aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: megevés Takács Máté
2018. augusztus 12. 17:25:00

Kategória: boxoffice 12 komment

A Meg - Az őscápa alaposan felborzolta a kedélyeket az amerikai mozikban, simán első helyre úszva be. Jól helyezkedett a Csuklyások - BlacKkKlansman is, és bár nem zavart sok vizet, a Slender Man - Az ismeretlen rém is messzebbre jutott, mint várható volt.

the_meg.jpg

> új filmek
Mindenki cápának nézte, de kiderült, hogy megalodon: a Meg - Az őscápa (The Meg; hazai bemutató: már a mozikban) jó nagy szeletet harapott ki a kasszákból, 44,5 millió dollárral törve az élre. Nem pusztán sima küzdelemben győzte le a Mission: Impossible: Utóhatást, de a várakozásokat csaknem duplázta ezzel az összeggel. Tanulság: sose sajnálj le egy őscápát, még akkor se, ha Jason Stathammel kerül szembe! A méregdrága mulatságot jó ideje kotyvasztották már; az alapjául szolgáló regény több mint húsz éve jelent meg, és a Disney tervezett filmet forgatni belőle - már a publikálás előtt lecsaptak a jogokra, de a Jurassic Park esete után pár évvel még így ment ez az őslényes matériákkal. Aztán pár év alatt elhalt a dolog, és a mélyben szunnyadt csaknem húsz évig, mikor a Warner, akik óriásszörny-fixációjuk mellett híresek arról, hogy nem spórolnak semmin, még akkor se, amikor illene, belevágott a gyártásba, a nem éppen kasszabiztos, de tapintható táborral bíró Stathemmel a főszerepben. 150 millió dollár minimum elfolyt rá, ebből kínai cégek is fedeztek valamennyit, kínai szereplők és dialógusok ellenében, a stúdió pedig csak annyit bízott a szerencsére, amennyit muszáj volt; PG-13-ra nyeste a filmet és még lakatlan területekre is szétszórták (4000-nél is több mozi játssza). A szerencse most kedvezett: a közönség ráharapott a gigantikus úszóbajnokra (mind a kettőre), s a 20-25 millió közé merészkedő, lesajnáló prognózisokra fittyet hányva vált rendes nyári blockbusterré. Hogy a költségvetés fényében is kellően nyerő pozíció-e ez, az kérdéses, de kétségtelenül jobban jár a stúdió a dologgal, mint a Rampage - Tombolással vagy az idénre már lepasszolt Tűzgyűrű-franchise-zal - sőt, talán még mint a Ready Player One-nal is. A közönség visszajelzése nagyjából egy szinten mozog a kritikusok semmilyen reakcióival, de ez már pont elég ahhoz, hogy minden egyéb augusztusi nevező bedőlésével vígan ellavírozzon a felszínen a Meg - Az őscápa.

Meglehetősen felkavaró előélettel rendelkezik a Slender Man nevet viselő horrorisztikus figura, ami bizonyára filmért is kiáltott, ám a Sony a jelek szerint nem tudta úgy eladni, ahogy illett volna. Talán nem is baj. A Slender Man - Az ismeretlen rém (Slender Man; hazai bemutató: augusztus 23.) néhány környéken, ami a címszereplőhöz köthető, kiskorúakat magában foglaló, valós bűneset helyszínéül szolgált, nem is került műsorra egyes mozihálózatokban, és ez szerény szelet a film nem túl kedvező sajtóvisszhangjából. Az ellenszélben visszafogott, 2400 mozis bemutatót valósított meg a stúdió, és a teaser után újabb trailert sem adott már ki. Az érdeklődést nem taksálták 8 millió dollárnál lényegesen nagyobbra, úgyhogy ehhez képest azért nem rossz a 11,3 milliós rajt. A kritikák viszont szapulják, a nézők látni se akarják még egyszer, úgyhogy rövid éltűnek ígérkezik a nyúlánk alak, vélhetően 25 millió alatt fejezve be pályafutását.

Spike Lee a Szemet szemért óta nem kapott olyan jó kritikákat, mint most a Csuklyások - BlacKkKlansmannel (BlacKkKlansman; hazai bemutató: szeptember 27.). A Focus Features ezt megünneplendő egyből országszerte mutatta be a filmet, és az érdeklődés idálisnak bizonyult: 10,8 millió dollár, mozinként több mint hétezer került a kasszákba, ami a kedvező kritikai- és nézői fogadtatás mellett jó alap 40 millió dollár feletti célokhoz is. A teljesen abszurd történet (fekete bőrű hatósági személy épült a Klu Klux Klanba) még a Meget is kikezdi, ráadásul ez még valós alapokon is nyugszik - elég jó visszhangot válthat ki, ahogy egyre nagyobb közönséghez ér el, s ha még a díjszezonba is elér e visszhang, akkor minimum Lee harmadik legnagyobb bevételű rendezése kerekedik a BlacKkKlansmanből A belső ember és a Malcolm X mögött.

10 millió dollárból készült a Dog Days című romantikus film, melyben kutyagazdik útjai keresztezik egymást New Yorkban. Ebekkel és szerelemmel a kilencvenes években nem lehetett mellélőni, ma már inkább a biztos érdektelenség védjegyeinek számítanak, ha nagy sztár nincs körülöttük. Az LD Entertainment már szerdára több mint 2000 moziba szétküldte a filmet; a hétvégéig csupán egymillió dollár gyűlt össze, amihez további 2,6 millió került hozzá. Ezért nyilván kár volt öt év után újra filmbemutatóra vállalkozniuk.

> korábbi filmek
100 millió dollár fölé ért a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba, ám közben elveszítette előnyét az első részhez képest, s amúgy is hevesebben lépeget hátra. Teljesítménye ezzel együtt is teljesen jó.

Ezalatt A Hangya és a Darázs 200 millió fölé ért; ez zsinórban a nyolcadik MCU-film, ami teljesítette eme összeget. Továbbá nem csak bevétele haladja meg már az első részét, de többen is látták a folytatást.

> korábbi filmek
Az előző hétvége szintjét sikerült tartani, s egy levezetésbe kapcsolt, augusztusi hétvégén már ez is valami. Tavaly ilyenkor, az Annabelle 2: A teremtés premierjekor lényegesen kevesebb dollár folyt be, így a helyzet akár rózsásnak is mondható. Nem marad az, ha a sokat halogatott Alfa mellett Mark Wahlberg 22 mérföldje is felsül egy hét múlva, de a szerdán rajtoló, nagyon dicsért Crazy Rich Asians talán menti a menthetőt.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Meg - Az őscápa $44.5m $44.5m $150m
2  Mission: Impossible: Utóhatás $20.0m $162.0m $178m
3  Barátom, Róbert Gida $12.4m $50.0m $70m
4  Slender Man - Az ismeretlen rém $11.3m $11.3m $10m
5  Csuklyások - BlacKkKlansman $10.8m $10.8m $15m
6  A kém, aki dobott engem $6.6m $24.6m $40m
7  Mamma Mia! Sose hagyjuk abba $5.8m $103.8m $75m
8  A védelmező 2. $5.5m $89.6m $62m
9  Hotel Transylvania 3: Szörnyen rémes vakáció $5.1m $146.9m $80m
10  A Hangya és a Darázs $4.0m $203.5m $162m

 

Címkék

horror sony box office warner jason statham romance spike lee monster movie adaptation slender man dog days focus features ld entertainment blackkklansman the meg

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3214176849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2018.08.12. 17:42:22

és majdnem 100 millió dollár is befolyt nemzetközi vizekről a Meg-nek pedig még van néhány komolyabb piac hátra, szóval összességében 400 millió egészen valószínű... és nagyon remélem, hogy egy folytatás is, mert amennyire buta a film néhol, annyira szórakoztató.
A Jurassic World eközben 200 ezer dollárra van, hogy világszinten lehagyja a Jégvarázst, illetve USA-ban épp a Vasember 3 mögé került.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2018.08.12. 19:01:03

@Repce Manó: Ha valóban elvertek rá 150 milkát akkor olyan 450-től lehet sikeresnek mondani majd. A Rampage-nek meg lett, ez pedig sokkal jobban nyitott annál szóval még bármi lehet.

Nem értem a Warnert amúgy, van egy óriás szörnyes univerzumuk, erre sorra jönnek az azon kívüli óriás szörnyes filmek. Miért? Valahogy kapcsolnám ezeket a helyükben, egy stáblista utáni jelenettel, egy-egy karakterrel, aztán ha sikeres a film be lehet venni az univerzumba. Lehet ez is a terv, csak majd egy későbbi szörnyes filmben tűnik fel Jasaon Statham vagy a Szikla, és visszamenőleg univerzálódnak ezek a darabok.

Csaba Turbucz 2018.08.12. 21:17:47

Azta mindenit.ezt most kicsit benéztem.ebből még 120-130 misi is meglehet csak otthon.ja és ez Statham legjobb nyitása is egyben amiben főszereplő!beszarás :D

Csaba Turbucz 2018.08.12. 21:25:19

@Feiertag Erik: Hogy kapcsolsz össze egy Megalodont egy Godzillával vagy óriás robottal??
A Godzilla/Kong univerzum csak a két szörny 2020-as összecsapására lett felhúzva.

Csaba Turbucz 2018.08.12. 22:36:38

@Feiertag Erik: Azok is baromságok meg ezek is.szerintem hülyeség még ennyi szörnyet összeereszteni.így is kihaltak már a komoly filmek a nagyköltségvetésű kategóriában...más nincs csak robotok,szörnyek meg szupihősök.

Repce Manó 2018.08.13. 20:35:34

@Csaba Turbucz: és a kémfilmek (MI, Bond), Star Wars filmek, Varázslós filmek (Legendás állatok).. amúgy a robotok és a szörnyek pont ki fognak halni lásd Pacific Rim és az újabb Godzilla és a King Kong is csak amolyan épp, hogy siker volt.

Feiertag Erik · http://fastfoodcentral.blog.hu 2018.08.13. 21:11:58

@Csaba Turbucz: A szuperhősök pont tudnak néha komolyabbat villantani, pl. Logan vagy a Civil War. Szerintem ha már összeengednek nagy szörnyeket akkor legyen sok és legyen látványos.

@Repce Manó: Ez a másik amit nem értek. Nem volt akkora siker sem a Godzilla, sem a Kong, hogy most hű de univerzumizálni kelljen őket. Ráadásul rengeteg idő eltelik két film közt. Minimum 2 évente jönnie kellene a folytatásoknak ha életben akarják tartani a buzzt.

Csaba Turbucz 2018.08.13. 22:11:41

@Repce Manó:nem értek egyet.A Warner eleve 500-600 millióra lövi be ezeket a filmeket.ezektől ez már nem csúnya.Mutass még egy ilyen szörnyuniverzumot.A Koponya szigetnek mondhatni szép lefutása volt is volt,nem utálták.Szerintem elégedettek lehettek a teljesitményével.Az a 170 millió dollár csak otthon szépen mutatt egy ilyen idős karaktertől.Nemzetközileg jobban is teljesitett a 2014-es Godzillánál.
2020-ban pedig Godzilla vs Kong mehet akár a milliárdért.Mi a gond?
@Feiertag Erik: King Ghidorah,Rodan,Mothrah nem elég egy filmben?

Repce Manó 2018.08.14. 21:42:43

@Csaba Turbucz: na mondjuk egy Koponya sziget került 185 millió dollárba, ebben szerintem nincs benne a marketing költség, ami mondjuk a költségvetés harmada egy interjú alapján. tehát kb. 240 milliót költöttek összesen a filmre. Hozott Amerikában 168 milliót, annak kb. a fele megy vissza a stúdióhoz, tehát kb. 85-90 millió. A nemzetközi bevételből viszont még kevesebb megy vissza, én kb. 30%-al szoktam számolni, ami a kb. 120 millió a majdnem 400 milliós nemzetközi piacról. Tehát moziban épp nem lett siker. Nyilván az első eladott DvD-k, BD-k és tévés jogdíjak már hasznot termelnek és hosszú távon nyereséges a film, de ez amolyan aprópénz a Warnernek és ha valamiért csökkenne az érdeklődés, mert ugye kezd hódítani a Netflix és társai alternatív filmnézési kultúrát teremtve, vagy éppen Bosszúállóék kifogják az összes potenciális nézőt Godzilláék hálójából is, akkor az árthat a népszerűségnek. Nem beszélve arról, hogy mi van, ha negatív kritikákat kap a film. Ja, és ugye az előző Godzilla sajnos túl kevés akciót tartalmazott, ami miatt sokan elfordultak a franchise-tól. Én nagyon remélem, hogy 250+500 milliós mozis bevétellel számolhatunk minimum, de sajnos a 150+400-ra is esély van.

Csaba Turbucz 2018.08.14. 22:53:43

@Repce Manó:
Arra a Netflixre gondolsz akik évente 5-6 szemetet gyártanak vagy megvásárolják a kiselejtezett filmeket?Kösz belölük nem kérek.Messze vannak még ők attól,hogy megváltoztassák a mozizási kulturát szerencsére.föleg világviszonylatban.

A Skull Islandtól nyilván nem dobták le az arcukat de ezeket a Kong/Godzilla filmeket már olyan kultusz övezi hogy a stúdió beválalja akkor is ha éppen siker csak.Én Warner fejes lennék azt mondanám kihoztuk Kongból amit lehetett.Össze sem hasonlithatóak a Marvel/Star Warsokkal.

Repce Manó 2018.08.16. 12:35:49

@Csaba Turbucz: Arról a Netflixről beszélek, ami a tavalyi évben több, mint 11 milliárd bevétellel büszkélkedhetett. Bár inkább sorozatban erősek, sokan szeretik a Stranger Things-t, bár rajtam kifogott, de a Lost in Space és az Altered Carbon több, mint decens minőségű sci-fi sorozatnak tartom mind történet szempontjából, mind megvalósítás tekintetében. Szerintem a Bright a maga 90 milliós költségvetésével is egy igen jó fantasy akciófilm volt, szinte műfajt teremtett vagy kísérletezett, nem tudom, de valamelyik rendező is nyilatkozta, hogy szabad kezet kapott a munkájához... most például Martin Scorsese készít Robert DeNiro-val, Joe Pesci-vel és Al Pacino-val 125 milliós költségvetéssel filmet a Netflix-nek. Igen, bekerül néhány rosszabb minőségű film is, de ha te elmész Amerikában moziba és kifizetsz 10 dollárt, akkor ha szar volt a film, akkor buktad a 10 dollárt. Míg a Netflix esetében kifizetsz 10 dollárt és egy hónapig nézel rosszabb és jobb filmeket vagy sorozatokat, esetleg dokumentumfilmeket, koncerteket végtelen tartalmakat egyedül vagy többedmagaddal. Elhiszem, hogy te inkább a jövedelmed felét a mozira költöd, de ez egy olyan alternatíva, ami folyamatosan izzasztja kicsit a filmszínházakat. Pláne, hogy nem csak Netflix filmek érhetők el rajta, Jurassic World, Marvel filmek, Kubrick filmek, a Zsivány Egyes is ott van, még ha kicsit megkésve is érkeznek meg ezek a filmek a szolgáltatáshoz, mindig lesz mit nézni. Tegnap én döntöttem úgy, hogy kevesebb filmet lesek meg moziban, helyette inkább Netflix-re költöm a pénzem, holnap valamelyik haverod vagy egy indiai, aki szereti a filmeket, de pont nincs jól kereső állása, hogy mindent megnézzen, ami érdekli. Azt a 11 milliárd dollárt nem a szél fújta össze nekik és ha egyre több ilyen Martin Scorsese féle 100 milliós film jön ott ki, akkor az a néhány gyengébb film már nem oszt nem szaroz.

Azt meg kikérhetem magamnak a sci-fi rajongók többsége nevében, hogy az Annihilation szemét lenne, piszok erős film, szeretnék még ilyet. Amúgy szerintem a Netflix inkább azokat a filmeket menti meg az anyagi csődtől, amelyek szerintük sem ér meg egy mozijegyet, de random elindítani egy esti szórakozásnak havi 10 dollár részeként teljesen megfelelhet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása