aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: bridget jones naplója (2001) Takács Máté
2016. szeptember 18. 11:41:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Már látható a mozikban a Bridget Jones babát vár, és biztosak lehetünk benne, hogy a magyar közönség keblére öleli a másfél évtizedes távlatú folytatást. Hogy miért? Mert bár csakugyan másfél évtizedről van szó, az első rész a 21. század egyik legnagyobb sikertörténete volt a magyar mozikban. Most megtudható, miként.

bridget_jones_diary_kiskep.jpg

> A Bridget Jones naplója angol és amerikai premierje 2001 áprilisában volt, a magyar bemutatót pedig eredetileg októberre tervezte a forgalmazó, végül azonban augusztus 23-án került a mozikba.

> A UIP-Duna Film szinkronizáltan mutatta be a filmet (abban a hónapban három további film volt szinkronizált: a Dr. Dolittle 2., a Yamakasi és a Final Fantasy - A harc szelleme). A Hollywood Multiplex Duna Plazába feliratos kópia is jutott, és e feliratos változatot tovább tartották műsoron, mint a szinkronizáltat.

> Ugyancsak a Duna Plaza mozija tartott premier előtti vetítést a filmből, méghozzá a Meglepetés Mozi elnevezésű promóció-sorozatuk keretében, több héttel a bemutatót megelőzően, augusztus 8-án.

> A film 24 kópián indult. A fővárosban az első műsorhéten a Cinema City Csepel Plaza, a Cinema City VIP (később ~ Új Udvar), a Cineplex Odeon Pólus Mozi, a Corvin Budapest Filmpalota, a Hollywood Multiplex Duna Plaza, a Hollywood Multiplex Lurdy Ház, a Hollywood Multiplex Óbuda, a Kossuth 4 Mozi, a Mammut Budai Moziközpont, a Puskin, a Ster Century Megaplex Campona és a Ster Century Megaplex Westend tűzte műsorra.

> A legkorábban 10.00-kor lehetett megnézni több moziban is, legkésőbb pedig péntek-szombat éjjel 00.15-kor a Hollywood Multiplex Lurdy Házban.

> Az érdeklődést jól szemlélteti, hogy akadt mozi, amely még két hónappal a premiert követően is egész nap vetítette a filmet, de egy hónap múltával gyakorlatilag még mindegyik multiplexben napi 5-6 előadásban pergett.

> A filmet az első hétvégén csak Budapesten majd' 34 ezren nézték meg, egy hét alatt pedig országosan 82 ezren váltottak rá jegyet. Ugyanennyi idő alatt 58,8 millió forintos bevételt ér el (ebből 39,9 a fővárosban folyt be). Még két hónap elteltével is a top 10-ben tartózkodott.

> A Duna Plaza és a Lurdy Ház mozija a következő év februárjáig tartotta műsoron, de az art mozihálózat mozijaiban még ezután is hosszú ideig látható volt. 2001 végéig 8643 vetítést tartottak belőle (ennél többször csak A múmia visszatért és a Shreket játszották abban az esztendőben), ez idő alatt 439.977-en ültek be rá (23%-os kihasználtság mellett, ami ilyen szinten erősnek számított), a bevétel pedig meghaladta a 300 millió forintot.

> Összesen 479 ezren nézték meg, 318,4 millió forintos bevételt hagyva a kasszákban. Ebből 270 ezer fő jutott Budapestre, illetve 198,4 millió forint. Az éves nézettségi rangsorban ezzel a negyedik lett a Harry Potter és a bölcsek köve, A múmia visszatér és az Amerikai pite 2. mögött.

> A film korhatára 14 éven aluliak számára nem ajánlott volt, ami az új rendszerben 12-esre módosult. Mindkét folytatás már a 16 éven felülieknek kategóriába esett.

> A film DVD-n először 2002. február 26-án jelent meg a Warner Home Video gondozásában - magyar hangsáv nélkül, 6750 forintos áron.

bridget_jones_diary_poster.jpg

Címkék

comedy hugh grant renee zellweger colin firth bridget fonda adaptation uip duna film brit flick kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr911718433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása