aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: legyűrve Takács Máté
2018. március 25. 17:48:00

Kategória: boxoffice 6 komment

A Tűzgyűrű: Lázadás végül letessékelte a dobogó tetejéről a Fekete Párducot, és bár az előrejelzésekhez képest korrektül is nyitott, összességében pénzügyi vesztőhelyként érvényesítette magát. A millió egyéb premier közül a Sherlock Gnomes ért még el említésre méltó eredményt, bár az animációs kvázi-folytatás jócskán az előző alatt futott be. Az Éjjeli napfény újabb kudarc a tiniromantikák számára, a Paul, Apostle of Christot nem kapta fel a keresztény közö(n/s)ség, az Unsane pedig a top 10-en kívül nyitott.

pacific_rim_2.png

> új filmek
A Tűzgyűrű tizenéves kölykök álmaként került a vásznakra 2013 nyarán, csak hát ez azért véges célcsoport, egy 150 millió dollárt felemésztő filmnél több erőfeszítést igényelnek a dolgok, mint némi (jó sok) robotos-óriásszörnyes zúzás - nem hozták a kívánt eredményt azok az erőfeszítések. Guillermo del Toro dédelgetett projektje a 100 milliót azért végül behúzta, globálisan pedig 400 millió felett parkolt le, de a Warner Bros. passzolta a továbbiakat. A Legendary Pictures azért nem hagyta annyiban a dolgokat, és végül a Universalnál kötöttek ki a forgalmazási feladatok. A Tűzgyűrű: Lázadásban (Pacific Rim: Uprising; hazai bemutató: április 5.) nem csak del Toro lépett háttérbe, de az első rész főszereplői is, és még ha nem is nagy sztárokról van szó, a kontinuitást minden mértékben szereti a közönség. A 150 milliót kóstáló monszter-mozi iránt a várakozások a közönség részéről sem voltak az egekbe szökőek, az előrejelzések pedig kezdetben igen lesajnálóak voltak (20 millió alá lőttek). Végül a Fekete Párduc rendületlen uralma már kihívó után kiáltott, és ez is lökött kicsit az üzelmeken; 28 millió dollárt passzírozott ki a nézőkből a film, ami bőven jobb a Tomb Raider rajtjánál például, de még a felét sem helyezi kilátásba a költségvetésnek. A világ többi része majd reflexszerűen összedob 300 millió dollárt rá (Kínában csaknem 65 milliót csengettek ki érte, de kérdéses, hogy az első részt befogja-e végül). A Tűzgyűrű: Lázadás így megmarad egy letudott filmnek: bebizonyosodott, hogy nem kellett folytatás a Tűzgyűrűnek.

Ha már nem kellő folytatás, hát a 2011-ben játszott Gnómeó és Júlia második részének ötletén is túl sokat ültek az alkotók ahhoz, hogy a (gyerek)közönség keblére tudja ölelni. Anno pár dollár híján 100 milliót bankolt a kerti törpés Shakespeare-átültetés, viszont ezek a független animációs filmek, ha kiugranak, akkor azt megbecsülni illik, rájátszani óvatosan kell, mert a nagy marketinggőzzel hajtott médiafranchise-gépezet, amit a stúdiós rajzfilmek magukénak tudnak, itt kisebb hatásfokkal működik. A Sherlock Gnomes (hazai bemutató: már a mozikban) nem is tudott így az ismerős figuráira támaszkodni, s a címből ítélve nem is akart. Egy újabb klasszikus irodalmi alakot törpésítve (Johnny Depp hangjával) 10,6 millió dollár értékben szolgált családi alternatívául, ami igencsak szerény összeg egy 3600 moziban futtatott filmnél. A Paramount forgalmazta film 59 millióba került, ezt aligha fogja elérni, de minthogy a nemzetköz igencsak folytatásfüggő, azért még így is 100 millió feletti globális eredmény van kilátásban.

Az I Can Only Image alaposan lefoglalja a keresztény közönséget, így hát a sorra érkező vallási, bibliai témájú filmeknek fel kell kötnie a gatyát. A Paul, Apostle of Christ hiába klasszikus kiaknázó, hiába nagy stúdió áll mögötte (a Sony) és hiába szerepeltet egy már ismerős színészt ebben a környezetben (James Caviezel), nem váltotta dollárokra a hitet. 5 millióval nyitott, ami persze jó üzletté válhat végül, hiszen 5 milliót is vett igénybe előállítása, de nyilván nagyobb tettek reményében fogant az ötlet - mert hát van még pár apostol, akiről lehet filmet forgatni. Szóval az imádság még segíthet, egyébiránt 15 millió dollárra vethet szemet legföljebb, mert már kopogtat a következő versenytárs.

A Nap nap után csúnyán leszerepelt egy hónapja, kellett hát már egy újabb romantikus film a tinédzsereknek, ami hasonló sorsra juthat. Az Éjjeli napfényt (Midnight Sun; hazai bemutató: április 19.) az Open Road Films mutatta be, és akárcsak az Orion, nem tudott mozgósítani, pedig kell hogy legyenek odaát is olyanok, akikre lehet hatni az ilyesmivel... A film 4,1 millió dollárt gyűjtött valamivel több mint 2000 moziból, vigaszdíjként meg még a legjobb nézői értékeléseket a mért premierek közül. Két hét múlva már nem lesz sehol, addig tízmilliót sajtolhat ki.

Steven Soderbergh a sokadik filmjét szállítja le visszavonulása óta, bár az kétségtelen, hogy ebben az utóidőszakban kísérletezőjelleggel forgat. Az Unsane-t például nem kamerákkal, hanem telekommunikációs eszközzel lőtték, aminek előnye, hogy olcsó, így a zártosztályos thriller csak másfélmilliót igényelt. A Bleecker Street vállalta az amerikai forgalmazást, és az ő szokásos képességeikhez mérten alakult az első hétvége: 3,9 millió folyt be, ami viszont top 10-es helyezésre nem volt elegendő. Alapvetően kis érdeklődést takar ez, de minthogy "bulifilm" - egy nagyon is komoly Claire Foy-alakítással -, senki nem veszít rajta semmit. A kritikák jók, a nézők azért jellemzően nem tudtak minden esetben eligazodni rajta (B- CinemaScore), így hát 10 milliónál többre nem érdemes taksálni.

> korábbi filmek
Függetlenül attól, hogy uralkodása véget ért, a Fekete Párduc nagy sztorit szállított: 631 millió dollárjával minden idők legsikeresebb szuperhős-filmje immáron, megelőzve a Bosszúállókat, ami 623 millióval áll a listán. A Disney előtt most felderenghet a kép, hogy a Végtelen háború 700 millió felé tör... elvégre az össznépi zúzdák mindig az egyéniek fölé ugranak, nem?

Az I Can Only Image folytatja lenyűgöző futását kevesebb mint 20%-os csökkenésével. A Dennis Quaid-es dráma dobogós maradt, s eddig 38 milliót gyűjtött, rövidesen a Roadside Attractions #1 filmje lesz fennállása óta, s végül simán többre viszi, mint a...

...Tomb Raider, ami most egy 56%-os bukfencezést mutatott be. A Warner gondozottja megsínylette a Tűzgyűrű: Lázadás érkezését, no meg az indifferens fogadtatást a múlt héten, így hát 42 millió dolláros tíz napos eredményét már 60 millióig is nehezen juttatja el.

Átverekedte magát a 100 milliós korláton A szabadság ötven árnyalata, harmadikként a 2018-as felhozatalból. A Universal trilógiazárása így korrektre sikeredett, hiszen a második rész 30% feletti veszteségeihez képest most csak 12%-kal kellett számolni.

> végszó & ami jön
115 milliót költöttek a nézők a top 12-re, és csupa érdektelen szereplővel bővítve ez még akár teljesítmény is lehetne, de a helyzet az, hogy hét éve nem volt ilyen gyér forgalom az év 12. víkendjén. Március a tisztes blockbusterekről ismert, így hát égető hiányt kíván betölteni a csütörtökön elrajtoló Ready Player One, amitől mást vár az ipar és mást a stúdió - a nihil okán bejöhet a nagyobb számítás, ugyanakkor miért ne gyarapíthatná a megannyi kudarc számát? Rövidesen elválik, ahogy az is, van-e még szusz a God's Not Dead 3-ban két rész után, illetve Tyler Perry munkásságában (Acrimony).

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Tűzgyűrű: Lázadás $28.0m $28.0m $150m
2  Fekete Párduc $16.7m $630.9m $200m
3  I Can Only Imagine $13.8m $38.3m $7m
4  Sherlock Gnomes $10.6m $10.6m $59m
5  Tomb Raider $10.4m $41.7m $94m
6  Időcsavar $8.0m $73.9m $100m
7  Kszi, Simon $7.8m $23.7m $17m
8  Paul, Apostle of Christ $5.0m $5.0m $5m
9  Éjszakai játék $4.2m $60.8m $37m
10  Éjjeli napfény $4.1m $4.1m n.a.

 

Címkék

sony thriller guillermo del toro box office animation legendary sci fi drama action paramount universal sequel romance steven soderbergh james caviezel midnight sun religious unsane children movie teenager flick open road films sherlock gnomes bleecker street claire foy pacific rim uprising paul apostle of christ

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5113778938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2018.03.25. 18:12:56

Máté! Két kérdés: A Kszi, Simonnak szerinted végül összejön a 40 millió? Arányaihoz képest úgy láttam szépen tartja magát. A másik: nem tudom, hogy volt-e erről már itt szó, vagy tudsz rá válaszolni, de mi az oka, hogy egy ilyen kis film (ami ráadásul stúdiófilm) nálunk ennyit késik? (Na, nem magam miatt kérdezem, én két hét múlva látom, de azért érdekelne.)

TomPowell25 2018.03.25. 18:14:56

Mellesleg a Pacific Rimnek még ez a 28 millió is sok, annyira ízetlen, semmilyen film lett.

Csaba Turbucz 2018.03.25. 20:43:35

Ha azt hittük 2017-et nem lehet alulmúlni tévedtünk.
Szuperhősszarokon és ilyen idióta,csut-csat bim-bum egy 10 éves gyerek értelmi szintjéhez készülő, óriás szörnyes faszságokon kivül nem készülnek minőségi,drága blockbusterek.Ha készül is évente 1-2.
A szuperhős filmek mára túl lettek tolva.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2018.03.25. 21:08:55

@TomPowell25: Szerintem eljuthat 40 millióig, láthatóan inkább ezt nézik a fiatalok, mint az Éjjeli napfényt vagy bármi nekik szánt egyebet.

Az, hogy kis film, éppenséggel lehetővé tesz némi sakkozást, a népharag nem sodorja el a stúdiót úgy, mintha egy Tomb Raider vagy egy Ready Player van lépne meg három hónapos távlatba. És hát erről van szó, stratégiai lépés volt, hogy a régióban (meg még más országokban is, pl. Németországban, Franciaországban még később jön) júniusra került a premier. Ami Magyarországot illeti, jóval szellősebb lesz a kínálat és iskolaszünet lesz, szóval jobban tud majd érvényesülni, mint mostanság, talán.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása