aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2017/48.) Takács Máté
2017. december 02. 15:36:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Nálunk is és a tengerentúlon is fújnak egyet a mozik, közös halmaz nincs, nyer, aki nyer. És hogy ki nyert 5, 10, 15, 20 éve itt és ott? Az alábbiak.

usa_2017_48.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
A hálaadást követő hétvégék nem tobzódnak az újdonságokban, és a fordulatokat sem ekkor mérik zsákszámra az elemzők. Harmadik hete az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész trónolt az élen, 255 millió dolláros egyenleggel. Premierként az Ölni kíméletesentől ($6,8M/$15M) kímélték meg magukat a nézők, ennek köszönhetően minket meg a forgalmazó a filmtől. A Bradpitt se ász mindig.

errefelé
Egy kis decemberindító rajzfilm gyanánt, egyenesen Mikulás elébe zuttyant a lista élére Az öt legenda. A DreamWorks-animáció nem fakasztott pénzt a pozicionálásból oly mértékben, mint ahogy azt ott a stúdiónál megírták (hazájában se), de a nem egészen 31.000 első hétvégi táborát végül 194.000 ezerre lövellte. Ezért járt neki a keksz, a pohár tej, vagy a piros alma és a mogyoró, tájtradíció függvényében.

10 éve...
odaát
Ansanté, madmazell! Amy Adams második kört is futott a Bűbájjal, hogy mindenki feltétlenül kidalolja magát és elbűbájolódjon a Disney-mesétől. A film 70 milliót gyűjtött 12 nap alatt, végül pedig majdnem 130 milliót. A folytatást pedzegették, de előrelépés nem sok történt az elmúlt években.

errefelé
A 3D-biznisz nálunk is megvetette lábát a Beowulf - Legendák lovagja #1 nyitásával. 2007 persze tré év volt, az újdonságok se dobták meg a dolgokat, az első hétvége 16.000 nézője ma kétségtelenül bukásként vonulna be a könyvbe. A feliratos fantasy végül aztán egész magasra mászott ehhez képest, s 65.000 fős közönségének javát a Cinema City Westend térhatású termében fogadta, nyilván.

15 éve...
odaát
A hálaadás beköszöntével a Harry Potter és a Titkok Kamrája visszakaparintotta a top helyet a Halj meg máskor!-tól, de a különbség csak egy misi volt. A fantasy a 200, a kémkrimi 100 milliót lasszózta be a hétvége végére, úgyhogy jól járt mindenki. Akik nem, azok a premierek: A kincses bolygót ($12M/$38,2M) úgy megette a fene, hogy a Disney igencsak letett a tradicionális animálásról és a lányokat csaknem kizáró mesélésről - pedig jó kis filmcseke ez. Hasonlóképpen megemlegetődött az Ölni kíméletesennek számmintát előíró Solaris ($6,8M/$15M), melyben George Clooney került realitás-, asszony- és pénzzavarba.

errefelé
Jason Statham megnyerő elánnal kezdte építeni akcióhősi imázsát, midőn A szállító az élre száguldott majdnem 30.000 nézővel. Az igen széjjelterjedt franchise megalapozója nagyon sokáig volt versenyben, végül több mint 150.000-en szálltak be. A Télapu 2: Veszélyben a karácsony nem sokkal mögötte végezte be, ami azért nem vet jó fényt egy népszerű Disney-családi film folytatására, pláne ha 145.000 nézője több mint 100.000-rel múlja alul az első részt.

20 éve...
odaát
Két évtizede is adták a hálát az amerikaiak, elsősorban a Disneynek és Robin Williamsnek, hogy a Flubber - A szórakozott professzor ($26,7M/$93M) formájában elszórakozható másfél órát kaptak a képükbe. Az igazi nagykutyának szánt mozi csak a második helyen nyitott; az Alien: Feltámad a halál ($16,5M/$47,8M) látszólag végleg sírba vitte a franchise-t, ha az előző rész nem tette volna meg. De ez folyton feltámad. Gyorsan illant (75 milliós blockbuster-aspiráns létére négy hétig jegyezték csupán a toplistán), viszont így is módfelett több jegyet adtak el rá, mint idén az Alien: Covenantre.

errefelé
Az akkoriban szokásos novemberi végi Disney-prezentáció célozta be magának a dobogó felső fokát. Míg a Herkules odaát nem jutott el 100 millió dollárig, addig nálunk több mint 50.000-en nézték meg elsőre, aztán meg a 300.000-et jócskán meghaladó mennyiségű elkelt jegy felett kellett hősi számlálóképességről tanúbizonyságot tennie a forgalmazónak. A második helyen Steven Seagal gyújtotta meg a kanócot: a Tűz a mélyben ráadásul még csak nem is utolsó 100.000 néző felett teljesítő akciózása volt a színésznek.

hu_2017_48.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

disney transporter box office bond solaris alien animation hercules harry potter brad pitt george clooney robin williams beowulf steven seagal jason statham twilight dreamworks amy adams box office hazai regebbi hetvege fire down below flubber treasure planet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5713411209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása