aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: büntetettek Takács Máté
2018. november 18. 17:16:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei biztonsággal szerzett vezetést, noha a várható romló tendencia sötét varázslatát az első részhez képest nem tudta kivédeni. Nem igazán hangolódott rá a közönség az Instant család című vígjátékra és a Nyughatatlan özvegyekre sem, de hosszabb távon fordíthatnak helyzetükön.

grindelwald1.jpg

> új filmek
Aligha gondolta bárki is 2011-ben, hogy többet színét se látjuk J.K. Rowling kreálmányának a vásznon, szóval a Legendás állatok és megfigyelésük magától értetődő, elkerülhetetlen film volt 2016-ban. Viszont egy új sorozat kezdetéhez képest azért halovány. Nem várta senki a Potter-filmek nyomába bevételét, így szép sikert aratott, viszont úgy igazán nem korbácsolta fel a varázslólázat. Ez most kiütközik a folytatáson: a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald; hazai bemutató: már a mozikban) több mint 15%-kal bonyolított kisebb forgalmat premierjekor. A Grincsénél is alacsonyabb, 62,2 millió dolláros nyitány egyfelől túl kicsi ahhoz, hogy ez az öt részesre tervezett széria kihúzza a végéig, kiváltképp a változatos visszhang mellett, másfelől viszont, éppen a tizedik rész a varázslóvilágos franchise-ban, és ahhoz képest kétségtelenül életképes számnak hat. A Warner gondozottja 200 millió dollárba került, és bárhogy nézzük, ezt nehéz lesz elérni bevételi oldalon egy ilyen visszafogott kezdés után. Ezzel tehát megszületik az első e tízesből, aminek tepernie kell a pénzéért. Azért menni fog, ha a nemzetközi érdeklődéssel (191 millió dollár e hétvégén, az első rész 143 milliót produkált anno) a megfelelő módon számolt a stúdió a hazai kiegészítéseként, de a következő epizódra nagyon rá kell feküdiük, hogy ne járjon ez is úgy, mint Johnny Depp egy másik gépezete, A Karib-tenger kalózai.

Mark Wahlbergen igencsak eluralkodott a munkamánia. Még éppen dobálják ki az utolsó mozik a 22 mérföld (digitális) kópiáit, miközben már itt is az újabb delikvens. Az Instant család (Instant Family; hazai bemutató: január 24.) viszont most vígjáték, azon belül is amennyire lehet, családi (árulkodó a cím!), éppen mint a Megjött apuci! és folytatása voltak - hiszen a rendező is azonos. Rose Byrne-nal alkotott párosuk azonban nem talált olyan tárt karokra, mint az eleve tompított várakozások sugallták: csak 14,7 millió dollárt fogadhatott örökbe a Paramount terjesztése, ami csak egymillióval több, mint amennyit az említett korhatáros akciófilm szállított le három hónapja. Van azért csavar: a kritikák határozottan nézhetőnek tartják az Instant családot, és mivel az ünnepi-családi szellem egyre inkább ráteríti hálóját az amerikaiakra, akadnak még tartalékai a filmnek. Az első cél a 48 milliós büdzsé fölé kerülni.

Steve McQueen a fősodorba jelentkezett be a Nyughatatlan özvegyek (Widows; hazai bemutató: november 22.) című krimi-drámával, miközben azért a kritikusoknál is jelesre vizsgázott. A bűnügyi filmek (pláne sok ismert névvel) egész magasra tudnak jutni, viszont már a cím sem árulkodik önfeledtségről. A Fox azért reményteljesen állt hozzá a 2800 mozis premierrel, ennek fényében és a korlátokat is szem előtt tartva közepesnek tekinthető 12,3 millió dolláros bemutatkozás. Biztosra vehető, hogy a stúdió eztán alaposan ráfekszik a jó visszhang felhasználására a kampány hátralévő részében, de ez tényleg inkább a kritikai visszangra korlátozódik; ugyanis a nézők a hét leggyengébb filmjének tartják a Nyughatatlan özvegyeket - a CinemaScore alapján. Akárhogyis, mint őszi felnőtteknek szóló film, jó szerepben van, és 40 millió alatt nem valószínű, hogy megáll.

Az Aviron Pictures forgalmazza az A Private War című életrajzi drámát, melyben Marie Colvin zsurnaliszta ügyeit-bajait követhetjük nyomon Rosamund Pike méltaltott alakításában. A film korrekt, de nem kiemelkedő nyitányt jegyzett két hete négy teátrumban, az első bővülés viszont szűkítette a kört, majd most a lóugrásszerű, 865 mozis színtér teljesen megsemmisítette a további lehetőségeket. 725 ezer dollár folyt be, vagyis csúnyán ezer alá csökkent az egy helyről átlagosan befolyó pénzösszeg. Az egymilliós bevételt csak most sikerült meghaladni, a kétmilliós már talán nem lesz meg.

> korábbi filmek
A Grincs semmi perc alatt 100 millió dollár felett találta magát, köszönhetően a hét eleji erős bevételeknek (vagyis a Veteran's Day megfejésének, jobbára). A második körben 38,2 millió dollárt jegyez a Universal animációs mozija, szóval ezek alapján simán befuthatná azt a pályát, amit a 2000-es film, ám Rontó Ralph meglehet, elrontja ezen reményeket.

15,7 millió dollárt dalolt most össze a Bohém rapszódia, s ez már egy felezést takar. Akárhogyis, a Fox propagáltja 128 millió dollárnál jár, aminél alig-alig volt magasabbra jutó zenész-életrajzi produkció.

> végszó & ami jön
A premierek nem nőttek fel a lehetőséghez, de ettől függetlenül elég mozgalmas mezőny alakult ki, a Venom és a Csillag születik premierje óta a legmagasabb össz-számokkal. Mint november közepi víkend, ez viszont csak átlag és szokvány. Most viszont a hálaadás hete következik, szerdai premierekkel: a Ralph lezúzza a netet pályázik az élre, de a Creed II. is alaposan hozzájárul majd a tumultushoz. A Robin Hood addig is csendben blamálhatja majd magát.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Legendás állatok: Grindelwald bűntettei $62.2m $62.2m $200m
2  A Grincs $38.2m $126.5m $75m
3  Bohém rapszódia $15.7m $127.9m $52m
4  Instant család $14.7m $14.7m $48m
5  Nyughatatlan özvegyek $12.3m $12.3m $42m
6  A diótörő és a négy birodalom $4.7m $43.9m $120m
7  Csillag születik $4.4m $185.8m $36m
8  Overlord $3.9m $17.7m $38m
9  Ami nem öl meg $2.5m $13.3m $43m
10  Nobody's Fool $2.3m $28.9m $19m

 

Címkék

fox steve mcqueen box office comedy johnny depp warner drama paramount mark wahlberg sequel rose byrne rosamund pike widows crime movie aviron fantastic beasts the crimes of grindelwald instant family a private war

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9514379440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása