aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: krízis Takács Máté
2015. november 01. 17:27:00

Kategória: film 3 komment

A válság még tart az amerikai mozikban: az uborkaszezon utolsó áldozatai közül Az ételművész nyitott a legjobban, ám 3000 mozis terjesztéshez képest ritka silány számokkal még a dobogóig sem vitte. Nagyobb blama az Our Brand Is Crisis című szatíra leszereplése, hiszen Sandra Bullock pályájának legalacsonyabb nyitánya fűződik hozzá, miközben a Paramount újabb paranormálisan kis bevételt kénytelen elkönyvelni, ezúttal a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse után. Sokadik hete a Mentőexpedíció és a Libabőr nyerészkedik.

our_brand_is_crisis_kiskep.jpg

> új filmek
A Weinstein Company gondolt egyet, és több mint 3000 moziba küldte szét Az ételművész (Burnt; hazai bemutató: már a mozikban) kópiáit. Nagy ugrás ahhoz képest, hogy pár hete még az országos szintű bemutató sem volt biztos, és nagyot gondolás az, hogy a kínálatban tátongó lyukat bármivel be lehet tölteni, amit pusztán csak eléggé a nézők orra alá tolnak. Bradley Cooper főzőcskézése csupán 5 millió dollárt fialt, ami ilyen körökben annál is gyengébb, mint kellene neki, mert hát az sosem volt kérdés, hogy erre a filmre az amerikaiak nem adnak ki többet 20 millió dollárnál. A lesajnáló kritikák és az ásítozós nézői visszajelzések nem mutatnak olyan irányba, ami ezt az alig jelentős bevételi küszöböt megvalósíthatná, úgyhogy megint egy olcsó film (20 millióból forgatták) futhat a pénzéért.

Volt egy pillanat az emberiség történelmében, amikor jó ötletnek látszott játékfilmet kreálni a tíz évvel ezelőtti, Our Brand Is Crisis című politikai dokumentumfilmből. Az pedig valahol 2007-ben lehetett, ekkor szerzett rá jogokat ugyanis George Clooney, ám hogy mi tartott eddig, arról már egy újabb dokumentumfilmet, majd játékfilmet lehetne készíteni. Az Our Brand Is Crisis választási kampányban ténykedőket, köztük is Sandra Bullockot követi nyomon, ellenben a nézők nem voltak különösebben kíváncsiak a komikumba forduló machinációkra meg egyebekre, ha már a tévében is láthatnak eleget. A Warner Bros. sem bízott különösképpen sem főszereplőnőjében, sem magában a projektben, erről árulkodik a csupán 2200 mozi. Ez a szint persze még több mint elég lehetett volna a 28 milliós költségvetés visszatermelésére, ám a kritika mellett a nézők is erős fújolásba kezdtek, úgyhogy a 3.4 millió dolláros nyitány (nem elírás) kegyelemdöféssel ér fel. Kell is ide az a női verziós Ocean's Eleven.

Farkastörvények uralkodnak: ha nyitsz a VOD felé, szépen kicsinálnak, úgyhogy a Paramount úttörő igyekezete, miszerint pár friss filmjét röviddel a mozis bemutató után az otthonokban is elérhetővé teszi, alaposan visszatüzelt. A Paranormal Activity: The Ghost Dimension után több mozilánc a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse-ot sem tűzte műsorra, a vállalkozó 1600 teátrumból pedig borravalót keresett csupán a korábban még talán kiemelt darabként kezelt horrorkomédia (az eredetileg tervezett tavaszi bemutatóval mindenképpen jobban jártak volna). 1.8 millió dollárt számlál a mutató, s így a film sem más, csak egy zombi, ami semmi perc alatt eltűnik a balfenéken, mintha itt se lett volna, s el sem herdáltak volna rá 15 milliót. Mindenhonnan lehet bukni, ugye.

A Sony Pictures Classics nincs formában: mostanság jó pár olyan filmre kötött szerződést, ami nagyon eltért az elképzelt kritikai ösvénytől, így az országos premiert csakis megállapodási záradékok indokolhatták - így lehetett ez a Truth-szal is, melynek Cate Blanchett és Robert Redford a főszereplői, és a 60 Minutes George W. Bush katonai ténykedését feltáró adásáról és annak utóhatásairól regél. Az újságírók szerint nem elég hatásosan, ennek fényében pedig nem akkora döbbenet, hogy a nem éppen átütő két hétnyi limitált körforgás után az országos premier teljesen kinyírta a filmet: 900 ezer dollár folyt be 1100 moziból. A Steve Jobs előző heti kudarca után világos, hogy nincs most megfelelő kedvében az amerikai közönség az ilyen filmekhez.

> korábbi filmek
Forgalmazásának ötödik hetében, immáron negyedjére első a Mentőexpedíció. A Foxnál minimum két pozícióval feljebb léptethették már azt az illetőt, aki az eredetileg tervezett hálaadási időszak helyett javasolta az október elejét, mert így meglovagolni a piaci pangást és a jó visszhangot ritkán látott dolog. Ridley Scott filmje 11 millióval vezet, az összbevétel pedig csak pármillióra van a Csillagok között 188 milliós végeredményétől.

Szintén a pazar időzítés és a kedvező visszhang lendíti előre a Libabőr szekerét is; a Sony fantasy-vígjátéka alig marad le a Mentőexpedíciótól a hétvégi listán, miközben összességében 58 milliós büdzsé mellett a 60 milliót ostromolja.

Ezúttal is a Kémek hídja zárja a dobogót. A Disney thrillere 45 milliónál jár, és 75 millió alatt biztosan nem áll meg, pláne nem az Oscar-jelölések hátszelével.

A megsemmisítő nyitány után a Jem and the Holograms és a Rock the Kasbah tovább halmozza az élvezeteket csaknem 80%-os zuhanással; előbbi film így mozinként átlagosan 120 dollárt jegyez a hétvégére, vagyis kábé napi négy embert.

> végszó & ami jön
Nincs mit szépíteni, ez konkrétan az esztendő legótvarosabb víkendje volt bevételek szempontjából, és már biztosan az is marad. Ezzel a Spectre - A Fantom visszatér esélyei csak nőttek, na nem mintha szüksége lenne bármilyen előnyökre a legújabb Bond-mozinak. Az, hogy több hete ugyanazt kell nézniük az amerikaiaknak, s most végre lesz valami új, akár 110 millió fölé is röpítheti, miközben a Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts-film 35 millió felett igyekszik magához édesgetni a családokat.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  Mentőexpedíció
$11.4m $182.8m $108m
2 2  Libabőr
$10.2m $57.1m $58m
3 3  Kémek hídja
$8.1m $45.2m $40m
4 5  Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó
$5.8m $156.0m $80m
5 ú  Az ételművész
$5.0m $5.0m $20m
6 4  Az utolsó boszorkányvadász
$4.8m $18.6m $90m
7 6  Paranormal Activity: The Ghost Dimension
$3.5m $13.6m $10m
8 ú  Our Brand Is Crisis
$3.4m $3.4m $28m
9 8  Bíborhegy
$3.1m $27.7m $55m
10 7  Steve Jobs
$2.6m $14.5m $30m

Címkék

box office warner sandra bullock paramount vod bradley cooper weinstein

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr268041760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2015.11.01. 18:40:13

Eh, messze lesz a Spectre a 110 milliótól. A cél inkább a Skyfall nyitóhétvégéje lesz, de szerintem még azért is nagyon kell kaparni. 3 éve a csapból is James Bond folyt, szuper kritikák + Adele. A Spectre-től már a lojálisabb brit kritikusok se voltak elájulva, a közönség pedig már most a Quantumhoz hasonlítgatja, amit a 7,6-os imdb pontszám is hűen tükröz.

Repce Manó 2015.11.01. 21:10:47

@misafeco: Szerintem a Skyfall kritikai sikerét is meglovagolva és kihasználva a gyér időszak utáni végre valami nagy film lehetőségét a Spectre összehozhat 110 milliót. Az már más kérdés, hogy elődjénél hamarabb fognak leszokni a megtekintéséről és 300 millió alatt ragadhat a rossz híre miatt. Amúgy most jövök a moziból, nyilván nem ér fel a Skyfall-hoz, de nem annyira gyenge, mint a Quantum csendje. Mondjuk az idei Mission Impossible kalandhoz nem ér fel, de még mindig kellemes szórakozás. Szerintem.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása