aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: rendes madarak Takács Máté
2016. május 22. 18:00:00

Kategória: film 17 komment

Ezen a hétvégén még mindig kicsit átmenet-szag terjengett itt a nyári szezon startját követően, lévén a Rossz szomszédság 2. csalódást okozott és az Angry Birds - A film sem lódult meg, csak a kötelezőt hozta. A Rendes fickók eközben nem lett különösebben nézőrabló alternatíva.

angry_birds_kiskep.png

> új filmek
Ahogy azt már a magyar eredmények értékelésekor taglaltam a hét elején, az Angry Birds - A filmben (The Angry Birds Movie; hazai bemutató: már a mozikban) az a nyerő, hogy egyszerűen családi filmként működő produkció is, és a telefonos játék adaptációjaként a gyerektelen, de alapos madár-malac ismeretekkel rendelkező fiatalságot is képes lehet mozgósítani - elviekben. A nagy stúdiók rajzfilmjei ugyanakkor leginkább folytatási gúnyában tudnak dobbantani (de persze a kivételtől volt hangos a tavasz), szóval a Sony csaknem 4000 mozit elárasztó gondozottjának azért korántsem volt egyszerű dolga. Ezt felismerve szólt is rendesen a kampány, ami 39 millióra volt jó. Ebből nyilván simán lesz 100 millió feletti végződés, de alighanem a játékon kívüli élet egy mozifilmre volt hivatva - persze a csillió, DVD-n és Blu-rayen is kapható rövidfilm mellett.

A Rossz szomszédság nagyon ütős siker volt két éve, hiszen csaknem 50 millióval nyitott és 150 millióval zárt. E combos összegek láttán pénzügyi szempontból még úgy is érdemesnek tűnt folytatást kreálni, hogy tudvalevő: a cérnavékony ötletre épülő vígjátékok tudománya nem terjed tovább egy epizódnál. A Förtelmes főnökök 2. után ezt most a Rossz szomszédság 2. (Neighbors 2: Sorority Rising; hazai bemutató: már a mozikban) is megtanulja: csupán 22 millió dollár folyt be, ami hatalmas visszaesést jelent; még a kedvezőtlen tényezőket figyelembe véve is illett volna megugrani a 30 milliót. A várható élettartam nem túl nagy, ha már elsőre is csak vegetál a delikvens, így a Universal nagyjából 50-55 millióval számolhat, szóval alig többel, mint az első rész három napos eredményével. Gázos.

Shane Black mostanában formálja a Predátort, oltja a játékfigura-szexizmusba keveredett Marvelt és leszállította az év egyik legjobb kritikákat kapó filmjét. A Rendes fickókról (The Nice Guys; hazai bemutató: május 26.) már messziről sütött, hogy jó móka lesz, s a bemutató közeledtével az elvárások is elkezdtek feljebb kúszni; a kezdeti 10-12 millióról 15-17 millióra is akár, ám a közönség azért nem eszi azt olyan forrón. Maradt a 11 milliós start, ami nem sok úgy, hogy a Warner közel 2900 moziban tolja, jól csengő színészek viccelődnek és nyomoznak benne, és persze kristálytiszta alternatíva szerepét tölti be a nyári blockbuster-aspiránsok sűrűjében. Persze a hosszabb táv még kedvezhet, amire szükség is van, hiszen 50 milliót tapsoltak el a filmre; ez azért nem kevés úgy, hogy papíron egy ilyen film nem képes csodákra. A megkérdezett premiernézők is így gondolják a maguk B- CinemaScore-jukkal, de hát kapják be, ha ezt találták a hét leggyengébb filmjének. A békesség kedvéért 35-40 millió közé kellene legalább megérkezni.

> korábbi filmek
Az Amerika Kapitány: Polgárháború nem fékezett be, ismételten jóval 50% felett zuhant. 33 millióval második most a Disney filmje, összbevétele a 350 milliót ostromolja. A 400 még meglehet, aztán kalap-kabát.

> végszó & ami jön
Csekély a növekmény az előző víkendhez képest, ami három széles körű premierrel (amiből kettő bőven 100 millió fölé pályázott) nem fest túl jól. 2000 óta nem volt ilyen alacsony forgalma a top 12-nek, igaz, a naptár szerencsétlenül jött ki, és e 21. hétvége a Memorial Day Weekendekkel versenyzett. Az idén csak most jön, X-Men: Apokalipszissal és Alice Tükörországbannal. Lesz pénz.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Angry Birds - A film
$39.0m $39.0m $73m
2 1  Amerika Kapitány: Polgárháború
$33.1m $347.4m $250m
3 ú  Rossz szomszédság 2.
$21.8m $21.8m $35m
4 ú  Rendes fickók
$11.3m $11.3m $50m
5 2  A dzsungel könyve
$11.0m $327.5m $175m
6 3  Pénzes cápa
$7.1m $27.1m $27m
7 4  The Darkness
$2.4m $8.5m $4m
8 6  Zootropolis - Állati nagy balhé
$1.7m $334.4m $150m
9 7  A vadász és a jégkirálynő
$1.2m $46.7m $115m
10 5  Anyák napja
$1.1m $31.3m $25m

 

 

Címkék

sony box office comedy animation warner universal sequel shane black angry birds children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr88738748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2016.05.22. 18:15:23

Én arra leszek kíváncsi, hogy az X-Men és az Alice közül melyik kerül ki győztesen, mert az egyik biztosan az elvárások alatt fog teljesíteni. Előbbinek ott vannak a megosztó kritikák és a szuperhősökkel már telítődött piac, utóbbinak meg az, hogy az első rész immár 6 éve volt (ami nagy idő), plusz akkor a 3D lázt sikeresen tudta meglovagolni, ami meg mostanra kifújt, de a családosok talán ezt részesítik előnyben, mint a korhatárkarikában kissé alul pozicionált X-eket.

Repce Manó 2016.05.22. 18:19:46

Van egy olyan érzésem, hogy jövő héten, mind az X-Men, mind az Alice csalódást keltő nyitányt fog elérni. Az X-Men-nek sem túl jók a kritikái, sem a nézők nincsenek oda érte és szuperhős csömöre van a népnek. Az Alice meg egyrészt régen volt és a régi filmek folytatásai nem mennek olyan jól, se Johnny Depp nem megy olyan jól, se a 3D nem akkora vonzerő, mint az első rész esetén volt. Előtte is van családcentrikus film, azelőtt is a Dzsungel könyvére jöttek sokan, rá következő héten is jön Tini Nindzsa teknőcök. Szerintem az Alice lesz a Disney idei kötelező bukása, ami tavaly a Holnapolisz volt. Az tavaly volt, ugye?

Repce Manó 2016.05.22. 18:37:36

@TomPowell25: Szerintem eléggé egyértelmű, hogy az X-Men erősen nagy előnyt fog élvezni akkor is, ha az elvárásokon alul teljesít.
Az Alice Tükörországban mellett szól
- elég sokan megnézték az első részt
- A Disney elég jól tolja mostanában
- van még előnye?

ellene szól
- 6 éve volt az előző rész, amit túl sok idő és a régen halogatott folytatások rendszerint elbuknak
- Johnny Depp nem nagyon mutatott nagy sikert mostanában
- rengeteg alternatíva gyerekfilmre: A dzsungel könyve és az Angry Birds is ott van még a mozikban, de egyes fiatalabbak inkább X-Men-t vagy Amerika kapitányt néznének mégis. Rá egy héttel Tini nindzsa teknőcök, utána Szenilla.
- elég sötét hangulata van ennek az Alice Tükörországban-nak pedig inkább lányos filmnek mondanám, de pont lánygyermeket nem vinnék rá.
- Az első rész ugye nem csak szerintem képviselt megkérdőjelezhető minőséget?

Csaba Turbucz 2016.05.22. 19:28:34

@Repce Manó: igen tavaly volt! Még 100 milliót se szrdett össze otthon és irtó drága volt!!ja és eredeti ötlet! Jól mondod csömör van a hero- któl! Elèg nagyokat zuhan a civil war

TomPowell25 2016.05.22. 20:05:57

@Repce Manó: azért a nézők lényegesen pozitívabb véleménnyel vannak az X-Menről, mint a kritikusok, legalábbis ha a külföldi kritikák alatti kommentszekciókból indulok ki, ami tudom, nem jelent semmit, de a (személyes) tapasztalataim is azt mutatják, hogy a nézők megengedőbbek a filmmel szemben és kritikailag is jobban áll, mint mondjuk a BvS. De persze a szuperhőscsömör, valamint az, hogy az X-ek mögött nincs akkora hype, mint a Marvel és a DC mögött, az is betehet neki, nem beszélve a film masszív mivoltáról és alapvetően a széria kevésbé közönségbarát jellegéről. Mondjuk attól nem féltem a szériát, hogy bukjon, maximum megtorpan egy kicsit.

Az Alice-nál én se mondok mást, hogy 6 év nagy idő, Depp már akkor túl volt a csúcson, csak a film pont jó trendet kapott el, ez pedig elborultabbnak is tűnik elődjénél. Mondjuk bukta szerintem nem lesz, de nagyon nyögve nyelősen fogja a bevételeit visszatermelni, pláne ilyen dömpingben.

misafeco 2016.05.22. 21:33:39

X-men nyeri a jövő hetet simán. 100 millió körül lesz a 4 napos hétvége, valamivel az előző rész alatt. Kérdéses, hogy elég lesz-e ez a 200-as végeredményhez. Az Alice szerintem bukni fog. Nem volt túl népszerű 2010-ben se (a 3D megtolta a szekerét azért), senki se kérte ezt a folytatást. 70-80 millió talán összeszed 4 nap alatt, összesen talán 160-at.

TomPowell25 2016.05.22. 23:23:11

@misafeco: azért ahhoz képest, hogy nem volt túl népszerű, több mint 1 milliárdot összekalapolt, a 3D pedig (pláne olyan semmilyen, amilyen az Alice-nak volt) ennyire nem tolja meg egy filmnek sem a szekerét.

Fejlődő szervezet 2016.05.23. 08:22:29

Én nem látom azt a szuperhős-csömört, amiről beszéltek: mind a deadpool, mind a Batman v Superman, mind az Amerika kapitány erősen nyitott, és mindegyik több száz millió dollárt szedett össze. A csömör az én értelmezésemben azt jelenti, hogy már a nyitóhétvégén sem keres túl sokat egy film, mert az embereket egyszerűen nem érdekli. Ezt én még nem látom a szuperhősfilmek esetében. (Pedig már ideje volna!...)

kaamir 2016.05.23. 09:59:03

Szóval egy Amerika Kapitány a 3. hetében háromszor annyit hoz, mint a friss, ropogós és minden jel szerint zseniális új Shane Black film.

Biztos lehet még lejjebb vinni az igényeket, bár fingom sincs, hogy hova.

misafeco 2016.05.23. 11:19:53

@TomPowell25: Az Avatar után kb. ez volt az első 3D-s film, már csak ezért is sokan elmentek rá. A népszerűséggel nem erre céloztam, hanem inkább arra, hogy mennyire tetszett az embereknek. Az imdb-n jelenleg 6,5-tel ül, ami jóindulattal is csak közepesnek számít. Egyébként is visszaesett volna bevételben, mert egy bizonyos szintről csak lefelé vezet az út, de most kb. minden ellene szól, ahogy Repce Manó ki is fejtette.

Repce Manó 2016.05.23. 11:25:03

@kaamir: Pedig a kritikusok szerint az Amerika kapitány 3 is zseniális (90% -RT), de a nézők is szeretik (8.3 - imdb). Bár a film ismeretében ezek a számok erősen nevetségesek, de valamiért a Marvel bármit csinál, mindig gyanúsan erős értékeléseket kap, akkor is, ha szinte értékelhetetlen a film.

Jester. 2016.05.23. 13:33:39

@Repce Manó: Azt nem tudhatjuk, mert olyan még nem volt.

TomPowell25 2016.05.23. 13:46:36

@misafeco: én se mondok mást, csak a nem volt túl népszerű kijelentésedre reflektáltam.:)

Repce Manó 2016.05.23. 18:48:23

@Jester.: akit nem vakít el a rajongási erő, az látja, hogy rohamosan csökken a filmek minősége. Pedig én is rajongtam anno a Vasemberért, meg vártam az összes Marvel hőst, de egyre tanácstalanabbul jövök ki az újabb filmekről. Egyszerűen nincs bennük feszültség, fordulat, olyan fordulat, ami a Batman V Superman tárgyalási jelenete volt például. Csupán belepózolnak a kamerába a hősök, leöntik őket glitterrel és szivárványt húznak ki a seggükből, miközben húzzák a vonósok a háttérben. Az összes Marvel film közül talán csak a Vasember 3-ban volt egy jó fordulat.

Atkakukac1989 2016.05.23. 20:57:26

@kaamir: Igen, de ha belegondolsz, Shane Black sosem volt nagy kasszarobbantó. Ez a filmje sem lóg ki a sorból, ilyen szempontból.

Atkakukac1989 2016.05.23. 20:59:45

@Repce Manó: Igen, és a fordulat tette tönkre pont a filmet. Nem a fordulattal volt baj, az legyen. Viszont, ha van, akkor legyen értelme is. Mert ott csak jónak tűnt, de nem volt az. Az egyik legnagyobb csalódás volt a Marvelek között. A nagyon szórakoztató 2. rész után meg főleg.

Repce Manó 2016.05.24. 09:54:15

@Atkakukac1989: nekem pont a második rész volt, amit nagyon untam, pedig az első rész után egyenesen rajongtam a Vasemberért. Elhiszem, hogy a képregényesek valami más Mandarint akartak látni, de én, aki nem ismeri a képregényeket, ez így sokkal többet adott, mint egy x+egyedik szokásos főgonosz. Valljuk be, hogy a Marvel antagonistái kivétel nélkül nagyon gyengék. Az a fordulat meg adott egy kis színt a filmnek.

Ez is bizonyítja, hogy ezekben a filmekben minden új ötlet, kreativitás a forgatókönyvben csak hisztizést von maga után. De ha egy fő karakter a képregénnyel ellentétben nem hal meg a vásznon, elkerülve az igazi drámát, akkor nyugi van.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása