aeon flux

ready for the action now, danger boy?

találkozások roger moore-ral a magyar mozikban Takács Máté
2017. május 26. 20:32:00

Kategória: film 1 komment

A hét elején elhunyt színészre a leggyakrabban James Bond megformálójaként hivatkoznak, ami nem csoda, hiszen ő alakította legtöbbször a 007-est. A magyar közönség számára azonban nemhogy első számú figurája nem lehet (hiszen az Simon Templar), de még a Minden lében két kanál Lord Brett Sinclaire és Ivanhoe is kedveltebbje volt a Sirnek. Az ok egyszerű: Bondot távol tartották a honi moziktól a rendszerváltás éveit megelőzően, így csak egy került ama hétből a vásznainkra. S hogy még mely filmek bukkantak fel Moore változatos filmográfájából? Íme.

rogermoore.png

1965. február 25.
Gyávák bandája
A francia-olasz korpodukcióban készült háborús thriller nem maradt meg élesen az utókor emlékezetében (az angol nyelvű Wikipédián sincs szócikk róla), de határozott főszerepet jelentett Moore-nak, és a magyar nézőknek pedig az (egyik?) első találkozást a színésszel.

1970. április 9.
Az Angyal vérbosszúja
Nem volt ritka dolog, hogy egy televíziós sorozat egy-egy epizódjából faragtak a magyar nézőknek mozifilmet, ám Az Angyal vérbosszújával ezt már a britek megcsinálták. Az 1962-ben rajtolt széria egy dupla epizódjából összerakott mozifilm az 1970-es év második legnézettebb bemutatója volt a magyar mozikban, több mint 2,2 millió nézőt ültetve a vásznak elé (igen magas, 71%-os kihasználtság mellett).

1971. május 6.
Az Angyal elrablása
Az Angyal vérbosszújának sikere megtette hatását: egy évvel később a korábbi, szintén a sorozat egy dupla részéből született moziváltozat is bepottyant a magyar vetítőkbe. Top 10-es nézettséget ért el éves szinten 1,36 millió eladott jeggyel, kihasználtságát amerikai filmek közül is csak kettő ütötte.

1981. augusztus 13.
A 25 millió fontos váltságdíj
Jack Davies saját regényéből írta eme bűnügyi thriller forgatókönyvét, amely Az Angyal és a Minden lében két kanál figurái után kevésbé szofisztikált szórakozást nyújtott több mint félmillió egyénnek Moore kedvelői közül, és sokkal jobban elveszett az éves mezőnyben.

1982. május 27.
Szexis hétvége
Gene Wilder és a korszak két olasz komédia-fenegyereke, Lino Ventura és Ugo Tognazzi voltak Moore partnerei ebben a magyar címével nem köntörfalazó francia-olasz vígjátékban. Ugyancsak több mint félmillió magyar szórakozott az Angyal elragadtatásán.

1986. február 27.
Ágyúgolyó-futam
A sztárparádés akció-vígjátékban kétségtelenül Moore volt a legnagyobb név a magyar közönség számára, a film maga pedig prímán illett össze az akkori fő igényekkel. 1,4 millió nézővel 1986 ötödik legnézettebbje volt.

1989. június 29.
A kém, aki szeretett engem
27 év késéssel James Bond is megérkezett a magyar mozikba, és Roger Moore volt az, aki bemutatta őt nekünk. A kém, aki szeretett engemet a Mokép két hónappal a már rend szerint - a Duna Film istápolásában - megérkező James Bond, a magányos ügynök előtt küldte mozikba, 283 ezer néző érdeklődésével kísérve.

1991. február 28.
Tűz, jég, dinamit
Újabb komikus sport-akciófilm, ezúttal német gyártásban. Sir Roger neve segítette a már merőben más filmes színtérre érkező Tűz, jég, dinamitot több mint 160 ezer nézőhöz.

1996. november 28.
A kalandor
Moore a 90-es évek második felétől már jobbára csak bohóckodásokat vállalt, és Jean-Claude Van Damme személyében még igen szokatlan partnerrel is került össze, aki ráadásul rendezőként is instruálta őt. Viszont legalább lordot alakított!

1998. március 26.
Spice world
A Spice Girls esztelen népszerűségét meglovagló mozifilmben kétségtelenül enyhítő körülményt jelentett Moore jelenléte, mint a a lányok lemezkiadójának különc feje.

2003. július 17.
Hajó a vége
Cuba Gooding Jr. karrierjének végnapjai már elkezdődtek, amikor ez a vígjáték mozikba került, a homoszexuálisok sétahajójára pedig tévedésből Moore-t is magával vitte.

2016. október 27.
Jutalomjáték
Edelényi János szerencsére mentette a helyzetet: utolsó befejezett filmjét jelenti Moore-nak az alig több mint fél éve bemutatott Jutalomjáték, melyben önmagát alakította.

sirrogermoore.png

Címkék

bond comedy roger moore mokep the saint eurocinema crime movie brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3012543203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

natS 2017.05.28. 17:30:06

Nagy csalódásom, hogy itt egy hozzászólást sem látok, én viszont nem hagyhatom ki.

Ő valószínűleg azt emelné ki, hogy szeretett mosolyt csalni az emberek arcára és hogy segíthetett a gyerekeknek világszerte.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása