aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: árnyalt panda Takács Máté
2016. január 31. 17:36:00

Kategória: film 3 komment

A DreamWorks Animation egy szó szerint ütős franchise-zával kísérletezett, és a Kung Fu Panda 3. felemás eredményekkel vette az akadályt. Ezalatt a Viharlovagok elsüllyedt az észrevétlenségben, A fekete ötven árnyalata feleslegesnek bizonyult, a Jane Got a Gun pedig elérte hánytatott sorsának elkerülhetetlen végállomását.

kung_fu_panda3_kiskep.jpg

> új filmek
Egy nyárra optimalizált blockbuster-széria legfeljebb márciusra helyezné át magát, ha a stúdió új lehetőségek után kutat, és egy animációs film esetében ez még egy kifizetődő lépés is tud lenni. De hogy hogy lett a Kung Fu Pandából januári versenyző? Nos, a válasz a második rész csalódást keltő amerikai szereplésében keresendő, bár még erre is drasztikus, ám mindenképpen üdvözölendő lépés, hogy a Kung Fu Panda 3. (hazai bemutató: március 17.) ebben a fagyos időszakban próbálkozott. Az eredmény egyszerre igazol, és ébreszt kétséget: nehéz ilyen szezonon kívüli időszakban boldogulni, elvégre jobban elnyomja az iskola súlya a gyereksereget, mint nyár elején, viszont a 41 milliós rajt igazán nem rossz ahhoz képest, hogy a középső rész 47 milliós startjával és gyors visszaesésével kissé meginogott a sorozatba vetett hit. Az elvárások mondjuk magasabbra lőttek, de lehet remélni, hogy sokáig vendége lesz az élbolynak a Fox terjesztése, és szerencsével 150 millióig is elbaktat a 145 milliós –félig kínai, és Amerikában mandarinul is vetített– vállalkozás.

Bár a 3000 feletti moziszámmal megadta a Disney a teret a Viharlovagoknak (The Finest Hours; hazai bemutató: már a mozikban), aligha tud érvényesülni egy történelmi katasztrófafilm ebben az időszakban és ilyen sovány reklámhadjárattal. A film régimódi volta tovább szűkíti a potenciális érdeklődők számát, a gyengélkedő kritikák szintén nem segítik az üzelmeket, így a kérdés adott: valóban remélték a producerek, hogy viszontlátják 75 millió dolláros befektetésüket? A tízmilliós nyitány után a kedvező szájhagyomány sem engedi 30 milliónál magasabb vizek meghódítását.

Már kiveszett az emlékezetekből A szürke ötven árnyalata, vagy csak eleve túl vicces volt ahhoz, hogy még egy paródiára is pénzt és időt szánjanak az amerikaiak? De az is lehet, hogy Marlon Wayans "brandje" az, amivel A fekete ötven árnyalata (Fifty Shades of Black; hazai bemutató: február 4.) távol tartotta magától a nézőket – akik mégis megnézték, jobbára utálták. Az Open Road Films által forgalmazott vígjáték ötmillióból készült, úgyhogy hatmilliós bevétele nem görget akadályt a fickó további merényleteinek útjába, mindazonáltal a paródiának mint olyannak már a sokadik sírt ássa.

Natalie Portman dédelgetett projektje, a Jane Got a Gun szereplőcserék, rendezőváltások és egyéb filmelátkozó történések útján a januári hulladéklerakóban kötött ki. Nem lehet azt mondani, nem látszott már kilométerekről, hogy ez lesz a Weistein Company gondozta western sorsa, s ami azt illeti, még a bajos megvalósulás nélkül is vért kellett volna izzadnia egy ilyen műfajú filmnek, pláne, ha nem valami karakán színész viszi benne a prímet, mint mondjuk Jeff Bridges vagy Russell Crowe. A film 1210 mozit kapott minden mindegy alapon, ahonnét nyolcszázezer dollár folyt be. A kritikák nem botrányosan rosszak, de mentőövként aligha szolgálhatnak. Megy a Rosszlányok mellé. (Ami egész jó film amúgy, de csak mert '90-es évek.)

> korábbi filmek
A felnőttek számára érdektelen programot kínáló újdonságok a korábbi filmek malmára hajtották a vizet, de még hogy! A fiú című horror döbbenetesen alacsony, 27%-os visszaesésen van túl, de a Nagyfater elszabadul és Az 5. hullám is megúszta a kijáró eróziót. A második helyre visszalépő A visszatérőnek továbbra is erős a jelenléte, összbevétele már a 140 millió küszöbén.

> végszó & ami jön
A Kung Fu Panda 3. kasszát nem robbantott, de azért az alapokat lefektette ahhoz, hogy hosszú távon jól járjon, elvégre ilyenkor a szellősebb konkurencia híján könnyebb gyarapodni hétvégéről hétvégére. A másik három delikvens elsüllyedhet szégyenében, ennek ellenére a víkend forgalma történelmi – 120 millió dollár fölé a top 12 nem nyúlt még az esztendő 5. körében. Nocsak... A Super Bowllal fenyegető következő rund az Ave, Cézár!-nak ugyanúgy hozhat ezüstérmes helyezést, mint a The Choice című románcnak, miközben a Pride and Prejudice and Zombies valószínűleg hoppon marad.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Kung Fu Panda 3.
$41.0m $41.0m $145m
2 1  A visszatérő
$12.4m $138.2m $135m
3 2  Star Wars: Az ébredő Erő
$10.8m $895.4m $200m
4 ú  Viharlovagok
$10.3m $10.3m $75m
5 3  Pofázunk és végünk Miamiban
$8.3m $70.8m $40m
6 5  A fiú
$7.9m $21.5m $10m
7 4  Nagyfater elszabadul
$7.6m $22.8m n.a.
8 6  Az 5. hullám
$7.0m $20.2m $38m
9 ú  A fekete ötven árnyalata
$6.2m $6.2m $5m
10 7  13 óra: Bengázi titkos katonái
$6.0m $42.6m $50m

Címkék

fox western disney box office comedy animation parody natalie portman kung fu panda dreamworks disaster movie wayans weinstein children movie open road films

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr658340098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2016.01.31. 18:14:52

A Saul fiát vetítő mozik számát 34-ről 55-re emelték, de nem csak a mozik száma, illetve a múlt hétvégi eredménye erősödött, hanem a mozinkénti átlaga is egy kicsit. Eddig 720 ezer dollárt hozott és nagyon úgy néz ki, hogy megcsípi az 1 milliót.

misafeco 2016.01.31. 20:14:16

A következő Kung Fu Pandát már nem is fogják az USA-ban bemutatni. :)
A múlt heti hóviharnak is köszönhetőek a kis visszaesések, horrorfilm ilyen kis esést talán még soha nem mutatott be a második hétvégéjén.

misafeco 2016.01.31. 21:57:49

@misafeco: Illetve a 3. hétvégén.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása