aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb sci-fijei #20-11 Zalaba_Ferenc
2013. március 30. 19:43:00

Kategória: film 148 komment

Keressük az alternatívákat. Vágyunk arra, hogy megváltoztassunk dolgokat, melyeket jelenlegi adottságok mellett nem tudunk: megváltoztatni a testünket, manipulálni az emlékeinket, felrúgni a fizika, a kémia és a biológia szabályait. A sci-fi ezeket a vágyakat is formába önti, meg persze arra is figyelmeztet, hogy ne baszakodj a természettel, mert végül te húzod a rövidebbet. Utolsó-előtti fejezetéhez érkezett a sci-fi listánk.

scifitop50_04.jpg

Back in time
Minden idők legjobb sci-fijei #50-41
Minden idők legjobb sci-fijei #40-31
Minden idők legjobb sci-fijei #30-21

Forward in time
Minden idők legjobb sci-fijei #10-1

20. Egy makulátlan elme örök ragyogása [Eternal Sunshine of the Spotless Mind] (2004) <Találat: 88 pont>

Rendező: Michel Gondry
Szereplők: Jim Carrey, Kate Winslet, Kirsten Dunst, Mark Ruffalo, Elijah Wood, Tom Wilkinson

A film: Mikor egy férfi rájön, hogy szerelme kettejük viharos kapcsolatának valamennyi emlékét kitörölte fejéből, ő maga is megnyomatja az erre szakosodott szervekkel a reset gombot, és míg fejéből folyamatosan tűnnek el az emlékek, úgy jön rá, hogy mit is veszít valójában, ezért megpróbálja megfordítani a megfordíthatatlant.

Science: Agyunk életünk valamennyi momentumát megjegyzi, és ezek egy részét önkényesen rangsorolja. Ha képesek lennénk tudatosan szelektálni, akkor egyéniségünk egyik legfontosabb aspektusát dobnánk ki az ablakon. Hisz a véletlenszerűség tesz minket azzá, amik vagyunk: individuumokká. 
Fiction: Charlie Kaufman újra és újra felrúgja a történetmesélés szabályait, és ezek filmre álmodásában Michel Gondry tökéletes tettestárs. A sci-fi ezúttal is ugródeszka a nagybetűs Szerelem, és annak minden pozitív és negatív hozadékának feltárásához. Hányszor kívántuk már azt megtört szívvel, hogy "bárcsak elfelejtenélek!", és íme.
Trivia: Egyes jelenetekben Jim Carrey duplikálásához semmilyen speciális effektusokat nem használtak, egyszerűen csak amíg a kamera körbefordult, a színész azt hátulról megkerülve gyorsan elfoglalta új helyét - esetenként gyorsan levetve/felvéve kabátját és sapkáját.
Feledhetetlen: Találkozás a vonaton.
Megmondás: "Is there any risk of brain damage?" "Well, technically speaking, the operation is brain damage, but it's on a par with a night of heavy drinking. Nothing you'll miss."

topscifi50_20_eternalsunshine.jpg

19. Csillagközi invázió [Starship Troopers] (1997) <Találat: 92 pont>

Rendező: Paul Verhoeven
Szereplők: Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards, Clancy Brown, Michael Ironside

A film: Űrbogarak üzennek hadat(!) az emberiségnek, akik nukleáris bombák helyett naiv ifjakat küldenek oda - túlzott magabiztosságuknak hála többnyire bogáreledel gyanánt. Hol láttunk már ilyet a történelem során - persze, bogarak nélkül?

Science: A fasiszta berendezkedés megidézése csak egyik aspektusa Paul Verheoeven vérben tocsogó űrszatírájának, hisz a sekélyes értékeket hajszoló, a felülről pumpált zsibbasztásra fogékony amerikai ifjúság ugyanúgy megkapja a magáét, mert a történelem simán megismételheti önmagát.
Fiction: Ugyanakkor nem árt adózni egy perces néma csönddel ama nagy költségvetésű stúdiófilm iránt, amely nem volt rest szabdalni a testrészeket és ontani a beleket, miközben még csak hülyének se nézte a közönséget (na jó, egy kicsit igen, de ez volt a lényeg!). Ha a Csillagközi invázió beváltotta volna a hozzáfűzött reményeket, akkor ma talán nem lenne kérdéses olyan filmek léte, mint a BioShock, Az őrület hegyei vagy A Setét torony. 
Trivia: Paul Verhoeven soha nem tudta végigolvasni Robert A. Heinlein könyvét, ugyanis túl lehangolónak és unalmasnak tartotta.
Feledhetetlen: Johnny Ricót már a nyitányban tűpárnának használja egy intergalaktikus bogár. Ennyit a hőkultuszról?
Kimondás: We must meet this threat with our courage, our valor, indeed with our very lives to ensure that human civilization, not insect, dominates this galaxy now and always!

Kritika <<<

topscifi50_19_starshiptroopers.jpg

18. Brazil (1985) <Találat: 94 pont>

Rendező: Terry Gilliam
Szereplők: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond, Ian Holm, Bob Hoskins, Michael Palin

A film: Sam Lowry annak a rendszernek lesz áldozata, melyet technokrataként foggal-körömmel(-elvvel) védett. Ugyanakkor titkon arra vágyik, hogy háta mögött hagyja ezt a technológiába és bürokráciába fulladt világot, ehhez azonban helyre kell hoznia egy adminisztrációs hibát, és persze meg kell mentenie a lányt, akit félig-meddig tudta nélkül szeret.

Science: A Brazil retro-jövője közelebb áll a valósághoz, mint hinnénk. Talán nem véletlen, hogy a film Margaret Thatcher regnálása idején született, melyben egy tollvonással alakították át milliók sorsát. Honatyáink is épp ezt teszik velünk, s csak remélni lehet, hogy a Vaslédiéhez hasonló kimenettel teszik azt.
Fiction: Persze, a rendszerkritika csupán körítés ahhoz az alaptételhez, melyet tulajdonképpen minden filmes követ: hajszold az álmaidat!
Trivia: A producerek csöppet sem voltak elégedettek Gilliam filmjével, ezért újravágatták azt: ez az úgynevezett "Love Conquers All" változat, melynek végén Sam Lowry és szerelme egy erdei házban köt kis, és boldogan él, ameddig meg nem hal. Mivel ezeket a jeleneteket Gilliam nem forgatta le, a producerek kimerevített vágóképekkel, ezekre montírozott szájakkal és utószinkronnal oldották meg. Szerencsére ezzel a szennyel végül ők sem mertek előállni (később megjelent a Criterion kiadásában).
Feledhetetlen: Sam Lowry álmai.
Megmondás: "You see? The population census has got him down as "dormanted." Uh, the Central Collective Storehouse computer has got him down as "deleted." Information Retrieval has got him down as "inoperative." And there's another one - security has got him down as "excised." Administration has got him down as "completed."" "He's dead."

topscifi50_18_brazil.jpg

16. Akira (1988) <Találat: 95 pont>

Rendező: Kacuhiro Otomo

A film: A két nukleáris apokalipszis között játszódó történetben minden benne van, amit a japán kultúráról tudni érdemes: a rendszermánia, illetve az az elleni lázadás, az elszigetelt elmék torzultsága és a korlátokat legyőzni képes fantázia elképesztő ejakulációi. Nem sikerült eladnom? Tudod, mik vannak benne? Motorok és szörnyek. Így már jobb?

Science: Mint mondtam, két nukleáris apokalipszis. Ez az, amit néhány évtizede Japán testközelből tapasztalt meg, nincs is abban semmi meglepő, hogy a "motívum", ha le lehet ezt így egyszerűsíteni, visszatérő.
Fiction: Az igazi szörnyeteggé mutálódó cselekmény középpontjában végső soron egytestvérháború áll, annak minden költészetével.
Trivia: Bemutatása idején az Akira volt minden idők legdrágább japán filmje (10 millió dollárral egyenértékű költségvetésével), több mint 2.000 jelenettel, közel 160.000 állóképpel, több száz szín felhasználásával... Igen, ez még a komputeranimáció előtt volt.
Feledhetetlen: Tetsuo, a pillangó.
Megmondás: He's not your friend, he's ours! If somebody's gonna kill him, it should be us! (Ez itt közel se olyan corny, mint a Farkasban.)

topscifi50_16_akira.jpg

16. Szoljarisz [Solyaris] (1972) <Találat: 95 pont>

Rendező: Andrej Tarkovszkij
Szereplők: Anatolij SzolonyicinNatalja BondarcsukDonatasz BanioniszJuri Jarvet,Vlagyiszlav Dvorzsetszkij

A film: Egy pszichológust a Soljarisz Óceán felett lebegő űrállomásra küldenek, hogy vizsgálja ki annak egyik üzemeltetőjének rejtélyes halálát. Odaérve elzárkózással és titkolózással szembesül, végül pedig szembetalálja magát halottnak hitt feleségével. What the ебать is going on?!

Science: Tarkovszkij filmje mélyen beleássa magát az emberi pszichébe, hogy szerelemről, gyászról, elfogadásról és tagadásról elmélkedjen...
Fiction: ...bizonyos vélekedések szerint viszont egyenesen a kommunizmus hanyatlásáról regél majd másfél évtizeddel a peresztrojka beindulása előtt. Jövőlátó!
Trivia: Tarkovszkij ezt a filmjét szereti a legkevésbé. 
Feledhetetlen: Azok a hullámok!
Megmondás: You mean more to me than any scientific truth.

topscifi50_17_solaris.jpg

15. A légy [The Fly] (1986) <Találat: 108 pont>

Rendező: David Cronenberg
Szereplők: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz

A film: Egy excentrikus tudós feltalálja a teleportot, ám ő is elköveti az ősi hibát: saját magán teszteli a gépezetet, melynek némi genetikai elváltozás lesz az eredménye, a kísérlet végrehajtása során ugyanis egy légy repül a kamrába. Kafka perelne, ha a látottak alapján nem rémülne halálra.

Science: A teleportálás mindig is hálás téma volt, akár zsánertől, akár médiumtól függetlenül (gondolj csak a Portal-sorozatra), de nem hinném, hogy gyakorlati kivitelezése megoldható. Habár anno ugyanezt mondták a fémből készült hajóra is, és tessék.
Fiction: Sci-fi alaptétel ide (excentrikus tudós elszabadult találmánya!), bihorror-vonulat oda (Brundlefly!), Cronenberg filmje alapvetően egy meglehetősen bizarr szerelmi háromszög krónikája.
Trivia: A film producere Mel Brooks, aki szerette volna eltitkolni szerepét, ugyanis attól félt, az emberek azt hiszik majd, hogy ez a film is vígjáték. OFFtopic: Mel Brooks volt Az elefántember producere is. Mindig is tudtuk, hogy valami nem stimmel ennél a figuránál.
Feledhetetlen: A végső metamorfózis. 
Megmondás: You have to leave now, and never come back here. Have you ever heard of insect politics? Neither have I. Insects... don't have politics. They're very... brutal. No compassion, no compromise. We can't trust the insect. I'd like to become the first... insect politician.

topscifi50_16_thefly.jpg

14. A Jedi visszatér [Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi] (1983) <Találat: 110 pont>

Rendező: Richard Marquand
Szereplők: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams

A film: Az Egy új remény khm... nem hivatalos remake-jében a lázadók megint a Birodalom jelképe, azaz a Halálcsillag megsemmisítésére vállalkoznak, miközben az utolsó életben maradt Jedi lovag végre megoldja családi problémáit. 

Science: Ami nincs eltörve... azt valósítsd meg újra nagyobb technológiai gesamtkunstwerk részeként. Ewokok ide vagy oda, a három fronton játszódó végső leszámolás a mai napig lélegzetelállító élmény. 
Fiction: Ami nincs eltörve... ahhoz nem is kellett volna hozzányúlni. Hayden Christensen bekopírozása a 2004-es változat végébe olyan tett, mintha visszamenőleg minden Bondot Daniel Craigre cserélnének.
Trivia: Lucas David Lynchcsel akarta megrendeztetni ezt az epizódot, aki viszont nemet mondott, mivel saját bevallása szerint megfájdult a feje a történettől. 
Feledhetetlen: Jöhetnénk itt szörnyekkel meg csatákkal meg nagy szövegekkel, de Leia táncos szerkójánál nincs emlékezetesebb ebben a filmben.
Megmondás: I will not fight you.

topscifi50_14_returnofthejedi.jpg

13. A majmok bolygója [Planet of the Apes] (1968) <Találat: 114 pont>

Rendező: Franklin J. Schraffner
Szereplők: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans

A film: Egy űrhajó legénysége kényszerleszállást hajt végre egy bolygón, ahol némileg átrendeződtek az erőviszonyok: az öntudatra ébredt majmok foglalják el a tápláléklánc csúcsát, míg az emberek csupán vadak. Embereink hamarosan megtapasztalják, milyen érzés igazán elnyomottnak lenni.

Science: Ha nem lennénk annyira belekényelmesedve a mi kis civilizációnkba, akkor talán eszünkbe jutna, hogy mi is csak egy állomás vagyunk az evolúcióban, hisz tetteink azt sugallják, hogy a természet még messze nem végzett a tökéletesedéssel. 
Fiction: A film nem csupán a faji megkülönböztetés allegóriája, de utópisztikus figyelmeztetés is egyben. Meg persze bitang jó kalandfilm.
Trivia: Aszondod, szegregáció? Képzeljétek, hogy a forgatások szüneteiben a majmoknak öltözött színészek saját "fajtársaikkal" lógtak: csimpánz a csimpánzzal, orangután az orangutánnal, gorilla a gorillával.
Feledhetetlen: Tengerparti szobor... meg a filmtörténelem legnagyobb spoilere, amely elfért egy DVD-borítón.
Megmondás: You can't trust the older generation.

topscifi50_13_planetoftheapes.jpg

12. A Dolog [The Thing] (1982) <Találat: 118 pont>

Rendező: John Carpenter
Szereplők: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David, Donald Moffat, Richard Masur

A film: Antarktisz. Távol mindentől. A világ seggén, ha úgy tetszik. Itt szabadul el egy idegen létforma, amely lemásolja áldozatait, és a tökéletes álca érdekében úgy el tud rejtőzni bennük, hogy még maga a másolat sem tudja, hogy ő már nem ember, hogy aztán adandó alkalommal támadjon, és tovább szaporodjon. Szóval ember legyen a talpán, aki ilyen körülmények között képes életben maradni.

Science: Az állatvilágban az álca az egyik legtökéletesebb támadó és védekező fegyver, és igazából csak idő kérdése, mire az evolúció leszállítja a tökéletes álcát. Egyébként továbbra sem vagyok meggyőződve arról, hogy a Dolog értelmes lény, inkább egyfajta vírus...
Fiction: ...hisz maga a film is az AIDS allegóriája, egy olyan betegségről szól, amely sokáig rejtve marad, lehetetlenség belőle kigyógyulni, alattomosan terjed, és mikor kirobban, akkor csúnya világ lesz. Deep. Habár Carpenter úgy is szeret hivatkozni A Dologra, mint egy jó kis akciófilmre szörnyekkel. Ezzel az összefoglalóval is ki lehet békülni. 
Trivia: Rob Bottin, aki a forradalmi kreatúra-effektusokat csinálta, szinte kizárólag csokin és kólán élt munka közben, és nem egyszer annyira túlhajszolta magát, hogy kórházban kötött ki.
Feledhetetlen: Az tényleg nem kutya.
Megmondás: You're gonna have to sleep sometime, MacReady.

topscifi50_12_thething.jpg

11. Mátrix [The Matrix] (1999) <Találat: 119 pont>

Rendező: Andy & Larry Wachowski
Szereplők: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving

A film: Az emberek látják el energiával a gépeket. Kis tartályokban, bekábelezve tartanak minket, de hogy tökéletesen funkcionáljunk, agyunknak egy élhető-belakható: virtuális világot építenek ki, melyet akár saját képünkre alakíthatunk, ha tudjuk, hogy kell. Kvázi kisebb istenek lehetünk, szóval miért akarjuk kihúzni a dugót, miért nem elégszünk meg a főnökök deaktiválásával?

Science: Nincs mit szépíteni, most is mátrixban élünk, csak ezt úgy hívják: közösségi háló. 
Fiction: A film nem csupán korábbi ötletetek meseszép ötvözésének köszönheti sikerét, hanem annak az ügyesen felépített keresztény-allegóriának is, amely gyönyörűen végigkíséri a narratívát. Meg aztán ki nem bízná rá magát egy kungfuzó, szupercool prófétára?
Trivia: Színészek, akik majdnem eljátszották Neót: Nicolas Cage, Leonardo DiCaprio, Will Smith. 
Feledhetetlen: Unplugged.
Megmondás: Fasten your seat belt Dorothy, 'cause Kansas is going bye-bye.

topscifi50_11_thematrix.jpg

Most pedig rajtad a sor, kedves olvasó! Hogy vélekedsz az aktuális etapról? Gondolom, most már azon töprengsz, mely filmekkel fogsz találkozni az első tízben. Nos, nem garantálom, hogy egy hét múlva ilyenkor jelentkezem az utolsó felvonással (lévén hogy eddig se sikerült betartani), de igyekszem.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

harrison ford horror star wars remake anime t matrix akira sci fi keanu reeves kirsten dunst jim carrey jeff goldblum david cronenberg kurt russell robert de niro wachowski john carpenter george lucas kate winslet charlton heston paul verhoeven terry gilliam laurence fishburne michel gondry andrej tarkovszkij romance mark ruffalo ian holm bob hoskins hugo weaving jonathan pryce charlie kaufman the thing starship troopers planet of the apes top film brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr165183694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sieg 2013.03.31. 11:05:33

Ha itt szerepel a Return of the Jedi, akkor első tízben lesz az Empire Strikes Back és a New Hope... Kár, a filmtörténelem egyik leginkább túlértékelt sorozata a Star Wars, csak hát a rajongóknál már attól alsógatyát kell cserélni, ha meglátnak egy fénykardot.

Ezt leszámítva nem rossz ez a tíz, de azért a prioritásokat én máshová tenném.

A tényleg jó sci-fiket már jóval lejjebb soroltátok (pl. Moon, District 9, Inception) vagy nem is szerepeltek eddig (pl. Sunshine, Existenz) és gyanítom a top 10-ben sem lesznek. Ott megjósolhatóan még több Star Wars, Blade Runner (ami véletlenül népszerű és jó film is egyben), ET lesz.

Sieg 2013.03.31. 11:08:50

Ja, ET már volt korábban, éljen.
Az Eternal Sunshine jó film, de sci-fi-nek minősíteni legalábbis határeset.

crazyfish 2013.03.31. 11:36:12

Érdekes, a Matrix és a Brazil elsőre nem tetszett, a a csillagközi invázió szerintem igazi cultfilm lett az évek során, annyira modoros, mikor rick megkapja az elbocsájtó szép üzenetet, azt mindig megkönnyezem..:)))

A brazilt talán még ifjonti fejjel, a világról mit se tudva, robert de niro miatt néztem meg, és úgy jöttem ki, h "mi ez a szar?"...évekkel később, talán tapasztaltabban, lekaffant az állam, zseniális film, aztán neki ültem Terry Gilliam filmjeinek (12majom, Időbanditák ami mesefilmnek néz ki de igazi Monty film imádom a hangulatát)

A Mátrix szintén, többszöri újra nézés után, a hangulata kapott el + mindig más részleteket figyeltem meg...szerintem ott van...

Sok jó film van, de ízlésről nem lehet vitatkozni...:))

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.31. 11:40:40

Egy gondom van a listával, hogy sci-fi-nek mondjátok ezeket a filmeket, holott többségükből a "sci" totálisan hiányzik. :)
(Csillagközi invázíó, Star Wars sorozat stb.)

@Leone_510: anélkül, hogy ismerném az előéleted, van rá egy fogadásom, hogy egyike lehetsz azoknak a (bíróság szerint) "nem" náciknak, akik bár nácimód viselkednek, beszélnek, valamiért mégis sértőnek érzik a jelzőt. :)
(de meg fogom nézni a hozzászólásaidat, ha nem csak ezért a beszólásért regisztráltál)

komplikato 2013.03.31. 11:53:21

@Tomi from Space: Nekem a filmből sehol nem derült ki ki kezdte a háborút, és direkt van így, amikor a Földet megtámadják már réges régen áll a háború, nem? Amúgy a militarista, jelszómániás emberek, akiket szénné figuráznak a filmben, jellemzően nem képesek észrevenni ezt ... éppen mint a District 9-nál. Ott pl. aki xenophobe vagy rasszista, nem is érti a filmet. Jó kis szűrő.

Hát nekem a Brazil kedvencem, pláne a rendezői változat. Akirán meglepődtem, elég erős darab.

Mátrix egyben meg valószínűleg csak nekem tetszett, mert egységesen fel volt építve, és az elejéből következet a közepe és vége, bár a második rész eléggé "place holder" vagy "filler" volt, lehetett volna ezt két részben csak a pénz ... a harmadik rész végén meg a sok ezer éves dal a valóság látásáról marha nagyot üt.

Mechanikus narancs? Jó film, de túlságosan művészies, és nagyon épít olyan zenei irányzatokra, amik azóta megérdemelten kipusztultak. Nem egy populáris darab.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.31. 11:57:01

@Tomi from Space: Azért ezt elég meredek leírni, hogy a fasizmus arra épül, hogy más népeket ki kell irtani. Ha magát a politikai ideológiát nézzük, nagyon kis részben jelent ez meg benne.

@teddybear01: Serenity is szerepelt már, a Firefly-ban meg vannak olyan részek, amikben annyi a sci-fi, hogy az elején ledobja őket az űrhajó meg a végén felveszi, közben meg egy szimpla western.

Bloodmagexxx 2013.03.31. 12:05:33

Végigolvastam ezt a listát, de egyszerűen nem értem, hogy kerülhettek bele ilyen kritikán aluli filmek:
A légy egy egyszerű, teljesen értelmetlen B-kategóriás horrofilm. A dolog dettó, semmi értelmük, ennyi erővel a Penge is bekerülhetett volna. A Prometheus valószínűleg a minden idők legrosszabb sci-fije címre esélyes, elég fura a legjobbak között tárgyalni. A Jelek dögunalmas ömlengés, nem sci-fi és nem is film. A Forrás egy értelmetlen LSD trip megfilmesítése, nem sci-fi. A Serenity pedig a Firefly sorozat hullagyalázása, filmként önmagában csak vacak.

teddybear01 2013.03.31. 12:08:34

@danialves: A Firefly bevallottan western elemeket alkalmaz, ez nem nagy felfedezés. A főhős és csapata amolyan rablóbanda, mint amilyen például Jesse James és társai voltak. Ők is harcoltak az amerikai polgárháborúban, és vesztettek, aztán fosztogatni kezdtek az új rendszerben. El is buktak.

Van ilyen sztori máshol is, vagy bevallottan, vagy csak úgy.

teddybear01 2013.03.31. 12:11:25

@Bloodmagexxx: A Serenity a Firefly-sorozat szerves része, anélkül egyszerűen nem is érthető, de ki is egészíti a sorozat sztoriját.
Amúgy a megítélése meg ízlés dolga.

l_andras 2013.03.31. 12:14:13

@teddybear01: @Leone_510: Baszki gyerekek nemá..... az egy társadalomkritika (utópia/sci-fi), ahol vannak elsőrendű polgárok meg másodrendű polgárok egy junta vezetésével, mi ebben a nem fasiszta?! (olvassatok Dél-Amerikai történelmet (jobboldali-erősen fasiszta junták, talán nem véletlen, hogy a főhős is az).
A film sztorija egy kicsit más mint a könyv, de a kikarikírozott/kigúnyolt kormánypropaganda reklámok telitalálatok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.31. 12:15:07

@teddybear01: Én nagyon is tisztában vagyok ezzel. Csak amíg egy filmre rá lehet húzni, hogy egy-két sci-fi elem miatt ténylegesen is sci-fi, van egy-két Firefly rész, ami elé ha leültetsz egy, a sorozatot nem ismerő embert, nem fogja megmondani, h sci-fit lát.
Szóval az a bajom a sci-fi besorolásával, hogy néhány epizód egyáltalán nem is az. Inkább űrwestern v vmi.

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 12:15:27

Csak a 2001-et ne! Csak a 2001-t NEEE!!!

McCl@ne 2013.03.31. 12:21:23

Mivel a TOP10-ben már jó eséllyel nem szerepelnek, így akkor kimondhatjuk, hogy az 50-es listára nem fért fel sem a Pitch Black, sem a The Chronicles of Riddick?
Ez azért szerintem egy kicsit meredek :)

teddybear01 2013.03.31. 12:29:07

@l_andras: Nézd, nem ismerem igazán a Dúcse húszas évekbeli politikai ideológiáját, de a filmben militarista társadalomról van szó, de sehol egy olyan utalás, hogy embereket üldöznének benne csak azért, mert mondjuk más rasszba tartoznának. Azokat sem üldözik, akik nem akarnak bevonulni, csak éppen másodrendű polgárok lesznek. Ettől még békében élhetnek.

Ami pedig a dél-amerikai diktatúrákat illeti, azok egészen más társadalmak. Tulajdonképp ott senki sem élhet teljes biztonságban.

Szerintem te nem érted az elvi különbséget egy militarista rendszer és egy náci között. A nácinak vannak militarista vonásai, de főleg ideológiai alapon vezetett társadalom, amely a saját állampolgárainak egy részét ezen ideológia alapján üldözi, végzi ki.

Ami pedig az én beállítottságomat illeti, azt szvsz alaposan eltévesztetted. Pont a "nemnáci barátaink" szoktak lekommunistázni tehetlen dühükben, Pedig az sem vagyok.

kpityu2 2013.03.31. 12:34:36

Egy biztos: a Starship Troopers-ben a liberális jogvédők rövid úton hidegre vannak téve. :D

teddybear01 2013.03.31. 12:39:14

@kpityu2: Nem. Ha leszolgálják az idejüket, akkor ugyanúgy bele szólhatnak a politikába, mint akárki más. Végig kellene nézned a filmet, rád férne.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.31. 12:50:43

@teddybear01:

Fasisztáról volt szó, nem náciról.

l_andras 2013.03.31. 12:51:12

@teddybear01: Én nem nem mondtam, hogy náci lennél. Olaszországban a Dúcse idején sem üldöztek faji alapon senkit, mégis fasiszta volt (a rendszerelleneseket igen). Nem szólhatsz bele a politikába, csak akkor ha a regnáló rendszer része vagy - ergo nem ellene.

teddybear01 2013.03.31. 12:57:21

@l_andras: Ettől függetlenül a dél-amerikai junták egészen más berendezkedésűek. Ott a diktátor(vagy egy igen szűk kör) dönt. Másnak semmi beleszólása sincs, és ez a kör egyszerűen nem bővül, és ha nem tartozol ebbe a körbe más téren sem fog boldogulni.

Mondjuk ez a vita már kezd öncélúvá válni...

teddybear01 2013.03.31. 12:59:15

@milyen szép a Vértes, ó: Mostanában a társadalmunk tagjainak többsége nemigazán tesz különbséget a két fogalom között. A Ducse is behódolt a végén Hitlernek...

Sunder 2013.03.31. 13:01:36

Előrebocsátom, nekem a kedvenc science fiction "termékeim" (könyv, film, játék) azok, amiknek komolyan kialakított háttere, történelme van.

Lehet, hogy csinálni kellene egy alternatív top 10-et is, amiket szívesen látna az ember filmen. :)

A legjobban megalkotott "univerzumok" IMHO (csak sci-fi témában:
- Warhammer 40000 (táblás játék, könyv, játék, fan film)
Sajnos a fan filmeken látszik a költségvetés hiánya, a háttér grandiózusságának fényében pedig a 2010-es Warhammer Ultramarines animációs film olyan gyenge, hogy a top1000 listán is nehézkesen kerülne be.
Olvastam, hogy nehéz lenne lenyomni Hollywood torkán egy olyan filmet, amiben kvázi a katolikus diktatúra keveredik teljességgel xenofób fasiszta dogmákkal. Pedig mekkora királyság lenne egy Starship Troopers-re hajazó egészestés "sorozat" belőle, akár élőfilm+animáció kombóban, mint ott.
BTW a Starship Troopers féle "fasizmus" kismiska az ittenihez képest.

- Mass Effect (játék)
Félelmetesen kidolgozott, teljesen elvont ámde nem hihetetlen jövőkép, rengeteg mondanivalóval. És nincs happy end. Hehehe. Viszont van benne dráma (plafonon volt az adrenalinom, amikor a Salarian tudós feláldozza magát egy még épp' csak formálódó célért), rengeteg lövöldözés, és remek storyline. Csak ne rontsa el a filmipart....

- Fallout (játék)
Ebből szinte lehetetlen filmet csinálni, de annyira jól ötvözi az USA hidegháborús korszakának képi világát egy teljesen hihető történelemmel (olaj-energia-háború-atomháború-gonosz hadsereg-összeesküvések), annyira emberközeli, hogy nem léphet el mellette az ember sci-fi kategóriában.

- Predator/Alien univerzum
Kaphatna több szerepet a Vadászok mentalitása, a hogyan jutottak idáig rész, de fogy a filmipari munició, ez látszik. :)

- Terminátor univerzum
Jól kidolgozott, sok háttéranyaggal, és főleg egy valós koncepcióval. Itt még szerintem várhatunk minőségi, ütőképes filmeket.

--------------------------

Szigorúan a poszthoz: most már komolyan érdekel, mit hoztak ki top10-nek. Visszamenőleg elolvastam 50-ig, ezek szerint a top10 vagy Star Wars heavy lesz, vagy nem tudom. A Blade Runner korszakalkotó, de mai szemmel nézve közepesen unalmas.
Amit hiányoltam, pedig szerint 20-40 között lett volna a helye (és _nem_ a top 10-ben):
- Judge Dredd (régi-új, mindkettőnek van poz-neg oldala)
- Wing Commander (totál popcorn űrháború, klisé szerelmi szállal, muhaha)
- Minden, ami Riddick (vigyéééé' át a kapuuun!!!)
- Pandorum
- Resident Evil sorozat. Fenti listába is mehetne, egész komoly "háttéranyag" kezd kialakulni az RE világról)
- Csillagkapu. Meg a sorozatai, főleg az Atlantis.
- Transformers. Vagy az nem elég popcorn-scifi? :)
- The last starfighter (1984). Mert mindig az emberek mentik meg a galaxist, vili?
- Fortress 1-2. Tudom, nem a filmipar csúcsa, de scifi, és némi mondanivalója azé' van, főleg a születésszabályozás kapcsán.
- Fájlalom, hogy kimaradtak a US Navy promó filmek...
a., Végső visszaszámlálás (azóta is követelem az alternatív befejezést, amikor a Nimitz szétrúgja a japán köteléket és a flotátt, vííí-háááááá!)
b., Csatahajó. Ha a Prometheus bekerült, akkor ez is mehet...
- Wargames 1-2. Szlogen: "do you want to play a game?". Ha van Terminator és Skynet, akkor ez a "kőgeci előd". Főleg az első része.

Ennyit vitaindítónak, a nagyrészét a hossza miatt úgysem olvassa el a közönség. Majd utána lehet még ötletelni.

Sunder 2013.03.31. 13:05:14

Úgy látom nem is baj, hogy ellőttem ezt a hosszú ömlengést.
Könyörgöm, emberek, sci-firől van szó, nem politikáról meg ideológiáról, politikai-ideológiai vitafúrum van huszonhét másik.

Bloodmagexxx 2013.03.31. 13:10:09

@teddybear01: Szerves része nem lehetett, mert két évvel a sorozat befejezése után jelent meg. Egyébként is jó pár különbséget lehet találni a sorozathoz képest: River valahogyan a sorozatban nem volt szupererős kung-fu mester, egyetlen részben lövöldözött egy kicsit, de egyébként ahányszor rohama volt, gond nélkül lefogták a többiek. (Egyszer meg is akarták égetni, de akkor sem védte meg magát.) A harácsolók a sorozatban titokzatos, egyre növekvő fenyegtést jelentő vad törzs voltak, a filmben hirtelen kiderült, hogy egyetlen bolygó lakosságának az egy százalékát jelentik. Hogy a francba jeletettek volna akkor egyre növekvő fenyegetést?

fd 2013.03.31. 13:16:24

hm, csak nem megtörténik a csoda és a 4. fázis bekerül a top10-be? tudom, hiú ábránd...

vargatom 2013.03.31. 13:17:34

@Dr. Gumby: Nem rád mondtam ám, hogy troll, bakker

Tsakazertish 2013.03.31. 13:19:55

Elöljáróban: "de gustibus non est disputandum"...
A lista szubjektív, és bárki is készítene ilyen listát, az sem lenne másmilyen.
- a 2001-et és a Harmadik típusú találkozásokat mindenképpen a 20-as lista részének tekinteném, a tejes SW-t meg egy egységként hagynám a szintén 20-as listában.
- Első helyet valahogy nem tudnék hirdetni:)

Tsakazertish 2013.03.31. 13:22:32

@Tsakazertish: Hogy el ne felejtsem, ha valaki végre venné magának a bátorságot, hogy megcsinálja az Alapítvány tri(penta-, stb.)lógiát legalább a SW szintjén, nálam az lehetne a Nr1.:))

fd 2013.03.31. 13:23:54

ja igen, és a Másnapot (The day after, '83) se láttam a listán, meg az Állati elméket se. Nyilván szintén nem férnek be a posztoló top50 listájába, bár szerintem sok-sok eddig látott címet előznének.
(Mellékszál: vajh miért tünik el mindenhol szisztematikusan a 4. fázis mellől Spielberg neve?)

2013.03.31. 13:24:56

Jól láttam hogy a Blade Runner nem szerepel?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 13:31:25

Az Akira mit keres itt???? Az rajzfilm.
Vagy akkor Verne Gyula is jöhet "A rejtelmes sziget"-tel???? Az is sci-fi.

teddybear01 2013.03.31. 13:32:40

@Bloodmagexxx: Az, hogy később jelent meg a Serenity, nem jelent semmit. A sztorija meg mint már mondtam, része és kiegészítése a sorozaténak.

"A harácsolók a sorozatban titokzatos, egyre növekvő fenyegtést jelentő vad törzs voltak, a filmben hirtelen kiderült, hogy egyetlen bolygó lakosságának az egy százalékát jelentik. Hogy a francba jeletettek volna akkor egyre növekvő fenyegetést? "

Egy kis közösségnek éppen eléggé veszélyes már néhány tucat kannibál is, és hát egyre többen kezdtek portyázni a kisebb létszámú peremvidéki településeken közülük.

Ami pedig a portyázók számát illeti, Egy bolygó lakosságának töredéke lehet egészen nagy is. A Föld lakosságának 1%-a is megletősen sok embert jelent... De még egy országé is, persze ha pl. nem Monacóról van szó.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 13:32:47

"Honatyáink is épp ezt teszik velünk, s csak remélni lehet, hogy a Vaslédiéhez hasonló kimenettel teszik azt."

A politikát mi a füttynek kell idekeverni???

Atkakukac1989 2013.03.31. 13:38:09

Az Akira megérdemli ezt a méltó helyezést. Annyi szimbolika, utalás, továbbgondolás van abban a filmben, hogy még egy könyvbe is elférne.

A Brazil az egyik legkedvencebb filmem. De az a helyzet, ahogy görgettem le, mind-mind jó (sőt kiváló) filmekbe ütköztem. Szerintem ez baromi jó lista. És nem a helyezés itt a lényeg, hanem az, hogy valami a listán van. Sokan rosszul gondolkodnak...

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 13:46:17

@Atkakukac1989:
"Az Akira megérdemli ezt a méltó helyezést."

Az Akira rajzfilm, vagy animációs film, ahogy tetszik.
Nem film.
Kb. mint a regény és a képregény. Kapise?
Ha ennyire szabadon értelmezett a "sci-fi", mint kategória, akkor nyugodtan jöhetnek a könyvek is.

szkristof92 2013.03.31. 14:10:22

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Francokat nem film, igenis az, csak animációs formában. Animációs film, mozgókép, ahogy te magad is mondtad saját kommentetdben, (aztán meg utána írtad hogy nem film, önellentmodás fuck yeah). Ez meg egy, a legjobb sci-fiket tömörítő lista, ahol mozgóképes alkotások vannak, így az Akira meg a Ghost In The Shell is abszolút beleférnek lévén nincs olyan megkötés, hogy csak élőszereplős alkotások vannak itt.
A könyvek meg hogy a francba jönnek ide? Az teljesen más médium.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:18:55

@szkristof92:
"Francokat nem film, igenis az, csak animációs formában. "

Más műfaj, baszod. Igencsak.
De legyen igazad, hát mégiscsak Húsvét van. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.31. 14:20:00

@Bloodmagexxx: a Serenity egy borzasztóan elbaszott darab. Tudom, hogy repetitív vagyok, de sose bírom megállni, hogy ne ekézzem, ha szóba kerül. Számomra nem, hogy nem szerves része a Firefly-nak, de nem is vagyok hajlandó tudomásul venni.

@Sunder: nagyon kíváncsi lennék, hány éves vagy és hány könyvet olvastál...

Thresher 2013.03.31. 14:20:03

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:

"Az Akira rajzfilm, vagy animációs film, ahogy tetszik.
Nem film.
Kb. mint a regény és a képregény. Kapise?"

És a rajzfilmeket te hol szoktad látni? A könyvtárban?
Vagy akkor neked a Roger Nyúl a Pácban és a Space Jam akkor mi, film vagy rajzfilm?

Amiről te beszélsz az a műfaji különbség és nem a művészeti ágé. Lehet hogy neked más pl. egy freskó meg egy festmény, csak azért, mert az egyiket keményebb felületen csinálták, de aztán csak azért belekeverni a vonósnégyest...Hát ritka hülye a logikád, kedves barátom.

Thresher 2013.03.31. 14:22:55

@Thresher: Illetve nem műfaji különbség, hanem technikai. Műfaj a sci-fi.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.31. 14:23:21

a Matrix az 1. helyett kellett volna, hogy kapja, hiszen az a FILM.
Bár ha jól megnézzük... valójában nem is sci-fi, hiszen a valóságról szól... akkor már egy film az evolúció elméletről vagy az ősrobbanásról, az inkább sci-fi.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:23:53

@Thresher: Erre már nem tudok válaszolni, mert ejtőznöm kell ebéd után.
Szarri.

Sunder 2013.03.31. 14:27:09

@Before: 31 leszek pár nap múlva, és a fent említett univerzumok többségét A-Z-ig, vagy könyv, vagy wiki (Fallout könyv nincs, csak egy wiki-be gyűjtött timeline). A középkorral foglalkozó regényeken kívül a sci-fi és fantasy könyvek kapcsolnak ki a legjobban, főleg, ha összeszedett a "hátterük".
Ellenben nem hiszem, hogy a fentiek bármit is megmagyaráznának. Legfeljebb azt, hogy szeretek olvasni.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:33:13

@Thresher:
"És a rajzfilmeket te hol szoktad látni? A könyvtárban? "

(Sehol. Úgy általában nem járok könyvtárba. Minek? Minden ott van a neten.)
Na jó, egy rövidet válaszolok.
A rajzfilmeken színészek játszanak?
Tényleg?
És ne gyere köcsög módon pl. a Scanner Darkly-vel, mert azt utólag, stúdióban ruházták fel anima-feelinggel.

Hogy lehet már egy lapon emlegetni egy olyan alkotást, ami forgatókönyv alapján képzőművészek kézügyessége és/vagy CG tudása által áll elő, és egy olyan művet, amiben a színészi játék hitelessége a meghatározó?
Ég és föld.

Ja, hogy mozognak izék itt is, meg ott is... az semmit nem tesz hozzá a lényeghez. Más közegen érkezik a mű.

Thresher 2013.03.31. 14:33:43

@wmiki: Mindenféle élc nélkül mondom, lenyűgöző amit csinálsz, régóta netezek, de egy ilyen kitartó trollt még nem láttam, aki ennyire vehemensen reklámozza a hülyeségeit.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.31. 14:38:30

@Thresher: :(( hát igen... semmelweis ignác is milyen kitartó volt, be is záratták, korának felsőbbrendű értelmiségiei :x

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:39:23

@Thresher: Esetleg a te készülékedben van a hiba.
Mindenki hülye, csak te látod jól a dolgokat, igaz?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:40:40

@wmiki: " korának felsőbbrendű értelmiségiei"

Ne dicsérd...

AczélGyuribácsi 2013.03.31. 14:43:20

Remek írás - még remekebb kommentekkel...
Olyanoktól, akik a büdös életben nem hogy egy scifi-t nem olvastak el, hanem soha nem is olvasnak...

De elárulná nekem valaki, hogy a facebook hogyan óvja meg a szegényeket, a betegeket, a hajléktalanokat stb.
Mert ha valaki ezt SZOCIÁLIS hálónak fordítja...
A szociális háló a társadalmaknak egy olyan törvényi szabályozása, amivel megvédhetik a legelesettebbeket, az időseket stb. a nyomortól és sok esetben a haláltól.
A Facebook és a hasonlók ilyet nem tesznek, hiszen azok KÖZÖSSÉGI hálózatok...
Mátrix tehát KÖZÖSSÉGI háló...

Én annak a filmnek adnám a +1 helyet, ahol a történet szerint megértetik egy neten élő kockásinges és zselés generációval, hogy az idegennyelv-tudás csak második a saját anyanyelvünk ismereténél, annak helyes és pontos értelmezésénél!

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:44:22

@AczélGyuribácsi:
"Olyanoktól, akik a büdös életben nem hogy egy scifi-t nem olvastak el, hanem soha nem is olvasnak..."

Csak néznek, de nem látnak.
Mindig ezt mondom.

Bloodmagexxx 2013.03.31. 14:44:23

@teddybear01:

"Egy kis közösségnek éppen eléggé veszélyes már néhány tucat kannibál is, és hát egyre többen kezdtek portyázni a kisebb létszámú peremvidéki településeken közülük."

A szövetségiek egész csatahajókkal járőröznek arrafelé, onnan lehet tudni, hogy több részben találkoznak is egy-egy ilyen járőrhajóval, például a pilotban is, ami csak úgy kóricált a semmi közepén és nem volt jobb dolga, minthogy sodródó roncsokat nézegessen. Ehhez képest a harácsolók a Serenitynél nem nagyobb magányos átalakított teherhajókkal portyáznak, onnan tudjuk, hogy ilyen hajóval is találkoztak már. Ráadásul még el is mondják, hogy saját magukat sugározzák be menet közben, tehát még azt is tudjuk, hogy a harácsolók hamarosan rákban fognak meghalni. (A film szerint 12 éve kezdődött az egész, nyilván ennyi idő alatt a harácsolóknak rég fel kellett volna fordulni.) Mégis hogyan jelentenek fenyegetést a magányos portyázóhajók, haldokló legénységgel a jól felszerelt szövetségi csatahajókank?

"Ami pedig a portyázók számát illeti, Egy bolygó lakosságának töredéke lehet egészen nagy is. A Föld lakosságának 1%-a is megletősen sok embert jelent... De még egy országé is, persze ha pl. nem Monacóról van szó. "

A film története szerint kiküldtek egy kisebb szövetségi egységet, hogy elfogjon egy szál fegyvertelen teherhajót, illetve elszállítson egyetlen titkosügynököt. Ez a kisebb egység minden felkészülés vagy haditerv nélkül úgy szétcincálta a harácsolók meglepetésszerűen megejelenő fő flottáját, hogy öröm volt nézni. Nyilván a szövetségi flotta sokkal erősebb a harácsolónál, no meg a legénységet sem sütögetik folyamatosan a reaktor sugárzásával, vélhetőleg nagyobb a harcértékük. A történet szerint a Szövetség pontosan tudta, hol a harácsolók támaszpontja, mivel az ő kísérletük nyomán jött létre és még jelentést is kaptak róla. Mégis mi akadályozta meg őket abban, hogy a háborúból visszamaradt, most nyilván hasznavehetetlen hajóikat odaküldjék és szétrúgják a harácsolók seggét, mielőtt még elkezdődött volna a fosztogatás?

Valahogy River átváltozásáról nem írtál semmit, a sorozatban gyönge, védendő nő volt, a filmben szó nélkül véresre verte az egész legénységet, meg egy Harácsoló gyalogezredet is. Ez mégis hogy kapcsolódik a sorozathoz?

szkristof92 2013.03.31. 14:45:30

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: És szerinted a sci-fi nem fedhet le csak élőszereplős filmeket, az animációs területére már nem léphet mert olyan vastagok a műfajhatárok? Csak kérdem.

szkristof92 2013.03.31. 14:47:27

@szkristof92: És mielőtt megkérded igen az animációs film más műfaj. De attól még film.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.31. 14:49:12

@AczélGyuribácsi: Teljesen igazad van. Összekevertem a két fogalmat: máris javítom. Köszönöm az észrevételt.

McCl@ne 2013.03.31. 14:50:33

Lassan, de egészen biztosan kijelenthetjük, hogy amilyen jó a blog nézettségének az Index, annyit ártott a kommentek színvonalának. Isten összes barma (Mátrix akármelyik része a Blade Runner közelében? Akira nem film?) ideér lassan.
Az összes jól csengő nevű felsőoktatási intézményből egy félév után ideszabadult szabadbölcsész, aki életében látott négy filmet, de már tanult valamit, ami szerinte idevág, ezért megmondja a tutit sci-firől, fasizmusról, műfajokról...
Azok az amőbák, akiknek "agybaszós" minden film, amiben már bővített mondatokban beszélnek, és bár egy rohadt szót nem értettek az amúgy feleslegesre bonyolított Mátrixokból, de volt benne robot és lassítás, úgyhogy az a legeslegjobbsci-fiavilágon...
Ahelyett, hogy itt vergődtök, legalább néznétek meg erről az amúgy a lehetőségekhez képest nagyon korrekt listáról azt, ami kimaradt.
Vagy a falat, hogy fehér-e még, de tulajdonképpen bármit, csak ezt NE.

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:52:34

@szkristof92:
"És szerinted a sci-fi nem fedhet le csak élőszereplős filmeket, az animációs területére már nem léphet mert olyan vastagok a műfajhatárok? Csak kérdem. "

De, hógyne!
A sci-fi az még írott műveket és képzőművészeti alkotásokat is magában foglal, az másféle kategória.
Azonban a magyar nyelvben a film az nem rajzfilm. Te egyik moziban vagy műsorújságban sem láthattad felcserélve a kettőt. Mint ahogy az sem mindegy, hogy filmet vagy dokumentumfilmet nézel.
Ez kétféle kategorizálás, érted?

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:54:16

@McCl@ne:
"Isten összes barma (Mátrix akármelyik része a Blade Runner közelében? Akira nem film?) ideér lassan. "

Bocs, hogy fényt hoztam az éjszakádba.
Vagy patakvizet a szellemi sivatagodba.

Corifeo 2013.03.31. 14:54:21

Tetszik a lista és a filmekhez hozzáfűzött triviák is. Számomra felférne még a listára a 2001: Űrodüsszeia, Szárnyas Fejvadász,Az Androméda törzs, Kapcsolat,1984, 12 majom, Vissza a jövőbe trilógia,Scanner darkly,Mechanikus narancs,Totall recall(szigorúan a régi),Alien,Terminator,Los Cronocrímenes(Időbűnök), Időbanditák, eXistenZ, Ghost in the Shell és a Primal is, bár abból kiindulva,hogy már csak 10 van hátra,néhány le fog maradni :)
Azért így is várom őket!

Jó_ebédhez_szól_a_nóta 2013.03.31. 14:56:13

@McCl@ne:
"Ahelyett, hogy itt vergődtök, legalább néznétek meg erről az amúgy a lehetőségekhez képest nagyon korrekt listáról azt, ami kimaradt."

Épp most kezdtem nézni a Serenity-t, tuskókám!
Remélem holnap egy tojást sem fogsz kapni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.31. 14:58:12

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: A rajzfilm a film egyik alkategóriája. Csupán technológiai megvalósításban különbözik az élőszereplős filmektől, műfajilag viszont nem elkülöníthető. Egy rajzfilm ugyanúgy lehet vígjáték, kaland, horror, szex, stb-stb... illetve jelen esetben sci-fi. El kéne ezt fogadnod, ugyanis ez egy axióma, vitába szállni vele teljesen értelmetlen.

szkristof92 2013.03.31. 14:59:03

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Igen, abszolút értem. Csak eléggé félreérthető volt az első kommented miszerint az Akira mint animációs film (te olvasatodban rajzfilm) mit keres itt. Lévén itt egy olyan listáról van szó, ami a blog írói által létrehozott olyan lista, ami a legjobb sci-fi "filmeket" tartalmazza (hisz ez alapjáraton egy filmes blog) és itt a "film" mint olyan mindent lefed. Élőszereplőst és animációst is, nem látsz olyan a poszt elejére kitéve, hogy rajzzal készített alkotások nincsenek belevéve.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.31. 14:59:41

@Corifeo: Köszi. Igyekszem egy héten belül befejezni a listát.

McCl@ne 2013.03.31. 15:07:40

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta: Jók ezek az irigyhónaljmirigy kaliberű poénok, google? :D
Serenity 119 perc, addigra itt mindenki -önvédelemből- elfelejt, ezt próbáld majd tiszteletben tartani, mire visszajössz böfögni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.31. 15:19:29

@Sunder: nem bántó szándékkal kérdeztem, de ha tippelnem kellett volna, egy tizessel biztos fiatalabbnak gondollak.

teddybear01 2013.03.31. 15:30:23

@Bloodmagexxx: "Mégis hogyan jelentenek fenyegetést a magányos portyázóhajók, haldokló legénységgel a jól felszerelt szövetségi csatahajókank? "

Más ám egy rohadt nagy hadi cirkáló esete egy-két kis hajóval, és megint más egy párszáz lakosú kistelepülés esete ugyanazzal az egy-két kis hajóval.
Az meg nincs a sorozatban, hogy hány fosztó hajót pusztítanak el a Szövetség járőröző cirkálói. A Serenity végén a csatajelenet is erről szólt, hiába próbálod másnak feltüntetni.

Amit pedig a sorozat elején a főszereplők a fosztókról mondanak, az a helyi pletyka. Ezt mondják a peremvidékiek, hogy valamilyen magyarázatuk legyen a fosztók eredetére. A valódi történetük meg éppen a Serenity-ben derül ki.

Az is a Serenityben derül ki, hogy a Szövetség hadihajói szándékosan elkerülik a fosztók eredeti bolygóját, hisz lenne elég erőforrásuk kipusztítani az egész bandát. De még a közelébe se mentek, amíg nem kezdtek félni, hogy kiborul a bili.

"Valahogy River átváltozásáról nem írtál semmit, a sorozatban gyönge, védendő nő volt, a filmben szó nélkül véresre verte az egész legénységet, meg egy Harácsoló gyalogezredet is. Ez mégis hogy kapcsolódik a sorozathoz? "

Egyrészt később már nem érte váratlanul őket River tombolása, másrészt akár a bátyjának a gyógykezelése is használhatott neki. Meg hát így írták meg a forgatókönyvben.

Különben a nagyobb testtömeg mindig fölényt jelent egy küzdelemben, amennyiben a küzdelemben résztvevők körülbelül egyformán képzettek. Persze az esélyek eltérők lehetnek, ha a küzdőfelek eltérően képzettek, vagy más stílus követői.
Ezt saját tapasztalatból mondom. Amikor szabad küzdelemben vettem részt egy, az én testsúlyoménak felével rendelkező ellenféllel, akkor minden esetben rövid küzdelem után én győztem, kivéve ha az ellenfelem sokkal képzettebb volt nálam. Ha hasonló nagydarab volt az ellenfél, és hasonlóan képzett, akkor már kétesélyes lett a dolog.

Mond, te csak nézed a filmet, vagy látod is a sztorit?

teddybear01 2013.03.31. 15:31:50

@McCl@ne: Ja. egyetértek. Meg téged is ideevett a fene, hogy megmond a tutit.

Thresher 2013.03.31. 16:10:44

@Jó_ebédhez_szól_a_nóta:
"Azonban a magyar nyelvben a film az nem rajzfilm. Te egyik moziban vagy műsorújságban sem láthattad felcserélve a kettőt. Mint ahogy az sem mindegy, hogy filmet vagy dokumentumfilmet nézel.Ez kétféle kategorizálás, érted?"

Próbálod itten megmagyarázni a véleményedet, de hülyíted magad az magyarázással: hogy a rajzfilm nem film, mert a x nyelvben az nem az... meg hogy a mozik. Komolyan, ezek az érveid?

Nem akarok törést okozni az életedben, de minden alkotás, amivel a filmművészet foglalkozik, az film. Legyen az gyurmafilm, rajzfilm, vagy CGI... Az, hogy neked a dokumentumfilm nem film, élesen mutatja hogy neked az a film, aminek van forgatókönyve és élő szereplők játszanak benne. Hogy az esetek 99%-ban ilyennel találkozol, az egyéni szocprobléma.

Szóval ha legközelebb ilyen bátran kijelentesz valamit, és csak nézel, hogy mit röhögnek rajtad, akkor nézz utána hogy mit mondtál. És akkor kiderül kinek a készülékében van a hiba.

Megj.: Nyugi, tudom hogy te mit értesz "film" alatt, de olyan kategóriát nem lehet létrehozni, mert annyi lenne a kivétel. Ugyanis ha neked nem film a rajzfilm, akkor nem film az összes CGI alkotás se, innentől kezdve a te általad tartott filmek fele kapásból kiesik.

Bloodmagexxx 2013.03.31. 16:15:37

@teddybear01:

"Más ám egy rohadt nagy hadi cirkáló esete egy-két kis hajóval, és megint más egy párszáz lakosú kistelepülés esete ugyanazzal az egy-két kis hajóval."

Pontosan ezért nem értem, hogy túlerejű flotta és az ellenség támaszpontjának ismeretében a Szövetség miért nem intézte el rég a harácsolókat, ha egyébként éppen van egy csomó fölösleges hadianyaguk, mert most ért véget egy nagy háború, amihez nyilván legyártottak egy csomó hajót, van egy csomó képzett matrózuk, amik a győzelem után annyit csinálnak, hogy a semmi közepén lebegő roncsokat nézegetik minden valós cél nélkül. Sőt még arra is van idejük, hogy rámozduljanak, ha valaki a régi roncsokat piszkálja, de a harácsolók ellen nem akaródzik kivonulni.

"Az meg nincs a sorozatban, hogy hány fosztó hajót pusztítanak el a Szövetség járőröző cirkálói."

A Serenity című film "magyarázata" alapján a harácsolóknak nincs iparuk, mert a bolygójukat otthagyták a francba. Esetleg rabolhatnak szövetségi hajókat, de a sorozatban volt egy rész, ahol a már elfoglalt hajót is otthagyták, úgyhogy így biztosan nem sok új járgányhoz jutnak, meg egyébként is, ez kb. olyan haditerv, mintha Irak arra számított volna, hogy majd jó sok amerikai harckocsit elfoglalnak épségben és azzal győzik le az USÁt. A harácsolók flottája legföljebb gyengül, úgy jelenthetnének egyre növekvő fenyegetést, ha valahogyan egyre nagyobb hajóhadat tudnának felszerelni, egyre több legénységgel, de erre a film szerint semmi lehetőségük sincs, mert nincsenek gyáraik, a legénységüket pedig megsütik, mert valamilyen érthetetlen okból nem szigetelik a reaktoraikat. Mondjuk ha elfogadjuk a film magyarázatát, akkor eredetileg szabványos hajóik voltak, amikről valamilyen okból leszerelték a sugárzás ellen védő elemeket. De miért épp úgy őrültek meg, hogy kell nekik valami (sugárzás), ami egyébként láthatatlan, érzékelhetetlen, tehát a napi életükben mintha nem is lenne, viszont roppant halálos.

"A Serenity végén a csatajelenet is erről szólt, hiába próbálod másnak feltüntetni."

Kérlek magyarázd el, melyik állításom valótlan:
1. Azt a csapatot nem a harácsolók ellen küldték oda, a Serenity elfogása volt a feladatuk.
2. A harácsoló hajók teljesen felkészületlenül érték a szövetségieket.
3. A szövetségi flotta győzött.
Ebből nekem egyértelműen az következik, hogy a Szövetség, ha akarná, eltaposhatná a harácsolókat. Mondjuk ez az ő fennhatóságukat is megszilárdítaná, nyugodtan verhetnék a mellüket, hogy ők a jófiúk, mert a határvidék legnagyobb fenyegetését ők győzték le, hogy a szegény telepesek jobban élhessenek. Akár még az is lehet, hogy kicsit kevésbé lennének ellenségesek velük a helyiek.

"Amit pedig a sorozat elején a főszereplők a fosztókról mondanak, az a helyi pletyka. Ezt mondják a peremvidékiek, hogy valamilyen magyarázatuk legyen a fosztók eredetére. A valódi történetük meg éppen a Serenity-ben derül ki."

A sorozatban semmit sem mondanak a harácsolók eredetére, az "elérték az űr szélét" marhaságon kívül, de én nem is abból indultam ki, hanem a film magyarázatából. Ha a reaktorok szigetelésének a hiányát akarod pletykaként értelmezni, az tévedés, az első részben találkoztak egy harácsoló hajóval és megmérték a belőle szökő sugárzást, sőt, a filmben is valahogyan így álcázták a Serenityt, ami sikerült is, úgyhogy ez nem pletyka, hanem kőkemény tény.

"Az is a Serenityben derül ki, hogy a Szövetség hadihajói szándékosan elkerülik a fosztók eredeti bolygóját,"

De mi okuk van erre? Jó nekik, ha a határvidéken lázong a nép, mert a disznó szövetség a sugárfertőzésben haldokló emberevő kalózokat sem tudja megfékezni? Minek fizetnek akkor adót?

" hisz lenne elég erőforrásuk kipusztítani az egész bandát."

Ezt magyaráztam egész eddig.

"De még a közelébe se mentek, amíg nem kezdtek félni, hogy kiborul a bili."

Tehát van egy bolygó, ahol egy csomó olyan terhelő bizonyíték hever szó szerint a földön, amivel nagyon be lehetne fűteni az egész kormánynak. Ugye oda lehetne küldeni egy nagyobb csapatot, akik eltüntetik a nyomokat és megsemmisítenek minden bizonyítékot, vagy akár felperzselik az egész bolygót is, de nem ezt teszik, hanem inkább a közelébe sem mennek, hogy az ott maradt degeneráltak nyugodtan széthordhassanak bármit az ismert bolygók bármelyikére. Vagy hogy egy fegyvertelen teherhajó csak úgy odamenjen, megkeresse a kellemetlen bizonyítékokat és szabadon feltegye a galaktikus internetre, hogy bárki megnézhesse mekkora disznóságot művelt a kormány. Szörnyen logikus. Ezért mondom, hogy a Serenity története nagy marhaság, egyáltalán nem kapcsolódik a sorozathoz, de önmagában sincs értelme.

"Egyrészt később már nem érte váratlanul őket River tombolása"

De, a kocsmában, amikor először rákezdett, nagyon meglepődtek. Egyébként is ez a River dolog nagyon elbaltázott az egész filmben. A sorozatban, amennyire sejteni lehet, valamilyen látnoknak képezték a lányt, amire a negyven kilós testtömege alapján alkalmasabb is lehet, mint kommandósnak. Ehhez képest a filmben hirtelen kiderül, hogy amúgy berserker kiképzést is kapott, de hogy miért, arra semmilyen magyarázat sem kerül elő, beleültettek az agyába valamit, amitől karatemester lett. Hogy ez hogy működik a szúnyogizomzatával, arról nem beszélnek. Ha mondjuk én képeznék csatabárddal harcoló kommandósokat, két méteres, százötven kilós fickókkal kezdeném, nem negyven kilós kislányokkal. Ugyanígy ha valakit látnokként akarnék alkalmazni akarata ellenére, biztosan nem adnék neki kommandóskiképzést, mert fölösleges és csak eszköz a kezében, amivel megszökhet tőlem. De majd nyilván megmagarázod, hogy ennek mi az értelme.

"másrészt akár a bátyjának a gyógykezelése is használhatott neki. Meg hát így írták meg a forgatókönyvben."

Ezért mondom, hogy hülyén írták meg a forgatókönyvben.

"Különben a nagyobb testtömeg mindig fölényt jelent egy küzdelemben, amennyiben a küzdelemben résztvevők körülbelül egyformán képzettek. Persze az esélyek eltérők lehetnek, ha a küzdőfelek eltérően képzettek, vagy más stílus követői.
Ezt saját tapasztalatból mondom. Amikor szabad küzdelemben vettem részt egy, az én testsúlyoménak felével rendelkező ellenféllel, akkor minden esetben rövid küzdelem után én győztem, kivéve ha az ellenfelem sokkal képzettebb volt nálam. Ha hasonló nagydarab volt az ellenfél, és hasonlóan képzett, akkor már kétesélyes lett a dolog."

Ahogy látom, ezzel te is tisztában vagy, akkor nyilván meg tudod mondani, miért negyven kilós kislányokból nevelnek kommandósokat? Meg egyszerre látnokokat is?

"Mond, te csak nézed a filmet, vagy látod is a sztorit? "

Igen, a személyeskedés mindig a legjobb érv, minden magyarázatot helyettesít.

frmn 2013.03.31. 16:50:17

Pár embernek itt nagyon be kellene csajoznia

Sunder 2013.03.31. 16:50:53

@Before: egyetértek, szerintem is egy évtized minusz. Emiatt anno aggódtam, de ahogy telnek az évek egyre pozitívabb színben tűnik fel a dolog. :-)

teddybear01 2013.03.31. 17:24:46

@Bloodmagexxx: Egyrészt nekem az jött le a szöveged alapján, hogy képtelen vagy más gondolatmenetét kitalálni és követni.

Másrészt, egészen egysíkúan gondolkodsz. Csak az a jó megoldás, ami a tied. De hát nagyon sok esetben előfordul, hogy nem csak egyféleként lehet valamit megoldani, van több is, ami ugyanúgy megfelel.

A fosztók esetében kiindulásként ott volt egy egész bolygó minden erőforrása. Ráadásul az a bolygó a Peremvidékhez képest nagyon magas technológiai szintre épült ki, azaz sok hajójuk is volt. Válogathattak.

"1. Azt a csapatot nem a harácsolók ellen küldték oda, a Serenity elfogása volt a feladatuk.
2. A harácsoló hajók teljesen felkészületlenül érték a szövetségieket.
3. A szövetségi flotta győzött."

1. Ez igaz, de nem is kerültek volna szembe velük, ha a Serenity legénysége rájuk nem csalja a fosztókat. Direkt azért lőtték szét az egyik fosztó hajót, hogy a többit maguk után csalják a Szövetség flottájához. Tagadod? Az, meg hogy a Szövetségiek egy egész flottával próbálták elkapni azt az egy hajót, az ügynökük miatt volt, akinek a legénység előzőleg túljárt az eszén. Ágyúval akart verébre vadászni, aztán tigris jött helyette.

2. Nem igazán. Hadihajók voltak ott, azaz legfeljebb taktikailag lehetett meglepni őket, de képesek voltak harcolni, és győztek is a technikai fölényükkel.

3. Persze, a csatában győztek, de mégis vesztett a Szövetség. Köztudottá vált az, amit megpróbáltak eltitkolni.

"Tehát van egy bolygó, ahol egy csomó olyan terhelő bizonyíték hever szó szerint a földön, amivel nagyon be lehetne fűteni az egész kormánynak. Ugye oda lehetne küldeni egy nagyobb csapatot, akik eltüntetik a nyomokat és megsemmisítenek minden bizonyítékot, vagy akár felperzselik az egész bolygót is, de nem ezt teszik, hanem inkább a közelébe sem mennek, hogy az ott maradt degeneráltak nyugodtan széthordhassanak bármit az ismert bolygók bármelyikére. Vagy hogy egy fegyvertelen teherhajó csak úgy odamenjen, megkeresse a kellemetlen bizonyítékokat és szabadon feltegye a galaktikus internetre, hogy bárki megnézhesse mekkora disznóságot művelt a kormány. Szörnyen logikus. Ezért mondom, hogy a Serenity története nagy marhaság, egyáltalán nem kapcsolódik a sorozathoz, de önmagában sincs értelme."

Szóval el akarsz titkolni valamit, ezért odaküldesz több ezer hajót sok millió emberrel, hogy eltakaríts minden bizonyítékot.

Remek. Persze egyik ember sem jön rá, hogy mekkora disznóságot követtél el, és a sok-sok ember egyként be fogja fogni később a pofáját.

Te mindenkit hülyének nézel?

Ehelyett a Szövetség vezetői inkább nem beszéltek a dologról, és mivel meglehetősen félreeső bolygóról volt szó, inkább megszakítottak minden kapcsolatot vele. A véletlenül odatévedőket meg eltakarították a fosztók.

Ami pedig a negyvenkilós kommandósokat illeti, ölni azok is képesek. Még a kisgyerekek is fel tudnak robbantani egy magukkal vitt pokolgépet, és esetleg ezzel megölhetnek egy egész ellenséges osztagot.

Ami pedig River-t illeti, ő a sztori egyik mesehőse, pont olyan, amilyennek megírták. A valóságban a Serenity sem repült az űrben sohasem. Ebbe mégsem kötöttél bele.

"
"Mond, te csak nézed a filmet, vagy látod is a sztorit? "

Igen, a személyeskedés mindig a legjobb érv, minden magyarázatot helyettesít. "

Költői kérdésnek szántam, hogy elgondolkodj kissé. De ha személyeskedésnek veszed, akkor az. Engem nem érdekel.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.31. 17:39:29

@Sunder: :)

@teddybear01: szerintem kicsit kezditek túlspilázni az egészet. Nincsenek már éles emlékeim a Serenityről, de az egyik nagy bajom épp az volt vele, hogy a sorozat összes rejtélyét kényszeresen meg akarta magyarázni, le akarta zárni. Erre még az általam amúgy ájulásig tisztelt Josh Whedon se képes.
Itt most lehetne akármeddig tartó vitát folytatni, de egyvalamiben egészen biztos vagyok (és talán mindenki egyetérthet velem): ha a Firefly nem kap kaszát, hanem megér legalább 3-5 évadot, ezek a szálak merőben más módon és más irányban kerültek volna kibontásra.

teddybear01 2013.03.31. 18:10:18

@Before: Szerintem is. Abba is hagyom.

komplikato 2013.03.31. 18:14:21

Jut eszembe, a TOP50-ben a DUNE elfért? Már az első, mozi verzió?

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 18:22:03

@Sunder: Uristn...ha megcsinálnák a Gaunt szellemeit, csillió pénzeket lennék hajlandó kifizetni értük, 1,2,3,4 5 D-ben is akár!!

Bloodmagexxx 2013.03.31. 18:30:16

@teddybear01: Még mindig nem tudsz meghatni a személyeskedéssel, tudod értelmes emberek érvekkel vitáznak, nem egymást szidják.

"A fosztók esetében kiindulásként ott volt egy egész bolygó minden erőforrása. Ráadásul az a bolygó a Peremvidékhez képest nagyon magas technológiai szintre épült ki, azaz sok hajójuk is volt. Válogathattak."

A filmben meglátogatták azt a bolygót és teljesen kihalt volt. Az egész városban egy lelket sem találtak. A harácsolók valóban használhatták volna a bolygólyuk erőforrásait, de valamiért nem tették, érintetlenül hagyták. Nem működtették az üzemeket, nem gyártottak új hajókat, így az átváltozásukkor rendelkezésükre álló flottával kellett gazdálkodniuk. Másik kérdés, hogy a szövetség meg több száz bolygó erőforrásait használhatja, akárhogyan is fölénybe kerülnek.

"Ez igaz, de nem is kerültek volna szembe velük, ha a Serenity legénysége rájuk nem csalja a fosztókat. Direkt azért lőtték szét az egyik fosztó hajót, hogy a többit maguk után csalják a Szövetség flottájához. Tagadod?"

Tagadom? Ezt állítottam eredetileg. Szerinted mire jó, ha én mondok valamit, aztán te megkérdezed tőlem ugyanazt?

"Nem igazán. Hadihajók voltak ott, azaz legfeljebb taktikailag lehetett meglepni őket, de képesek voltak harcolni, és győztek is a technikai fölényükkel."

Pontosan ezt állítottam, hogy külön taktikázás, hadicselek, felderítés, stb. nélkül is ronggyá verték a harácsolókat. Igazán örülök, hogy egyetértesz.

"Persze, a csatában győztek, de mégis vesztett a Szövetség. Köztudottá vált az, amit megpróbáltak eltitkolni."

Az volt a kérdés, miért nem irtják ki a harácsolókat? Tisztán katonai akcióról beszéltem. Örülök, hogy te nem egysíkúan gondolkodsz és a forgatókönyvön kívül más gondolatmeneteket is hajlandó vagy figyelembe venni!

"Szóval el akarsz titkolni valamit, ezért odaküldesz több ezer hajót sok millió emberrel, hogy eltakaríts minden bizonyítékot.
Remek. Persze egyik ember sem jön rá, hogy mekkora disznóságot követtél el, és a sok-sok ember egyként be fogja fogni később a pofáját.
Te mindenkit hülyének nézel?"

A sok hajó és ember a harácsolók ellen kell, a legyőzésük után egy tízfős csapat is elég, akik eltüntetik az eleve titkos terv részleteit (Nyilván nem küldtek belőle minden számítógépre egy példányt, ha már ilyen titkos volt.), a többinek soha le sem kell szállni a bolygóra, így elég kicsi az esélye, hogy bármire rájöjjenek a bolygó körül keringő űrhajókból lefelé nézve. És mivel katonákat viszel, egyszerűen megparancsolhatod nekik, hogy maradjanak a hajóikban mire ők ott maradnak. Nem beszélve arról, hogy nukleáris töltetekkel/odavontatott kisbolygókkal üveggé olvaszthatod az összes várost a bolygón, anélkül, hogy egyetlen ember is leszállna, így nullára csökkentheted annak az esélyét, hogy bárki bármire rájöjjön.

"Ehelyett a Szövetség vezetői inkább nem beszéltek a dologról, és mivel meglehetősen félreeső bolygóról volt szó, inkább megszakítottak minden kapcsolatot vele. A véletlenül odatévedőket meg eltakarították a fosztók."

És ha a harácsolók egyszer csak meggondolják magukat és két naprendszerrel arréb költöznek, a bolygójukat meg otthagyják? Elég őrültek hozzá. Vagy ha végül tényleg mind meghalnak, a kellő sugárdózis benyelése után, a Miranda meg ott marad őrizetlenül? Vagy ha a külső bolygók megelégelik a dolgot és saját flottát szerveznek a harácsolók ellen? Vagy ha egy erősebb csatahajókötelék, ami épp harácsolókra vadászik, mégiscsak követi őket a bolygójukig, mert a parancsnoknak nem akaródzik feladni az üldözést? Ha megnézed a filmet, a Miranda léte egyáltalán nem titkos, rajta van a térképeken, a Serenity fedélzetén még kép is van róla, csak annyit tudnak róla, hogy "a terraformálás kudarcot vallott". Legalább a hajózási térképekről lehagyhatták volna, ha ennyire el akarták volna rejteni.

Azon kívül mi történik, ha egy harácsolónak eszébe jut leszállni a Mirandára és elvinni a filmben is megtalált adathordozót kabalának. Aztán megtámad egy bolygót, mint a film első jelenetében, lelövik, átnézik a holmiját, a jelentés máris kikerült a külvilágba, mindenki megtudja a nagy titkot. Ez ellen hogyan védekeztek a szövetségiek? Vagy ha a harácsolóknak egyszer csak eszükbe jut műsort sugározni, ahogy Mr. Universe is megtette? Meg tudták valahogyan akadályozni, hogy a fene nagy titkukat az ottani Sláger Rádió helyett sugározzák szét viccből, vallásos meggyőződésből, egyszerű tévedésből, esetleg hogy kitoljanak a Szövetséggel?

Ha el akarták titkolni ezt a jelentést, meg kellett volna semmisíteni, amit könnyedén megtehettek volna, ráadásul a tökéletes álca is ott volt karnyújtásnyira: "Kérem mi a harácsolók ellen háborúzunk, most még minden titkos a hadművelet sikere érdekében!" Ehhez képes teljes őrültség a módszer, amit választottak, gyakorlatilag biztosítja, hogy előbb-utóbb kitudódik a titkuk.

"Ami pedig a negyvenkilós kommandósokat illeti, ölni azok is képesek."

Elfelejtetted, mit írtál legutóbb?
"Különben a nagyobb testtömeg mindig fölényt jelent egy küzdelemben, amennyiben a küzdelemben résztvevők körülbelül egyformán képzettek."
Akkor miért nem százötven kilós pasikból csinálnak szuperkatonát?

"Még a kisgyerekek is fel tudnak robbantani egy magukkal vitt pokolgépet, és esetleg ezzel megölhetnek egy egész ellenséges osztagot."

River egy csatabárddal darabolt fel megtermett férfiembereket, hangsúlyozottan nem pokolgépet robbantott fel.

"Ami pedig River-t illeti, ő a sztori egyik mesehőse, pont olyan, amilyennek megírták. A valóságban a Serenity sem repült az űrben sohasem. Ebbe mégsem kötöttél bele."

Ezekbe belekötöttem? Akkor?
Elmagyarázzam neked, egy sci-fi fórumon hozzászólónak, hogy ha megnézel egy ilyen filmet, elfogadod az axiómarendszerét is? (Vagy nem nézed meg.) Mint látod, csupa olyanba kötöttem bele, ami a film saját axiómarendszerén belül hülyeség, eszembe sem jutott azon kötözködni, hogy létezik -e hiperhajtómű.

A sorozatban River története úgy szólt, hogy a kormány a látnoki képességeit akarta használni, időnként egy székhez kötözték és elektródákat vezettek a fejébe. A film is ezzel kezdődik, ez a saját axiómarendszerén belül rendben van, ez volt az alaptörténet. A probléma ott kezdődik, hogy valami félkegyelmű, aki valószínűleg nem is látta a sorozatot, a filmben kitalálta ezt a dolgot, hogy Riverből fegyvert akartak csinálni. De miért? Ha amúgy látnokként akarták használni, székhez kötözve, elektródákkal a fejében, minek kellett neki elsajátítani a csatabárdforgatás fortélyait? Attól jobb látnok lett belőle? Könnyebben tudták így a székhez kötözni? Ezzel egyszerűen csak elrontottak egy érdekes szereplőt, akiből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, minthogy csatabárddal harácsolókat darabol.

Ezért mondom, hogy a forgatókönyv nagy marhaság, ráadásul a sorozat tényeivel nincs összhangban. Ettől természetesen tetszhet valakinek a film, csak éppen a sorozathoz sehogy sem kapcsolódik, meg önmagában nézve is teli van logikai hibákkal.

teddybear01 2013.03.31. 18:34:09

@komplikato: Nekem is jobban bejön az a verzió, hiába forgattak még belőle másikat. Valahogy a hangulatot sikerült nagyon elkapni, a színészek bénázása és a döcögős technika ellenére.

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 18:44:05

@McCl@ne: tudod azoknál mi a rosszabb?Az a szabadbölcsész aki esetleg már 3 félévet elvégzett és most leszólja a gólyákat, mert ő már mennyire kiráj ;) No offense buddy :D.(lásd Good Will Hunting: "Ha harmadikos lennél...")

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 18:51:00

@Zalaba_Ferenc: Hű, ma láttam a 9-et. Mit mondjak, érdekes.

Drakeamarth 2013.03.31. 19:02:49

@Dr_utcai_arcos: Jómagam is szabad bölcsész vagyok (filmelmélet és filmtörténet szakiránnyal, dupla kombó :D), és próbálok a pozitív kivételek közé tartozni, amik erősítik a szabályt.

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 19:06:13

@Before: kb 2 éve találkoztam a WH40k-val, azóta, bár csak elektronikusan, de több mint 200 könyvet szereztem be. Meglepődnél ha megtudnád hány éves vagyok :). Ja, és ha kell a statisztikához, a könyvtáram -könyv könyv- olyan 2500+ darabot számlál, és olvastam is majdnem annyit ;).

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 19:10:47

@teddybear01: @Bloodmagexxx: tegyétek már meg, hogy kevesebb sorközzel vitatkoztok. Kösz.

Dr_utcai_arcos 2013.03.31. 19:13:02

@Drakeamarth: @szkristof92: elmentek ám a jó büdös ...-ba, ha most kitaláljátok, hogy mind a kettőtöket Brian-nak hívnak!!!

Bloodmagexxx 2013.03.31. 19:18:23

@Dr_utcai_arcos: Valószínűleg vita sem lesz tovább, ahogy látom rég elfogytak az érvek.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.03.31. 19:29:49

@komplikato: bottom 50 inkább... :)

@Dr_utcai_arcos: és? Nem statisztikai céllal kérdeztem. Nincs semmi bajom ezekkel, sőt (bár én inkább a "golden era" anyagait gyűjtöm), csak kicsit lájtos-tévés volt az a lista. Megjegyzem, a Stargate életem egyik legmarandóbb élménye, de azért nem tenném sci-fi toplistára úgy nagy általánosságban.

teddybear01 2013.03.31. 20:04:11

@Dr_utcai_arcos: Le lehet kopni rólam. Hibáztam na! Megpróbáltam valamit megmagyarázni egy mániákusnak...

Bloodmagexxx 2013.03.31. 20:22:39

@teddybear01: Nem próbáltál semmit sem magyarázni, csak kötötted az ebet a karóhoz, időnként ellentmondva saját magadnak, illetve mellébeszélve. Magyarázni én próbáltam úgynevezett érvekkel, csak azok leperegtek rólad.

Dr. Gumby · http://biri.blog.hu/ 2013.03.31. 21:22:36

@vargatom: Elnézést, mást nem igazán láttam, akire ráillett volna, és az én "témám" után jegyezted meg. Tényleg sajnálom.

vargatom 2013.03.31. 21:54:17

@Dr. Gumby: Én kérek elnézést, azt hittem egyértelmű hogy ki a troll... blog.hu környékén elég gyakori jelenség

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.04.01. 02:20:21

ez mán egész jó lista, leszámítva persze az újabb Jim Cerry filmet, amely továbbra SEM sci-fi

valamint az Akirának se nagyon örülök itt, a rajzfilmeket nem kellene belekeverni, lett volna inkább egy színtisztán élőszereplős lista, ennyi erővel a fél anime világ termése jobb az összes élőszereplős sci-finél

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.01. 14:58:58

ebből a 10ből vagy 4et nem is láttam még, de ezek után pótolni fogom!

Corifeo 2013.04.01. 19:51:48

@Zalaba_Ferenc: Helyes, kíváncsi leszek,hogy mely filmek fogják képezni az utolsó 10-t.
(Most nézem,hogy elírtam az egyik filmet, Primer lesz az a Primal:))

valuka · http://www.borkem.hu 2013.05.04. 15:30:50

Nem kötekedésképp, de nem Stalker az a Solaris vagy a Solaris a Stalker? A képre céloztam :) amúgy sztem korrekt lista, kicsit későn találtam ide...

Alternatív 2013.05.11. 21:39:37

@valuka: Lehet, hogy eltaláltad. :)
Az mondjuk látszik a cím leírásával való küzdelemből, hogy a cikk szerzője nem hallott még róla...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása