aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: harry potter és a bölcsek köve (2001) Takács Máté
2016. november 18. 09:09:00

Kategória: film 1 komment

A héten újra nyílt J.K. Rowling világa a mozikban, és ez jó alkalom arra, hogy a Harry Potterrel való első mozis találkozás mélyére ássuk magunkat, hiszen A bölcsek köve az egyik legnagyobb filmsiker volt Magyarországon is. Így gyűrűzött be hozzánk egy hónap híján tizenöt évvel ezelőtt.

hp_1_kiskep.jpg

> A Harry Potter és a bölcsek köve 2001 novemberének közepén került a tengerentúli és a brit mozikba, és akkor még olyan idők jártak, amikor a slágerfilmeket is megillette a késés. A filmet Magyarországon december 13-tól vetítették a mozik; ebből kifolyólag vándorolt A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége decemberről januárra, miután amaz is az InterCom forgalmazó gondozásába került.

> A filmet szinkronizáltan mutatták be, feliratos változatban a Hollywood Multiplex Duna Plaza játszotta, mint minden mást is akkoriban. A hónap egyetlen szinkronizált filmje volt, és az InterCom 16 szinkronizált filmjének egyike 2001-ben (összesen 59 filmet mutattak be).

> Az InterCom érdekeltségébe tartozott Hollywood Multiplex mozikban a jegyelővétel november 22-én, azaz három héttel a premier előtt vette kezdetét, egy héttel később pedig már a Budapest Film üzemeltette Corvin Budapest Filmpalota és Mammut Budai Moziközpont, illetve a Ster Centuryk (Westend, Campona) is meghirdették, majd egy héttel előre a Cinema City is csatlakozott.

> Éjféli vetítést a Hollywood Multiplex Duna Plazában és a Mammut Budai Moziközpontban tartottak, aztán másnaptól 34 kópián kezdett peregni a film (2001 legszélesebb terjesztéseként).

> Budapesten tíz mozi tűzte műsorra. A Mammutban napi 22 vetítést hirdettek meg belőle az első héten, ami öt termet foglalt le. Legkorábban szombat-vasárnap reggel 9-kor lehetett megnézni a Corvinban, legkésőbb pedig péntek-szombat éjjel 23.30-kor a Duna Plazában.

> A Hollywood Multiplexekben Harry Potter-menüt lehetett venni Bagoly Berti-féle Mindenízű Drazséval és a roxforti tanulóházak címerével ellátott poharakkal, és több nyereményjátékot is hirdetett a hálózat a premierhez kapcsolódva.

hp_menu.jpg
> Az első hétvégén a filmet országosan 155 ezren nézték meg (ennek több mint 53%-a Budapesten), ami rekordot nem jelentett ugyan, de az ezzel járó 117,1 millió forintos bevétel már igen - lévén a Star Wars I. rész: Baljós árnyak két évvel korábban, jóval nagyobb közönség segedelmével, csak 107 millió forintot hozott az első négy napján.

> Az év végéig, vagyis a harmadik hétvége zárultával 3254 vetítésen 549 ezren váltottak jegyet a filmre, ami 53%-os kihasználtságot, és 402 millió forintot jelentett - ezzel ily rövid idő alatt már a negyedik helyet birtokolta a bevételi öröklistán a Baljós árnyak, a Titanic és a Gladiátor mögött.

> A toplistát négy héten át vezette; A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége január 10-i érkezése vetett véget uralmának.

> Összességében 1 millió 34 ezeren látták a Harry Potter és a bölcsek kövét, amivel nem csak 2001 legnézettebbje lett magasan, hanem a rendszerváltozás óta eltelt időszak harmadik leglátogatottabbja is a Baljós árnyak és a Nicsak, ki beszél! mögött. Azóta lecsúszott a hatodik helyre.

> A film bevétele 690 millió forinton állt meg (51%-ban részesült a főváros), ami abszolút rekordot hozott, megfosztva a Baljós árnyakat címétől. Az azóta eltelt időszakban nyolc film férkőzött elé, és a jegyárak növekedésével még jó pár film fog a későbbiekben.

> Megszakítás nélkül legkitartóbban a Cinema City Csepel Plaza játszotta a filmet, egészen 2002 július elejéig. Később még fel-felbukkant matinévetítésként artmozik és multiplexek műsorán is; legutolsó bástyája az Uránia Nemzeti Filmszínház volt a fővárosban, ahol egy hónappal a második rész premierje előtt, 2002 november elején is meg lehetett még nézni.

> A filmet korhatár nélküliként játszották, ám a további részekkel már nem volt ilyen elnéző a bizottság, és manapság A bölcsek köve is 12-esként van nyilvántartva.

> A Harry Potter és a bölcsek köve video- és DVD-premierje 2002. május 11-én volt a Warner Home Video gondozásában, vagyis öt hónappal a mozipremiert követően. A DVD két lemezes, digipack kiszerelésű volt, 5400 forintos ajánlott fogyasztói áron.

hp_poster.jpg

Címkék

fantasy harry potter intercom adaptation children movie kis magyar mozitörtenet hollywood multiplex

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr4111966219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2016.11.18. 12:52:04

Az első film, amit moziban láttam. 10 évesen. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása