aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/16.) Takács Máté
2018. április 21. 20:08:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Hang nélkül látszik az amerikai mozik nyertesének ezen a hétvégén, míg nálunk a Rampage - Tombolás ismételni próbál az élen. 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt pedig az alábbiak történtek.

usa_2018_16.jpgAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Tom Cruise és az originál sci-fi: a Feledés ($37.1m/$89.1m) korrekt eredménnyel pattant az élre, jól hasznosítva a jövő-látványt és (kicsit túlzottan megszellőztetett) rejtélyt, amit a trailerek ígértek. Cruise azt megelőzően legutóbb és azóta is csak Mission: Impossible-résszel nyitott magasabban, ellenben ezt a biztató kezdetet két hét múlva a Vasember 3. elsöprő berobbanása teljesen megsemmisítette, így a 100 milliót már nem érhette el.

errefelé
A Feledés nálunk már második hete ült az élen háborítatlanul és kényelmesen, egyébként egy egészen katasztrofális összforgalmat bonyolító hétvégén. A legeredményesebb premier a Horrorra akadva 5. volt, amit kevesebb mint 5.000-en néztek meg négy nap alatt. 

10 éve...
odaát
Jet Li és Jackie Chan először együtt! Ez volt a fő vezérvonala A tiltott királyság ($21.4m/$52.1M) marketingjének, és egy családi fantasyt támogatva azért volt is lehetőség a projektben. Az élen nyitott, viszont nem olyan egetrengető összeggel, és gyorsan ki is kopott Az oroszlánkirály egyik rendezőjének munkája. A második helyen a Lepattintva ($17.7m/$63.2m) lépett be; a nagy sikerű Felkoppintva szellemiségét folytató vígjáték, amit sokáig néztek az amerikaiak, végül a harcművész párost is lefőzve.

errefelé
A Bolondok aranya másodjára is győzött, de két hétvégét zárva még 40.000 néző alatt járt, ami a műfajban tip-top sztárok főszereplése mellett nem túl acélos. Mögötte nem sokkal csatlakozott be Az utca királyai; Keanu Reeves akciózása 11.000 nézőt ért tetten a premierkor, 35.000-rel végezte, ami arányaiban jobb is, mint az amerikai viszonyok. Kicsit több mint 9.000 nézővel a Kis Vuk szerzett bronzérmet; a hírhedt animációs abominációt eztán úgy kellett átrugdosni a 60.000 nézőn, ami a hírek szerint az állami támogatás érvényesülésének kötelező határa volt... persze Gát Györgyék több százezer eladott jegyről vizionáltak, mint ismeretes. Egy jobb hazai sztori az Eszter hagyatéka közel 8.000-es indítása és 58.000-es végződése.

15 éve...
A Ki nevel a végén? második hetét is az élen töltötte. Tíz nap alatt a vígjáték 80 millió dollárt halmozott fel, miközben messze lemaradva mögötte felsorakozott három premier. A Stanley, a szerencse fia ($16.3m/$67.4m) a tavasz egyik meglepetés-sikere lett az ifjú Shia LaBeouffal; mai árfolyamon bevétele már több mint 100 millió dollárt érne. A magyar bemutatóhoz ez nem volt elég, mint ahogy A fehér csóka ($12.6m/$34.4m) című vígjáték és a Golyóálló szerzetes ($8.7m/$23.4M) is kikerült minket. Utóbbi ízes bukta volt, és nem csak abban, hogy Chow Yun-Fat és Seann William Scott kettősét próbálta elhitetni a nézővel: 52 millió dollár ellenében hozott kevesebb mint feleannyit.

errefelé
Húsvét hétvégéjén a Johnny English préselte ki újfent a legtöbb dohányt a magyar nézőkből, miközben egy sereg film nyitott más-más közönséget célozva. A mag és a Beavatás fej fej mellett gyűjtögettek - végül arasznyival ugyan, de utóbbi állított pártjára több nézőt, 72-74.000 közötti vidéken megállapodva. A Farrell/Pacino-opustól ez ma is egész jó lenne, bár nem a végső határ, ellenben a befele forduló katasztrófafilm biztosan többre lenne képes így másfél évtizeddel később. Hosszú távon viszont az elsőre félénk, aztán felbátorodó Malacka, a hős nyert. A mesefilmre kis híján 140.000-en voltak kíváncsiak, ami a Tigris színre léptől jócskán lemarad, míg a Micimackó és a Zelefánt csaknem ismétli majd két évvel később.

20 éve...
odaát
Az Angyalok városa kitartott az élen; két hétvége után annyit hozott, mint Meg Ryan előző filmje, a Meglesni és megszeretni. A romantikus melodráma mögött romantikus vígjáték toppant be, a műfaj másik nagy üdvöskéjével. Jennifer Aniston Jóbarátok-beli szereplőtársával, Paul Rudd-dal vitte a Vágyaim netovábbját ($9.7m/$29.2m) sikerre, elvégre bevétele 2018-as jegyárak mellett közel 60 milliót érne. Nálunk mozikban nem játszották egyébként, és ugyanígy járt a Paulie ($5.4m/$26.9m) is, pedig a DreamWorks annál azért nagyobb presztízsűnek szánhatta, hogy ne röppenjen be mindenhová, és hogy alig-alig jusson büzséjénél messzebb. 

errefelé
A Titanic sikere Leonardo DiCapriót igen keresetté tette, de egy kardozós-testőrös kalandfilm még a maga körülményei között éppen úgy érvényesülni tudott 1998-ban, mint húsz évvel korábban. A vasálarcos magabiztosan vezetett, és végül pár néző híján 300.000-en járultak a kasszákhoz. Mindenki egy filmért.

hu_2018_16.jpgA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

oblivion magyarfilm jackie chan box office jennifer aniston keanu reeves tom cruise shia labeouf jet li meg ryan leonardo dicaprio kis vuk paul rudd scary movie johnny english box office hazai city of angels regebbi hetvege the man in the iron mask

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7413853624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása