aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: a függetlenség napja (1996) Takács Máté
2016. június 25. 17:01:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Húsz év telt el a '90-es évek egyik legnagyobb filmsikerének, illetve akkoriban egyúttal minden idők egyik legnagyobb filmsikerének bemutatója óta, amire folytatással reagált az ország-világromboló Roland Emmerich. Ezen üzelmeket azóta kimerítette ő maga és mások is, de az első továbbra is emlékezetes. Felderítettük, mire lehet emlékezni A függetlenség napja kapcsán a magyar forgalmazás vonatkozásában.

top_sf_22.jpg

> Minthogy 1996-ról volt szó, a nyarat még a nyaralásnak szenteltük, így mint minden nyári szezonos slágerfilm, A függetlenség napja is ősszel gyűrűzött be hozzánk. Az amerikai premiert követően három és fél hónapig gyülemlett az izgalom, mígnem október 24-én itthon is bemutatták, egyedüli premierként azon a héten (és a következőn is csak négy art-hálózatos filmre került sor).

> Az InterCom 47 filmet mutatott be abban az évben, ebből tíz volt szinkronizált, s A függetlenség napja köztük volt. A további kilenc kivétel nélkül családi film vagy vígjáték volt - ebből is kitűnik, micsoda érdeklődésre lehetett számítani.

> Az 1996 októberében felújítva újranyitó Corvin mozi részesülhetett a kiváltságban, hogy premier előtt vetítse a filmet. Október 22-én, kedden egyből három teremben tűzték műsorra. A Kordában 10.00-kor játszották először, s onnantól kezdve három óránként megállás nélkül követték egymást az előadások, 23-án estig. A Latabár teremben 11.00-kor, míg a Jávorban 12.00-kor indult az ugyanilyen vetítésfolyam. Ez azt is jelenti, hogy 23-án, szerdán összesen 22 alkalommal pergett le a film.

> Az első, 24-i műsorhéten Budapesten tíz mozi tűzte műsorra: az Apollo, az Átrium, a Bástya, a Corvin, a Hunyadi, a Kőbánya, a Metró, az Olimpia, az egyetlen feliratos kópiát birtokló Sport és az Uránia. Legkorábban 10.00-kor lehetett megnézni, legkésőbb pedig 23.00-kor, naná, hogy a Corvinban.

> A második héten bővült a kör: az Alkotmány, a Bartók és a Duna is felvette műsorára. Ekkor már éjjel 1.00 órás vetítés is akadt, méghozzá a Bartókban.

> A Corvin mozi utoljára az 1997. január 16-i héten vetítette a filmet, azaz tizenhárom hétig volt ott műsoron. A 1996 novemberében, vagyis már a bemutató után a Duna Plazában megnyitó Hollywood Multiplex (ami közös érdekeltségű volt a filmet forgalmazó InterCommal) a február 20-i hétig játszotta; még negyed évvel a premiert követően, azaz január 23-án is teljes műsoridőre szántak neki termet (napi négy előadással).

> A filmet a premier napján 38 ezren látták országszerte, ami rekordot még nem hozott, a teljes hétvégi jegyeladásokat jelentő 179.971 azonban a rendszerváltást követő időszak új csúcsa lett, és három évig, a Star Wars I. rész: Baljós árnyak érkeztéig az is maradt. Az ezzel járó bevétel 54,3 millió forint volt, ami ma sem megvetendő összeg a közepesen erős blockbusterek között. A tetemes számú érdeklődőből 68.835 néző jutott a fővárosra (38.2%) az első négy nap folyamán.

> A film hosszú hónapokig műsoron maradt. Az év végéig, azaz két hónap és egy hét alatt 3881 vetítést tartottak belőle, amiken 727 ezer nézőt fogadtak; mindez 50.1%-os kihasználtsághoz vezetett, ami messze a legnagyobb telítettséget jelentette abban az évben, de egyébként is ritka aránynak minősült nemcsak a hollywoodi filmek, hanem az összes között.

> Összesen 778.475-en ültek be A függetlenség napjára, ebből 276.577 (35.5%) budapesti érdeklődő volt; mindkét vonatkozásban éves első lett, 1990-től számítva pedig az ötödik legnézettebb. Azóta további hét film férkőzött elé.

> A film bevétele 210,1 millió forint volt (Budapest részesedése ebből 106,9 millió, azaz 50.9%), ezzel a Jurassic Park 121,8 millió forintos rekordját döntötte meg magasan. És nem mellesleg az első lett a hazai forgalmazás történetében 200 millió forintot meghaladó bevétellel; mai jegyárak mellett ez a 210 millió már bőséggel egymilliárd feletti összeget jelentene.

> A függetlenség napját korhatár-ügyileg 14 éven aluliak számára nem ajánlották, manapság pedig 12-es karikával fut.

> A film hazai támogatói között szerepelt a Holsten és a Blikk is.

> Videokazettán 1997. március 27-én jelent meg a kölcsönzőkben, ez az akkoriban megszokott fél év helyett csupán öt hónapos távlatot jelentett a mozipremierhez képest. Még ekkor is, sőt még az ősz folyamán is el lehetett csípni moziban is, matinéelőadásként.

> A videosikert jól érzékelteti, hogy még az 1998 januárjában közzétett havi kölcsönzési toplistán is szerepelt a film; kilenc hónappal megjelenése után is a 25 legkeresettebb cím között volt a tékákban.

> ...pedig ekkor már bárki magáénak is tudhatta a filmet: 1997. október 1-jén került lakossági forgalomba, azaz megvásárolhatóvá videokazettán, 2290 forintos áron. Újabb kiadására az első DVD-megjelenéssel egy időben, 2000. november 21-én került sor.

id4_poster.jpg

Címkék

sci fi intercom corvin mozi independence day kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr398843072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása