aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: ostrom Takács Máté
2016. március 06. 18:10:00

Kategória: film 1 komment

A Zootropolis - Állati nagy balhé lehengerelte az amerikai mozikat az egyik legjobb márciusi nyitánnyal, miközben a Támadás a Fehér Ház ellen 2: London ostroma is nyerészkedett az elmúlt hetekben jelentkezett hiányon. De csak kicsit.

zootopia_kiskep.jpg

> új filmek
Az a fogalom, hogy Disney-reneszánsz, kezd erősen a múlt homályába veszni. Pedig akár fel is lehetne melegíteni; nem csak a sorozatos anyagi kudarc miatt nem vésődött a rajzfilmes emlékezetbe az 1999-es Tarzan és a 2010-es Aranyhaj és a nagy gubanc közötti termés java az egeres cégtől. Viszont a 200 milliót felhajtó, 50. nevezés a klasszikusok sorában egy micimackónyi kitérőtől eltekintve látványos szériát indított el, melynek újabb állomása a Zootropolis - Állati nagy balhé (Zootopia; hazai bemutató: már a mozikban). Ez az állati (azaz élből nyerő) főszereplőkkel operáló krimikomédia igen erős kritikákkal felvértezve vágott neki a naptári tavasznak, ami ugye mindig jó időpont egy animációnak, pláne egy olyannak, ami előzetes gyanánt egy vicces jelenettel csábított. Az eredmény meg is lett: 74 millió dollár, ami a harmadik hónap negyedik legjobb indítása, ám első a rajzoltak között, s a nem folytatás-rajzfilmek körében is roppant előkelő helyen pózol: csak az Agymanók 90 milliója áll előtte. A kilátások derűsek, a 300 millió esélyes. Állati nagy, tényleg.

A 2013-as évad egyik kis csatája volt a Támadás a Fehér Ház ellen és Az elnök végveszélyben megütközése, amit a korábban érkező - és kevesebbe kerülő - nyert. Folytatást is az kapott így, és a Támadás a Fehér Ház ellen 2: London ostroma (London Has Fallen; hazai bemutató: március 10.) a forgalmazói szerencsétlenkedés okán kicsit késlekedett a teátrumokba fáradással, de végül is nem lett ebből akkora gebasz, mint ami kinézett. Gerard Butler keménykedése ezen a héten érdekesebb volt, mint az előzőn, és 22 millió dollárt sikerült legombolni az első epizódra még halványan emlékezőkről, vagy azokról, akik jobbat nem találtak a műsorban (nem hibáztathatók). A Focus Featureshez (azon belül is az idén újraélesztett Gramercy Pictureshöz) került mozi ugyan jócskán vesztett a 30 millióból, amit előzőleg megért elsőre a közönségnek, ám erről a pontról a silány kritikák és az elégedett nézői visszajelzések keveredésével még elérhetőnek látszik a 60 milliós költségvetés összege, a többiről meg majd gondoskodik a nemzetköz.

Tina Fey egy haditudósítót formál meg a Whiskey Tango Foxtrot című háborús vígjátékban, és az első, amit erre reagálnék, hogy nagyon megnézném, a második pedig, hogy nyilván nem ezt szánta a Paramount az idei legnagyobb dobásának. A nem túl piacképes produkció felé 8-12 millió közé szórtak az elvárások, amiknek nem tudott maradéktalanul megfelelni 7.6 milliós nyitányával. Sovány vigasz, hogy az elmúlt időszak egyéb életrajzi filmjei (Race, Eddie, a sas) még ennél is alacsonyabb érdeklődést generáltak. A kritikák felemásak, a nézőknek ez általában kevésbé tetszett, mint a London ostroma, szóval a WTF nem fog sokáig szem előtt maradni, és 17-18 millióval zárja majd kiküldetését.

> korábbi filmek
A Deadpool a harmadik helyen és 300 millió fölött folytatja, miközben az Egyiptom istenei és a Triple 9 irdatlanul zuhant. A visszatérő és a Spotlight - Egy nyomozás részletei kis mértékben kamatoztatta Oscar-áldását; utóbbi 40 millió fölé ért. Over & out.

> végszó & ami jön
A két komolyabb babérokra törő premier határozottan megfelelt az előrejelzéseknek, így a hétvége pozitív hangulatban zárulhat; 2010, azaz az Alice Csodaországban premierje óta nem kerekedett ekkora összeg az év 10. víkendjén. A következőnek ez jó hátszél lesz, hiszen változatos(an gyenge) kínálat kel birokra. A Cloverfield Lane 10. izgalmas versenyzőnek ígérkezik, az Agyas és agyatlannal pedig a Sonynak látszólag nincsenek túl nagy tervei. Jön még egy újabb vallási dráma The Young Messiah címmel, illetve a The Perfect Match című romantikus vígjáték fekete szereplőgárdával.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Zootropolis - Állati nagy balhé
$73.7m $73.7m n.a.
2 ú  Támadás a Fehér Ház ellen 2.
$21.7m $21.7m $60m
3 1  Deadpool
$16.4m $311.2m $58m
4 ú  Whiskey Tango Foxtrot
$7.6m $7.6m $35m
5 2  Egyiptom istenei
$5.0m $22.8m $140m
6 4  Risen
$3.9m $28.7m $20m
7 3  Kung Fu Panda 3.
$3.5m $133.8m $145m
8 10  A visszatérő
$3.3m $176.0m $135m
9 5  Eddie, a sas
$3.1m $10.9m $23m
10 8  The Witch
$2.5m $20.9m $3.5m

 

Címkék

disney box office comedy animation action paramount gerard butler sequel tina fey biopic war movie children movie focus features

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr418449090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaamir 2016.03.07. 07:48:26

Kíváncsi leszek a Cloverfield Lane 10 szereplésére. Egy hónapja még jóformán azt se tudták az emberek, hogy ez a film létezik.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása