aeon flux

ready for the action now, danger boy?

steven spielberg filmjei a legrosszabbtól a legjobbig Takács Máté
2016. augusztus 30. 22:02:00

Kategória: film 12 komment

Mozikban A barátságos óriás, és bár a tengerentúli kritika a szokott módon, azaz nagyobb részt kedvezően fogadta, érezhetően a futottak még szekcióban foglalta el helyét a mozimágus rendező filmográfiájában. Hogy pontosan hol is, az rövidesen kiderül, és ezúttal még csak kötözködni sem ér: a 29 film ugyanis most nem szerkesztői ítélkezés szerint rendeződött listába, hanem négy különböző csődület értékelésének átlagolásával. A Rotten Tomatoes-on és a Metacriticen számba vett kritikusok, illetve az IMDb és a magyar Kritikus Tömeg felhasználói kollektíven felelősek Steven Spielberg legjobb és legjelentéktelenebb filmjeinek meghatározásáért, rendezői minőségben. Íme hát.

spielberg_lost_world.jpgSpielberg Jeff Goldblumot instruálja Az elveszett világ: Jurassic Park forgatásán

#29 Meztelenek és bolondok (1979)
átlagos értékelés: 51%
Már túl egy nagy klasszikuson vezényelte le Spielberg ez a háborús szatírát, amelyet még az itteni Filmátvételi Bizottság is érdemesnek talált a bemutatásra, noha ezt leginkább a vígjáték-nihil eredményezte, nem az a veszett nagy minőség... sőt, azon még próbáltak emelni azzal, hogy irodalmi klasszikusra utaló címet rittyentettek neki. A Meztelenek és bolondok éppenséggel a nézőkben, azon belül is a magyar nézőkben hagyta a legkellemesebb emléket (a Kritikus Tömeg felhasználóitól zsákolta be a legmagasabb értékelést), míg a Metacritic tollforgatói hallani sem akarnak róla.

#27 Örökké (1989)
átlagos értékelés: 56,8%
Spielberg egyetlen direkte remake-je alighanem legelfeledettebb filmje is, pláne nálunk, ahol mozikba se került. A tengerentúliak viszont valamennyire értékelték, lévén az IMDb-n bír a legnyerőbb pontszámmal, míg ezt is a Metacritic rendezte le legrövidebb úton.

#27 Hook (1991)
átlagos értékelés: 56,8%
Kasszasiker és Oscar-jelölések ide vagy oda, ez a Pán Péter-értelmezés még a sokat bíró amerikai kritikusok szirup-küszöbén is túlfolyt; a néhai Robin Williams gyermeki énjének felfedezését a Rotten Tomatoes-on számba vettek tolerálták legkevésbé, de az amerikai közönség itt is a mentségeket próbálta figyelembe venni az IMDb kedvező szavazatátlagát látva.

#26 Az elveszett világ: Jurassic Park (1997)
átlagos értékelés: 61%
Ez a folytatás nem csak a kritikusoknál, hanem a kasszáknál is csak árnyéka volt az első résznek, ám mai szemmel azért cseppet sem elhanyagolható szórakoztató mivolta, főleg izgalom-faktorának köszönhetően. Ezt az IMDb szavazói értékelik legtöbbre, és a Rotten Tomatoes kritikusai szállnának vitába vele leginkább (bár még ők sem tiporták földbe).

#25 A barátságos óriás (2016)
átlagos értékelés: 62%
Visszaszámlálásunk ösztönzője tehát csak lábjegyzet lesz ebben a sokszínű életműben, de azért találni olyan orgánumokat, akik éltetik a Roald Dahl-adaptációt, még itthon is. Egyébiránt a Rotten Tomatoes és az IMDb delikvensei egyaránt elnézőek a filmmel, a jégszívű Kritikus Tömeg-szavazók - akik a friss premier miatt még nincsenek sokan, de annál jelentősebb az ítéletük - pedig bizonyára inkább Húshabzsolóval szimpatizáltak a szereplők közül.

#24 Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008)
átlagos értékelés: 64,5%
A sokat gyötört negyedik Indy-mozi látványosan a nézőknél vallott kudarcot: az IMDb és a Kritikus Tömeg felhasználói egyaránt marginálisan találták csak nézhetőnek, míg a Rotten Tomatoes tanúsága szerint a hivatásos tollnokok megtalálták számításaikat a régivágású kalandban. A bűn talán bocsánatos lesz a készülő ötödik résszel, ha a direktor úr meghallotta a savanyú hangokat...

#23 Terminál (2004)
átlagos értékelés: 66,5%
Tom Hanks kóválygása kedves történet, ám ezt is inkább a nézők vélték így: a magyar szavazók adtak legkönnyebben vízumot a keletebbről jött bevándorlónak (yep, úgy ám!), miközben a Metacritic maroknyi fanyalgója terminálta az igaz történet ihlette vígdrámát.

#22 Világok harca (2005)
átlagos értékelés: 67%
Ez a feszült és látványos adaptáció A kristálykoponya királyságához hasonlóan jól csúszott a kritikusoknál (közülük is a Metacriticen listázottaknál a legjobban), ellenben a közönség fel nem foghatta, miért csak Tom Cruise kálváriáját láthatjuk egy világégésből (pedig...) - csalódottságuknak a Kritikus Tömegesek adtak hangot leghatározottabban.

#21 Amistad (1997)
átlagos értékelés: 68%
1997-ből nem lett 1993: a kasszákat lerohanó Az elveszett világ mellett az Oscarra bejelentkező történelmi drámával sem hozta legjobb formáját a rendező, ám az Amistad így is tisztességesen, habár meglepetések nélkül ábrázolta megidézett korát. Az IMDb-felhasználók méltányolták ezt leginkább, a kritikusi gyülekezetek közül pedig a Metacritic volt vele a kritikusabb.

#19 Sugarlandi hajtóvadászat (1974)
átlagos értékelés: 68,5%
Bűnügyi dráma Goldie Hawnnal: így kezdett a mozifilmes szakmában rendezőbarátunk, és az újságírók nem tudtak kikezdhetetlen konszenzusra jutni felette: a Rotten Tomatoes-on ma listázott vélemények festik a legjobb képet (és egész jó képet!) róla, míg a Metacritic, bár pozitív szellem árad belőle, csak átlagos afférnak láttatja a nézők által összességében kedvelt opust, amit amúgy a magyar mozinézők is láthattak.

#19 A.I. Mesterséges értelem (2001)
átlagos értékelés: 68,5%
Kubrick kezdte, Spielberg fejezte: hogy be vagy le, arról megoszlanak a vélemények. Elhibázott mestermű, talán ez olvasható ki a kritikákból, melyeknek finnyásabb hányada a Metacritic jussa lett, a leginkább meghatódott tömörülésnek pedig a magyar szavazók, azaz a Kritikus Tömeg bizonyult.

#18 Hadak útján (2011)
átlagos értékelés: 69,5%
Az első világháborús lódráma túl régimódi volt már ebben az évtizedben a nagy kritikai tettekhez, de a közönség kellő szimpátiát mutatott iránta jegybevétel formájában - legalábbis odaát, ezt mutatják a megoszlások is: az IMDb nagy egyetértésben vallja a legtöbbet a Hadak útjánról a Metacritickel, miközben a Kritikus Tömeg a leginkább elutasító... és itthon még a ló, azaz a kutya se látta a filmet.

#17 Indiana Jones és a végzet temploma (1984)
átlagos értékelés: 70,3%
Abszolút fordított a helyzet, mint A kristálykoponya királyságánál: az újságírók csak módjával tudtak lelkendezni ezért a sötét hangvételű folytatásért (a Metacritic illetői még annyira sem), miközben a nézőközönség majdnem olyan nagy kalandnak tartotta, mint az elsőt, akár az IMDb-t, akár a Kritikus Tömeget tekintjük.

#16 Tintin kalandjai (2011)
átlagos értékelés: 70,5%
Az európai közönség többre értékelte ezt az animált kalandot, de mély benyomást tulajdonképpen senkire sem tett, tengeren innen vagy túl, akár nyilvános, akár sajtóvetítéseken. Megítélése azért kedvező: az IMDb-n leginkább, a Metacriticen legkevésbé - a lista középmezőnyéhez viszont kényelmes.

#15 A nap birodalma (1987)
átlagos értékelés: 71,5%
Nem aratott osztatlan kritikai sikert a maga korában, ám érezhetően nagyobb becsben tartják manapság e háborús drámát. Az IMDb felhasználói leginkább, főleg miután Christian Bale oly sok követőt szerzett magának A sötét lovag-trilógia révén, legkevésbé pedig már megint ez a Metacritic, bár még náluk is átmegy a rostán.

#14 München (2005)
átlagos értékelés: 73,8%
A München idején még az ötös legjobb film-kategóriába is beférkőzött a direktor, manapság jobbára a kiszélesedett lehetőségek biztosítják ottlétét. Ez a történelmi thriller tartogat némi izgalmat, bár kritikai fogadtatásán érezhető, hogy a vélemények a sztori jó megközelítését és értő filmrevitelét értékelik. A szélsőségeket a nézők adják: az IMDb magasztal, a Kritikus Tömeg lehúz, már amennyire.

#13 Bíborszín (1985)
átlagos értékelés: 75,3%
Az egyik legnagyobb Oscar-botrány volt, hogy több mint tíz jelöléséből zérót váltott díjra a közkedvelt amerikai regény adaptációja, ráadásul emberünk nem került be az öt rendező közé. Mindez azért egybevág azzal, hogy a Bíborszínt nem magasztalták, csak megbecsülték és elnézték; az IMDb-felhasználóknál nyerte leginkább ügyét, a Rotten Tomatoes-on viszont csak módjával méltatták.

#12 Lincoln (2012)
átlagos értékelés: 75,5%
Szórakoztató történelem, és igen fontos szelet belőle: nem csak az újságírók, hanem a tengerentúli nézők is igazán ráhangolódtak kedvenc elnökük portréjára, erről egy sereg Oscar-jelölés és százmillió dollárok tanúskodtak. Ezúttal a Metacritic hajtott főt legmélyebben, és persze a magyar szavazók, vagyis a Kritikus Tömeg felhasználói méltatlankodtak leginkább.

#11 Kémek hídja (2015)
átlagos értékelés: 76,5%
A tavalyi nevezés derék munka egy ritkán megfilmesített korszakról és közegről, ami Spielberg és Tom Hanks tolmácsolásában izgalmas kalanddá is nemesedik: ezúttal is a Metacritic dicsőített leghangosabban, és ezúttal is a magyar nézőknél hagyott kívánnivalót maga után, legalábbis a Kritikus Tömegen jelen lévőknél.

#10 Jurassic Park (1993)
átlagos értékelés: 77%
A dinós terrorra ma a blockbusterek egyik alapköveként is utalnak szívesen, de hogy mennyire egymásnak tud feszülni a korabeli és az utókor szava, azt jól példázza, hogy míg a Rotten Tomatoes-on a legkiemelkedőbb értékeléssel szembesülhetünk, addig a Metacritic sereghajtóként kategorizálja be kicsit átlagon felüli nyári látványosságnak.

#9 Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)
átlagos értékelés: 77,8%
Ezúttal az apját is magával hozta, és ez az adalék elég vérfrissítést adott Jones professzornak és a szériának, hogy egészen a top 10-ig tornássza magát az életműben. A Kritikus Tömegen túlcsordul a szeretet, miközben a Metacritic ezúttal is a nyári látványosságoknak kijáró mérsékelt méltatást prezentálta.

#8 Különvélemény (2002)
átlagos értékelés: 79%
Van különvélemény?! - rivall kérdésével az egyik prekogra Tom Cruise, és bizonyára akadna, ha a film erejét és helyét képezné az érdeklődés tárgya, ám ez a sci-fi thriller időnként elég bátor tudott lenni kasszadöntésre szánt blockbusterhez képest, hogy kiérdemelje a Rotten Tomatoes-os banda elismerését. És láss csodát, van olyan eset, ahol az IMDb szavazói a legválogatósabbak, pedig ők is megadták a filmnek, ami jár.

#7 Kapj el, ha tudsz! (2002)
átlagos értékelés: 79,8%
A másik 2002-es munka könnyedebb szórakozást kínált, de nem kevésbé lett súlyos tényező kasszáknál és a kritikusoknál, sőt. Leonardo DiCaprio és Tom Hanks stílusos és (elsősorban az amerikaiaknak) nosztalgikus kergetőzése remek zenével aláfestve legfőképpen a Kritikus Tömeg magas voksait söpörte be, de még a legkőszívűbb Metacriticen is kiemelt pontszámot érdemelt ki.

#6 Harmadik típusú találkozások (1977)
átlagos értékelés: 82,8%
Zsigmond Vilmos Oscart érő képeivel és a Kodály-módszer belehangszerelésével ez a tudományos-fantasztikus történet számunkra többet kellene jelentsen annál, minthogy a Kritikus Tömeg szavazói csak közepesnél jobbra taksálják, ám kétségtelen, hogy türelmet igényel, de aztán csodát kínál - mint oly sok Spielberg-mozi. Hogy a Metacritic a prímvivő az értékelésekben, az is sokat mond.

#5 E.T., a földönkívüli (1982)
átlagos értékelés: 83,5%
A barátságos óriás forgatókönyvírója, a nemrég elhunyt Melissa Mathison Oscar-jelölést érdemlően mesélte el a telefonbetyár űrlény és a barátjául szegődő kisfiú szívszorító történetét, a mi Stevenünk pedig úgy valósította meg, hogy bárki kezében vattacukorrá változna az AK-47-es, akinél éppen az van nézése közben. A Rotten Tomatoes-on felsorakoztatott kritikusok között talán akadt ilyen, miközben az egekig magasztalták - a szigor viszont nekünk, azon belül is a Kritikus Tömegen ténykedő honfitársainknak jutott.

#4 Cápa (1975)
átlagos értékelés: 84,5%
Egy időben nem elhanyagolható ellenszenv is övezte a Cápát, amiért ilyen gaz élőlényeknek ábrázolta a címszereplőket, hogy csak úgy felfalják a mondat közepén tartó színészeket (igen, ez spoiler volt). A természetbarátok azonban ma már nem győznék erővel védelmükbe venni a mozgóképen gyilkolásra kárhoztatott istenalkottákat, úgyhogy marad a kellemes része az utókorra: sheer terror, ahogy mondani szokás, ezt kínálja a film, még ma is elégséges hatásfokkal - bár a szavazgatók mind az IMDb-n, mind a Kritikus Tömegen alatta maradnak a firkászoknak, akik a Rotten Tomatoes gyűjtése alapján igen komoly becsben tartják a már 40 felett járó vérhalat.

#3 Ryan közlegény megmentése (1998)
átlagos értékelés: 85,5%
A háború rossz, értem? Kiváltképp, ha minden résztvevőjét meg kell kérdezni, hogy véletlenül nem Ryannek hívják-e. Ez precízen érzékelteti azt a kínt, amit e viharos időszak tartogatott a katonáknak, bár mégis a partraszállás jelenetsora az, ami megrázta a moziban ülőket. A rendezői Oscart termő eposz megint csak a legjelentékenyebb brancsot, a Metacriticet tudhatja első számú éljenzőjének, de a sereghajtó Kritikus Tömegen se a hitványak közé sorolt be éppenséggel.

#2 Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)
átlagos értékelés: 86,5%
Nem az évek tették - a kilométerek. Igazából nem tudom belefűzni a szövegbe, de muszáj volt ezzel kezdenem, mert itt visszhangzik a fülemben Csernák János hangjával. A frigyláda a kalandfilmek non-plus-ultrája, ezt már 1982-ben felismerték, amikor a legjobb film Oscarjára jelölték. A Rotten Tomatoes mindig az élen jár a régi kedvencek éltetésében, és ezúttal aztán igazán nem beszélhetünk a legvisszafogottabb Kritikus Tömeg esetében sem másról.

#1 Schindler listája (1993)
átlagos értékelés: 89,5%
Nem vártál mást, ugye? A Schindler listáját nem véletlenül titulálják Spielberg fő mesterművének. Egyszerre személyes és átfogó, elborzasztó és megindító, és mi vallhat jobban a rendezői zsenialitásra, mint hogy a holokausztnak egy kvázi-náci szemszögéből állít mozgóképes mementót? Naná, hogy a Metacriticen találjuk a legkitörőbb, és könnyen lehet, hogy a szájt egyik legjobb értékelését, a Kritikus Tömeg 86%-ra fordítható hozzájárulása pedig aligha tekinthető egyébnek, mint az elismerés határozott jelének.

spielberg_schindler.jpg- És akkor itt elsírod magad!

Címkék

lista toplista lincoln comedy animation sci fi tom cruise robin williams indiana jones drama christian bale spielberg tom hanks tintin goldie hawn adventure zsigmond vilmos jurassic park minority report raiders of the lost ark war movie children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr9611663256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2016.08.30. 22:21:31

A dobogósokkal nem vitatkoznék, kb ez jönne ki nálam is. A Terminál szerintem méltatlanul alulértékelt film, akárcsak a Világok harca ami szerintem van olyan jó mint a Különvélemény vagy az AI.

kaamir 2016.08.31. 10:05:00

Ez így korrekt, nálam valahogy így nézne ki egy (nem teljes) lista:

Legrosszabbak:
1. Amistad - ócska, hamis, nyálas és valójában rasszista rettenet.
2. Hadak útján - nézhetetlen giccs
3. Lincoln - altatónak jó, másnak nem
4. A nap birodalma - nagyon be lehetett szívva az öreg, amikor ezt a zavaros izét összehozta
5. Tintin kalandjai - lelketlen mese

A legjobbak:
1. Jurassic Park - gyerekkorom meghatározó filmélménye.
2. Ryan közlegény megmentése - egyszerűen technikailag ennél tökéletesebb filmet nem lehet elképzelni sem
3. Schindler listája - ehhez nem kell kommentár
4. Kapj el, ha tudsz! - Spielberg egyik legszórakoztatóbb filmje
5. Az elveszett frigyláda fosztogatói - Ez meg a második legszórakoztatóbb

K. Kálmán 2016.08.31. 11:01:34

Hook, Amistad, Hadak útján nálam jóval előrébb kerülne, a Lincoln, Kémek hídja és a Bíborszín pedig jóval hátrébb. És a Schindler sem lenne első. Az a hely Az elveszett frigyláda fosztogatóit illeti.

Ficus Cucis 2016.08.31. 18:54:27

a kritikustomeg törölte már felhasználói közül azon számos elmeroggyantat, akik saját bevallásuk szerint is úgy pontoztak (le) filmeket, hogy még csak nem is látták azokat (és olyan is volt, hogy minden elérhető Bergman filmre ötöst nyomott, bár szintén nem látta, de Bergman csak ötös lehet)?

mert ha nem, akkor a kritikustomeg szerepeltetése bármilyen összehasonlításban nevetsége; és, hogy úgy mondjam kritikán aluli húzás...

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.08.31. 20:17:54

@Ficus Cucis: Hasonló okokból az IMDb is (meg hát minden, aminél nem kell személyi igazolvány és mozijegy egyidejű felmutatása a szavazáshoz), de egyébként az utalt illető már nem felhasználója az oldalnak.

misafeco 2016.08.31. 21:22:53

A Jurassic Park a legjobb filmje talán számomra. A Ryan közlegény és a 3. Indy a másik két dobogós. A Schindlert inkább csak tisztelem, mint rajongok érte, a Cápán pedig látszik már az idő vasfoga, mai szemmel már a cápás részek nem ütnek annyira.

Lord Picard 87 2016.08.31. 21:42:50

Nálam valahogy így festene a lista:

1. Jurassic Park
2. A nap birodalma
3. Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag
4. Schindler listája
5. Ryan közlegény megmentése

Utána már lehetetlen sorrendet állítanom :D De még egy-egy "gyengébb" filmje is veri egyes rendezők teljes életművét :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2016.08.31. 22:57:07

@Takács Máté: Biztos az a köcsög Daemiaen volt!

Egyébként tényleg, hol van a Párbaj?

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.09.01. 06:39:23

@Jester.: Igen-igen, és emiatt pl. a Metacritic szó szerint semmibe veszi... :(

ZebWolf · http://vietnamihetkoznapok.blog.hu/ 2016.09.03. 13:58:59

The BFG unalmas volt majdnem elaludtam csak minden fingos poenon hahotazo ember tartott ebren.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása