aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: lezúzás Takács Máté
2018. november 25. 17:44:00

Kategória: boxoffice 8 komment

A Ralph lezúzza a netet és a Creed II. az ideális folytatások mintapéldái lettek a hálaadás hétvégéjén: jó kritikák mellé zsákszámra tömték magukba a bevételt. Ezalatt a Robin Hood viszont az év egyik legnagyobb perecelését mutatta be.

ralph_2.jpg

> új filmek
A Rontó Ralph 2012-ben amolyan "unqualified triump" lett a Disney számára, elvégre régi játéktermi játékokra alapozva rizikós a mai gyerekek számára is fogyasztható filmet fabrikálni. A csel abban rejlett, hogy nem is igazán a gyerekek fogyaszthatták a 190 millió dollárig jutó filmet, legalábbis biztosra vehető, hogy a mi helyzetünkhöz képest könnyebben váltanak jegyet gyerekmentesen is ilyesmire a tengerentúliak. Ám a folytatással azért bebiztosított a stúdió: az internet világa bárki számára egyet jelent a megnézendő tartalommal, és ha még Disney-hercegnők is illegetik magukat a színen, nincs is más recept a sikerre. A Ralph lezúzza a netet (Ralph Breaks the Internet; hazai bemutató: január 17.) iránt azért csak módjával támasztottak nagyobb elvárásokat az elődhöz képest, hiszen hat éves hiátus rosszul is elsülhet, de nem: 55,7 millió dolláros nyitánnyal vágott előre a folytatás, szerdai nyitánya óta pedig 84,5 milliót hajtott fel. Ennél magasabbra csak a Jégvarázs jutott a hálaadás hosszú hétvégéjén, szóval Ralph nem csak a netet, hanem a kasszákat is alaposan lezúzta. 225 millió dollár alatt nem lesz megállás, a kérdés inkább az, a harmadik részben hová kerülhet majd még Ralph és Vanellope?

Sylvester Stallone nem mindig tudja, mikor kell átadni a stafétát a fiataloknak (lásd A feláldozhatók 3. esetét), ám ahogy a Creed II. (Creed II; hazai bemutató: január 3.) és elődje képében átvariálta a fehér underdog sztoriját a fiatal fekete közönség nagy néznivalójává, az igen előrelátó. Michael B. Jordan a két rész között szupersztárrá ugrott elő a maga nézői előtt, sőt azon is túl, a bunyó pedig mindig is jó talaj volt egy kis családi drámázáshoz az amerikaiak ízlése szerint. És ha ez önmagában kevés lenne, hát a nosztalgia is kapott egy kiadósat, tekintve, hogy a Rocky IV. neves szereplője is visszatér, Dolph Lundgren alakításában - hogy a jó öreg bosszúsztori még inkább biztosítsa a sikert. A siker pedig nem maradt el, a Creed II. ugyancsak megugrotta az első rész amúgy sem épp lapos számait, vagyis összejött az, ami anno a Rocky II.-nek nem. 35,3 millió dollárt bokszolt ki a hétvégén az MGM gondozottja, szerda óta pedig több mint 55 millió dollár jött már össze - impozáns egy 50 milliós árcédula mellett. Ami tovább szítja a diadalt, az a meglepően jó kritikai átlagok, már ha azt vesszük, mégis csak egy nyolcadik részről van szó, amiben a történések menete is igencsak körbe van határolva a zsáner rendje által. Egy szó mint száz, Sly most megint összehozta, s meg sem áll 125 millióig. A harmadik részbe pedig akkor Clubber Langet akarjuk.

A sherwoodi erdő viszonylag kis hely, hogy ennyi Robin lakja, de most itt az újabb: a Lionsgate fiatalos, pörgős akciófilmet vízionált a folklórhős köré, plusz fekete bajtársat is természetesen, s mindez csaknem 100 millió dollárral volt kielégíthető. A nézői kívánalmakhoz azonban a Robin Hood (hazai bemutató: december 6.) nem tudott felnőni, nyitánya csupán 9 millió dollárt takar, öt nap alatt pedig 14 milliót kalapozott össze. Mondani se kell, előre látható bukásról van szó, amit túlzottan megelőzni még úgy sem lehetett volna, ha nem a Creed II. ellen indul csatába és kicsit jobban rámutat a reklámkampány, hogy ez így meg úgy más, mint amit eddig láthatott a nagyérdemű. De alighanem nem más, vagy rossz irányba az: a 11%-os Rotten Tomatoes-arány még rövidebb jövőt jósol a filmnek, 30 millió dollár alatti véggel.

Peter Farrelly komoly vizekre evezett a Green Book (hazai bemutató: február 21.) című dráma megrendezésével. A 60-as években játszódó filmben Viggo Mortensen furikázza körbe a dzsesszzenész Mahershala Alit, miközben finoman megfogalmazódhat a nézőben ez meg az rasszokat érintő kérdésekről. Mortensen nem különösebben örvend, hogy negatív színben tűnt fel az utóbbi hetekben a sajtóban egy a kampánykörúton történt szóhasználata miatt, ellenben a Universal kezet csókolhat neki az extra hírverését. A film egészen derék 5,4 millió dollárt könyvelhetett el a hétvégén, amin 25 helyett már több mint 1000 mozi játszotta. Eleddig 7,8 millió halmozódott fel, amúgy pedig igen jó vélemények keringenek a műről, szóval némi szerencsével (amit lehet, az a bizonyos extra hírverés elhessentett) a díjszezonban is találkozhatunk még vele. 20 millió dollárig talán ellökik a nézők.

Kevésbé sikerült az országos, vagy legalábbis szélesebb pályára való átállás a Kitörölt fiúnak (Boy Erased; hazai bemutató: február 7.). Joel Edgerton második rendezésében Russell Crowe és Nicole Kidman táboroztatják rendhagyóan rendhagyó hajlamú gyermeküket, és egy ilyen érzékeny megközelítést igénylő téma jól járhat az Oscaron, s csak annak függvényeként a kasszáknál. A film kritikái azonban nem átütőek, csak jók, így most kell gyűjtögetnie; 1,2 millió dollárt szerzett 672 moziból, ami kevesebb pénz mint egy hete, kevesebb moziból, s arányszámai másutt is megbicsaklottak. A Focus Featuresnek tehát úgy kell készülnie, hogy a mostani 4,5 millió dollár megduplázódni sem fog.

Hugh Jackman is megkapta a maga nem kívánt plusz publicitását új filmje idején, de The Front Runnerren már az se tudott segíteni (de nem is igazán gátolta, alighanem). A politika és közvélemény csúnya fertőjében az általa játszott politikushoz hasonlóan kicsit megmártózó színészre már a pár héttel ezelőtti, néhány mozis premierkor sem figyeltek fel elegen, most pedig csak 630 ezer dollárt kampányolt össze neki a Sony, és ez bizony nagyon gyatra, 800 dollár alatti átlagot jelent mozinként. A kritikák sem fényűzőek (Jason Reitmantől sajnos már a Pszichoanyu számít a meglepő kivételnek a vélemények frontján), szóval ez a befutó kétségtelenül sereghajtó lett, kétmillió dollár nem sok, addig sem fog már eljutni.

> korábbi filmek
Több mint nyitánya felét hagyta el a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei, ami módfelett az első rész 39%-a felett van, ugyanakkor a mezőny is zsúfoltabb családi opciókkal. A Warner fantasyje 29,7 millióval éles versenyben lett negyedik, összbevétele pedig 117 milliót számlál - 25%-os mínusz a két évvel ezelőttihez képest.

A Grincs az új animációs nevezés ellenére is jól tartotta magát. A Universal mesefilmje több mint 30 millióval képviseli magát, s három hétvége után már 180 millió dollárhoz ért. Hogy a 2000-es film 260 milliót befogja-e, az még elválik.

A negyedik víkendjét csaknem 14 millióval zárta a Bohém rapszódia. A Fox zenés filmje át is pattant a 150 millió dolláron, s innen már csak tízmillió hibádzik, hogy a legsikeresebb zenész-életrajzi film legyen az amerikai mozikban (a Straight Outta Compton előtt).

> végszó & ami jön
Több mint 200 millió dollár értékben keltek el jegyek a top 12 filmjeire, ami impozáns, június óta nem látott összeg, és csak 2009-ben meg 2013-ban volt mozgalmasabb ez a hétvége. A kedélyek viszont csendesednek, ilyenkori szokás szerint, hiszen premierként is csak a The Possession of Hannah Grace című horror jelentkezik.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Ralph lezúzza a neted $55.7m $84.5m $175m
2  Creed II. $35.3m $55.8m $50m
3  A Grincs $30.2m $180.4m $75m
4  Legendás állatok: Grindelwald bűntettei $29.7m $117.1m $200m
5  Bohém rapszódia $13.9m $152.0m $52m
6  Instant család $12.5m $35.8m $48m
7  Robin Hood $9.1m $14.2m $100m
8  Nyughatatlan özvegyek $8.0m $25.6m $42m
9  Green Book $5.4m $7.8m $23m
10  Csillag születik $3.0m $191.0m $36m

 

Címkék

sony robin hood disney mgm sylvester stallone box office animation drama viggo mortensen hugh jackman universal sequel lionsgate joel edgerton michael b jordan focus features ralph breaks the internet creed 2 green book boy erased the front runner

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9214385348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsoker1976 2018.11.25. 18:58:20

100millióba volt az új Robin Hood?
Azt az embert, akinek ennek a filmnek megszavazott 100milliót egyből kirugnám. Kiváncsi lennék mit látott benne.

A The Favourite kezdő szereplésének nagyon őrülök.,remélem vászonbővitéskor is tudja tartani majd a jó bevételi mutatókat.

Csaba Turbucz 2018.11.25. 19:43:33

@dzsoker1976: de,hogy volt annyi.Csak az veszi be aki nem ért hozzá.Annyira hülyék nem lehetnek,hogy egy történelmi filmre eltapsolnak 100 milliót plusz kitudja mennyi marketinget.A mai média fogyasztásban minimum öngyilkosság lenne.Pénzmosás miatt készült csak el ez a film.

dzsoker1976 2018.11.25. 20:28:20

@Csaba Turbucz: Ez a válasz már érthetőbb,bár a Lionsgate-ből kiindulva el tudom képzelni az ilyen pénzpazarlást.
Mint az Egyiptom istenei 140milliójánál.

Atkakukac1989 2018.11.26. 07:44:34

@dzsoker1976: Plusz, ugye külön vicces, hogy az új Hood nagy részét nálunk forgatták (ebből következik, hogy olcsóbb lett). Szóval az a 100 millió nekem is sántít egy kicsit.

Ficus Cucis 2018.11.26. 07:55:15

és egyébként is, 100 milliót adni egy olyan faszinak, aki eddigi karrierje során sorozatokat meg tévéfilmeket rendezett???

Csaba Turbucz 2018.11.26. 09:20:30

@dzsoker1976: sajnos már nem azokat az időket éljük mikor még ennek a Costneres(amúgy a legjobb!) változata 1991 második legnézetebb filmje volt az USA-ban,vagy egy Gladiator 2000-ben a negyedik USA-ban.Pedig én szeretem az ilyen kösztümös filmeket.

Csaba Turbucz 2018.11.26. 15:32:13

@Atkakukac1989: hat éve a Die Hard is itt forgott 100+ millióból.érdekes dolgok ezek.

Ficus Cucis 2018.11.26. 15:53:47

annyi pozitívuma azért lett az 5. résznek, hogy úgy tűnik John Moore-t komoly pénzek és komoly film közelébe már nem engedik :)))))))

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása