aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: sherlock holmes (2009) Zalaba_Ferenc
2010. január 04. 15:22:08

Kategória: 15 komment

Kutya legyek, ha tudom, mi a befutó trend Hollywoodban. Egy-két éve még jól besötétítettek a moziban és mindenféle eredettörténettel kaszáltak nagyokat, ugyanez 2009-ben már csak félig működött. A TERMINATOR-filmek előzményeit feldolgozó SALVATION-ben Christian Bale ugatott véresen komoly arccal, míg a STAR TREK (BEGINS)-ben egy raklapnyi fiatal tett úgy, mintha az emberiség sorsa egy nagy kaland lenne; ezzel szemben itt van ez a SHERLOCK HOLMES-mozi, amely, mint a mesében, se nem sötét, se nem eszképista, újra is kezdi, meg nem is, és a moziból kifelé jövet arra gondoltam, hogy láttam is, meg nem is.

Kutya legyek, ha tudom, mi a befutó trend Hollywoodban. Egy-két éve még jól besötétítettek a moziban és mindenféle eredettörténettel kaszáltak nagyokat, ugyanez 2009-ben már csak félig működött. A TERMINATOR-filmek előzményeit feldolgozó SALVATION-ben Christian Bale ugatott véresen komoly arccal, míg a STAR TREK (BEGINS)-ben egy raklapnyi fiatal tett úgy, mintha az emberiség sorsa egy nagy kaland lenne; ezzel szemben itt van ez a SHERLOCK HOLMES-mozi, amely, mint a mesében, se nem sötét, se nem eszképista, újra is kezdi, meg nem is, és a moziból kifelé jövet arra gondoltam, hogy láttam is, meg nem is.

Öt-tíz éven belül teljesen magától értetődő lesz az, hogy ha az emberek meghallják Sherlock Holmes nevét, akkor még véletlenül sem egy nagyítóval szöszmötölő, hajlott hátú figurát képzelnek maguk elé, aki morózus ábrázattal filózik és a logikáról papol, mint valami viktoriánus Spock. Holmes mostantól akcióhős. Nincs olyan rosszfiú, akinek ne tudna szíjat hasítani a hátából, úgy nyomoz, mintha egy nagyzenekart vezényelne, a megoldást pedig úgy tálalja, mint egy bűvész a repülőgép-anyahajó éltüntetését. Holmes szupersztár: mindig a középpontban van, kényeskedő, hisztis, mindent jobban tud és elképesztő vehemenciával táguló egója megkeseríti a körülötte élők életét.

Holmes kellemetlen figura. Még Robert Downey Jr.-nak se nagyon sikerül megkedveltetnie, pedig ő aztán minden tudását beveti, mégsem értem, hogy Watsont (Jude Law) mi köti hozzá, és a nyomozó szemlátomást mindent megtesz annak érdekében, hogy magához láncolja őt. Ha Irene Adler (Rachel McAdams) nem sétálna át néha-néha a színen, még azt találnám hinni, hogy Holmes szerelmes a jó doktorba, aki kétségkívül maszkulinabb és talpraesettebb, mint amilyennek dr. Watsont elképzelnénk. Persze, érezhető, hogy mi volt a cél, mégsem sikerült azt elérni. Jelen esetben kettejük felállása néha beteg-páciens viszonyt, máskor úr-szolga kapcsolatot sugall, és csak nagy ritkán jön át az, ami egy "buddy movie" alapja: az egyenrangúság.

A kémia egyébként is nagy hiányosság a filmben: míg a rondán zavarosra vett és a nyomozást hókuszpókusza cserélő történet színültig van alkímiával, addig a figurák között alig-alig észlelhető kapcsolat. A Mark Strong által megtestesített főgonosz indítékai ködösek, Irene Adler megmozdulásai szintúgy, sőt még a Holmes-hoz fűződő románca is csak egy kihagyott ziccer.

Ennek fényében a kétségkívül erős rendezés (amely a rossz nyelvek ellenére magán viseli Guy Ritchie keze lenyomatát), a kiválóan életre hívott XIX. századi London mocskos/füstös látképe és a dinamikus akciójelenetek nem hatnak többnek, mint a semmibe ellőtt puskapornak. De majd egy jön egy folytatás és az talán végre életet lehel a figurákba és a sztoriba. Csupán ennyi hiányzik a szórakoztatáshoz.

Címkék

kritika guy ritchie jude law 5csillagos robert downey jr adventure sherlock holmes rachel mcadams

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54537489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daemiaen 2010.01.04. 15:34:21

Guy Ritchie és az ő keze nyoma... Maradjunk inkább Joel Silver és a majd' 100 millió dollár, valamint a rettentő rövid pórázon tartott Mr. Madonna kezeinek együttes sz*rkavarásánál. :)

Ismeretlen_105814 2010.01.04. 15:35:59

Nem örülök, ennél többet (7-8/10) vártam volna, persze ettől nekem még tetszhet, de a kritika így látatlanban is jogosnak tűnik. Szinkronnal láttad? Ha igen, milyen? (Mintha azt kérdezném, milyen színű az ég...)

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2010.01.04. 15:39:37

talán a héten beiktatom (mondjuk egy sikeres vizsga megünnepléseként, vagy sikertelen elfeledtetésére :)) De én is jobbat reméltem...

Ismeretlen_1068 2010.01.04. 15:41:33

2: kék. :) a szinkron színvonalas: fekete ernő, stohl andrás, szabó sípos barnabás csípőből teszik a dolgukat, viszont a sótlan szövegekkel ők se nagyon tudnak mit kezdeni. de az is lehet, hogy a fordító felejtette el bevenni a humortablettát. :)

Ismeretlen_105814 2010.01.04. 16:06:05

Na, nem ilyen válaszra számítottam, ez mondjuk piros pont. (Mármint nem a humor részét illetően. :D)

Ismeretlen_84013 2010.01.04. 16:25:02

Nekem azért jobban tetszett (lásd: 2010-es filmes napló), de a trailereket újranézve és a forgatókönyvbe bele-bele olvasgatva arra a következtetésre jutottam, hogy a szinkron kőkemény poéngyilkos. Remélem csütörtökön meg tudom nézni feliratosan is, addig annyira ne kapkodjátok el a szinkronos változat megtekintését. :)

Dylan 2010.01.04. 18:40:04

Nem tudom, de én elég nagy ellenszenvvel vagyok a film iránt. Marhára idegesít hogy pont Sherlcok Holmes-ból kell hollywoodi blockbuster-akció-vígjátékot csinálni? Ezer féle témához visszanyúlhattak volna. De Holmes-hoz nem illik ez a robbantagatós látványmozi. (Az előzetesben láttam robbanást vagy mit... :) Mi jön ezután? Poirot akciófilm? Vagy Mrs. Marple tér vissza valami ultramodern Lara Crofthoz hasonló akcióhősnőként? :))) Ez a film gáz lehet.

Ismeretlen_129996 2010.01.04. 20:37:56

khm, sherlock holmes sosem volt egy sebességeen poirot-val, mégha sok adaptáció egy hűvös gondolkodónak is mutatta.

Ismeretlen_1068 2010.01.05. 09:15:17

7: hollywood hozza a formáját. kell egy név, egy előzmény, amit meg lehet lovagolni, aztán onnantól kezdve bármit rá lehet húzni. ilyen szempontból minden tiszteletem cameroné, aki legalább kitalált egy új nevet az innen-onnan összemerített sztorijának. :)

Ismeretlen_6782 2010.01.05. 11:04:18

Ja, télleg, lehetett volna "Csillagközi Pocahontas" is az Avatar helyett... :)

SoZi 2010.01.06. 12:13:37

Dylan a számból vette ki a szót (#7) MINEK? MINEK? MINEK?

Ismeretlen_1068 2010.01.06. 12:18:48

mert egy zsák pénzt csinált. eléggé ráfért már joel silverre.

Ismeretlen_84013 2010.01.08. 00:36:09

A feliratos változat megtekintése után a következő konklúzióra jutottam: durván elcseszték a szinkront. Az ízes angolsággal előadott frappáns dialógusok egy jobb filmet szültek, ez már az a Ritchie, akit én ismerek és kedvelek. Ha tehetitek, akkor inkább feliratosan nézzétek, nálam közel 20%-ot dobott a filmen.

DelMare · http://thereview.blog.hu 2010.01.17. 20:57:47

Brumi: jó ötlet, mert igazán én sem tudom megmagyarázni miért éreztem én is "sótlannak". Nálam egy 7nél áll meg, mert a látvány, meg a részletek kidolgozottak, volt egy pár jópofa poén, de összességében vmi miatt mégsem ütött. és igen, a karakterek teljes átfazonírozása is elég kétoldalú lett. nem rossz, nem rossz csak ízetlen picit.

Kovács Erzsébet 2013.09.22. 22:38:53

@Dylan: Mrs. Marple :-D Nahát, pedig én azt hittem, hogy a lánykori neve a Marple... :-)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása