aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: erőnlét Takács Máté
2017. december 17. 17:38:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

A Star Wars: Az utolsó Jedik minden vonatkozásban a második helyet vette célba a különféle ranglistákon, vagyis a várakozásoknak megfelelően hajtotta uralma alá a galaxist, azaz annak Észak-Amerikára eső részét. Ezalatt a Fox tervei nem jöttek be a Ferdinánddal: az elsöprő blockbuster árnyékában a bikát karámba zárták a nézők.

sw_re.png

> új filmek
Két évvel ezelőtt az már mindenki számára bizonyossá vált, hogy a Star Wars külön dimenziót képez a filmek között, népszerűsége pedig éppoly határtalan, mint a franchise lehetőségei, így hát a szokásos csömör, ami idővel lesújt minden filmsorozatra, sosem fogja fenyegetni a Disney tervszövéseit. A tervszövések márpedig harmadik éve bizonyulnak tökéletesnek. A Star Wars: Az ébredő Erő abszolút bevételi rekorderré vált az amerikai piacon 936,7 millió dollárral, ami igencsak fenyegető pénzösszeg. Világossá tette, hogy a fanyalgó hangokat - amik akkor az előzménytrilógiából fakadtak - mindig el tudják némítani az újabb epizódok ígéretei, és mivel J.J. Abrams filmje jóval nagyobb sikert aratott a közönség körében, mint az 1999-2005 közötti időszak filmjei, különösebb félelem nem övezhette a Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi; hazai bemutató: már a mozikban) bemutatóját. A prognózisok persze figyelembe vették a Star Wars jelenség-mivoltát, vagyis azt, hogy Az ébredő Erő hordereje akkora volt, hogy boldog-boldogtalant bevonzott, akik nem feltétlenül bizonyulnak kitartónak. Nélkülük valóban reális lehet az az összeg, amit a VIII. rész most produkált: 220 millió dollárral minden idők második legnagyobb nyitányát könyvelheti el a Disney, továbbá feltétlenül üdvözölendő fejlemény, hogy csak 11%-os csökkenést élt meg a trilógia első továbbhaladása. Az utolsó Jediket roppant mód éltetik a kritikák, a nézői-rajongói reakciók pedig nagyjából a két évvel ezelőttihez mérhetők. Ami a további kilátásokat illeti: nyilván a pálya, amit bejár a film, laposabb lesz, mint előzőleg, ugyanakkor a december jó táptalaj a nagy blockbustereknek is az egészséges épüléshez. 750 millió dollár lehet most a kitűzött cél, vagy az Avatar 760 milliója. Elmondható hát, nem véletlenül tisztul meg már két héttel előre a kínálat egy Star Wars-film érkezésekor: elsöprő Erővel bírnak.

Ezt most a Fox és a Blue Sky új produkciója, a Ferdinánd (Ferdinand; hazai bemutató: december 21.) is megsínylette. A klasszikus amerikai mese filmadaptációja papíron sikerre született: jópofa állat a főszereplő, még jópofább állatok a mellékszereplők, szökési terv, akció, szeretet, barátság, család, szép színek satöbbi, satöbbi. És mégis: 13,3 millió dollárral hullott alá a második helyre a film, aminél még az Alvin és a mókusok 4: A mókás menet is jobban rajtolt el két éve, hasonlóan, Star Wars-árnyékban. Az animációs film egyrészt abban mérte el magát, hogy a Star Warst nem tekintette jelentős vetélytársnak, pedig tulajdonképpen egy Disney családi moziról van szó (bár kevésbé, mint két éve, de ez csak megnézés után derül ki), másrészt pedig készpénznek vette az érdeklődést a figura örökségéből fakadólag. Részletező erőfeszítéseket nem tettek - és a poénokat is szűk marokkal mérte az előzetes, pedig mindig ez a perdöntő, vagyis, hogy mennyire tűnik viccesnek. Az nem vicces, hogy az idei december második legnagyobb durranása is lehetett volna belőle, most viszont már a 100 millióért is imádkoznia kell - 111 milliós büdzsé mellett ez kényelmetlen.

> végszó & ami jön
A top 12 bevételének több mint 80%-át a Star Wars: Az utolsó Jedik szolgáltatta, persze ha nemigen van más terítéken, akkor majdnem könnyű ilyesmit produkálni. A Ferdinánd leszereplése nem végleges, de a mezőny élesedik: 20-án, szerdán a Jumanji: Vár a dzsungel és A legnagyobb showman is elcsaklizza a családi mozizók egy-egy szeletét, majd a Tökéletes hang 3., az Apavadászat és a Kicsinyítés is csatlakozik pénteken. Dwayne Johnson és bandája a második helyre tör, egy fantasy-kalandfilm 150 millió dolláros bevételtől mondhatja magát sikeresnek. Az a capellázó csajok érezhetően sokat eresztettek két és fél év alatt, a 100 millió megcsípése kielégítő búcsú volna, de ne lepődjünk meg, ha lecsúsznak róla. A többiek jobbára bíznak a vakszerencsében...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Star Wars: Az utolsó Jedik $220.0m $220.0m n.a.
2  Ferdinánd $13.3m $13.3m $111m
3  Coco $10.0m $150.8m $200m
4  Az igazi csoda $5.4m $109.3m $20m
5  Az Igazság Ligája $4.2m $219.5m $300m
6  Megjött apuci! 2. $3.8m $96.6m $69m
7  Thor: Ragnarök $3.0m $306.4m $180m
8  The Disaster Artist $2.6m $12.9m $10m
9  Gyilkosság az Orient expresszen $2.5m $97.3m $55m
10  Lady Bird $2.1m $26.0m $10m

Címkék

fox star wars disney box office animation sequel ferdinand adaptation children movie star wars the last jedi

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4013507667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása