aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: erő Takács Máté
2015. december 20. 17:32:00

Kategória: film 45 komment

Bekövetkezett, és idén már másodszor: új nyitóhétvége-rekordert avatott az amerikai filmipar a Star Wars: Az ébredő Erő képében, és talán-talán egy új bevételi bajnokot is pályára állított...

sw_tfa_boyega.jpg

> új filmek
Decemberre nem jellemzőek a nagy dobbantások. Ilyenkor még az amerikaiakat is túlontúl lefoglalja az ünnep előtti sürgés-forgás ahhoz, hogy megtöltsék a nézőtereket. A hosszabb távú érvényesüléshez ugyanakkor a legkiválóbb táptalaj az utolsó hónap. A Star Wars azonban Star Wars, és ahogy azt fejtegettük előrejelző cikkünkben, a Star Wars képes teljesen függetleníteni magát a körülményektől. Nem az számít, hogy december van, hanem az, hogy Star Wars van. Hogy mennyire népszerű ez a filmsorozat, azt már ecseteltük nevezett írásunkban, de még az is szükségtelen volt, hiszen mindenki pontosan tudja. Tudták azok is természetesen, akik olyan vakmerőségekbe bocsátkoztak, hogy akár a 300 milliót is megcsípheti egyetlen hétvége alatt a Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens; hazai bemutató: hál'isten már a mozikban), az évtized legvártabb filmje, aminek bevételét prémiumáras előadások (3D és társai) is alaposan segítik. Ez talán túlkapás volt a deadline.com részéről, ám a józanabb, 230-250 milliót kilátásba helyező prognózisok nem tévedtek. A Disney filmje rekord csütörtök esti összeg és ezzel rekord nyitónapi összeg (120 millió dollár az első nap végére!) hullott az űrfantasy ölébe egy szemvillanás alatt, így elsőként teljesítette a kilenc számjegyű mérföldkövet egyetlen nap leforgása alatt. A még nagyobb érdeklődés persze még nagyobb másnapi visszaesést indukál, így a 40% feletti esést jelentő szombati összeggel a negyedmilliárdos elképzelésekről visszaugrottunk az alsóbb fertályra, ám a 238 milliós első hétvége, ami megvalósult, még így is valamivel jobb, mint amit mi itt az aeonfluxnál valószínűsítettünk. Harmincmilliót ver ez rá a nyári Jurassic Worldre, amin anno nagyon elképedtünk; most kicsit kevésbé, de azért sokat mondó csúcsdöntésről van szó. A Star Wars ugyanis ezzel nem csak a szezonális meg egyéb körülményektől függetlenítette magát, hanem saját magától is függetlenítette magát: a prequel-trilógia finoman szólva is langyos visszhangja, csalódást keltése sehol sem érződik ezen a frenetikus bemutatkozáson. És ha érvényesül az előző két rekorder, a Bosszúállók és a Jurassic World blockbuster-kórságokat meghazudtoló magatartása, vagyis nem zuhan nagyokat az érdeklődés, táplálkozva egyrészt a nézői- és kritikai szeretetből, illetve a téli szünet felpörgő forgalmából, akkor 700 millió dollár felett végez a 200 millióból készült produkció. A nemzetközi bemutatkozás 517 milliót jelent, aminél a Jurassic World viszont pár millióval többet gyűjtött – jóllehet, Kína most még hátravan, nem úgy, mint akkor...

A számító időzítés változatosan jött be a szintén most debütálóknak. Az Alvin és a mókusok: A mókás menet (Alvin and the Chipmunks: The Road Chip; hazai bemutató: január 21.) ugyan megint jó nagyot lépett hátra, egy negyedik résztől a 14 milliós start még akár kielégítő is lehetne, pláne, hogy egy decemberi családi filmről van szó, és még plánébban, hogy az előző három részt szerintem még a gyerekek sem tudnák már így utólag elkülöníteni a fejükben, annyira egy kaptafára mennek ezek a filmek. A Fox eddig jól jött ki a nagymenők mellé való beállásból ezekkel az Alvinokkal, túl rosszul talán most sem, de a 100 millió ezúttal nehezen valósulhat meg. A 90 milliós árcédula mellett mondjuk ez nem annyira mókás kilátás, szóval ötödik részt remélhetőleg már nem érünk meg, legfeljebb majd unokáink egy rebootot.

Vígjátékkal sem rossz előhozakodni ilyenkor (és itt az 'ilyenkor' a karácsony előtti hétvégét és a Star Wars-hétvégét is jelenti), legalábbis ezt lehet levonni a Lánytesók (Sisters; hazai bemutató: április 28.) debütálásából. A 13 millió dollár korrekt nyitány Tina Fey és Amy Poehler kettősétől úgy, hogy a viszonylag kedvező kritikák és a nem teljesen elutasító nézői értékelések nyomán még messzire fejlődhet a Universal 30 milliós komédiája – ezt a büdzsét megduplázni a minimum, ha már egyszer a 40 és annyinak is összejött majdnem 70 millió egy 11 milliós startot követően két éve.

Bemutatkozott a Saul fia három moziban. Majdnem 39 ezer dollárt költöttek rá az érdeklődők, ami nem túl acélos, 13 ezres átlagot takar, de alakulnak majd még a dolgok...

> korábbi filmek
A tenger szívébent teljesen elmosta az érdeklődés áttelepülése az újdonság(ok)ra: a Warner tengeri kalandja csaknem 70%-ot bukfencezett, így tíz nap után még a 20 milliót sem éri el. Roppant kínos ez egy százmilliót felemésztő kalandfilm esetében.

> végszó & ami jön
Naná, hogy ekkora forgalmat még nem mértek az amerikai mozikban egyetlen hétvégén sem, mint most. Az ébredő Erő tarolása amúgy nem csak bevételileg impozáns: ha összehozza azt a 725-750 milliót, akkor nézettsége is felér majd a Baljós árnyakéhoz, vagy akár túl is szárnyalhatja azt úgy nagy-nagy vonalakban kalkulálva. Az azért tényleg nem semmi... De nem árt, ha ennek érdekében a második hétvége is mély nyomot hagy. 150 millió feletti második (karácsonyi) körrel már akár a #1 bevételű Star Wars-filmmé is avanzsálhat Az ébredő Erő (az meg végképp nem semmi lenne!), kihívói pedig távolról szemlélhetik majd a bajnokot. Jön a Megjött apuci! című vígjáték, a Joy Jennifer Lawrence-szel, a Sérülés Will Smithszel és a bukásra kódolt Holtpont-remake, de a pár moziban már remekül futó A nagy dobás pályája is kiszélesedik...

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Star Wars: Az ébredő Erő
$238.0m $238.0m $200m
2 ú  Alvin és a mókusok: A mókás menet
$14.4m $14.4m $90m
3 ú  Lánytesók
$13.4m $13.4m $30m
4 1  Az éhezők viadala: A kiválasztott (befejező rész)
$5.7m $254.5m $150m
5 4  Creed - Apollo fia
$5.1m $87.9m $35m
6 3  Dinó tesó
$4.3m $96.6m $200m
7 5  Krampusz
$3.8m $34.8m $15m
8 2  A tenger szívében
$3.5m $18.6m $100m
9 ú  Dilwale
$1.9m $1.9m $15m
10 ú  Bajirao Mastani
$1.7m $1.7m n.a.

Címkék

fox star wars disney fantasy box office comedy sci fi universal sequel alvin and the chipmunks tina fey amy poehler children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr268186628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.20. 17:39:25

Zsír!!!! De örülök a Star Warsnak!

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.20. 17:41:19

És az a vasárnapi 29%-os csökkenés nagyon óvatoskodó, szóval lehet ebből a 238-ból még akár 245 millió is.

TomPowell25 2015.12.20. 18:12:48

Noha én elvoltam a Jurassic Worlddel és a Bosszúállókkal is (igaz, előbbinek sokat ártott az újranézés), mérhetetlenül örülök, hogy ez a rekord most a Star Warsé, és remélem marad még nagyon sokáig.

kaamir 2015.12.20. 18:20:33

Na, hollywood újabb megerősítést kapott, hogy érdemes totálisan átmenni nosztalgia-zenekarba. Csodás, tényleg.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.12.20. 18:23:10

Örülök a Wars-nak, szerintem nem is kell hozzá komment :-))

Viszont a Warnernak ritka rossz éve volt. Jupiter, Pan, Heart Of The Sea, egytől-egyig marha drága filmek, és alig hoztak valamit - és ezt a Mad Max meg a San Andreas nem kompenzálja.
Gondolom, most mindenki szurkol náluk, hogy Batmanék tavasszal végleg beindítsák a DC gépezetet.

Hateful Eight kifelejtődött a jövő hétből, vagy csak valami nagyon minimál moziszámmal nyit?
A Big Shortnak meg Will Ferrellnek nagyon szorítok, remélem tudnak majd érvényesülni.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.20. 18:27:12

@Adam Van Helsing: Majd csak januárban indul be rendesen az Aljas nyolcas, és A visszatérő is.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.20. 18:29:51

@kaamir: Miért baj az, ha végeredményében minőségi produkciót raknak le az asztalra? JW talán nem is volt tökéletes, viszont moziban azért szórakoztató volt. A Star Wars viszont tényleg óriási siker minden tekintetben.

kaamir 2015.12.20. 18:36:18

@REMY: nekem az nem minőség, hogy újra és újra leforgatják ugyanazt a filmet. Eddig a képregényfilmek szorítotrák ki az eredeti ötleteket, most majd a nosztalgia filmek.

Lord Picard 87 2015.12.20. 18:38:13

Annak azért örülök, hogy az összbevételt tekintve az első hétvége maradt a Jurassic World-nél, de nem sajnálom a bevételt a Star Wars-tól sem. Egy óra múlva már ott leszek a teremben s törölgetem a szemem...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.20. 18:39:13

@kaamir: De ezt úgy mondod, mintha nem találnál a felhozatalból olyan filmet, ami nem képregényes vagy nem nosztalgiás, viszont minőségi.

Repce Manó 2015.12.20. 18:40:34

@REMY: az, hogy minőségi, azon lehet vitatkozni és sokan vitatkoznak is.

kaamir 2015.12.20. 18:42:44

@REMY: miért? Tudsz mondani hollywoodi nagyköltségvetésű filmet, ami nem remake, sequel, prequel és nem képregény? Nekem csak Nolan jut eszembe, az ő filmjeit viszont nem szeretem.

misafeco 2015.12.20. 18:44:09

@Takács Máté: Igen, szinte biztos, hogy ez a szám még nőni fog. Reménykedek egy 5+ milliós növekedésben. Őszintén szólva nem látok egy olyan filmet se a következő 5 évben, aminek esélye lenne megdönteni ezt a csúcsot. Ep. 8-9 esélytelen, mint ahogy a további Bosszúálló filmek is.

Repce Manó 2015.12.20. 18:50:09

@REMY: nagyon sok minőségi filmet látunk, de egyre inkább nagyobb a szakadék a bevételt illetően is. A Star Wars-ok és a képregényfilmek egyre többet hoznak, míg az eredeti ötletből készült filmek egyre kevesebbet, így egyre kisebb költségvetést szavaznak meg neki, míg lassan már ki is fognak halni. Tehát mi egy folyamatot érzékelünk. Illetve azt is látjuk, hogy az új Star Wars objektíve nem más, mint egy futószalag stúdiófilm egy-két eredetibb ötlettel, mert J.J. jó iparos, de benne vannak a stúdió által diktált kötelező elemek, ami az átlag közönség IQ-jához igazodik, ami természetesen ugyancsak egyre csökken.

misafeco 2015.12.20. 18:52:24

@Adam Van Helsing: A Mad Maxnál már annak is örülhetnek, hogy nem lett veszteséges, nem hogy bármit is kompenzáljon. Mázlijuk, hogy volt év elején az American Sniper, és év közben is jöttek olyan kisebb filmjeik, amik szép profitot hoztak, mint pl. a The Intern. Nem mintha így olyan nagyon örülhetnének, de jövőtől jön a DC filmek áradata és a Fantastic Beasts is, nem lesznek nagy gondjaik.

misafeco 2015.12.20. 18:56:25

@Repce Manó: A sikerkönyvek még tartják magukat ebben a képregényfilm/nosztalgia-áradatban, és azoknál mernek is a stúdiók befektetni. Viszont a nagy költségvetésű, teljesen eredeti ötleteknek úgy tűnik, befellegzett egy időre, hacsak nem Nolannak hívnak. Remélhetőleg Cameron is visszatér valami teljesen újjal a közeljövőben, hagynia kellene az Avatar-folytatásokat a fenébe.

Olifat 2015.12.20. 18:58:51

Szerintem kizárt, hogy ekkorát esett volna vissza szombatra, inkább csak túl óvatosak a "szakértők"!
A hivatalos csúcs bőven 280 milla felett lesz!!!

misafeco 2015.12.20. 19:01:05

@Olifat: Kizárt, hogy 250 fölé menjen. A szombatot meglehetősen pontosan belőtték, a vasárnap a kérdéses, de ott se tévedtek 10 milliót.

misafeco 2015.12.20. 19:03:57

@misafeco: Az "igazi" péntek csak 63,5 millió, ehhez képest szombaton nőtt a bevétel.

Olifat 2015.12.20. 19:07:39

Konkrétan még a pénteki nap sincs hivatalosan megerősítve, egy ilyen volumenű filmnél ami rekordszámú moziban megy nem könnyű pontos adatokat közölni, majd kedd-szerda környékén meglesz a pontos összeg. Az eddigi adatok legfeljebb olyan 80%-os pontosságúak, persze a boxofficemojo általában közel van a tutihoz, de ebben a filmben simán benne van a +30-40 millás eltérés! Szerintem! :)

tjunior 2015.12.20. 19:14:11

Saul fia 39ezret hozott 3 moziban, ha jelölik Oscarra, még akámi is lehet

cjnin 2015.12.20. 19:53:29

@Olifat: A péntek és a szombat már csak minimálisan fog változni (és nem megy rekordszámú moziban), ez mindig így van, a vasárnap simán lehet több, és akkor a 240 közepe vagy vége is meglehet akár.

misafeco 2015.12.20. 20:04:30

@Olifat: Én még soha nem találkoztam 5 milliónál pontatlanabb szombat esti becslésnél. Ezt egyébként nem a boxofficemojo adja ki, hanem mindig az adott stúdió.

Repce Manó 2015.12.20. 20:13:49

Igazából most olvasom, hogy a Star Wars-t már csütörtök este 7 órától elkezdték vetíteni, tehát nem éjféli vetítések során jött össze 57 millió dollár, hanem csütörtöki félnapi bevétele az. ilyenkor miért nem nyilvánítják csütörtöki nyitásnak? Szóval szigorúan véve a Force awakens 238 milliót hozott mínusz 57-et a hétvégén, ami 181 millió dollár. A Jurassic World nem számítve a csütörtöki elővetítéseket, pedig 190 milliót hozott.

Repce Manó 2015.12.20. 20:16:40

@misafeco: Az Episode II, Klónok háborúja vagy támadása már nem tudom, 85 millióra volt jósolva és végül 80 millió lett a vége. Közel háromszor akkora számnál a pontatlanság arányaiban is növekedhet, tehát 13 millióval mehet alá is, meg fölé is. Nagy filmek esetében inkább fölé megy, ahogy tapasztaltam.

Olifat 2015.12.20. 20:28:48

4-5 év múlva egy esetleges Marvel-DC kooperáció valószínűleg atomvillanást fog előidézni a bevételeket tekintve!
Kb. ekkorra fogja teljesen megunni a nép a szuperhősfilmeket, és addigra minden jelentősebb karakter túl lesz a saját filmjén, tehát még egy utolsó nagy dobásként tuti össze fog állni a két nagy képregény gigász és elkészítenek egy közös giga blockbustert!

misafeco 2015.12.20. 20:58:06

@Repce Manó: The Dark Knight Rises - a film, ami bevezette az éjfélnél korábbi csütörtöki vetítéseket, addig minden filmnél péntek 0 órakor kezdődtek. Az évek során először este 10-kor, majd 8-kor, most pedig már 7-kor kezdődnek. Ha így folytatják, akkor akár nyithatnak szerda este is. :)

misafeco 2015.12.20. 21:00:39

@Repce Manó: Na de az lassan 15 éve. Mostanában pár milliós eltéréssel becsülik még a legnagyobb blockbustereket is. Megeszem a kalapom, ha 250 fölé megy.

misafeco 2015.12.21. 11:42:18

@misafeco: Húha, ezt gyorsan visszavonom. Bizony, hogy alálőtték a vasárnapot, akár 10 millióval is. 250 millió is benne van a pakliban.

tjunior 2015.12.21. 20:49:27

úgy tűnik 247 lesz a vége, és ezzel a worldwide rekord is meglesz

misafeco 2015.12.21. 21:22:25

247,97 millióval nyitott.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.21. 22:04:55

@misafeco: Akkor erre most tessék pontot tenni:

MasterTom
2015.06.21. 21:42:05
SW fan én sem vagyok túlzottan, de nincs olyan rekord, amit hosszútávon ne döntene meg a film, ebben biztos vagyok. A nyitóhétvégéjét olyan 230-240 millióra tippelem, és mivel JJ. minőségi cuccokat szállít, a végét kb. 800 millióra Amerikában, plusz globálisan 2 milliárd még mellé. Majd kiderül, de most így gondolom. :)

misafeco
2015.06.21. 22:23:03
@MasterTom: Ezt a posztot lementem, hogy legyen min röhögni év végén. 230-240 milliós nyitás decemberben? 800 millió + 2 milliárd? Édes Istenem...

;)

misafeco 2015.12.21. 22:16:58

@Takács Máté: 2,8 milliárdot így se fog hozni (vagy igen, és megint beégettem magam. :D ).
Ezt a posztot is lehet menteni, szerintem nem megy 2,5 milliárd fölé a legjobb esetben sem.

Őszintén szólva értetlenül állok emellett a nyitóhétvége mellett. Nem csak megverte az eddigi rekordot, hanem földbe döngölte, méghozzá decemberben, ahol eddig még 100 milliós nyitóhétvége sem volt.

A posztjaimból valóban sugárzik némi felsőbbrendűségi érzés, eddig legalábbis azt hittem, hogy értek a box office-hoz. Azt hiszem, itt az idő visszavenni kicsit az arcból. :)

Ami sokkal nagyobb megrázkódtatást okozott az az, hogy a filmben sajnos csalódtam... pedig mind a hat rész tetszett eddig.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.21. 22:21:24

@misafeco: Szerintem itt a december teljesen másodlagos tényező. A Star Wars a tényező, és semmi más. Bármely hónapban ez történt volna. Valószínűleg májusban vagy júniusban sem lett volna magasabb a nyitány, és szeptemberben sem lett volna alacsonyabb.

Repce Manó 2015.12.21. 22:22:16

@Takács Máté: az a poszt nincs meg, amikor Zalaba Ference azt írta, hogy "Szerintem a Star Wars-t még a Szürke ötven árnyalata is meg fogja szorongatni"?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.21. 22:34:17

@Repce Manó: Nincs, de megkérdezném tőle, mit szívott akkor éppen. ;)

misafeco 2015.12.21. 22:53:12

@Takács Máté: Igazad lehet, de akkor miért nem volt decemberben ehhez fogható nyitás még soha? Pedig mindig időzítenek valamilyen nagy durranást erre a hétvégére.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.21. 23:05:44

@misafeco: Ha majd elkezdik a nyári blockbustereket decemberre időzíteni (mint most), akkor majd lesznek ehhez foghatóak. :) Vagyis a kulcs megint az, hogy ez egy Star Wars-film, nem ebbe az idénybe való. Ezek szerint egyébként december is ki tud ennyit termelni, ki tudja, ez változtat-e majd valamit a jövőben.

cjnin 2015.12.21. 23:16:55

@misafeco: Azért volt ennél nagyobb arányú rekorddöntés is (Pókember, Avengers), ha nem is sok. Tényleg elképesztő, a csütörtök viszont valóban egyre zavaróbb. A HP7 esetében még éjféli volt az éjféli vetítés, nem pedig este 7-től ment a számlálás, plusz itt belevették a Star Wars maratont a 60 dolláros jegyáraival is. De hát így biztos a dolog. December soha nem volt az a hónap, amikor a legnagyobb első hétvégék születtek, és a filmeket, marketinget is ehhez igazították, itt most nyilván ez is változott (szeptember vagy január is elég sokat nőtt ilyen szempontból). A 800-850 millió meglehet, világszinten a 2,5 milliárdot én se érzem, de majd kiderül (Kínával kapcsolatban is nehéz jósolni).

Repce Manó 2015.12.21. 23:55:11

@cjnin: Pókember az valami 27%-al múlta felül a Bölcsek kövét 2002-ben, az Avengers 22%-al volt jobb, mint a Harry Potter, itt pedig csak amolyan 19%-al múlja felül a Jurassic World-öt

Repce Manó 2015.12.22. 00:03:30

@Repce Manó: itt, tehát a Star Wars 7, a Jurassic World-öt 19%-al

homer006 2015.12.22. 01:21:17

A nézhetetlen xar csak megfekszi a nézôk gyomrát, és akkor egy jó kis zuhanásnak lehetünk tanúi. Persze a milliárd bevétel így is meglesz, hiszen bârmilyen f.sra ráírjuk hogy starwars az kellendô lesz. Sajnos.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása