aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tíz tengeri veszedelem a mozivászonról Takács Máté
2016. október 02. 11:34:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A Mélytengeri pokolban megelevenedő fúrótorony-robbanás az élet írta tengermélyi /  tengerfelszíni fenyegetés, s még csak nem is az egyetlen ilyen, valós eredetű, ám könnyen simul a legvadabb forgatókönyvírói elképzelések közé a témában. S hogy mi mindenre kell még felkészülnie annak, aki vízre-vízbe merészkedik? Például erre a tíz embert próbáló tényezőre.

deepwater_horizon_kiskep.jpg

> génmanipulált cápa (Háborgó mélység, 1999)
Ugyan mi más módon volna érdemes az Alzheimer-kór ellenszerét kutatni, mint vérszagra gyűlő, sebesen mozgó vadak agyának felturbózásával? A kísérlet eredménye: elharapott mondatok, leharapott végtagok, és itt még cápa cápának farkasa is lesz.

túlélhetőség: Jó úszóképességgel és robbanóanyaggal felszerelkezve értékelhető. Most megéri feketének lenni, kivéve, ha te vagy a pénzember. Plusz, ha te kavartad a sz...ószt, akkor meg is kell enned... Vagyis az esz meg téged.

> géppisztolyos kalóz (Phillips kapitány, 2013)
Ha épp csak vitorlázol egy ladikon, nem kell különösebben zavartatnod magad, de ha színes tévéket és képmagnókat rejtő teherhajót navigálsz, akkor könnyen megcsáklyázhatnak a szomáliai házalók. Az olyanok nem kínálnak, hanem keresnek.

túlélhetőség: Ha nincs trükk, akkor van esély.

> energiafüggő földönkívüli (Lépéskényszer, 1999)
A radarodra beúszó elhagyatott hajók kizsákmányolása előtt tudni érdemes, hogy akadnak olyan kisstílű idegenek, akik behálózzák egy orosz kutatóhajó komputerrendszerét, és már magukénak is érzik a világot... Na jó, azért törekszik többre is a megfoghatatlan extraterresztrialitás, például a Boston Dynamics agyasait szégyenben hagyó robotjáték-gyártással, aminek futószalagjaira véletlenül felbotorkált Donald Sutherland is. A legkívánalmasabb cél pedig a vírusirtás, azaz az emberiség kiradírozása.

túlélhetőség: Ha kiborít a kiborglét, szerények a kilátások, de ha kellően piromán vagy, akkor hazáig lehet röpíteni a szemetet.

> jéghegy (Titanic, 1997)
Elsőre csendesen kérődző, igen jámbor fajtának tűnő képződmény, de aztán a lassú víz partot mos elv mentén derékba törhet sok-sok pályafutást, románcot és hajótestet. Szóval ne a fedélzeten andalgó párocskákat sasold, hanem az irányt!

túlélhetőség: Nőknél és gyerekeknél magasabb az arány, de nem rossz akkor se, ha nem csak szárazon bírod a hideget és kellő méretű ajtó úszik feléd, amit ráadásul még csak nem is markolásznak angol arisztokrata leányok.

> szökőár (Viharzóna, 2000)
Kedvezőtlen időjárási előrejelzés esetén legalább egy esőkabátot vigyen magával az emberfia, ha halászni indul a nyílt vízre, no meg jól tudjuk, a törülköző se jön rosszul, nem csak galaxison túl, hanem innen is. Bár, ahogy egy már elfeledett gondolkodó mondotta: Az ellen nem véd. Súlyos hullámok, beborult ég és -hajó.

túlélhetőség: Itt még a sztárstátus sem segít. Maradtál volna otthon!

perfect_storm_tidal_wave.jpg

> Billy Zane (Halálos nyugalom, 1989)
Felejtési célból eszközölt vitorlázás a nyílt tengerre, távol a civilizációtól? Ahogy az amerikai kérdezné: What could possibly go wrong? Például egy olyan tag, aki a Titanicot is túlélte, csúnyát művelt saját hajóján és most a még szinte tinédzser Nicole Kidmanre vetett szemet.

túlélhetőség: Jelzőrakétákkal nyert ügy, és később már húsevő dinoszauruszokkal is elbánhatsz.

> hobbibúvár (Némó nyomában, 2003)
Lemerülőben van, egzotikus halakra úszik rá, ráadásul még az embereket is kínozza, töméssel, fúrással, miegymással, súlyosbítva tébolydába való unokahúggal - nem akarsz a kezei közé kerülni.

túlélhetőség: Ha hallgatsz apucira és nem taperolsz dacból hajótesteket, akkor magas. Egyébiránt kellő elszántság és víztisztító-berendezések belső ismerete a kulcs.

> terrorista (Úszó erőd, 1992)
Éppenséggel nem kell tengerre szállni, hogy beléjük botoljunk, de hát miért éppen a vizeket hagynák nyugton? Ha csatahajós buliba tévedsz, győződj meg róla, hogy a szórakoztatásról gondoskodó rockbandánál kizárólag muzsikálásra alkalmas szerek vannak; hangok, nem lők.

túlélhetőség: Tortába rejtőzve jó, de ha a tengerészgyalogosok számára ideális receptúrák birtokában leledzel és a serpenyőben nem csak konyhai eszközt látsz, akkor még jobb.

> konténer (Minden odavan, 2013)
Az óceán túl nagy ahhoz, hogy egy csokipapír elhullajtása szemetelésnek minősüljön, így hát öblös konténereket hagynak hátra a nem túl környezettudatosak. Egy ilyen príma lyukat tud nyesni, ha összepuszilkodik vitorlásunkkal.

túlélhetőség: Még kellő hajózási ismeretekkel sem kimondottan, pláne ha nem tombol benned az életkedv.

> bengáli tigris (Pi élete, 2012)
Nem sűrűn akadnak a végeláthatatlan kékségen (vagy sárgaságon, narancssárgaságon, meg még ki tudja, milyen színárnyalatokban pompázón) nagymacskák, de ha már így jártál, hogy egy csónakban evezel eggyel...

túlélhetőség: A tigris az mindig egy jellem, úgyhogy a barátkozási szándék biztosít némi sanszot.

lifeofpi05.jpg

Címkék

horror thriller sci fi titanic nicole kidman drama pixar billy zane deepwater horizon life of pi

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr3511759785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása