aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: ez Takács Máté
2017. szeptember 11. 20:17:00

Kategória: boxoffice Szólj hozzá!

Nem mintha nálunk szükség lett volna rá, de az Az hasonlóképpen felrázta a kasszákat: a horror-adaptáció az amerikaival megegyező nyitányt jegyez, igaz, más pénznemben. A fantasztikus eredmény mellé a sok kisebb kaliberű premier is leszállította a maga megbecsülendő vagy elnézhető rajtját, ami a Csábítás és a Wind River - Gyilkos nyomon esetében kifejezetten kellemes vonatkozású a közönség igényeit nézve.

it_kiskep_1.png

> új filmek
Minthogy Stephen King horrorban utazott, és a horrortól óvták a magyar nézőket a rendszerváltás előtt, az író munkássága filmen nem nem mutathat fel túlzottan emlékezetes pontokat a hazai mozikban. A legnézettebb is egy Schwarzi-akció (A menekülő ember), ami mellé még a már a rendszerváltás évében gyártott Kedvencek temetője zárkózik fel több mint 150 ezer nézővel. Nos, két és fél - három évtized után, ráadásul a horror műfajban, még történhet változás a magyar ugaron, pedig ezt aligha hittük volna pár esztendővel ezelőtt. Az Az bizony minket is megvett kilóra azzal, hogy a felpörgő horrorbiznisznek mintegy koronájaként kínált igazán ígéretes rémisztgetéseket, s ha egy játékbaba képes félszáz ezer fiatalt táncba hívni, akkor igazából kevés meglepődni való van azon, hogy a gyilkos bohóc meg 82.129 nézőt érdekelt. Meglepő vagy sem, de ezen felül még az is simán lehet, hogy ez új rekord a műfaj háza táján, a vele járó 117,2 millió forint pedig a 7. legjobb rajt idén, olyan filmeket nyomva le, mint az Alien: Covenant és a Baywatch; előbbi volt eddig a forgalmazó InterCom idei csúcsa, hát már nem az, hanem az Az. Ja, és nem mellesleg: nálunk is megdőlt a szeptemberi nyitányrekord, és nem egy kispályást lökött lejjebb a film, hanem a Star Wars I. rész: Baljós árnyakat, ami 107 millióval rajtolt el anno 1999-ben. Több nem is kell, ez a horror negyedmillió nézőre minimum biztosított, és mostantól kezdve már nem kell külön felemlegetni a műfaj (volt) helyzetét, ha az elkövetkezendőkben újabb sikereket látunk. A ménkűbe is, hisz az Amityville: Az ébredés se állt volna meg 33 ezer nézőnél, ha nem két ilyen New Line-nagyágyú közé kerül be!

Februárról röppent idáig a Renegátok című akciófilm, és legalább nálunk leszállási engedélyt is kapott, nem úgy, mint a tengerentúlon. Luc Besson istállójának gyermeke így hát már jó régóta a köztudatban van (már ha valaki eszébe véste anno), és a Big Bang Media e hosszúra nyúlt trailer-prolongációnak is biztos köszönheti egy csipetnyit, hogy a film nem szerepelt le túlzottan. 9.643 jegyet adtak el rá 36 moziban, ami nyilván lényegtelen szám mai környezetben, de egy tucatakciótól ismeretlen színészekkel nem rossz. A 13,7 millió forint az 5. helyet érte, és ezek a számok (a helyezést leszámítva) amúgy nagyon hasonlítanak a forgalmazó egy hónappal ezelőtti vígjátékáéhoz, az Anyák elszabadulváéhoz. Ez lehet tehát a maximum, amit ki tudnak hozni egy az alapvető műfaji szórakoztatáson túl kapaszkodót felmutatni nem képes filmből. A Renegátok 25-30 ezer nézőig elmenetelhet, aztán húszmillió példányban köszön majd vissza a boltok DVD-polcain, miután húszmilliószor leadta a DigiFilm.

A Duna már rég megrekedt az animációs filmektől, annyi fölös kópiát hajigáltak bele a budapesti plázamozik. A legfrissebb nevező az Óriásláb fia, ami a belga vonalat erősíti, azonban ezúttal nem teknősök vagy cicák a főhősök, hanem embergyerek, jobban mondva jetigyerek, és hát az emberi figurákkal nehezebb hatni a gyerekekre, mint az állatkákkal. Ennek megfelelően a Freeman 40 moziban propagált családi produkciója nem érhetett a Sammy nagy kalandja vagy a Villám és a varázsló nyomába, be kell érnie 8.891 látogatóval és a 6. helyet jelentő 12,2 millió forinttal. Nyilván, ha nem tolonganának ennyire a rajzfilmek a piacon (további kettő van még a top 10-ben), akkor egy ilyen film tudna többet is. Most a legtöbb 30 ezer néző lehet, de már a következő körben kopogtat az újabb konkurens, majd az újabb rá egy héttel. Sőt, arra egy héttel is, méghozzá egy magyar-izraeli koprodukció.

Taylor Sheridant írói mivoltában a Sicario - A bérgyilkos kapcsán biztosan megjegyezték páran, hisz elegen nézték meg a 2015-ös krimit hozzá. Ahhoz viszont nem, hogy a díjszezon-érdekelt A préri urai is befusson a mozikba, ellenben a Wind River - Gyilkos nyomonról, melyet már rendezőként is képvisel, nem kellett lemondanunk, s viszonylag hamar meg is kaptuk. A Sicarióhoz hasonlóan szinkronizált és feliratos változatban is kínálja magát a bűnügyi film, és olybá fest, eredményes a két változat és a műfaj: a premier előtti vetítésekkel egyetemben 7.482-en látták már Jeremy Renner és Elisabeth Olsen nyomozását, ami korrekt szám ettől a nem szokványos darabtól. Szó se róla, hiány volt a nyáron ebből a kategóriából, s remélhetőleg elegen szomjazzák még, hogy 25-30 ezer néző közé érkezzen a Vertigo Média bemutatója.

A Wind Rivernél rövidebbre zárta az amerikai közönség a Csábítás pályafutását; Sofia Coppola drámája hamar kikopott odaát a mozikból. A magyarok erre a fajsúlyos mozira is vevőnek tűnnek viszont: 7.577 látogatót fogadott a UIP csak feliratosan pergő terjesztése. A közismert főszereplők és a korlátozottan, de piacképes sztori megcselekedték a dolgukat, így most azért fel is vetődik a kérdés, hogy a film a Wind River hiányában tudott-e volna 1-2 ezerrel többeket csábítani? Talán nem oly nagy a közös halmaz azért, de érdemes lesz közelről figyelni az ősz folyamán érkező, hasonlóan nem könnyed alkotások fogadtatását. A Csábítás 8.385 nézőnél jár a premier előtti vetítésekkel egyetemben, most a 8. helyen áll, és végeredmény gyanánt 25 ezer néző fölött állapodhat meg. Sok múlik persze azon, ahogy a fentebbi filmek esetében is, hogy ehhez kellőképpen műsoron is tartsák.

 > végszó & ami jön
Nálunk azért nem volt olyan siralmas a helyzet, hogy az Az egymaga produkálja a múlt hét összesített számait, de a top 10-ben 49%-ban birtokolja a jegybevételt, és az se rossz. Szeptemberben húsz éve volt jellemző ily mértékű kasszarobbantás, ma itt is lassuló időszak, úgyhogy a 270 millió forint felé tendáló teljes forgalom igazán kivételes. Az Az újfent első lehet, miközben az Amerikai bérgyilkos és az Újra otthon próbálja kihozni a legtöbbet helyzetéből; utóbbi 15 ezer néző fölé várható, előbbi pedig ez alá.

> a top 10, szeptember 7 - 10. (csütörtök-vasárnap)

# film csüt-vas
Ft bevétel
csüt-vas
nézők
bevétel-
változás
Ft össz-
bevétel
össznéző
1  Az
117.2M 82.129 - 117.2M 82.129
2  Barry Seal: A beszállító
34.4M 23.803 -47.1% 115.4M 81.478
3  Sokkal több mint testőr
16.4M 11.219 -47.8% 123.9M 89.459
4  Pappa pia
14.4M 10.446 -49.7% 233.4M 179.220
5  Renegátok
13.7M 9.643 - 13.7M 9.643
6  Óriásláb fia
12.1M 8.891 - 12.1M 8.891
7  Wind River - Gyilkos nyomon
11.1M 7.482 - 11.1M 7.482
8  Csábítás
10.9M 7.577 +1,418.9% 12.1M 8.385
9  Az Emoji-film
4.8M 3.502 -60.2% 144.4M 110.709
10  A mogyoró-meló 2.
4.6M 3.538 -66.8% 84.2M 64.953

 

 

Címkék

it horror stephen king box office animation drama action luc besson intercom renegades sofia coppola jeremy renner elizabeth olsen eurocinema crime movie children movie uip duna film box office hazai big bang media vertigo media freeman film the beguiled wind river son of bigfoot

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4512822326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása