aeon flux

ready for the action now, danger boy?

danny boyle: "a star wars tehet mindenről" Zalaba_Ferenc
2013. május 04. 07:11:00

Kategória: film 17 komment

Ha megnézed az éves bevételi listákat, csak elvétve találsz rajtuk R-besorolást kapott filmeket, és ezek vagy alvó sikerek (melyek befutására kevesen bekkeltek) vagy pedig olyan filmmutánsok, melyekkel a stúdiórendszer nem igazán tud mit kezdeni, ezért követendő példaként sem állítja maga elé. Mi a trend manapság? Családbarát szuperhősfilmek: még az olyan "sötétebb, keményebb" darabok is, mint Nolan Batmanjei is ügyelnek arra, hogy az erőszak vérmentes legyen, a 3D (főleg nemzetközi) előretörésével együtt pedig majd minden hónapra jut egy animációs film, melyre a család kénytelen kipengetni az emelt jegyárat, mert a pulya úgy akarja látni. És a stúdiók szemében a kulcsszó amúgy is a család, mert az minimum három, jó esetben négy eladott jegyet jelent nézőként, ráadásul egy gyereknek sokkal többször el lehet adni ugyanazt a filmet, mint egy felnőttnek.

De emiatt nem a gyerkőcöket kell hibáztatni, és nem is a családokat, hisz az ő igényeik kb. egyidősek a filmmel: a felnőtteknek szóló filmek a 70-es években kezdtek háttérbe szorulni, mikor a Star Wars megjelenésének köszönhetően a felnőtt nézők is családbarát mozik irányába kacsingattak, és jó részt azok az emberek csináltak box office-szenzációt Indiana Jones-ból és E.T.-ből, akik korábban a Kínai negyedre és a Keresztapa 2-re váltottak jegyeket. Erről a trendről beszél Danny Boyle az alábbi interjúban a Trensz című film kapcsán, amely egy felnőtteknek szóló, erotikával, erőszakkal és agytekervény-tekergető történésekkel teli thriller.

Címkék

velemeny hollywood rosario dawson danny boyle pixar vincent cassel james mcavoy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr785280338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borostaTM 2013.05.04. 09:28:02

Lásd Gengszterkorzó pont ezt írtam a kritikámban róla, gengszterfilm erőszak nélkül, hol van már a jó öreg orrcimpa nyiszáló, torok vágó Kínai negyedes, Keresztapás, sebhelyes arcú korszak, vagy átesnek a ló túlsó oldalára a slasherekkel. De nem találják az erőszak esztétikáját.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.04. 09:43:09

Mondjuk a stúdiók hülyék lennének a Batmant R-be rakatni, csak azért, hogy lehessen benne egy kis vér, ezért valahogy nem tudom hibáztatni őket. Boyle sem erről beszél, sokkal inkább a filmek komplexitásáról, felnőttességéről. Mert pl. a Djangot nem tartanám még attól felnőtt filmnek, h folyik benne a vér ezerrel. Paradox módon sztem a TDK v az Inception sokkal "felnőttebb" film.

ungverjaland 2013.05.04. 10:12:54

Nagyon sok mindenben igaza van Boyle-nak, de azért kicsit leegyszerűsíti a problémát. Az egy létező és szomorú tendencia, hogy a stúdiók igyekszenek minimális kockázatot bevállalni és minél biztosabbra menni, és ez a stúdiófilmek nagy részén meglátszik. De ha a néző megnézi, ezeket a filmeket, akkor minek kockáztassanak? Amúgy nem feltétlenül attól lesz egy film felnőtteknek szóló, hogy pl. R-besorolású, és Boyle sem erről beszélt elsősorban. Ő is inkább a komplex, jól kidolgozott témákra épített történeteket hiányolja, amelyek kifejezetten felnőtteket szólítanak meg. És kérdés, hogy valóban eltűntek-e ezek a filmek? Mert szerintem nem, csak nem az amerikai mainstream filmek között kell keresni őket, és bár ez így is egy szomorú irány, azért nem kell itt a filmeket temetni. Mert amíg vannak jó filmesek (és még ma is akad pár), addig a film is marad.

Wintermoots (törölt) 2013.05.04. 11:18:31

ma már moziba jobbára családok vagy fiatalok járnak, azok is jobbára szórakozni akarnak. akármennyire gagyivá varázsolták is batmant legutóbb, akármennyire gyerekesnek minősíthető pl. a vasember, akármennyire közhelyes a napos oldal, ezeknek a filmeknek sikerük van, még a kritikusoknál is. ha anyagilag-kritikailag bejön, miért változtatnának a koncepción?
kicsit más hozzáállás a nézők/filmajánlók (nyilván nem mind komoly kritikus) részéről változtathatna a dolgon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.04. 12:43:51

ez jó. vagy egy hete volt, hogy mások meg azt mondták, hogy túl sok az r-es film?!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2013.05.04. 13:32:21

ja, aztán a kiherélt hollywoodi csicsafilmeken nevelkedett lurkók néznek hülyén a térdükre, hogy mi az ami folyik belőle, mikor eltaknyolnak a játszótéren, mi?

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2013.05.04. 14:37:27

Akkor gondolom, ő nem fog új részt rendezni :DD Nem az a diznizős rendező :D

borostaTM 2013.05.04. 14:58:53

@ungverjaland: "Amúgy nem feltétlenül attól lesz egy film felnőtteknek szóló, hogy pl. R-besorolású, és Boyle sem erről beszélt elsősorban. Ő is inkább a komplex, jól kidolgozott témákra épített történeteket hiányolja, amelyek kifejezetten felnőtteket szólítanak meg."
akkor még sem egyszerűsít le semmit, mert felismeri ő is a valódi felnőtt filmet. ez akkor valójában megint blockbuster vs. art mozi probléma. danny Boyle akkor egyszerűsítene le bármit is, ha nem tudná, h hollywoodon kívül van más is, de ő ezzel szerintem tág látókörű filmesként tökéletesen tisztában van.

Wintermoots (törölt) 2013.05.04. 16:02:32

@borostaTM:

miért lenne blockbuster vs art??
blockbuster részhalmaza a családi filmek, részhalmaza a kidpix-filmek, de miért ne lehetne blockbuster inkább felnőtteknek szóló, esetleg R kategóriájú film is?
nyilván azért, mert az említett korosztály nem igazán jár moziba, a moziba járók nagy részének nincs ilyesmire igényük, stb.

borostaTM 2013.05.04. 18:23:56

@Wintermoots: igazad van. Én arra céloztam, hogy igazán sikeres filmnek, klasszikus értelemben blockbusternek lenni manapság nehezebb, mint anno 10-20 éve. Egyszerűen azért, mert maga a "film" van válságban, mint formanyelv. Nagyon sok kompromisszummal lehet biztosítani egy néző számot. Szóval most éljük meg azt, hogy a blockbuster, mnit fogalom felzabálja lassan magát.

ungverjaland 2013.05.04. 19:33:01

@borostaTM: Nyilván tisztában van a filmes világgal, éppen ezért nem világos milyen filmeket is hiányol. Mert azok a filmek, amelyek elvben neki hiányoznak, ma is ugyanúgy megvannak. Ha példákat mondana, akkor lenne értelme, de addig ez csak egy újabb "Jaj, haldoklik a mozi, senki nem csinál már rendes filmet, régen minden jobb volt." duma. Amúgy én bírom Boyle-t, nincs bajom vele, de nekem nem világos mit is akart itt mondani.

batboy 2013.05.04. 20:16:57

jahm...nagy költségvetés = alacsony korhatár. épp most számoltam ki, hogy a Vasember 3 költségvetéséből Tarantino 165 folytatást készíthetett volna az R besorolású Kutyaszorítóbanhoz - inflációt nem számolva.

igen boldog vagyok, hogy a blockbuster kifejezés mára összeforrt a szuperhős filmekkel, ráadásul ezt Danny Boyle szögezi le nekünk. szerencsére Kínai negyed és Keresztapa 2 típusú (ha nem is színvonalú) filmek mai is készülnek, ám akkoriban a technikai korlátok nem tettek volna lehetővé egy Bosszúállókat.

bottom line: mint néző csak nyertem. :)

dracoo 2013.05.04. 21:23:03

"Transz" az a Trensz, engem kijavítottak a jegyvásárláskor. ;)

Wintermoots (törölt) 2013.05.04. 21:55:20

@borostaTM:

hát igen. van egy cikk az index-címlapon hogy miért is szokunk le a moziról (mert plázázni kell, a többi néző miatt, a hülye filmek, a 3D és a tévésorozatok miatt, mármint szerintük:) ), mindenesetre jó ideje a nem kifejezetten gyerekfilmeknél is megfigyelhető egyfajta elgagyisodás és bátortalanság, nyilván a stúdiók, a magas bevétel szükségessége stb. miatt.
mindegy, készülnek még jó filmek, meg hát ott a televízió...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.04. 22:15:58

@ungverjaland: " És kérdés, hogy valóban eltűntek-e ezek a filmek? Mert szerintem nem, csak nem az amerikai mainstream filmek között kell keresni őket"
Danny Boyle meg azt mondta, h régen, amikor bement a moziba, ilyen filmeket láthatott. Most nem láthat, mivel nem a mainstream részei. (Legalábbis én azt, h hónapokig várok egy torrentre, h talán lássak egy ilyen filmet, nem nevezném annak) Szóval ő pont arról beszél, hogy a mainstreamből haltak ki ezek az alkotások, és ez a probléma.

ungverjaland 2013.05.04. 22:25:27

@danialves: Ez azért nálunk Magyarországon nagyobb probléma, UK-ben vagy USA-ban a filmek nagyon nagy részét simán meg tudod nézni viszonylag sok moziban, nem számítva a nagyon rétegfilmeket persze. Azt meg nem gondolom, hogy Boyle azért aggódna, hogy mi szegény magyarok lemaradunk a jó filmekről. A mainstream filmek témájának ilyen fajta eltolódása persze probléma ill. sokaknak szomorú dolog, de azért ezt a kijelentést túlzásnak érzem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.05.04. 23:33:46

@ungverjaland: Az a helyzet, h azokat a filmeket, amiket nem hoznak be ide, nagyon sokszor nem terjesztik ott sem országos szinten.
Detachment-et az USA-ban 15 moziban játszották összesen például. Azért az nem egy hű de nagy lefedettség.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása