aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: sokadik utas Takács Máté
2017. május 21. 17:37:00

Kategória: boxoffice 1 komment

Az Alien-franchise visszatért a gyökereihez, és az amerikai közönség ezt a várható módon fogadta. Az Alien: Covenant önmagában stabil, ám egy még jövő előtt álló filmfolyam pilléreként nem elég jó startot jegyez, talán nem is az első helyen. Eközben a Minden, minden című tinédzser-románc jó szelet fogott ki, a legkisebbeknek szóló Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás viszont nem tudta ismét életre hívni a franchise-t. Franchise, franchise mindenütt.

alien_covenant_2.png

> új filmek
A nyolcadik utas: a halál és A bolygó neve: Halál a maga idejében nagy-nagy siker volt az amerikai mozikban is, bár 100 millió dollárig nem tudtak elvergődni. Mai jegyárak mellett ellenben 200 millió fölötti bevételt érne látogatottságuk, szóval komoly blockbusteri múltat temetett egyre lejjebb a még hellyel-közzel boldoguló A végső megoldás: halál, s végül a konkrétan megbukó Alien 4: Feltámad a halál. Az Alien vs. Predator viszont később jelét adta a maga 80 millió dollárjával, hogy igény bőven akad még a rém iránt, hogy aztán újfent sírba szálljon az Aliens vs. Predator fiaskójával az egész megmozdulás. A dupla zsákutcát elkerülve, a Prometheus új irányt jelölt ki 2012 nyarán, és igazi nagyköltségvetésű nyári moziként felül is múlta minden korábbi film számait. A folytatás helyett azonban sokadjára fogott új vonulatba az Alien: Covenanttel (hazai bemutató: már a mozikban) a Fox, hogy Ridley Scott lejátszhassa nekik megint az első részeket. A nézői reakció felemás: 36 millió dollárral indított a több mint 3700 moziban látható sci-fi horror, ami nem csak a Prometheushoz, hanem az Alien vs. Predatorhoz képest is visszalépést jelent, ráadásul túl alacsony ahhoz, hogy 100 milliós végződést helyezhessünk kilátásba. Olyan film tehát, ami Aliennel a címében éri el ezt a jelentőségteljes határt, ezúttal sem lesz. Az, hogy nem sikerült a Prometheus 50 milliós rajtjához méltót produkálni, érthető, annak vegyes nézői visszhangjának értelmében, de az első helyért is küzdeni, az már kellemetlen, pláne egy három hetes filmmel (A galaxis őrzői vol. 2. még kijöhet győztesként a végleges adatokkal), és a költségvetés visszafogásának (97 millió dollár) célja mellett a franchise további sorsa is kérdőjelekkel lett megszórva. Az ezúttal is változatos nézői vélekedések nem fogják 90 millió dollárnál messzebbre engedni az Alien: Covenant utazását. Na persze, a világ más tájain megint terem bőven kárpótló babér.

Mindig lesz, aki gyorsan megír egy újabb tizenéveseket célzó romantikus regényt, ami rájátszik e korosztály nagy fájdalmaira. És lesznek stúdiók, akik meg is filmesítik ezeket. Az MGM 10 millió dollárból hozta tető alá Stella Meghie könyvének adaptációját, a Minden, mindent (Everything Everything; hazai bemutató: augusztus 3.), a Warner Bros. meg jól beforgalmazta 2800 moziba. Jól jártak: a film 12 millió dollárral harmadik lett, vagyis több kurázsi szorult belé, mint sok más társába, és képes volt megütni a Papírvárosok szintjét, ami ugyan csalódás volt 2015 nyarán, de csak a sokkal nagyobb nívó miatt. A vegyes kritikák nem fogják zavarni a Minden, mindent a továbbiakban, de a gyors lerendeződés sajátja ezeknek a filmeknek, úgyhogy 30-32 millió dollárt érdemes első körben elvárni a betegsége miatt házát el nem hagyható leány és a szomszédjába költöző ifjú történetétől.

2010 tavaszán az Egy ropi naplója szépen termelt, úgyhogy a rákövetkező két évben újabb etap érkezett a közkedvelt gyerekkönyv-sorozatból, majd a főszereplő hipp-hopp kiöregedett a szerepből. Mit volt mit tenni, a Fox rebuttolta a dolgokat, ám az Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás (Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul; hazai bemutató: június 1.) sajnos kénytelen volt szembesülni vele, hogy nem csak a főszereplő öregedett ki, hanem a nézők is. A cím ismertsége még be tudott vonzani 7,2 millió dollár értékben a családokból, ám méretes elpártolás ez a korábbi három filmhez viszonyítva. Beteszi a kaput a továbbiaknak, hogy 22 milliós költségvetés ellenében 20 milliónál sokkal magasabb bevétel nem várható.

> korábbi filmek
A galaxis őrzői vol. 2. egész jól állta az Alien: Covenant érkezését, hiszen a Disney sci-fije 35 milliós harmadik hétvégéjével igencsak megszorongatta a vérengző űrlényeket. A folytatás egyúttal átlépte a 300 millió dollárt is, és...

> végszó & ami jön
...ha A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja is döcögni fog, akkor a május egyetlen valamirevaló sikere kerekedhet a Marvel-moziból. Na persze, ott van még a Baywatch is, ami - nagyon eltérve a forrásanyagtól - korhatáros komédiaként hívogat, már csütörtöktől. Szükség is lesz valami ilyesmire is, hogy felpörögjenek végre a dolgok két lagymatag víkend után.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Alien: Covenant
$36.0m $36.0m $97m
2  A galaxis őrzői vol. 2.
$35.1m $301.8m $200m
3  Minden, minden
$12.0m $12.0m $10m
4  Ó, anyám!
$7.6m $32.8m $42m
5  Egy ropi naplója: A nagy kiruccanás
$7.2m $7.2m $22m
6  Arthur király: A kard legendája
$6.9m $27.2m $175m
7  Halálos iramban 8.
$3.2m $219.9m $250m
8  Bébi úr
$2.8m $166.2m $125m
9  A szépség és a szörnyeteg
$2.4m $497.8m $160m
10  Hogyan legyél latin szerető
$2.2m $29.5m $10m

Címkék

fox horror mgm box office alien comedy sci fi warner drama ridley scott sequel romance adaptation everything everything children movie teenager flick alien covenant guardians of the galaxy vol 2 diary of a wimpy kid the long haul

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr712530101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2017.05.22. 08:02:39

Hát elég ciki, hogy az Alien 100 millió alatt marad

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása