltette fel az érdeklődéseimet a TR iránt, amikor az FMX-en egy csomó previzualizációt mutogatott az ezzel megbízott stúdió - de ettől még asszem moziba nem fogok elmenni, inkább spórolok egy nagyobb tévére. Mondjuk az durva hogy az első nagy akciójelenetnél semmi CG rásegítés nincs, beleépítettek a díszletbe valami totál ide-oda rángatható kamerát a previz alapján, de azért megértem ha valakit az ilyen technikai dolgok nem érdekelnek és csak leminősíti a filmet :)

skaven 2012.08.23. 03:21:15

hat en pont amiatt a jelenet miatt akarom megnezni moziban... meg persze meg par masik miatt is. de hat ez van, neha a technikai dolgok miatt is meg kell nezni filmeket. :)

Ismeretlen_110979 2012.08.23. 06:55:38

A Total Recall-ban kicsit unalmas volt a folyamatosan a kamerában megcsillanó fény (lens flare vagy hogyishívjákezt).

Ismeretlen_1068 2012.08.23. 07:56:03

EX2 "POÉN" SPOILER! Arnold: I'll be back. Willis: You've been back enough. I'll be back. Arnold: Yippee-kay-yay. Most nézem, hogy amíg Arnie az eredetiben úgy replikázik Bruce Willis beszólására, hogy "Yippee-kay-yay", addig a szinkronban azt veti oda, hogy "Drágán add az életed", s ezt egyáltalán nem lehet beilleszteni az amúgy se túl bonyolult dialógusba, csupán az utalás lett még tompább.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2012.08.23. 22:51:43

14: Lehet eredeti nyelven összejönne neki a plusz 1 csillag? Azért így viccesebb lett volna az a jelenet :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása