aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/32.) Takács Máté
2018. augusztus 12. 10:45:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Mission: Impossible: Utóhatás a tengerentúlon lemondani készül a Meg - Az őscápa javára, Magyarországon ellenben Ethan Hunt mellett még más is akadályt gördíthet Jason Statham elé... 5, 10, 15 és 20 éve pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_32.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát

Nem szegődött a négy évvel korábbi District 9 nyomában, de Neill Blomkamp újabb filmje végülis nem szerepelt rosszul. Az Elysium - Zárt világ ($29.8m/$93.1m) az élen nyitott és kiegyensúlyozottan gyűjtögetett vegyesen fogadott sci-fi akció létére, bár a százmillióról lecsúszott, s így költségvetésétől is odébb maradt. A rendező visszatért a kisebb pénzhez - és a nagy érdektelenséghez. Hátrébb rajtolt, de a hónap nagy slágerévé vált a Családi üzelmek ($26.4m/$150.4m) című vígjáték, amelyre a kritika nem kattant rá, a nézők viszont nem átallották 150 millióg röhögni Jennifer Aniston és Jason Sudeikis képtelenségeit - folytatás valamiért azóta sem született. Született viszont a Repcsikhez ($22.2m/$90.3m), ami a Disney animációs divíziójának hátsó kijáratán repült ki (viszont rengeteg moziba be) és gyűjtögetett derekasan, kihasználva egyéb gyerekfilmek bedőlését és a sima leszállópályát, ami az őszbe vezetett. S ha már bedőlés, meg folytatások ügye, a Percy Jackson: Szörnyek tengere ($14.4m/$68.6m) hamar betette a kaput egy ígéretes pénzgyártó előtt, hiszen ez a második epizód csak feleannyival nyitott, mint elődje, s végül még a 200 milliós globális határról is lecsúszott.

errefelé
A Hupikék törpikék 2. odaát gyengélkedett, nálunk viszont második hétvégéjén is az élen maradt, gyakorlatilag a nyitányával megegyező összeggel. Egyetlen valamirevaló premierként a RED 2. jelentkezett, ami viszont annak rendje és módja szerint túlszárnyalta az első részt. Közel 24.000-en nézték meg a premierkor (nem nagy szám, de öt éve még nem pörögtünk annyira, mint mostanság), végül pedig 77.000-en járultak hozzá Bruce Willisék nyugdíjához - csaknem harmincezerrel többen, mint az első rész esetében.

10 éve...
odaát
A sötét lovag különösebb zavartatás nélkül vezetett negyedjére is, s mindezt már minden idők harmadik legsikeresebb filmjeként tette akkoriban az amerikai öröklistán a Titanic és a Csillagok háborúja mögött. Második helyen csinos summát akasztott az Ananász expressz ($23.2m/$87.3m); Seth Rogen a Felkoppintva és a Superbad, avagy miért ciki a szex? előző nyári sikerén is lovagolva irányított a szívós vígjátékot csaknem 90 millió dollárig. A három évvel korábbi első részen sikeresen túltett közben a negyedik helyen elrajtoló Négyen egy gatyában 2. ($10.7m/$44.1m).

errefelé
Némi késlekedés után alászáltt A sötét lovag nálunk is, kirobbanó eredménnyel, legalábbis, tíz évvel ezelőtt a 60.000 nézős bemutatkozás még annak számított képregényhősök háza táján. A Batman: Kezdődik! komplett látógatószámának 68%-a így már zsebben is volt, és a remek visszhang nálunk is kitartó célponttá tette a denevérembert, míg végül 225.000-en fordultak meg nézőterein; ennél többen a korábbi Batman-filmek közül csak az 1989-est látták.

15 éve...
odaát
Augusztus második hétvégéje két kasszasikert is termett. Az élre a S.W.A.T. - Különleges kommandó ($37.1m/$116.9m) robbant be, azaz olyan időket éltünk, amikor egy Colin Farrell főszereplésével készült film még pénzt tudott termelni. Az akciófilm szép diverz volt, csaj is keménykedett benne, szóval egy folytatás mellett szólt volna igazán minden, mégsem valósult meg - pedig a Sonynak nagy szüksége lett volna akkoriban biztos pontokra. A férfias mozi nyomában a lányok szórakoztatása: a Nem férek a bőrödbe ($22.2m/$110.2m) még tartotta Lindsay Lohan sztár-ígéretét és új löketet adott Jamie Lee Curtisnek. A Disney-remake a stúdió negyedik legsikeresebb bemutatója lett 2003-ban.

errefelé
Az Oviapunak jutott a szerep, hogy némi életet leheljen a magyar mozikba. Eddie Murphy bohóckodása kellemes augusztusi pályát talált magának, így végül a number one pozíció után a 200.000-es küszöb előtt állapodott meg. A színésznek azóta se volt nagyobb sikere a magyarok előtt. Ez Vin Diesel és a Túl mindenen esetéről nem mondható el, már csak a nagy franchise-címek miatt sem. A mezei krimi viszont nem pergett rosszul, köszönhetően a nihilnek, amit kinézett magának. Félszázezren azonosultak a cím sugallta érzéssel.

20 éve...
odaát
Ryan közlegény megmentése változatlanul az élen menetelt, immáron 100 millió dollár felett (mai környezetben 200 millió feletti volna addigi bankolása). Az újdonságok szorosan sorakoztak fel mögé; Az utolsó dobás ($16.3m/$55.6m) jutott végül magasabbra, és bár nem szerepelt katasztrofálisan, nem csak megszaladt költségvetése mellett nem boldogult, hanem Nicolas Cage-nek is visszalépést jelentett négy kasszasikert követően. Ellenben a Halloween H20: Húsz év múlva ($16.2m/$55m) új életet lehelt a kidöglött sorozatba Jamie Lee Curtis visszahozásával, és konkrétan a sorozat legtöbbet termelő darabjává vált - és egyedüliként a folytatások közül, nálunk is mozit ért. A négy évvel későbbi újabb rész aztán megint sírba tette az egészet.

errefelé
Harrison Ford a különgépről magángépre váltott a Hat nap, hét éjszaka élén, az őszi csúcsszezont a nyári uborkára váltani viszont nem volt annyira kifizetődő, így a kaland-komédia "csak" 178.000 eladott jegyig jutott - ami viszont az InterCom addigi legnézettebb nyári bemutatójává avatta, mielőtt két blockbuster még eléugrott a maradék hetekben.

hu_2018_32.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

harrison ford halloween box office nicolas cage bruce willis lindsay lohan jennifer aniston eddie murphy the dark knight colin farrell seth rogen jamie lee curtis vin diesel elysium percy jackson neill blomkamp jason sudeikis saving private ryan box office hazai regebbi hetvege six days seven nights

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4214176095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása