aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: menetrend Takács Máté
2016. szeptember 11. 17:31:00

Kategória: film 1 komment

A New York elleni terrortámadás tizenötödik évfordulójának hétvégéjén megszületett az ősz első sikere a Sully - Csoda a Hudson folyón képében, midőn Clint Eastwood filmje az öt legjobb szeptemberi rajt egyikét villantotta. Bevett módon kaszált a When the Bough Breaks, azaz az aktuális fekete felnőtt közönséget megcélzó thriller, míg a Robinson Crusoe és a The Disappointments Room jóformán üres termekben futottak.

sully_kiskep.jpg

> új filmek
Clint Eastwood második legerősebb nyitányát produkálta a Sully - Csoda a Hudson folyón (Sully; hazai bemutató: már a mozikban), a legutóbb látott Amerikai mesterlövész mögött. A sztárrendező és sztárfőszereplő mellett - akik mostanság igen jó formában vannak a kasszáknál is - a Warner Bros. kezében felettébb hálás matéria nyugodott, hiszen egy még élénken élő, pozitív emlékű igaz történetről van szó, és az előzetesek az emberi drámát éppúgy kihangsúlyozták, mint az izgalmakat kilátásba helyező katasztrófaelemeket. Az érdemi néznivalóban szegényes utóbbi fél hónap után több mint 3500 moziba érkezett meg a kedvező kritikákkal bíró produkció, így egészen könnyű dolga volt 35,5 millió dollárt felhajtani, és ez némileg több is, mint amit az előrejelzések sugalltak. Tekintve a nagyon pozitív nézői visszajelzéseket és a felnőtt közönséget (a Sully bázisa 80%-ban 35 év feletti volt) megcélzó filmeknek kedvező időszakot, a Sully 120 millió dollárig is elmanőverezhet, ami éppen a költségvetés dupláját jelenti. Hadd ne soroljam, hány százmilliós nyári próbálkozót szégyenít meg ezzel.

Egészen régre visszanyúlhatnánk, hogy az ilyentájt bemutatott, afroamerikai gárdával forgatott anyagi sikereket számba vegyük, de legyen elég a tavalyi, nálunk csak televízióban adott Az álompasi (Morris Chestnut, Sanaa Lathan, Michael Ealy) vagy a tavalyelőtti Tomboló bosszúvágy (Idris Elba, Taraji P. Henson) említése - mindkét Sony-produkció 24 millió felett nyitott. Ehhez képes szerényebb összeg az a 15 millió, amennyit a When the Bough Breaks gyűjtött most Chestnut és Regina Hall főszereplésével, de a 10 milliós büdzsé fényében ez is roppant mód sikeres vállalkozássá vált gyakorlatilag egy nap alatt. A pszichopata béranya körül forgó thrillert az újságíróknak nem vetítették le, aki mégis betévedt rá, nem szórakozott jól: az igen ritka 0% birtokosa a film a Rotten Tomatoes-on, ám sem ez, sem az átlagos közönségvélemény nem bír kimutatható hatással lenni a bevételekre, amik a szokott módon fogyatkoznak majd mostantól. A vége ennek megfelelően 30-35 millió dollár közé várható.

Tavasszal vetítették nálunk a Robinson Crusoe című belga rajzfilmet, ami most The Wild Life címen került nem egészen 2500 amerikai moziba. Az animációs produkciókból a tengerentúliak is alaposan kivették a részüket a nyáron, így még annál is kevesebb mozgástér maradt ennek az alternatívának, mint egyébként várható lett volna. Hárommillió dollárnál sokkal többre nem futotta tőle, ami némileg a prognózisok alá helyezi a filmet; tekintve a gyenge értékeléseket, nem várható, hogy tízmilliónál többet számolhat majd össze a Lionsgate, úgyhogy nagy kérdés, jó boltot csinált-e vele...

De mindenképpen jobbat, mint azok, akik pénzt adtak Wentworth Miller forgatókönyvére. A The Disappointments Room című kísértetházas thriller eleve megsínylette a Relativity pénzügyi gondjait, ami miatt több mint egy évig állt dobozban, de hogy a premier ennyire megsemmisítő csapást jelentsen egy filmnek, az ritka dolog. A 0%-os tetszési index (gyakorlatilag a nézők is hasonló ítélettel sújtották a 'D' CinemaScore-ral) mellé 1,4 millió dolláros bevétel társult, ami ezer dollár alatti mozinkénti átlagot eredményezett. Semmi mentség nem akad, még a 15 millió dolláros költségvetés is óriásinak tűnik a várható összbevétel mellett.

> korábbi filmek
A Suicide Squad - Öngyilkos osztag a hét folyamán átlépte a 300 millió dolláros korlátot, nyolcadikként a 2016-os bemutatók közül. Végeredmény gyanánt nem egészen 320 millióra számíthat, azaz szinte ugyanakkora bevételre, mint amekkorára a Batman Superman ellentől futotta.

> végszó & ami jön
Egy éve a hazai mozikat elkerülő The Visit - Az álompasi páros vitte a prímet, s éppen ugyanakkora összesített bevételhez segítették a top 12-t, mint amekkora a mostani forgalom volt. A hajszálnyi bevételi előny őrzésében legközelebb két sokat késlekedő folytatás, a Blair Witch és a Bridget Jones babát vár igyekszik megtenni a magáét, s jön még a Snowden is, a Hillsong: Let Hope Rise című zenés dokumentumfilmmel egyetemben.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1  Sully - Csoda a Hudson folyón
$35.5m $35.5m $60m
2  When the Bough Breaks
$15.0m $15.0m $10m
3  Vaksötét
$8.2m $66.8m $9.9m
4  Suicide Squad - Öngyilkos osztag
$5.7m $307.4m $175m
5  Robinson Crusoe
$3.4m $3.4m $13m
6  Kubo és a varázshúrok
$3.2m $40.8m $60m
7  Elliott, a sárkány
$2.9m $70.0m $65m
8  Rossz anyák
$2.8m $107.5m $20m
9  Hell or High Water
$2.6m $19.8m $12m
10  Virsliparti
$2.3m $93.2m $19m

 

 

Címkék

horror sony thriller box office animation warner drama clint eastwood tom hanks disaster movie lionsgate biopic children movie relativity

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr5911694991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2016.09.12. 09:43:16

Mázlija volt a Suicide Squadnak, hogy ennyire nem volt konkurencia az elmúlt hónapban. Így azért jóval a várt felett hoz majd.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása