aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: cirkuszolás Takács Máté
2019. március 31. 17:30:00

Kategória: boxoffice 6 komment

A Disney remake-gyárának újabb delikvense, a Dumbó menetrend szerint szerzett vezetést stabil összeggel, bár nem mindenhatóan. A további premierek közül az Unplanned című keresztyén dráma ért el figyelemre méltó eredményt.

beach_bum.jpg

> új filmek
Tim Burton kezdte el ezt az egészet: az Alice Csodaországban 2010-ben, vagyis pont kilenc évvel ezelőtt tulajdonképpen a 3D-s mozizást emelte újabb magaslatokba (mármint az Avatar magaslatai alatt), miközben azért persze megalapozta azt a Disney-reneszánszt, amit a rajzfilmek igen kifizetődő játékfilmes átszabása jelent. Sok ilyen film után most megint Burtoné volt a staféta, s bár befejezni a Dumbóval (Dumbo; hazai bemutató: már a mozikban) se fogja ezt az egészet, azért most már elért odáig a görgetés, hogy csak a hónap harmadik legjobb nyitányát szállítja az "élőszereplős" adaptáció. Tény és való, hogy 1941 régen volt, és a nagy fülű elefánt azóta nem hallatott magáról újabbakat, elvégre még egy rongyos DVD-s folytatás sem készült hozzá. Azért az amerikaiak becsben tartják annyira régi kedvencüket, hogy a remake 45 millió dollárt leszállítson nyitány gyanánt, nagyjából ki is használva a történetben rejlő lehetőségeket. Tény azonban, hogy a jó nézői visszajelzéseket nem támogatja a kritikusok szava, és a 170 millió dolláros költségvetés mellett nehéz lesz ezt egy busásan profitáló üzletté tenni. Egyelőre 120-130 millió dollár közötti végeredmény prognosztizálható, ami a májusi Aladdinnak vagy még inkább a júliusi Az oroszlánkirálynak már kezdőtét lehet.

A legfrissebb keresztény dráma a terhesség, a cím árulkodása szerint azon belül is a nem tervezett terhesség kérdéskörét járja körül, és persze, hogy mit tegyen az ember, ha ilyesmivel szembesül életében. A Pure Flix hol betalál, hol nem ezekkel a filmekkel, most az Unplanned a nyerők táborát gyarapítja, hiszen alig 1000 moziból 6 millió dollárt hajtott fel. Az ötödik helyezést érő nyitány ezzel máris fedezi azonos nagyságú költségvetését, és persze megannyi nézőnek mutat utat egy ölre menő vitákat gerjesztő témában (a legtöbb tévécsatorna nem is volt hajlandó reklámozni). Ha meghatja látogatóit - márpedig erre mindig komoly esély van -, akkor 20 millió dollár fölé is eljuthat az Unplanned.

A múlt héten kielégítő összeggel rajtolt el pár moziban a Hotel Mumbai (Hotel Mumbai; hazai bemutató: április 18.) című drámai thriller, amely egy megrázó 2008-as terrorakciót elevenít fel többek között Dev Patel, Armie Hammer, Nazanin Boniadi és Jason Isaacs szereplésével. Az amerikai-ausztrál-indiai koprodukció forgalmazója a Bleecker Street, akik ritkán urai a helyzetnek, s most is csak a kötelezőt csikarták mi az országosnak tekinthető, bár alig több mint 900 mozis megugrásból: 3,2 millió dollárral a nyolcadik hely a film jussa. Kritikái korrektek, de nem elég erősek ahhoz, hogy szárnyra kapjon, bár lehet, hogy még bővül terepe egy hét múlva. Szinte biztos azonban, hogy a 10 milliótól odébb marad.

Harmony Korine nem az az alkotó, akinek munkáival feltétlenül széles közönséget kell megcélozni, ám a Túltolva (The Beach Bum; hazai bemutató: már a mozikban) immáron második rendezése, ami országos premiert kap. A Spring Breakers - Csajok szabadon hellyel-közzel rászolgált erre végül 14,1 millió dolláros bevételével, ám jelen darab nagyjából 10 millióval kevesebbre számíthat. A változatos filmeket változatosan forgalmazó Neon jónak látta több mint 1000 mozit szerződtetni rögvest, és talán igazuk is volt, hogy érdemes egyből túlesni ezen a kudarcon: a film 1,8 milliót gyűjtött, ami Matthew McConaughey pályájának leggyengébbjének tekinthető, s idén már a Vihar előtt is közel járt. A kritikák megoszlóak, a nézői vélekedésekről lehet egy elképzelésünk, úgyhogy ez most túl (vagy el) lett tolva, kétségtelenül.

 > korábbi filmek
Felezett történelmi nyitánya után a Mi, ám a Universal terjesztése közben már a 130 milliomodik dollárját környékezi. Őrületes összeg ez tíz nap alatt egy horrorfilmtől - ha csak horrorfilmként tekintünk rá, de hát a közönség zöme is így tesz. Az erősen kétséges, hogy 200 millió közelébe ér, ha megmarad ilyen mértékűnek az érdeklődéscsökkenés, de 20 millió dolláros büdzsé mellett már édesmindegy.

> végszó & ami jön
Az előző hétvégétől elmarad, az azelőttit megfejeli ez a mostani, összességében pedig március nagy szívességet tett az éves üzelmeknek. Április erre is rátesz majd egy lapáttal, egyszerűen a hó végi premiernek köszönhetően, de már az első víkend is tetemes összegeket ígér a Shazam! és a Kedvencek temetője duójával; együtt akár 90 millió dollárt is felhajthatnak.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Dumbó $45.0m $45.0m $170m
2  Mi $33.6m $128.2m $20m
3  Marvel Kapitány $20.5m $353.8m $152m
4  Két lépés távolság $6.3m $35.9m $7m
5  Unplanned $6.1m $6.1m $6m
6  Csodapark $4.9m $37.9m $100m
7  Így neveld a sárkányodat 3. $4.2m $153.0m $129m
8  Hotel Mumbai $3.2m $3.3m n.a.
9  A Madea Family Funeral $2.7m $70.0m $20m
10  Túltolva $1.8m $1.8m $5m

 

Címkék

remake disney box office drama tim burton neon matthew mcconaughey dumbo harmony korine unplanned religious children movie bleecker street pure flix the beach bum hotel mumbai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4614729837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2019.03.31. 21:04:06

"Egyelőre 120-130 millió dollár közötti végeredmény prognosztizálható, ami a májusi Aladdinnak vagy még inkább a júliusi Az oroszlánkirálynak már kezdőtét lehet." - szerintem az Aladdin az ugyancsak nem lesz akkora siker. Részemről, amit eddig láttam belőle az jött le, hogy a filmtörténelem legnagyobb félrecastingolása az a film. Sem a címszereplő, sem Jaffar, sem Jázmin nem tükrözi azt, amit várunk, még ha önmagában jó is a film szerintem sokakat fog taszítani. Will Smith számomra érdekes, de őt is szapulják sokan.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2019.04.01. 07:40:32

Szerintem ha az Aladdin meg is haladja majd ezt a 45 milliót, akkor se sokkal.
Viszont a Lion King pusztítani fog, az tuti.

Repce Manó 2019.04.03. 17:51:24

@Takács Máté: pont arra akartam hivatkozni, ami a cikk második bekezdésében is taglalva van, hogy ilyen távolságból a Dumbo is 70-80 milliós előrejelzésekkel rendelkezett majd csökkentek a projekciók, míg a végleges eredmény még a nyitónap előtti eredményt is alulmúlta. De emlékszem, hogy tavaly a Solo-nak is 150-170 milliós 4 napot jósoltak ugyanazon a hétvégére, mint amin az Aladdin is indul. De ezt már amúgy is megfigyeltem, hogy ha van hype, akkor az előzetes előrejelzésekhez képest többnyire jobban nyit a film, mint Marvel kapitánynál kezdtek 100-120 millióval, valójában meg 150 millió lett a vége. A Tűnj el után a Mi-re is jött a hype és a 40 milliós nyitáshoz képest lett 70 millió. Az Aladdin esetében nem látom azt a hype-ot, nem olvasom a fórumokban, a facebook csoportokban, sehol, hogy bárki várná a filmet, hogy izgatottak lennének, akár magyar site-oknál, akár külföldi site-oknál, inkább csak az elégedetlenségről olvasok. Ezekből indulok ki. Ha a sajátos hype-omat veszem alapul, akkor a 80 millió reális, engem érdekel a Will Smith féle dzsinn és a Guy Ritchie féle Aladdin.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2019.04.04. 07:27:27

@Repce Manó: A Dumbó sosem volt 70-80 millió közöttre belőve, a legeslegalján nyitott a lehetőségeinek:

www.boxofficepro.com/long-range-tracking-tim-burtons-dumbo/

Továbbá családi filmekről lévén szó, elég ritkán írkálnak fórumokra a családok, gyerekek, hype-ot építve. Elégedetlenségről meg minden filmnél olvashatsz, amiben nem fehérek a szereplők... Az Aladdin olyan kedvelt rajzfilm volt, mint A szépség és a szörnyeteg. Ehhez érdemes tartanunk magunkat.

Repce Manó 2019.04.04. 17:58:50

@Takács Máté: a Dumbo is népszerű volt, de majd meglátjuk május végén, hogy mi lesz vele. Én egy tízezresbe mernék fogadni, hogy 60 millió alatt lesz a három napos nyitás.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása