aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: angyali harc Takács Máté
2019. február 17. 17:44:00

Kategória: boxoffice 5 komment

Az év első igazán nagy költségvetésű filmje, az Alita: A harc angyala határozottan rálicitált az elvárásokra ezen a hosszú hétvégén (hétfő a President's Day), és első helyen futott be - erőfeszítései azonban kevésnek bizonyulhatnak az üdvösséghez. Ezalatt a Bálint napra programozott Isn't It Romantic tűrhető bevételeket produkált, míg a Boldog halálnapot! 2. teljesen felesleges folytatásnak bizonyult a kasszákat illetően.

alita02.jpg

> új filmek
Több mint másfél évtizede készítés alatt - a várakozás azonban nem tudott felnőni ehhez a mértékhez. Az Alita: A harc angyala (Alita: Battle Angel; hazai bemutató: már a mozikban) James Cameron dédelgetett projektjeként kapott zöld utat, nem kevés pénzt és kiemelt bánásmódot a Fox stúdiótól, miután a rendezési feladatra akadt megfelelő jelentkező Robert Rodriguez személyében. A kiemelt bánásmód magában foglalt olyan masszív reklámkampányt, ami kifejezetten szükségeltetik egy franchise-kezdeményezéshez. Olyan kezdeményezéshez, ami ráadásul némileg kockázatos vállalkozás, hiszen a szokatlan forrásanyag filmen különösnek ható elemei (leginkább Alita figurájában összpontosulva) bizonyos korlátokat nem képesek ledönteni a kellően széles közönség megnyeréséhez. A pozícionálással is igyekeztek kihozni a lehetőségek maximumát, elvégre korábbi években is jó randiprogramnak bizonyultak Bálint napkor a romantikát éppen csak érintő aspiránsok. Ám minden igyekezet és az első előrejelzések óta lényegesen megnövekedett prognózisokra (15 millió dollár alattról nőttek 20 millió fölé) is rácáfoló, 27,8 milliós nyitány még így is kevésnek bizonyulhat ahhoz, hogy a nagyobb tervek megvalósuljanak Alitával. A 175-200 millió dollár közötti költségvetés mellett legalább hatszorozni illene ezt az első hétvégi összeget, ami a nem elég ütős szájhagyomány mellett veszett ügy. A csütörtöki rajttal együtt 36,5 milliónál jár a film, hétfőre pedig 41 millióra teszik a végösszeget, tehát a 100 milliós végeredmény legalább még megvalósulhat. És már ez is messze-messze több, mint amire egyes oldalak hivatták: a boxoffice.com nevű kétes szájt például teljes futamra jósolt annyit, amennyi öt nap alatt a kasszákba került. A film rajongói mindenesetre még bizakodhatnak a továbbiakban.

A nagy romantikus ajánlat ebben az évben egy rendhagyó darab: Rebel Wilson egy rossz romantikus komédiában találja magát az Isn't It Romanticben, és erre adott cinikus reakciói még pont elég embernek tűntek ideális néznivalónak: 14 millió dollárral dobogós helyezést ért el, a szerdai és Valentin napi üzelmekkel együtt pedig 20 millió felett pereg már. A Warner (széles, 3444 mozis) terjesztése még a kritikákkal sem fürdött be, s bár aktualitása e hétvégén volt lényeges, még egy darabig ellebeghet a lista felszínén - 31 milliós költségvetését a következő hétvégén teljesíti is.

26 milliós nyitánya láttán a Blumhouse egyik legnagyobb sikerének ígérkezett a Boldog halálnapot!, s a kedvező vélemények csak szították ezt. Nos, a nagyobb meglepetés, hogy utóbbiak csökkentek kisebb számban: a Boldog halálnapot! 2. (Happy Death Day 2U; hazai bemutató: már a mozikban) 10 millió alatt futott be, ami egymillió alatt ragadó szerdai nyitónapját látva már nem volt csoda. Tény és való, hogy ama 26 milliós nyitányt végül alig duplázni bírta csak anno az első rész, de ilyen mértékű érdeklődésfogyás azért túlzás. Na, de a legrosszabb, ami történt, hogy harmadik rész legfeljebb már csak BD-n lesz: 9 milliós költségvetés mellett ugyanis nem lehet elég alacsonyan nyitni a kudarchoz. Viszont muszáj leszögezni, hogy a Universal gondozottja közelebb pozícionálta magát A csodagyerekhez, mint a Végtelen útvesztőhöz...

> korábbi filmek
Végül sikerült átkúsznia a 100 milliós határon az Üvegnek. A Universal terjesztése az első pár hétvége erőteljesebb csökkenése után kicsit behúzta a féket, ami mutatja, hogy nagy részben a nem sietős felnőtt közönségre támaszkodik. 110 millió körül lesz a vége, ami a 20 milliós költség mellett nagy győzelem Shyamalannak, függetlenül a gyenge kritikai és vegyes nézői fogadtatástól.

> végszó & ami jön
Tavaly ilyenkor a Fekete Párduc robbantott, a teljes mostani forgalom pedig köszönviszonyban sincs annak az egyetlen filmnek a nyitányával. Mi több, az alig 120 milliós komplett bevétel olyan alacsony, hogy legutóbb 2001-ben mértek kevesebbet. 2019 szénája felettébb rosszul áll, s nagy fordulat nem várható jövő héten sem, de az Így neveld a sárkányodat 3. azért biztos első helyes berepüléssel kalkulálhat - remélhetőleg nem csökkentve a széria ázsióját nagyobb mértékben, mint anno a Kung Fu Panda 3. a magájáét. A másik országos premier a Családi bunyó című pankrációs vígjáték lesz, a limitáltan bizonyított most.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Alita: A harc angyala $27.8m $36.5m $170m
2  A LEGO-kaland 2. $21.2m $62.7m $99m
3  Isn't It Romantic $14.2m $20.5m $31m
4  What Men Want $10.9m $36.2m $20m
5  Boldog halálnapot! 2. $9.8m $13.5m $9m
6  Dermesztő hajsza $6.0m $21.1m n.a.
7  The Upside $5.6m $94.2m $37m
8  Üveg $3.9m $104.5m $20m
9  A csodagyerek $3.2m $11.0m $6m
10  Zöld könyv - Útmutató az élethez $2.8m $65.8m $18m

Címkék

fox horror box office comedy sci fi warner robert rodriguez james cameron universal sequel romance rebel wilson blumhouse alita battle angel happy death day 2 U isnt it romantic

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5414632568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2019.02.17. 19:22:32

A Glass nem Universal cucc?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2019.02.18. 21:31:27

@Csaba Turbucz: De, igen, Észak-Amerikában az. Azon kívül, így nálunk is, Disney.

Csaba Turbucz 2019.02.20. 14:39:00

@Takács Máté: de ez érdekes. Ha az Universal pénzelte, gyártotta a filmet miért rivális stúdió forgalmazza kint?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2019.02.20. 17:12:25

@Csaba Turbucz: A sebezhetetlen jogai a Disneynél vannak, az az ő filmjük volt. A Széttörve a Universalé. A pénzelők meg Shyamalan cége és a Blumhouse volt, a stúdiók csak forgalmazók.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása