aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb képregényfilmjei #25-21 Cseh Dániel
2012. december 01. 17:26:39

Kategória: film 47 komment

Világ képregényrajongói, egyesüljetek!

Richard Donner és Tim Burton a filmművészet afféle hipsztereiként már akkor hatalmas lehetőséget láttak a képregény és a hetedik művészet fúziójában, amikor még szó sem volt akkora őrületről, mint napjainkban. Az első években még kissé bátortalan cuvée mára végérvényesen befészkelte magát a filmvilágba, és bár számos méltatlan alkotást fialt, közben megajándékozta a filmművészet és a képregény műfaj követőit rengeteg élménnyel.

Az Aeon Flux blog nem kisebb vállalkozásra adta fejét, mint, hogy összegyűjti minden idők 25 legjobb, képregényen alapuló filmalkotását, és könyörtelenül egymásnak ereszti őket, hogy kiderüljön, a szerkesztőség szerint melyiknek hol van a helye egy ilyen előkelő listán. Kritérium csupán annyi volt, hogy a filmváltozatot meg kellett előznie egy rajzolt kockásnak, de nem voltunk szigorúak; a klasszikus amerikai rágógumi hősöket a Távol-Kelet nagyjai és egészen elvont alakok is kerülgetik majd. És bár a karmesteri pálcát szerény személyem tartja kézben, a szerkesztőségben senki nem tartotta meg magának a véleményét.

Az üléseket kérjük függőlegesre állítani, következik a lista első része!

Aeon Flux - Top 25_1.jpg

25. Penge [Blade] (1998)

Kiadó: Marvel Comics
Rendező: Stephen Norrington
Szereplők: Wesley Snipes, Kris Kristofersson, Stephen Dorff

A film: Vannak filmek, amiknek az idő múlása nem feltétlenül tesz jót. A Marvel nem kifejezetten gyermekbarát antihősének filmes bemutatkozását mai szemmel majdnem lehetetlen volna helyén kezelni, a malaclopó kabátba bújtatott, minden körülmények között teátrális, pusztító egysorosokkal és ezüsttöltényekkel támadó félszerzet érdemei azonban elévülhetetlenek. Annak ellenére, hogy a trükkök már akkor is megmosolyogtatóak voltak, és, ahogy Ted is megmondta, a színészet szónak rendkívül tág az értelmezési tartománya, a hangulata a mai napig lehengerlő, és a szereplők olyan kemények, hogy nem érdemes közel ülni a képernyőhöz, mert bármikor pofán csaphatnak, ha nem vigyázol. Mindez az elmúlt néhány évben Stephenie Meyer munkálkodásának köszönhetően még inkább felértékelődött.

A jó: Annyira azért nem jó. Elszánt, csendes, színpadias, tipikusan az a fazon, akinél nem akarod kihúzni a gyufát.
A rossz: Lázadó plakátfiú selyemingben, aki nem tisztel sem Istent, sem embert, és egy ponton túl már vámpírt sem.
Trivia: Eredetileg Stan Lee is kapott egy jelképes szerepet, mint a vérben fürdő klubra rátaláló egyik rendőr, de ez a jelenet végül nem került be a végső változatba.
Feledhetetlen: Mi más, mint a New Order által szponzorált mészárlás a klubban, ami nem csak a filmet követő évek összes valamire való bulijának himnusza volt, de az előttünk álló vérbő két óra hangulatát is tökéletesen meghatározta.
Buborék: "Some motherfuckers are always trying to ice-skate uphill."
Különvélemény: "Nem csupán a képregényfilmet, de úgy általában az akciófilmek műfaját is újra feltaláló mérföldkő. Előbb lenne a helye." (Zalaba Ferenc)
"Hát igen, egy darabig volt rá esély, hogy a modern kor így értelmezi újra a vámpír-mítoszt." (Kofrán Gergely)
"A vámpírkultusz meggyalázása közel sem Edward és Bella szerelmével kezdődött..." (Fata Richárd)

Blade.png

24. Batman visszatér [Batman Returns] (1992)

Kiadó: DC Comics
Rendező: Tim Burton
Szereplők: Michael Keaton, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer

A film: Az állóvizet alaposan felkavaró 1989-es film folytatása, amelyben Tim Burton, kihasználva az elsöprő anyagi siker által kiérdemelt bizalmat a stúdió részéről, lényegesen jobban elengedte magát. A Michael Keaton visszafogott alakításában feszítő bőregér ezt persze alaposan megsínylette, az első részben Jack Nicholson mellett volt képtelen labdába rúgni, itt pedig már esélye sem volt három remek színész által prezentált, nálánál sokkal érdekesebb karakterrel szemben. Ennek eredménye egy hamisítatlan Tim Burton mozi lett, amiben éppen csak a DC Comics legendás hőse felett ült tort a szürrealitás. Ezzel együtt hiba volna elfelejteni, hogy nagyon szórakoztató darabról beszélünk, a Batman című első részhez való minőségbeli azonosságát az a kulisszatitok jellemzi leginkább, hogy Nicholsonék egyetlen hellyel csúsztak le a listáról.

A jó: A Nolan trilógia ismeretében felháborítóan semmilyen mellékszereplő, csoda, hogy a plakátra felkerült.
A rossz: Attól függ, melyik. Választhatsz a pofátlanul erotikus skizofrén, a nagyravágyó torzszülött vagy az emberbőrbe bújt farkas közül, de én mindhármat javasolnám egyszerre.
Trivia: Michelle Pfeiffer igazán elszánt volt a forgatás idején; nem csak, hogy valóban szájába vett egy élő madarat, de tonhallal is kitömte a szerelését, hogy a macskák folyton ott legyeskedjenek körülötte.
Feledhetetlen: A maszkabál, ahol Bruce Wayne és Selina Kyle közelebbről is megismerkednek, miközben a Siouxsie and the Banshees húzza a nem akármilyen talpalávalót. 
Buborék: "You know, mistletoe can be deadly if you eat it..."
Különvélemény: "A váratlan sikert aratott Batmant megfejelő, annál valamivel sötétebb és abszurdabb folytatás, de az emléke jobb, mint maga a film." (Zalaba Ferenc)
"Gyerekfilmnek túl Tim Burtonös, Tim Burton filmnek túl gyerekes." (Kofrán Gergely)
"Tim Burton második Batman filmje köröket ver az elsőre, köszönhetően Michelle Pfeiffer zseniális Macskanőjének, és annak, hogy a stúdió ezúttal hagyta Burton fantáziáját szabadon tobzódni." (Fata Richárd)

Kritika

Batman Returns_1.jpg
23. Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg [Hellboy II: The Golden Army] (2008)

Kiadó: Dark Horse Comics
Rendező: Guillermo del Toro
Szereplők: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones

A film: Akárcsak Tim Burton és Batman esetében, ezúttal is egy sikeres első rész kellett ahhoz, hogy a producerek engedjenek a pórázon. Ráadásul Guillermo del Toro a két film között elkészítette a zseniális A faun labirintusa című filmet is, mellyel az addig kételkedők szemében is bebizonyította, hogy elképesztő fantáziával rendelkezik. Ezt nem volt rest kamatoztatni a Dark Horse Comics kultikus hősét második alkalommal harcba küldő filmben sem, így az emlékezetes trollpiacon játszódó jeleneten túl is egymást kerülgetik a filmben az elképesztő kreatúrák, Kamarás Iván egy életre megjegyezte, hogy a fogtündér nem feltétlenül jelent egyet a párnánk alá fagyipénzt dugó kövér kis angyallal, és mire Írország partjain egy kőszikla ölt emberi alakot, már meg sem lepődünk. A fentiek miatt azonban kevésbé képregényszerű a folytatás, mint sötét tónusú elődje, és kicsit talán túl magabiztosan próbálja megugrani az első rész által magasra rakott lécet. Nagyszerű folytatás, kicsit kevesebb lélekkel, és rengeteg nyitva hagyott ajtóval.

A jó: Az első részhez képest szerencsére nem sokat változott, de a levegőben lógó önsors tragédia és a rá váró apaszerep tovább mélyíti a figurát.
A rossz: Egy két lábon járó társadalomkritika, akire éppen ezért nem is lehet igazán haragudni, így kényszerű bukása nem csak az ikertestvér vonal miatt tragikus.
Trivia: Johann Krauss hangját a Family Guy atyja, Seth MacFarlane szolgáltatta, aki elmondása szerint Jeremy Irons a Die Hard - Az élet mindig drága című filmben nyújtott alakításából merített ihletet.
Feledhetetlen: Bár a film bővelkedik felejthetetlen momentumokban, a fantasztikus teremtményektől hemzsegő trollpiaci balhé magasan viszi a prímet.
Buborék: "We die and the world will be poorer for it."
Különvélemény: "Csak önmagában a trollpiac grandiózusabb és látványosabb, mint az elmúlt évek akárhány fantasyje együttvéve. Amúgy szellemes, akciódús folytatás: fájlalnám, ha nem készülne harmadik rész." (Zalaba Ferenc)
"Guillermo del Toro szabadabb kezet kapott a folytatásban, amit lenyűgöző világépítéssel és szemkápráztató látványvilággal hálált meg. A könnyed hangvétel sokkal jobban áll a filmnek, mint az első rész erőltetett komolykodása." (Kofrán Gergely)

Kritika

Hellboy II - The Golden Army.jpg

22. A holló [The Crow] (1994)

Kiadó: Caliber Comics
Rendező: Alex Proyas
Szereplők: Brandon Lee, Ernie Hudson, Michael Wincott

A film: A '90-es évek 100 percbe sűrítve. Bár a forgatókönyv néha kissé ügyetlen, itt-ott túlárad a ripacskodás, és a film íve bizony nem éppen nevezhető klasszikusnak, olyan döbbenetes hangulat árad minden pórusából, aminek nagyon nehéz ellenállni, főleg, ha az ember fia vagy lánya ezekben az években nőtt fel. Szűnni nem akaró pózolás, olykor korát meghazudtoló kamerakezelés, sötét humor, mindez olyan zseniális zenekarok dalaival vastagon aláfestve, mint a Nine Inch Nails, a Rage Against the Machine vagy a The Cure. Talán a zenék, talán az elképesztő cool hangulat, talán Brandon Lee tragikus halála volt az oka, hogy hosszú éveken át volt ez a film kultikus szereplője sokak fiatalkorának, a rongyosra nézett VHS szalagok egyik legékesebb példánya.

A jó: Már amennyire egy halottaiból visszatérő, bosszúszomjas fazon jó lehet, ugye. A célját egy pillanatra sem veszti szem elől, és amikor éppen nem döf fél tucat injekciós tűt valaki mellkasába, kifejezetten szimpatikus. Ami azt illeti, még olyankor is.
A rossz: Egy hidegvérű őrült, akinek borzasztó messzire gurult a gyógyszere, de leginkább csak egy kidolgozatlan céltábla, hogy legyen kihez eljutni a fináléban.
Trivia: A jelenetben, amikor a főszereplő és az életében általa pátyolgatott kislány találkoznak a régi lakásban, nem láthatjuk Eric arcát. Ennek prózai oka, hogy Brandon Lee ekkor már elhunyt, a jelenetben pedig egy dublőr látható.
Feledhetetlen: Minden, a gyilkosságokat összekötő színpadias háztetőkön ugrálás, vállon ülő hollóval lassítva sétálás a szakadó esőben, azokra a fantasztikus dalokra.
Buborék: "Can't rain all the time..."
Különvélemény: "Ha nem lett volna az a gyilkos golyó, akkor A hollóra talán már csak zenéje miatt emlékeznénk. Így viszont emléke örök." (Zalaba Ferenc)
"Az Empire kritikusának szavait kölcsönvéve: "Style over content, sure, but what style..." (Fata Richárd)

The Crow.png

21. Pokolfajzat [Hellboy] (2004)

Kiadó: Dark Horse Comics
Rendező: Guillermo del Toro
Szereplők: Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt

A film: Mike Mignola szörnyszülöttje az egyik legérdekesebb figura a képregény történelmében, de borítékolhatóan nem járt volna be ilyen sikeres utat a filmvásznon, ha nem Ron Perlman zseniális alakításában ölt alakot. A mostanában a Sons of Anarchy című sorozatban ügyeskedő színész több tonna smink alól is úgy hozza Hellboy figuráját, mintha örök életében erre a szerepre vált volna. A film ráadásul tökéletesen adagolja a fekete humort, az akciót, az ügyetlen romantikát, és a drámai vonal sem sikkad el. Iskolapéldája egy hős bemutatásának, miközben hasonlóan érdekes mellékszereplőket mozgat legalább akkora elánnal. 

A jó: Leszámítva, hogy a Pokolban fogant, és az a sorsa, hogy pusztulást hozzon az általunk ismert világra, az egyik legemberibb képregényhős, akivel egy kicsit mindannyian tudunk azonosulni.
A rossz: Csak a szokásos anarchista, halhatatlan félőrült, oldalán egy örökifjú náci hölggyel és egy beteges öncsonkítóval.
Trivia: A legenda szerint Mike Mignola és Guillermo del Toro egyszerre mondták ki Ron Perlman nevét, amikor a főhőst megformáló lehetséges színészekről volt szó, így a stúdió már hiába ragaszkodott annyira Vin Dieselhez.
Feledhetetlen: Broom professzor temetése, amit Hellboy tisztes távolból figyel a szakadó esőben, kezében apja rózsafüzérével, miközben Marco Beltrami gyönyörű zenéje szól. Hatásvadász, és hatásos.
Buborék: "I hate those comic books. They never get the eye right."
Különvélemény: "Így lesz szerető kezekben egy másodvonalbeli hős igazi ikon. Del Torónak és Perlmannek sikerült gyönyörűen megragadnia a képregények kettősségét, melyben a misztikum találkozik a túlvilági Rambóval." (Zalaba Ferenc)
"A jól eltalált karakterek mentik a menthetőt, már amennyire a borzasztóan modoros okkultnácis, Raszputyinos kerettörténet engedi, de azért a film legfőbb erénye az, hogy megszülethetett a második rész." (Kofrán Gergely)

Hellboy.png

Ők volnának hát listánk sereghajtói, de amíg jövő hét szombaton bemutatkozik a következő öt helyezett, ne fogjátok vissza magatokat; szerintetek minek van helye a listán a fentiek közül, és melyik az a film, aminek már idáig sem lett volna szabad elverekednie magát? 

Címkék

kritika comics guillermo del toro marvel nine inch nails tim burton michelle pfeiffer brandon lee john hurt hellboy superhero christopher walken the crow michael keaton ron perlman stephen dorff dc comics seth macfarlane top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884941087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2012.12.01. 17:47:32

Nem semmi vállalkozás, viszont a cikk baromi igényesen megírt, tömény élvezet olvasni.
A Penge nagy királyság, de szerintem a 2 még inkább, a Batman Returns anno gyerekként tetszett ma már nem, viszont a Hellboy 1-2-nek meg a Hollónak minden képregénytémájú toplistában ott van a helye!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.01. 17:49:57

Három fekete és két piros: az első etap röviden összefoglalva. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.12.01. 17:50:38

na az ilyen cikkek kellenek az olvasóknak. Várom a folytatást ;)

tomee · http://www.nba1.hu/ 2012.12.01. 18:04:46

Idézve az előttem szólót: nagyon igényes munka, le a kalappal srácok!

Plusz, a listákat amúgy is mindenki szereti. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.01. 18:35:52

hinnye, nah ez jó sok vitát kiváltó sorozat lesz. :D

Először is a Penge csak a 25ik?!?! vattafakk, és hogy hogy?!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.01. 18:45:08

@doggfather: Az is csak nekem köszönhető. :) Szerintem korszakalkotó darab, a többiek szerint - mint láthatod - "gyalázat". :)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.12.01. 18:46:17

valamelyik Hellboy azért mehetett volna előrébb, de egyébként teljesen jó.
Én csak azért szurkolok, hogy ne az Oldboy nyerjen :-)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.12.01. 18:53:00

@Zalaba_Ferenc: "Szerintem korszakalkotó darab" Nem csak szerinted :). Rugdostam volna még előrébb.

Én a Hellboy-t kétszer láttam, de számomra középszerű, semmi több.

A Hollóról írtakról viszont abszolút egyetértek (a személyes top 10-emben is szerepel).

Batmanből én inkább az elsőt részesítem előnyben - az meghatározóbb hatással volt a gyerekkoromra.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.01. 18:53:39

@Zalaba_Ferenc: de korszakalkotó ám, vele kezdődött a 90es évek képregényfilm divatja, utána jött az x-men, meg a pókember amik igazán divatot csináltak.

Hogy mi lehetne előrébb, vagy hátrébb azt a többi ismerete nélkül nehéz "vitatni", vagy bedobni.

Drakeamarth 2012.12.01. 18:56:03

Szerintem az ilyen listáknál nem feltétlen fontos a sorrend, inkább maguk a felsoroltak léte.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.01. 19:17:52

Csak annyit SPOILERezzetek már el, hogy a Penge másik 2 részéből lesz valamelyik előrébb?!

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.12.01. 21:32:43

@doggfather: És akkor mi lesz a meglepetésekkel?

Annyit elárulhatok, hogy a harmadik rész nagy meglepetésre nem kapott szavazatot sem. :)

|brucewayne 2012.12.01. 21:34:45

szokás szerint a személyes véleményem mindenhol Ricsiével, néhol pedig Feriével (de fura ezt így leírni;)! tényleg: Feri, Ferenc, vagy Aeon?) cseng egybe.

egyébként a hazai filmforgalmazás egyik legsötétebb szégyenfoltja a 22. helyezett címének ferdítése (a Rozsomákból Farkast varázsoló csoda mellett): bármennyire nem kúl, ahogy az eredeti magyarul hangzik, annyira totál másmilyenek a két madár tulajdonságai, és annyira letagadhatatlanul látható, h az a vállon ülő, szerencsétlen jószág bizony egy varjú, h totál ciki hollónak nevezni:|.

jah és az előadók közül bár a felsoroltak is nagy kedvencek, én jó eséllyel a Rollins Band-Helmet-Pantera hármasát emeltem volna ki:P.

VVega · https://debugme.eu/ 2012.12.01. 21:47:13

Nagy ötlet! Én személy szerint jóval előrébb szerepeltetném a Hellboy filmeket, a Pengének és a Hollónak mindenképp helye van egy ilyen listán, nálam a Batman visszatér viszont nem férne be.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.12.01. 21:50:38

Penge 25? Ezt a szégyent. Meg a Batman returns és a Holló sincs az első 10-ben? Remélem nem hülye kapitányok, Nolanok meg Tronok lesznek ott. :-) hová tűnik így a jóízlés?

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.12.01. 21:52:53

...de komolyra fordítva a szót a cikk alatti szerkesztőségi hozzászólások a legjobbak.

McCl@ne 2012.12.01. 23:33:18

A Hellboy nálam is előbb lenne, mármint az első rész. Fantasztikus atmoszférát hoztak össze benne, simán TOP10-ben a helye, de a listát nem én írom, a többivel pedig maximálisan egyetértek.

Amúgy a Penge soha nem volt jobb közepesnél. Ezer sebből vérzik.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.01. 23:34:48

@McCl@ne: Mondj hármat. A feka nő nem ér: ő tényleg szar. :)

McCl@ne 2012.12.01. 23:46:27

@Zalaba_Ferenc: Újra kéne néznem, mert ezer éve láttam és akkor is csak az maradt meg, hogy nem értem, hova sztárolják.
De kettőt kapásból tudok: Stephen Dorff, de főleg a karaktere... és ha jól emlékszem, akkor ebben van a Gyöngy nevű rendkívül kínos valami is :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.02. 08:33:11

@McCl@ne: Dorff karaktere pont azok miatt jó amiket fenntebb is írtak, hogy nem tisztel senkit, se embert, se vámpírt, se újat se régit.

Gyöngy csak minimálisat van benne.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.02. 09:22:06

@McCl@ne: Frost az egyik legjobb képregényfilmes baddie: egy teljesen új trendet elindító, minden tekintetben modern figura, amely a korábbi vámpírmítosszal szemben se nem rocksztár, se nem gróf, hanem az a típusú nagyon is létező vérszívó filmes lenyomata, amely általában a tőzsdén szedi össze vagyonát, méghozzá pofátlanul fiatalon, és úgy jut hatalomhoz, hogy nem elég érett ahhoz, hogy normálisan kezelje, így aztán mindenkivel szemben tiszteletlen - ellenséggel, felmenőkkel egyaránt. Egyébként Pearl is a modern kor abszurd hozadéka: valószínűleg ha épp nem Frostnak kódol, akkor egész nap valami online szerepjátékon lóg, a többit szerintem hozzá tudod képzelni.

rastabar 2012.12.02. 10:11:14

Nagyon jó cikk, várom a folytatást!

Atkakukac1989 2012.12.02. 10:47:50

Kíváncsi vagyok, hogy A kárhozat útja vagy az Oldboy esetleg a Scott Pilgrim listán lesz-e.

bcrics 2012.12.02. 13:19:47

Ha ez az etap az utolsó 5, kíváncsi vagyok a következő, illetve az utolsó 5-re.
De ugye nem lesz egy X-men film jobb mint egy Holló?
Nemáár.

Az első 10-nek tényleg Ütősnek kell lenni, de az esélyeseket, a nyilvánvalókat már a végére raktátok ugyhogy, tördelem az ujjaim.

Gondolom a Spawn film kimarad, pedig milyen jó kis alap volt hozzá.
(Állítólag abból is lesz egy reboot.)
Vajon lesz e Walking dead?
Következő 5ben, Kick-Ass?

Csupa csupa Újhullám lesz így a végére, nem jó ez így.

G_Norton 2012.12.02. 13:29:16

A Batman visszatérben nálam csak egy dolog volt nevetséges: a legvégén azok a felfegyverzett pingvinek... Ezen kívül nálam ma is rendben van a film, Pfeiffer meg itt is nagyon jó volt.

VacakBlogHu 2012.12.02. 13:34:22

Kíváncsi vagyok, hogy az Asterix - Kleopatra küldetés egyáltalán listás-e :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.02. 15:14:41

@bcrics: a walkin dead sorozat, nem hiszem, hogy benne lesz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.02. 15:34:29

@bcrics: Igen, készülnek egy új változatra. A korábbinak egy másik listán lenne bérelt helye - talán egyszer azt is összeállítjuk. A The Walking Dead pedig sorozat, nem film (ráadásul nem is olyan jó, mint a híre).

Grifter 2012.12.02. 15:42:29

Már ebből az ötből világos, hogy ez hülye lista lesz :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.02. 15:43:02

@Zalaba_Ferenc: van olyan jó, mint a híre.

nem olyan jó, mint képregény, így helyes. :D

victor vacendak 2012.12.02. 16:45:46

A The Watchmen mellett az összes többi csak idiótáknak készült szarhalmaz. Snyderék összes színésze úgy néz ki, mintha Gibbons róluk mintázta volna a karaktereket (pedig több, mint 20 éve készült a képregény). A sztorin nem változtattak sokat, a kamera beállítások és a film színei egy az egyben a rajzolt kockákat adják vissza. egyszerűen tökéletes film.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.02. 17:28:29

@victor vacendak: Ugyan én bírom a Watchment, de Snyder elkövette a legnagyobb hibát, melyet egy képregény adaptálásánál elkövethetnek. Elfelejtette, hogy a film egy másik médium. A látványvilág, a színészek és még egy csomó minden rendben van a filmben, de egy képregény érzelmi világa teljesen máshogy működik, mint egy filmmé. Nem lehet a Komédiás egyik kulcsjelenetét - melyben megöl egy terhes nőt - egy percbe sűríteni csak azért, mert a képregényben is néhány kockát foglal el, hisz míg a kockásnak terjedelmi okokból sűrítenie kell, egy filmben egy ilyen szcénának teret kell adni, különben komikussá, hiteltelenné válik. Az a baj, hogy a Watchmen tele van ilyenekkel: poszterre való, ezért hatásvadász kinyilatkoztatásokkal.

victor vacendak 2012.12.02. 17:53:51

@Zalaba_Ferenc: ez mind rendben van, de ezzel együtt is a legjobb adaptáció (mi az hogy hiteltelen? ne röhögtess már - majd legközelebb tán azzal jössz, hogy a kappanhangú, brit akcentusú, bazári maszkos, lebutított, teljesen átírt eredet történetű törpe Bane az qrva hiteles, mert a Mágus kreálta, akinek minden bélmozgására már nyomja is a sok kultursznob a 10-est az IMDB-n). ugyanis a többi film esetében meg azt felejtette el a rendező, a forgatókönyvíró, és a castingoló, hogy hűségesnek kéne maradni az eredeti történethez, képi világhoz, mondanivalóhoz és inkább a képregény rajongókat kellene kielégíteni, nem az azokat sosem olvasó agyhalott átlagnézőt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.02. 18:34:24

@victor vacendak: a watchmen messze nem a legjobb, ha ugyanolyan kockáról kockára filmet nézünk akkor is a sin city, vagy a 300 jobb.

a watchemn, mint film (saját vélemény) messze a legközelebb van ahhoz amit ki lehet hozni a képregényből filmen, de még így is fényévekre van a tökéletestől.

Drakeamarth 2012.12.02. 19:05:13

@victor vacendak: Szóval aki nem olvas képregényeket, az agyhalott, és ezek után nem is érdemli meg, hogy neki is szóljon egy adaptáció?

-creeper- 2012.12.03. 09:34:48

Azon a kukacoskodáson túl, hogy nem kifejezetten a New Order-zene, hanem a belőle készült, ordibálós Public Domain - Operation Blade lett a klubok kedvence (bass in the place London!), nagyon fasza lett az egész rovat, idővel szívesen olvasnék Tőletek hasonló szerkezetben más "minden idők..."-rangsort is!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 09:47:07

@victor vacendak: Egyrészt egy vélemény megalapozásában nem sokat segít egy eddig meg sem említett darab idecitálása, másrészt ha egy figura attól lesz hiteles, hogy úgy néz ki, mint a képregényben, akkor az általad említett Bane-nek így kellene festenie a TDKR-ben:
images2.wikia.nocookie.net/__cb20120126111603/batman/images/2/2f/Bane.jpg
Hm.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 09:48:55

@-creeper-: Főiskolás koromban, mikor ez a film még friss volt, el sem lehetett képzelni olyan bulit, legyen az koleszos vagy azon kívüli, melyen ne csendült volna fel a Pump Panel Reconstruction. Olyankor persze mindenki eljátszotta, hogy "jön a vérfürdő". Fiatalság, bohóság.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.03. 09:52:08

@Zalaba_Ferenc: és még utána vagy 5 évig nemvolt olyan buli, főleg a vidéki diszkókban ahol ne ment volna le a zene. :D

Llew 2012.12.03. 21:37:42

Kíváncsi vagyok mi lesz előrébb, meg az elején, ha a két Hellboy itt van a végén.

disfear 2012.12.03. 22:02:02

Na témánál vagyunk:D
Egyrészt egy képregényfilm sose a képregény-rajongókat kell, hogy megszólítsa, mivel nagyon nem nekik készül. Úgy, ahogy a Gyűrűk Ura sem a fantasy rajongóknak készült, és az új Star Trek meg nem a Trekkieknek.

Természetesen ha összekaparnak csomó pénzt a rajongók megengedhetnek maguknak egy többmillió dolláros művészetet(itt: a tömegfilm). De addig el kell fogadni, és helyén kell kezelni a dolgokat: ezek a filmek mindenkinek szólnak. Természetesen, a legjobb, ha sikerül a rendezőnek megtalálnia egy olyan összhangot, amiben elégedett lehet mindenki: az átlag mozibajáró, a filmbuzi, és a soha sem elégedett elvakult fan(vagy azok nagy része)

A Dark Knight Trilógia, az új Star Trek (és anno a Gyűrűk Ura esetében is) ez többé-kevésbé sikerült, ezért is "rejszolunk" mi sokan a "Mesterek" bélmozgásaira. Ez egy nehéz feladat volt..szerintem.

Míg a Watchmen esetében - nem vitatom Snyder érdemeit - de mindenképpen az "egyszerűbb" utat választotta. Erről mindig eszembe jut egy ismerősöm - ne kövezettek meg, fogalmam sincs az eredeti regényekről - hogy a Gyűrűk Ura filmben miért nincs benne az a rész, amikor Zsákos Frodónak hasmenése van 60 oldalon keresztül és erdei manók különböző kalandok segítségével szereznek neki mágikus széntablettát egy boszorkánytól. Nos, azért nincs benne, mert a filmet moziba nem tudod letenni, leállítani, és naponta egy fél órás részt megnézni belőle. Olvass könyvet, vagy képregényt, de egy filmen ne kérd számon a képregény szabályait, mint amikor én sem teszem, amikor filmes agyal próbálok képregényt olvasni és az ég világon semmit se értek belőle.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2012.12.08. 12:26:39

Jó cikk! Csak most olvastam, mert nyugodtan akartam leülni hozzá. Nagyon jók a cikkek végén ezek az összegzések, élükön a Különvéleménnyel, meg a Buborékkal!

A holló az egyik kedvenc filmem, úgy ahogy van, nagyon örülök, hogy gondoltatok rá, általában el szokták felejteni. Nem minden elfogultság nélkül előrébb lenne a helye (legalább tízzel).
A Penge szerintem is kötelező egy ilyen listán. Ma már tényleg nem az igazi, de anno rongyosra néztem az HBOról felvett feliratos verziót.
Kövezzetek meg, de nekem a Daredevil is bejött valamilyen szinten, volt egy sötétebb volulata a sok ripacskodás között. Én ezt tettem volta a lista végére.

Mikor jön a következő etap?

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.12.08. 19:54:28

Egyébként az jutott eszembe, hogy legközelebb sci-fi listát írjatok, megveszem egy olyanért!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása