aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ünnepelni hív a 90 éves corvin mozi! Fata Richárd
2012. november 18. 13:53:25

Kategória: film 5 komment

1922-ben nyitotta meg kapuit a Corvin mozi, amely november 23-án születésnapi moziéjszakával várja a közönséget. Az ünnepi mozimaraton keretében egyetlen karszalaggal számos aktuális filmet tekinthetünk meg a Felhőatlasztól a Skyfallon át az Alkonyat - Hajnalhasadás 1. és 2. részéig, sőt akár a Prometheus-t, a Loopert, a Tedet vagy A feláldozhatók 2-t is újranézhetjük/pótolhatjuk. A karszalagok már kaphatók a mozi pénztárában, 3300 Ft ellenében, a részletes műsorból pedig ide kattintva válogathattok. Természetesen a Facebookon is csatlakozhattok az eseményhez, az "elolvasom" után pedig annak plakátját is megtaláljátok, valamint röviden olvashattok a Corvin mozi 90 éves történetéről.

corvinmozi.jpg

"Babonás és csoda
tündéri palota,
mely sorsokat remekbe mintáz,
az álmainknak várfoka: a színház..."
(Kosztolányi Dezső: Szavak, 1922)

E sorokkal köszöntötte Kosztolányi Dezső 1922. november 21-én a Corvin Mozgóképszínházat, melynek ünnepi megnyitóján olyan prominens személyek jelentek meg, mint Horthy Miklós kormányzó és József főherceg. A mozi alapítói között volt a Magyar Város és Községfejlesztési Bank, az Uránia Mozgóképszínház Rt., a Corvin Filmgyár, illetve a Mozgóképotthon Rt. A 20-as évek végén szerelték fel a mozit beszélő és hangosfilm leadó készülékkel, ám az első nyereséges év így is csak 1938-ban érkezett el. A II. világháború idején számos tulajdonos váltotta egymást, míg végül 1955-ben a Szovjetunió visszaadta a Corvin Filmszínházat, amely így állami tulajdonba került. 1957-ben az újságok a mozi szélesvásznúvá alakításáról számoltak be, melynek eredményeként szeptember 12-én új cinemascope moziként nyitott a Háború és béke című filmmel. A 60-as években elsőként a Corvin mozit alakították át, hogy 70mm-es filmek vetítésére is alkalmas legyen. 1996-ban Töreky Dezső építészmérnök és Rajk László belsőépítész tervei alapján eredeti szépségében újjáépítették a mozit, mely azóta is 6 teremmel üzemel, közel 1500 fő befogadására alkalmas.

A Corvin mozi megnyitása óta legnézettebb filmek listáján szerepel a Star Wars I. - Baljós árnyak, a Titanic, A miniszter félrelép, a Mátrix, a Csinibaba, A múmia, a Bean, Az elveszett világ, A gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége, a Gladiátor és a Harry Potter.

corvin90.jpg

Címkék

anniversary budapest film corvin mozi

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr444911921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2012.11.18. 16:37:05

És megint nem hétvégére rakják

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.18. 16:50:53

Ha nem 21-én lesz a balhé, akkor én sem értem, hogy péntek helyett miért nem szombaton éjszakáztatják a jó népet. Egy fárasztó munkahét után elég nagy kihívásnak tűnik végigmozizni egy egész éjszakát. Mondjuk, nekem hétvégén is mindegy lenne: egyrészt az én munkarendemben nem létezik olyan, hogy hétvége, másrészt a fiam miatt minden nap 6-7 körül kelünk, mese nincs. :) Ettől függetlenül szívesen beneveznék erre, mert a felhozatalban ott van az év három legjobb közönségfilmje.

Bérgyilkos Bohóc 2012.11.18. 17:00:15

Egyszer voltam egy ilyen moziéjszakán, de elég is volt.
Hiába csábító a kínálat, ha:
1. Amiket mindenképp meg akarsz nézni, azok pont ütköznek egymással, tehát nem látod az összes vágyott filmet
2. Ezért kompromisszumok árán megnézel max. 4-5 filmet, de ezek annyira nem is érdekelnek, csak ha már ott vagy, miért ne néznél filmet alapon teszed ezt
3. Egymást tapossák az emberek, rohansz egyik filmről a másikra, és sanszos, hogy a második sor legszélén lesz már csak helyed.
Szóval én személy szerint ebből a pénzből inkább megnézek 3 filmet (kedv.napon) kényelmesen, akkor amikor akarom, és olyat amit igazán meg is szeretnék.

dzsoker1976 2012.11.18. 17:00:43

Kár,hogy nem az elmúlt 90 évből válogattak a filmek terén.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása