aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: subnormal activity Takács Máté
2015. október 25. 17:00:00

Kategória: film 8 komment

Sok film mutatkozott be, és mind rettentő mód leszerepelt. Nos, ezért számít az október kelletlen vidéknek: csak a nagymenőkre hajlandóak ilyenkor pénzt kiadni a népek, márpedig Az utolsó boszorkányvadász kismiskának bizonyult. Nem jött össze a visszatérés a Paranormal Activity: The Ghost Dimensionnel a pénztermelő szériának, ahogy a fiatal lányok is otthon maradtak a Jem and the Holograms vetítései kárára (ami negatív rekordokat is beállított), sőt Bill Murrayt is teljesen leégették a Rock the Kasbah figyelmen kívül hagyásával. Még a Steve Jobs is gyatra számokat hozott, így az élen továbbra is a Libabőr és a Mentőexpedíció, csak éppen helycserés támadással.

last_witch_hunter_kiskep.jpg

> új filmek
Ha még ebből se tanul, akkor inkább ne is mondjátok meg Vin Dieselnek: nem kíváncsi rá a közönség, ha nem autókat reptet. Az utolsó boszorkányvadász (The Last Witch Hunter; hazai bemutató: már a mozikban) hiába készült egy komolyabb babérokra törő, 3000 mozit ellepő akció-fantasynek, ha egyszer ezekre a boszorkányos cuccokra nem vevő a mozibajáró; akkor se, ha Nicolas Cage, meg akkor se, ha a jó Vin száll szembe a vasorrúakkal (és a Jeremy-Gemma párosra is csak módjával). A Lionsgate 90 millió dollárt kóstáló forgalmazottja szerény 10 millióval még a dobogóról is lemaradt, úgyhogy a fajtájából tán csakugyan utolsó lesz. Mondhatnánk, hogy az év legrosszabb hétvégéjét választotta, de bombasiker máskor sem lett volna belőle.

A Paramount egy spinoff és némi bemutatási átszervezés után szélnek eresztette a Parajelenségek-sorozat ötödik részét, a Paranormal Activity: The Ghost Dimensiont, méghozzá korlátozott számú, 1700 moziban, és 3D-ben. A tagline ígérete szerint ezúttal már láthatóvá is válik az aktivitás a film során, ám ez már késő bánatnak bizonyult: 8 millió dollárt paráztatott ki a tárcákból a film, ami a legutolsó horror-folytatások közé helyezi (mindenféle értelemben). A 10 milliós költségvetés mellett a 15-20 milliós bevétel sem fest majd rosszul, de több rész tán már nem lesz.

Két héten át tartó, pazar számokat produkáló limitált vetítés után országos szinten is játszani kezdték a Steve Jobsot (hazai bemutató: január 14.) A Universal gondozottja alaposan kimerült több ezer moziban: 7 millió dollárja már csak 3000 per teátrumot jelent, ám sejthető volt, hogy a nagyonnagyvárosi közönségen túl nem ér a Jobs iránt bármily mértékben is érdeklődők halmaza. Sorsfordító csak a jó szájhagyomány és a díjszezoni üdvrivalgás érvényesülése lehetne, ám még így sem lesz a dologból egy újabb Social Network - A közösségi háló.

Barry Levinsonnak és Bill Murraynek még hiányzott a karrierjéből egy igazán nagy égés. A Rock the Kasbah pótolja a hiányt: alighanem mindkettőjük leghitványabb Rotten Tomatoes-értékelését szállítja a közel-keleten tehetségre találó, lecsúszott zenei menedzser sztorija, és ezt tetézik a kimondhatatlan érdektelenségről tanúskodó bevételek: 1.5 millió dollár 2000 moziban. Rég láttunk ilyet ilyen komoly nevek mellett... ja várjunk, dehogy: Robert Zemeckis is kapott a jóból pár hete. A 15 millióba fájó film bőven a top 10-en kívül nyitott.

A Jem and the Holograms című zenés-álombeteljesülős ifjúsági filmet a Universal csúnyán elmatekozta: a 2400 mozi még nem lenne égbekiáltó nagyravágyás, de ezen a rideg októberi hétvégén bizony nem sokra számíthatott ilyen semmilyen előzetesekkel. A film 1.3 millió dollárt hasított ki magának, aminél kevesebbet még nem produkált film ilyen sok mozival a tarsolyában. Így lesz az 5 milliós büdzsé komoly aggodalmak forrása.

> korábbi filmek
A Mentőexpedíció nyerészkedett a premierek bedőlésén: a Fox sci-fije visszafoglalta a vezető pozíciót csaknem 16 millió dollárral, így 165 millión állomásozva a 200 millió biztos végkimenetelnek tűnik. Az első helyet ugyan elveszítette, ám relatíve jól tartotta magát a Libabőr. A Sony fantasyje 15 milliót szállít, összbevétele pedig 45 millió felé tendál; nem nagy összeg 10 napra, de a költségvetés mellett jól mutat. Remekül állta második hétvégéjét a Kémek hídja, hiszen Spielberg filmje csak 26%-ot csökkent. A Disney thrillere 11 millióval a harmadik ezen a hétvégén.

> végszó & ami jön
Kell egy ilyen víkend, amikor kicsit észhez térhetnek a stúdiók, hogy mire is érdemes pénzt kiadni (a Steve Jobs-ot mínuszolva a premierek együttes Rotten Tomatoes-ítélete nem éri el a "friss" küszöböt). Az utolsó boszorkányvadásznak a legkínosabb a dolog, de az ilyesfajta filmek kudarca aligha meglepő. Legközelebb sem fog éppen felfutni a biznisz, de a Scouts Guide to the Zombie Apocalypse talán becélozhatja az első helyet. Jön még Az ételművész is, illetve Sandra Bullock kampányol az Our Brand Is Crisisben – csak aztán nehogy ómen legyen a nómen.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 2  Mentőexpedíció
$15.9m $166.4m $108m
2 1  Libabőr
$15.5m $43.7m $58m
3 3  Kémek hídja
$11.4m $32.6m $40m
4 ú  Az utolsó boszorkányvadász
$10.8m $10.8m $90m
5 5  Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó
$9.0m $148.3m $80m
6 ú  Paranormal Activity: The Ghost Dimension
$8.2m $8.2m $10m
7 11  Steve Jobs
$7.3m $10.0m $30m
8 4  Bíborhegy
$5.6m $22.5m $55m
9 7  A kezdő
$3.9m $64.7m $35m
10 8  Sicario - A bérgyilkos
$3.0m $39.4m $30m

 

Címkék

horror fantasy box office steve jobs paramount bill murray universal sequel vin diesel barry levinson lionsgate paranormal activity

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr208020665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misafeco 2015.10.25. 17:45:33

A jövő hétvége még gyengébb lesz, aztán novemberben végre beindul a box office. Jem and the Holograms - lol, ha minden 2000 mozi feletti nyitást nézzük, akkor is a 4. legrosszabb, kemény 538 dollárt hozott/mozi a hétvége alatt. Az úgy kb. 50 ember 3,5 nap alatt. :D

Csaba Turbucz 2015.10.25. 18:20:35

Vin Diesel megint alkotott! Ez a filmje egy fostartály lett! Pedig reménykedtem. Dwayne Jhonson sokkal jobb arc pedig ő sem egy Al Pacino

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.10.25. 18:43:05

Hú de sokat költöttek a Paranormalra - 5 milliós büdzsé a megszokott ebben a szériában lenni. Biztos a 3D...

Hát ez a Jem meg egy vicc. Nem is értem hogy alapból gondolták:-DD
Ezután gondolom a hazai premiernek kaszálnak, nem mintha kár lenne érte.

A Steve Jobsot sajnálom, biztos rohadt jó film, többet érdemelne.

tjunior 2015.10.25. 19:02:12

Fel nem foghatom mi alapján adtak erre a vér gagyi Boszorkányos hülyeségre 90 milliót. Diesel a FF1-7 kivételével, utoljára az XXX-et adta el a nevével ( az is mekkora egy hulladék) az meg 13 éve volt...

Csaba Turbucz 2015.10.25. 19:28:49

@tjunior: én is azt hittem,hogy eladja a nevével de tèvedtem! Itthon viszont zabálni fogjuk! Tegnap néztem meg alig vártam,hogy vége legyen. Gyenge volt nagyon!

Atkakukac1989 2015.10.25. 21:01:19

Ez a Jem and the Holograms nem is csoda, hogy bukott. Először a Filmünnep alatt találkoztam az előzetessel, aztán néztem is, hogy mi ez, van ilyen? Ne is sírjanak, ha csak az utolsó percekben költenek marketingre. Odakint sem reklámozhatták agyon, mert sem imdb-n sem más siteokon nem jött szembe egy banner sem.

A Steve Jobs meg egy dráma, még szép, hogy nem szakít nagyot ez evidens.

Martin Szücsi 2015.10.25. 21:12:58

Az előbb néztem meg ennek a Boszorkányvadász előzetesét és ez még 2005 környékén is gyenge lenne ! :D

Valami CGI-überboszi vagy esetleg moneyshot meg a picsában, így nem csoda, hogy megbukott.

misafeco 2015.10.26. 09:28:26

A Rock the Kasbah pedig minden idők 5. legrosszabb nyitása 2000+ moziban, egy szerencséje van, hogy a Jem még ennél is pocsékabban nyitott. :D

A Lionsgate meg nem is értem, hogy finanszírozhatnak ilyen eleve bukásra ítélt ötleteket, mint Az utolsó boszorkányvadász. Főleg miután idén kifut az egyetlen komoly pénzcsinálójuk, sokkal jobban kellene figyelni, hogy mi az amibe érdemes befektetni, és mi az, amibe nem. Mert azt erősen kétlem, hogy rövid időn belefutnak egy Hunger Gameshez hasonló aranytojást tojó tyúkba. A John Wickhez hasonló kisköltségvetésű filmekkel kellene próbálkozniuk inkább, amíg nincs jobb.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása