aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: gyülekező Takács Máté
2019. április 28. 18:08:00

Kategória: boxoffice 3 komment

A Bosszúállók: Végjáték minden létező box office-rekordot megdöntött, amit megdönthetett.

avengers_endgame_2.jpg

> új filmek
Ez már a végjáték, így az előzményeket szükségtelen is volna hosszasan ecsetelni-eleveníteni, elég az hozzá, hogy az MCU egy olyan befektetés, ami tíz éves megtérülést igényelt. Mert minden eddigi eredmény kismiska ahhoz képest, amit a sok szempontból - de persze nem teljesen - záróakkord most prezentál. A Bosszúállók: Végjáték (Avengers: Endgame; hazai bemutató: már a mozikban) nyilván sikerre volt ítélve, és hogy ekkora, sosem látott sikert arathasson, ahhoz a Bosszúállók: Végtelen háború meghökkentő lezárása nagy mértékben hozzájárult - és persze a Disney/Marvel-gépezet egyszerre visszafogott és mindent lehengerlő reklámkampánya is.

Az amerikaiak először is minden eddiginél több moziban, 4662-ben láthatták, a három órás játékidőből ítélve alighanem több mint 15 000 vásznon (a Bosszúállókat 2012-ben kb. 11 800 vásznon játszották a premier hétvégéjén). És minden eddiginél nagyobb tömegben vonultak fel: a csütörtök esti, rekorder 60 millió dollár a pénteki napon 156 millióra egészült ki, vagyis a nyitónap önmagában meghaladta a Marvel Kapitány komplett nyitányát, a Végtelen háború első napjára pedig 50 milliót vert rá. Ezek után csak a találgatások maradtak a továbbiakra, ami pedig végül megvalósult a mai becslések szerint, az 350 millió dollár. 350 millió dollár, ami nem csak új csúcs, de messze-messze maga mögött is hagyja az eddigi rekordert (257,7 millió). Mi több: még inflációval számítva is hasonló távolságba helyezte magát. Egy moziban átlagosan több mint 70 000 dollár folyt a kasszákba (Az ébredő Erőnek a 60 000 se jött össze), hogy csak egy jelentős részeredményt emeljünk ki a sokból, mert hát a lista hosszú.

A már említetteken túl nincs mit magyarázni a példa nélküli érdeklődésen, azt viszont lehet próbálni jósolgatni, hogy mennyi néző marad az első hétvége utánra. Ha a Végtelen háború esetéhez hasonlóan a nyitány 38%-ot tesz majd ki a végösszegből, akkor 920 millióig juthat a film, ha pedig az Ultron kora 41,7%-a alakul, akkor 840 millióig - mindkét esetben csak második lenne Az ébredő Erő mögött a bevételi rangsorban, annak megdöntéséhez 937 millió szükséges, vagyis 37,3%-os nyitányrészesedés. Ezt bizony ilyen magasságokban csak kulturális forradalmak (úgymint a Fekete Párduc) produkálják. Ha mégis sikerül ezt a kategóriát megütni (mivel öngerjesztő a felhajtás, megeshet), akkor négy hétig is első lehet a Bosszúállók: Végjáték az amerikai heti listán.

Ami pedig Észak-Amerikán kívül történt: egymilliárd dollár feletti összeggel rajtolt el a film (1,2 milliárddal), vagyis öt nap alatt bevette ezt a jelentőségteljes határt. Nagy utat jártak be a képregényadaptációk: az első milliárdos versenyző éppen az MCU hajnalán érkezett, a 2008-as A sötét lovag, ami 2009 februárjában, az Oscar-szezon nyújtotta kis fellángolással vette be a tíz számjegyes vidéket. A Végjáték Kínában szerdán indult és 330 millió dollárt hajtott fel, Indiában a legnagyobb nyitányt jegyzi a nyugati importok között, az Egyesült Királyságban bőven 50 millió felett bankolt, és Magyarországon is a mozik kapacitásának határait feszegette az érdeklődés.

> korábbi filmek
Ha kellene még egy kis ráadás, hát az is szenzációszámba megy, hogy a Végjáték pörgése által meghajtva a Marvel Kapitány áll a második helyen, s teszi mindezt forgalmazásának nyolcadik hetében. 414 millió dollár jutott eddig a filmnek, és könnyen lehet, hogy akik nem tudtak betelni a Végjátékkal, és még nem csekkolták Brie Larson magánszámát, még beneveznek rá ezután.

> végszó & ami jön
A top 12-re több mint 380 millió dollárt költöttek a nézők, mondani sem kell, ennyi pénzt még nem hagytak ott a kasszáknál eddig - mi több, önmagában a Végjáték képes volt megfejelni az eddigi csúcsot (305 millió dollár, Az ébredő Erő nyitányakor). Május elején a Csekély esély című Seth Rogen-vígjáték és az Undipofik című éneklős izé veti magát a Végjáték alá.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Bosszúállók: Végjáték $350.0m $350.0m $356m
2  Marvel Kapitány $8.1m $413.6m $152m
3  A gyászoló asszony átka $7.5m $41.3m $9m
4  Breakthrough $6.3m $26.1m $14m
5  Shazam! $5.5m $131.1m $100m
6  Little $3.4m $35.8m $20m
7  Dumbó $3.2m $107.0m $170m
8  Kedvencek temetője $1.3m $52.6m $21m
9  Mi $1.1m $172.8m $20m
10  Penguins $1.1m $5.7m n.a.

 

Címkék

disney box office marvel sequel avengers captain marvel avengers endgame

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8914792124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2019.04.28. 18:16:25

Uram.Isten....
A 300-ra is azt mondták, hogy fizikailag lehetetlen, terem/idő híján. Hát... nem.
Pedig milyen jól betippeltem 2012-ben, hogy na, majd tíz év múlva megint lépünk egy százas-lépcsőt :-DD

Repce Manó 2019.04.28. 18:40:13

@Adam Van Helsing: hát nem tudom, hogy a te közeledben lévő mozik hogy csinálják, de Nyíregyházán a 6 termes multiplexben minden teremben vetítik a filmet. Este csak a gyászoló asszonyt lehet megnézni fél 9-től, minden mást 3 óráig vagy addig sem, mert utána át kell adni a termet a nagy filmnek. Gondolom Amerikában is úgy megy, hogy jóval több termet foglal el a Végjáték, sőt van mozi, ami éjszaka is kora reggel is indít előadásokat... és nyilván mindenki minél hamarabb meg akarja nézni, nehogy elspoilerezzék a végét vagy a közepét vagy az elejét. Szerintem ebben a globális 1.2 milliárdban már benne van kb. a fele, aki meg akarta nézni, aztán szépen lassan elkezd csökkenni az érdeklődés. A film hossza miatt a mozik úgy is le fogják venni több terem műsoráról amint jobban megéri nekik más, rövidebb filmeket felvenni. Persze az is lehet, hogy pont ez a rekord bevétel generál még nagyobb hype-ot azok körében, akik nem látták, nem akarták annyira megnézni és elmegy milliárdig Amerikában és 3 milliárdig globálisan.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2019.04.28. 18:46:17

@Adam Van Helsing: Csinálnak termet, időt, ha ekkora az igény, a többi film kárára. Nálunk is esetenként óránként négy vetítés volt a hétvégén a Cinema City Arénában, a legnagyobb mozik meg napi 30x játszották...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása