aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: a szörnyeknek még mindig jó Takács Máté
2015. szeptember 27. 18:14:00

Kategória: film Szólj hozzá!

A Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó kissé unalmas módon, de menetrendszerűen (legalábbis a Sony tervezett menetrendje szerint) robbantott kasszát, le is szállítva a szeptemberi nyitányrekordot, amit az első rész tartott három éven át. Jól rajtolt el A kezdő is, miközben az Everestnek nem sikerült kielégítőre a szélesedés, a régóta halogatott The Green Inferno jelentette kínoknak pedig kevesen tették ki magukat.

hotel_transylvania_2.jpg

> új filmek
Pocsék évet jegyez a Sony: az eddigi legnagyobb bevételű filmjük a Pixel, ami a nyár egyik nagy csalódásaként vált ismertté. A kriminális számoknak részben az a nemes egyszerűségű oka, hogy igen kevés filmet tábláztak be 2015-re. Ki hitte volna, hogy a legnagyobb durranásuk elpuskázója, Adam Sandler hozza el a megváltást is? A Hotel Transylvania 2 - Ahol még mindig szörnyen jó (Hotel Transylvania 2; hazai bemutató: október 8.) képes volt a maradandóságból legfeljebb közepest érdemlő első részen túltenni 47.5 milliós nyitányával (vs. 42.5M), s ezzel a szeptemberi rajtrekordot is beállította. Január, február, április és június után ez már az ötödik hónap 2015-ben, amely új összegeket tárt fel magának. Az érdeklődés csúcsra járásának egyik alapvető oka, hogy családi film vagy animációs film régen járta meg a műsort, és egyszerűen kézenfekvő volt végre ősszel is elvinni a gyerekeket moziba. A 80 millióból, szóval igen alacsony összegből kihozott rajzfilm jó eséllyel pályázik 150 millió fölé, úgyhogy ez az év igen erősen alakul az animációs versenyzők számára.

Nancy Meyers eddigi öt filmjének több mint fele 100 millió dollár felett fialt és még a kritikusok sem fanyalogták körbe őket oly mértékben, mint azt a romantikus vígjátékoknál megszokhattuk, úgyhogy kijelenthető, hogy a rendezőnő nagy játékos box office-téren. A jó időzítés azonban mindig számított, egészen konkrétan a decemberi premierre lehetett alapozni a dolláráramlást, éppen ezért kissé elhamarkodott húzás volt a Warnertől, hogy szeptember végén küldte mozikba A kezdőt (The Intern; hazai bemutató: már a mozikban). A 18 millió dolláros nyitányból az utolsó hónap folyamán még bármi kisülhetett volna, jelen idényben azonban a kedvező visszhang mellett is csak 60-70 millió közé várható Robert De Niro és Anne Hathaway kettőse. Nem mintha az kevés lenne egy ilyen szerény történettel operáló filmtől, ami amúgy aprópénzbe is került még ráadásul.

2013-ban már vetítették itt-ott Eli Roth kannibálos horrorját, ám a The Green Inferno csak nem talált magának egy kellően bátor forgalmazót, ami jól elhozza az amerikai közönségnek a nagy zöld tortúrát. A High Top Releasingbe szorult a legtöbb vállalkozó szellem, és hát azzal szembesültek 1540 mozi leszerződtetése után, ami várható volt: 3.5 millió dolláros start után gyors búcsú várható a 6 milliót felfaló filmtől.

Egy hétnyi limitált keringés után a Bleecker Street forgalmazó 700 mozi fölé tornászta a Pawn Sacrifice című életrajzi thriller vetítőhelyeinek számát. A mozgóképes Bobby Fischer biográfiákból lassan Dunát lehetne rekeszteni, de ha Edward Zwick rendez egyet, arra azért odafigyelhetnek, ám a kritikák nem alakultak túl erősen, és így a számok sem lesznek azok. Egymillió dollárt számlál a Tobey Maguire főszereplésével készült film hétvégi bevétele.

> korábbi filmek

Nem jött össze a szélesedés az Everestnek. Jogos félelemként jelentkezett, hogy a több mint félezer termet megmozgató IMAX-exkluzív premier nem felturbózza, hanem kimeríti az országos szélesedést, és a Universal 3000 mozira kalibrált újabb nekifutása bele is esett ebbe a csapdába: 13 millió dollár gyűlt most össze, amivel az összbevétel 23 millió, viszont 50 fölé már csak extra oxigénpalackokkal menetelhet az életrajzi dráma.

50% feletti visszaeséssel biztosította a Foxot afelől Az útvesztő: Tűzpróba, hogy nem lesz itten kilenc számjegyű bevétel. Ez alaposan feladja a leckét a 2017-ben érkező harmadik, befejező rész felfuttatásához. De legalább nem bontják kétfelé.

Kiváló bemutatkozását követően ugyancsak bivalyerős számokkal tesz mély benyomást a listára ezúttal is a Sicario - A bérgyilkos (Sicario; hazai bemutató: október 22.), és a mostani, 59 mozis szint már top 10-es helyezéshez is elegendő volt. Folyt. köv.

> végszó & ami jön
Szeptember az első hétvégi gyengélkedés után igencsak felpörgött, és egy nagy bummal zárul a Hotel Transylvania 2 - Ahol mindig szörnyen jó jóvoltából. Három év múlva meg majd a harmadiknak lehet mindenfélét köszönni. Az október is bummal remél elkezdődni, ugyanis érkezik a kedvező kritikai elbírálásban részesített Mentőexpedíció, ami a Csillagok között bevételi nyomdokaiba kíván lépni. Minden esélye megvan rá.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Hotel Transylvania 2: Ahol még mindig szörnyen jó
$47.5m $47.5m $80m
2 ú  A kezdő
$18.2m $18.2m $35m
3 1  Az útvesztő: Tűzpróba
$14.0m $51.7m $61m
4 5  Everest
$13.1m $23.1m $55m
5 2  Fekete mise
$11.5m $42.6m $53m
6 3  The Visit
$6.8m $52.3m $5m
7 4  The Perfect Guy
$4.8m $48.9m $12m
8 6  War Room
$4.3m $56.0m $3m
9 ú  The Green Inferno
$3.5m $3.5m $6m
10 25  Sicario - A bérgyilkos
$1.8m $2.4m $30m

 

Címkék

horror sony box office comedy animation warner robert de niro tobey maguire eli roth sequel anne hathaway edward zwick nancy meyers children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr207844704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása