aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ezen a hétvégén, korábban... (2017/46.) Takács Máté
2017. november 18. 16:07:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Az Igazság Ligája pécézte ki magának a #1 pozíciót ezen a hétvégén, mind a tengerentúlon, mind nálunk. Novemberben a szuperhősök kitesznek magukért, de mi állt az élen 5, 10, 15, 20 éve itt és ott? Most kiderül.

usa_2017_46.pngAz amerikai listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

5 éve...
odaát
Az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész ($141,1M/$292,3M) súlyos összeggel fejezte be a Twilight sagát, akkoriban a második legjobb novemberi nyitányt szállítva. Végösszege ugyan csak a 3. legjobbat jelenti a szériában, azért ott van a levegőben, hogy a sorozat visszatér még a vászonra... A harmadik helyre lépett első országos víkendjén a Lincoln ($21M/$182,2M), Spielberg meglepő box office-sikert aratott életrajzi drámája - következő két rendezésének bevétele együttesen is messze elmaradt tőle.

errefelé
Persze nálunk is az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész volt a sláger: több mint 130.000 néző egyetlen hétvégén, továbbá akkor a 9. legnagyobb nyitóhétvége (166,6M) jellemezte a vámpír-farkasember felvonulást, aminek itt sikerült a széria legnagyobbikává válni 315.000 eladott jeggyel.

10 éve...
odaát
Éppen egy évtizede, hogy a 3D-s mozi új hulláma útjára indult, ugyanis ekkor került Amerikában a vásznakra a Beowulf - Legendák lovagja ($27,5M/$82,3M). Robert Zemeckis felnőtteknek szóló mesefilmjének alapvetően nem kellett szégyenkeznie, ám borsos ára kudarcra ítélte - ez végigkísérte a direktor további hasonló, motion capture-ös munkáit is.

errefelé
Nem sok köszönet volt abban tíz évvel ezelőtt, ha november közepére időzítettek sikervárományos filmeket. Manapság A kabalapasi, az Invázió és A királyság is tervezhetne akár 25 ezer néző fölé a premierkor (mondjuk ellentétben az akkorival, szinkronizáltan), ellenben akkortájt még végeredmény gyanánt is csak a vígjáték tudta ezt elkönyvelni a trióból. Harmadik hete az Agyő, nagy ő! vitte a prímet.

15 éve...
odaát
Csaknem megismételte rekorder nyitányát J.K.Rowling varázslója a második kalanddal, lévén a Harry Potter és a Titkok Kamrája ($88,4M/$262M) kétmillióval maradt híján csak az egy évvel korábbi számoknak. A végeredményben már látványos hézag keletkezett, ami éves szinten 4., Potter-mezőnyben 7. helyet ért. Lett ez még jobb.

errefelé
Ugyanaz a helyzet, mint öt évvel később: egy sereg film hullott el premierfronton, köztük az Ütközéspont és az Atomcsapda. Ebben az esetben is harmadhetes bajnokot köszöntöttek a mozik: A vörös sárkányt.

20 éve...
odaát
Bruce Willis és Richard Gere egy jól csengő páros volt két évtizeddel ezelőtt, legalábbis A Sakál ($15,2M/$54,9M) nem azért aratott módosabb sikert, mert olyan jó film lett volna. Mai jegyárak mellett nézői több mint 100 millió dollárt halmoztak volna fel, mindazonáltal a nagy sztárok nagy gázsija nagy költségvetést is szabott a ramaty remake-nek, így inkább csalódásként vonult be az évkönyvbe. Ekkor nyitott még Az ember, aki túl keveset tudott ($4,6M/$13,7M) is, Bill Murray teljesen figyelmen kívül hagyott vígjátéka, ami hét hónappal később a magyaroknál viszont tárt karokra lelt.

errefelé
A Bean: Az igazi katasztrófafilm dübörgött tovább második hétvégéjén, távol tartva az Amerikában már 100 millió dollárt begyűjtő újdonságokat. Az őserdő hőse hosszú távú versenyzőként aztán azért több mint 200.000 nézőt lengetett be, míg a Kapcsolat csak szolid sikert aratott a maga 110.000 eladott jegyével.

hun_2017_46.pngA magyarországi listavezető 5, 10, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Címkék

bruce willis harry potter beowulf richard gere bill murray robert zemeckis mr bean twilight hannibal lecter regebbi hetvege

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr8513304543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása