aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: repedezettség Takács Máté
2019. január 20. 17:36:00

Kategória: boxoffice 6 komment

M. Night Shyamalan legnagyobb várakozását megelőző filmje 2019 első jelentős kasszasikerének ígérkezett, és az Üveg meg is dolgoztatta a kasszákat, ám sebezhetőbbnek bizonyult a kelleténél. Eközben a Dragon Ball Super: Broly dobogós helyezést szerzett...

dragonball.jpg

> új filmek
Ha Shyamalanról van szó, gyakran kell számolni a közönség gyors elpártolásával, legalábbis, ha nem olyan meglepetéssikerekről van szó, mint a két évvel ezelőtti Széttörve. Annak idején A sebezhetetlen ütős nyitányát a Hatodik érzék után maradt nézői jóhiszem segítette elő, ám a film nem kifejezetten a közönség lekenyerézéséről szólt, így hát a 100 milliós végződés elmaradt, ezzel csalódásként vonulva az évkönyvbe. Tizennyolc évvel később a szereplők újra felvonulnak a Széttörve farvizén, és az Üveg (Glass; hazai bemutató: már a mozikban) iránt a várakozások a képtelenség határát kezdték súrolni legkésőbb az első trailer óta, és az első mondat fényében ez szükséges is volt, alighanem. Egy régóta esedékes folytatás és egy friss és kedvelt horror/thriller szokásos továbbvivése együtt, ez a Universal (nemzetközileg a Disney) filmje, és mint ilyen, egészen egyedi példány - hogy pontosan milyen mértékben is köszönheti az érdeklődést egyik filmnek s a másiknak, nem fog kiderülni, de érezhetően legalább annyit tulajdonítanak A sebezhetetlennek, mint a Széttörvének. Ez a kétséges elképzelés vezetett odáig, hogy 60-70 millió dolláros első hétvégét is vizionáltak a 3800 mozit elárasztó thrillernek, amihez nem tudott felérni, meglehet, talán csak a rossz kritikák visszhangja miatt. 40,5 millióval nyitott az Üveg, ami a Széttörve startjával megegyező, de lényegesen kevesebb nézőt takar, mint A sebezhetetlené. Az amerikai közönségnek alapvetően nem kihívás a képregényesdi alternatív síkján elmélkedni, viszont lelkesedésük mérsékelt, erről árulkodik a 'B' CinemaScore (ami viszont A sebezhetetlen 'C'-jénél sokkalta jobb). Lényeg a lényeg, Shyamalan a Széttörve tizenéveseket nagyban befogó témája és stílusa után inkább saját magának csinált filmet, s ezt a bevételek kétségtelenül bánják. Bánják, ha valóban az év egyik legnagyobb sikerét kanyaríthatta volna belőle, mert egyébiránt 100 millió dolláros összegre van kilátása 20 milliós költségvetés mellett. Hatékony megvalósítás, pláne ha azt vesszük, nem olyan régen Bruce Willis önmagában elvitt volna ennyit.

Régen készült a most, nagy várakozással megelőzött (itt most mindent ilyen) Dragon Ball Super: Brolyhoz fogható Dragon Ball-film, amit a japán bevételeknél most az amerikai jobban szemléltet: a Funimation Films, a Sony egyik divíziója prezentálta az ilyen távol-keleti importokra jellemző szertelen módon a filmet, már szerdán, több mint 1000 moziban. A 7 milliós napi eredmény kivételes, így alighanem máris bánja a forgalmazó, hogy nem részesítette hagyományosabb bánásmódban a nemzetközileg december óta több mint 50 milliót begyűjtő animét. A hétvégét 10 millióval kezdte meg a Broly, péntek-vasárnap folyamán pedig további 10 millióval gyarapodott, de mindezt már kevesebb mint 500 filmszínházból. A rajongói roham után még a siker híre egy kicsit kamatoztatható, s végül alighanem 35 millió dollár alatt állnak meg Gokuék. Nem tűnik oly soknak, de így is példátlan az animék történetében.

> korábbi filmek
Az Aquaman a múlt heti milliárdos mérföldköve után most hazai terepen ünnepelhet, hiszen a Warner terjesztése elérte a... 300 milliót. Ez a globális összeg fényében nem nagy kunszt, de Az Igazság Ligája kudarca után annál inkább.

A Golden Globe-nyertes Bohém rapszódia két és fél hónappal bemutatója után elérte a 200 millió dollárt, és ez életrajzi ill. zenés filmek esetében ritka bravúr.

> végszó & ami jön
A Martin Luther King Jr. emléknapi hétvégén lényegesen kevesebb pénz folyt a kasszákba, mint egy éve; ha az Üveg másfélszer ekkora összeget hajtott volna fel, máris sínen lenne a 2019-es forgalom... Így viszont annál több nyugszik a Király ez a srác! és a Vihar előtt vállán, ami nem hangzik túl jól.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Üveg $40.6m $40.6m $20m
2  The Upside $15.7m $44.0m $37m
3  Dragon Ball Super: Broly $10.7m $21.1m $8.5m
4  Aquaman $10.3m $304.3m $200m
5  Pókember: Irány a Pókverzum! $7.3m $158.3m $90m
6  Egy kutya hazatér $7.1m $21.3m $18m
7  Végtelen útvesztő $5.3m $40.7m $9m
8  Mary Poppins visszatér $5.2m $158.7m $130m
9  ŰrDongó $4.7m $115.9m $137m
10  On the Basis of Sex $4.0m $16.9m $20m

Címkék

anime thriller box office animation sequel dragonball m night shyamalan glass

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4714574894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Turbucz 2019.01.20. 20:53:28

Az Öngyilkos osztag már lehet nem lesz meg USA-ban.Irónikus,hogy két noname karakter fogja megmenteni a DCEU-t. Kedden jön a Shazam legújabb elözetese.
Funfact:Shazam a képregények aranykorában népszerűbb volt mint Batman és Superman.

Repce Manó 2019.01.20. 21:00:07

@Csaba Turbucz: Aquaman jelenleg 7 milliós előnyt élvez az Öngyilkos osztaggal szemben, szóval még a Batman v Superman is összejöhet neki, ha jól tartja magát.

Csaba Turbucz 2019.01.20. 21:34:26

@Repce Manó: Jogos.Igazad van most látom.A Glass pocsék fogadtatása is malmára hajthatja még a vizet.Szerintem jövő héten az a film nagyot fog esni. Aquaman USA-ból is ki hozza amit tud. Eredet filmek közül még feljöhet a negyedik helyre a Guardians elé is. Infláció nélkül persze.

Repce Manó 2019.01.20. 21:50:40

@Csaba Turbucz: bár ahhoz képest, hogy hosszú hétvége van én kicsit sokallom ezt a 40% mínuszt az Aquaman-től, ráadásul konkurencia sem sok volt, hacsak a Dragon Ball nem számít még annak. Jövő héten meglátjuk, hogy milyen lesz a további lefutása.

Repce Manó 2019.01.20. 21:51:20

Az Üveg esetében én még abban sem vagyok biztos most, hogy 100 millióig elmegy, pedig szerintem nagyon jó film, oké, a kritikákban felrótt hibáit azért elismerem, de én azért 17 éve vártam már erre.

Csaba Turbucz 2019.01.20. 23:10:03

@Repce Manó: szerintem ezek az esések aam zsánerben jónak mondhatóak.Nyilván nem egy Wonder Woman vagy Fekete Párduc szint de akkor is. Azokat tudjuk mi tolta meg. Aquaman sokat köszönhet a csodálatos fantasy stílusának.Nagyon piacképes műfaj.Itthon meg főleg.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása