aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2018/9.) Takács Máté
2018. március 04. 10:53:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Vörös veréb beröppen az amerikai és a magyar mozikba is, ám mindkét helyen a második helyet célozhatja meg a továbbra is erős harmadik hetes filmek, a Fekete Párduc ill. a Valami Amerika 3. mögött. Na és mely filmek állomásoztak az élen 5, 10, 15, 20 évvel ezelőtt?

usa_2018_09.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A Warner Bros. amúgy egész jó 2013-as évének legnagyobb melléfogása volt Az óriásölő ($27.2M/$65.2M). A családi moziként funkcionálni nehezen tudó fantasy első helyes kezdését 64%-os visszaesés követte, és a 200 milliót megközelítő költségvetés oly magasan maradt, mint egy égig érő paszuly legteteje. Bryan Singer rendező vissza is tért gyorsan az akkor még tuti biznisznek számító X-Menhez, hogy aztán azt is csaknem kisiklassa.

errefelé
Egy harmadik kört is fizettünk a Die Hard - Drágább, mint az életednek; az akció-folytatás nem egészen 15.000 nézővel vezette a sort. A premierekre rossz idők jártak; ha most kerülne műsorra, a Parker nyilván szinkronizált lenne, és meg sem állna 60.000 nézőig, ám öt esztendeje Jason Statham, Epres Attila nélkül, 10.000 jegyet ért elsőre, összesen pedig alig ennek háromszorosát. Az Az a bizonyos első év a magyarok ínyére való vígjátékként eközben nagyon hasonló kezdést követően felkúszott 46 és félezer nézőig is.

10 éve...
odaát
Ugyan az élen lépett pályára, a Fél-profi ($15.1M/$33.5M) kudarcként vonult be az akkoriban csúcson lévő Will Ferrell életművébe. Éppenséggel A másik Boleyn-lány ($8.2M/$26.8M) sem tarolta le a pénztárakat, a kosztümös drámának azért legalább sikerült eljutnia a magyar mozikba is.

errefelé
9 1/2 randit végül leköszönt az élről, de csak hogy egy másik romantikus vígjátéknak adja át a stafétát: a Mindenképpen, talán éppen megugrotta a 20.000 nézőt, majd kényelmesen elballagott 85.000-ig is. Mindeközben embert próbáló hosszúságú, multiplex-kompatibilis művészfilmek ácsingóztak nézőkért, ám a Vérző olaj és a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford együttesen is csak 15.000 látogatót regisztráltak végül.

15 éve...
Will Ferrel itt is ott volt, de a Sulihuligánok megint csak második volt, mert Jet Li és DMX odavágott a Bölcsőd lesz a koporsóddal ($16.5M/$34.7M) és az ilyen filmeknél rendszerint értékesítési pontként jelentkező rap-soundtrackkel. A film a jó kezdés után erősen visszaesett, de ha már Li előző ilyen jellegű akciói is megfértek a magyar mozikban, hát ezt se hagyták ki. Egyébként leszámítva A múmia: A sárkánycsászár sírját, ez volt a távol-keleti sztár utolsó nagy stúdiós munkája.

errefelé
A megdöbbentően népszerű francia akcióvígjáték-sorozat tagjaként a Taxi 3. csaknem úgy elsöpört mindent, mint a második rész két évvel korábban. A 370.000 látogató azért mégis leszállóágba helyezte Luc Besson pénztermelőjét, és ha abból indulunk ki, hogy a negyedik részre 40%-kal kelt el kevesebb jegy, akkor az idei ötödiknek, pláne új főszereplőkkel, legfeljebb 135.000 nézőre vannak kilátásai. Vagy ki tudja... Viszont ami tudható, hogy a szintén ekkor debütáló 28 nappal később jó kört futott, de 45.000 nézője arra már nem volt biztosíték, hogy a folytatás is vásznakat lásson errefelé.

20 éve...
odaát
A Titanic tizenegyedik hétvégéjén is csaknem 20 millió dollárral trónolt az élen (mai jegyárak mellett ez az összeg 38 millióra rúgna), addigi bevétele pedig már minden idők harmadik legsikeresebbjévé tette az amerikai listán a Csillagok háborúja és az E.T., a földönkívüli mögött. A premierek közben nyögtek: a Dark City ($5.6M/$14.4M) kultikusságát csak segítette, hogy keveseket érdekelt a mozikban, de akadt újdonság, ami nem csak a pénztáraknál blamálta magát: a Disney Richard Dreyfusst küldte be az erdőbe az Alibi törzs ($3.3M/$7.6M) élén, ami finoman szólva sem másolta le az egy évvel korábbi Dzsungelből dzsungelbe sikerét.

errefelé
Brad Pittet mostanság sem kell félteni, két évtizede viszont oly nagy sztár volt, hogy egy életrajzi drámát is blockbusteri magasságokig röpített. A Hét év Tibetben kimerítő birokra kelt Az ördög ügyvédjével első hétvégéjén, és irtó sokáig volt műsoron. Ez idő alatt 175.000-en zarándokoltak el rá, ami csaknem akkora érdeklődést takar, mint a főszereplő jóval populárisabb munkái, Az ördög maga vagy A mexikói nézettsége. Szintén premier volt a két évet késő Galaktikus támadás. Sem Charlie Sheen, sem a Budapest Film/Mirax nem bírt akkor erővel, hogy ez a különc sci-fi 30.000 látogatónál többet mozgasson meg,

hu_2018_09.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

taxi box office titanic brad pitt warner die hard charlie sheen jet li luc besson will ferrell jason statham bryan singer box office hazai jack the giant slayer regebbi hetvege dark city krippendorfs tribe

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr7413713492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása