aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: dominions Takács Máté
2015. július 12. 18:14:00

Kategória: film 7 komment

Világos előjelei voltak, mondogatták is, mégis megdöbbentő, hogy a minyonok minden idők második legnagyobb animációs nyitányát serénykedték össze...

minions.jpg

> új filmek
Kevés figura tudott olyan mértékű népszerűségre szert tenni a gyerekek körében az elmúlt évtizedben, mint a Gru minyonjai. Ritka jelenség (sőt, tán nem is látott), hogy egy eleve roppant sikeres rajzfilmszéria még sikeresebb spinoffot szüljön, de most bekövetkezett: a Minyonok (Minions; hazai bemutató: már a mozikban) 115 millió dollárt fialt, aminél többet csak a Harmadik Shrekre költöttek az amerikai nézők az első napokban az animációs produkciók mezőnyében. Az se ma volt. Az, hogy ennyire beszivárogtak a gyerekszobákba, Tic Tac-os dobozokba meg egyebekbe ezek a figurák, nyilván jópofaságuknak köszönhető, amiben benne foglaltatik minden ismert lénytől elvonatkoztatható megjelenésük, infantilis viselkedésük, egy nyelvhez sem köthető zagyválásuk, szóval tényleg olyan meseszereplők, amik könnyedén rezonálnak a 14 éven aluliakkal – s felüliekkel, mert hát ilyen nagy mértékű érdeklődés mellett biztosra vehető, hogy a szülőket nem kellett sokáig kérlelni, hogy ugyan vigyék már el csemetéiket a 4301 mozi valamelyikébe, ami a Universal történetének legszélesebb körű bemutatóját jelenti. Mivel ilyen egyszerűen magyarázható a siker, ez a gigantikus nyitány igazából egybeesik a várakozásokkal, és tovább tartja a padlógázt a stúdiónál, ami 2015 négy százmilliós első hétvégéjéből hármat birtokol, s a top 10-ből még kettő továbbit. A nézői elégedettség-mérők magasan állnak, miközben a kritika rámutat, hogy nem túl jó, nem túl szerencsés a minyonokat önállóan kalandoztatni, és hát a hétvégén belüli negatív változás (péntekről szombatra) is óva intő, de mégis kizárt, hogy 350 millió alatt befékezzenek a kis sárgák. Globális szinten meg, ahol csaknem 400 milliót mutat a kassza, már fel is tűnt a milliárd a látóhatáron. Legközelebb Gru 3., aztán meg Minyonok 2.

Talált felvételes horrorokkal már nehéz abszolút sikert találni, s az Akasztófa (The Gallows; hazai bemutató: már a mozikban) sem tudja a Blum-gyárak dicső, még ha röpke napjait is visszahozni. A minőségi fronton betonba döngölt ijesztgető 10 millióval futott be, hiába próbálta végre kicsit a démonoktól meg szellemektől másfelé terelni a hangsúlyt a címben is hivatkozott, nem túl barátságos képzettársításokat generáló eszköz köré építkezve – miközben persze a természetfelettit is bevonta. Az alacsony számok az ötlet kifejtetlensége, vagy csak simán az akasztófa, mint olyan, idejétmúltságából fakadó érdektelenségre vezethető vissza, és a bizalom sem a régi már ezen filmek iránt. A Warner Bros. mondjuk durván bespájzolhat 20-25 millióval is, hiszen a filmet 100 ezer dollárból forgatták le gyakorlatilag egyetlen iskolai előadóteremben – szóval a relatív sikerre azért még lehet számítani.

A nívósabb darabokhoz szokott Focus Features mutatta be az Önkívület (Self/less; hazai bemutató: július 23.) című sci-fi thrillert, s talán valamelyik stúdió logója alatt nem fürdött volna be annyira Tarsem Singh rendezése, ám sokkal jobb sorsra alighanem amúgy se jutott volna. A zéróhoz konvergáló előzetes mozgolódás a film körül, a visszafogott terjesztési szint (2353 mozi) és az erőtlen marketing is hozzájárult ahhoz, hogy 5.4 millióig jusson csupán Ryan Reynolds és Ben Kingsley csereberéje. A katasztrofális kritikák inkább tűnnek érvényesülőerővel bírónak, mint a korrekt nézői ítéletek, így a 26 millió dollárra rúgó költségvetés távoli téma marad.

A top 10-be jutott 3.3 milliós nyitányával, s ezzel az alighanem eddigi legjobb startot villantotta a bollywoodi filmek körében a Baahubali: The Beginning című nagyszabású produkció. Mondjuk nem volt annyira nehéz dolga az emelt helyárak mellett, de kétségtelenül, így is pofás eredmény ez csupán 236 moziból.

> korábbi filmek
A Jurassic World 18 millió dolláros ötödik hétvégét zár, méghozzá ismét a második helyen. Ezzel a Universal produkciója 590 millióhoz ért. Abból már ki lehetne túrni pár dinót Montanában.

Az Agymanókat az őslények mögé lökte újfent a Minyonok berobbanása, ám jóval kisebb hatással volt a Disney/Pixar-mesére érkezése, mint azt sejteni lehetett: hasonló arányban fogyatkozott az érdeklődés, mint az elmúlt két hétvégén, így most 17 millióval bronzérmes az év egyik legjobbja, egy hét múlva pedig túl is lesz a 300. millión.

Sem a Terminator: Genisys, sem a Magic Mike XXL nem zuhant oly súlyosat, ám ugye egyik sem aratott éppenséggel egy hete. A Paramount sci-fije azért csaknem felezett; tizenkét nap után még nem érte el a 70 milliót, s így a százast sem fogja. A Warner vígjátéka 50 millió közelébe tornázta magát, szóval kicsit javított kilátásain, ám 70 millióig már csak a szél viheti el.

> végszó & ami jön
Mivel mindenki befal minyonokból, a hétvége összforgalma 200 millió dollár fölé ugrott, ami kellemes fordulat a lagymatag ünnepi víkend után. Ééés vajon a Marvelnél megint ünnepelnek majd? A Hangya premierje izgalmakat tartogat, amik akkor törnek ki örömködésben, ha 50 millió felett lépked be a szuper Paul Rudd. Judd Apatow ezalatt megelégedhet 20-25 millió közötti eredménnyel is, hiszen a Kész katasztrófa kényelmesen táplálhatja magát hosszú távon a kiváló kritikákból, de a főszereplő Amy Schumer odaát tapasztalható népszerűsége akár 30 millió fölé is repítheti egyből ezt a vígjátékot.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Minyonok
$115.2m $115.2m $74m
2 2  Jurassic World
$18.1m $590.7m $150m
3 1  Agymanók
$17.1m $283.6m $175m
4 3  Terminator: Genisys
$13.7m $68.7m $155m
5 ú  Akasztófa
$10.0m $10.0m $0.1m
6 4  Magic Mike XXL
$9.6m $48.4m $15m
7 5  Ted 2.
$5.6m $71.6m $85m
8 ú  Önkívület
$5.4m $5.4m $26m
9 6  Max
$3.4m $33.7m $20m
10 ú  Baahubali: The Beginning
$3.3m $3.3m $20m

Címkék

horror thriller box office animation sci fi warner spinoff bollywood ben kingsley universal ryan reynolds minions found footage children movie jason blum

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr367620404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vision_j 2015.07.12. 19:07:54

Jurassic World 2hely...hát ez nem negyon adja meg magátt.
Azért jó éve van(lesz) az Universalnak.
F7..JW...Minyonok....ezek után milyön még......

Olifat 2015.07.12. 19:34:47

2015 a Universal éve lesz! Valamint lesz még Straight Outta Compton, Everest, Legend, Steve Jobs film és Crimson Peak is, amelyek szintén hozzák majd a maguk millióit!

Lord Picard 87 2015.07.12. 20:17:15

S ne felejtsük el a Szürkét se a maga 560 milliójával. A 4 milliárd simán meglesz, 5 milliárd? Melyik stúdió kasszírozta eddig a legtöbbet egy évben? Örülök nagyon a sikereknek, képregényfilmek nélkül mostanság nem volt túl erős évük gondolom.

szkristof92 2015.07.12. 20:36:52

Kis apróság: A Mad Max átlépte a 150 milliót Amerikában. :)

Repce Manó 2015.07.12. 22:57:49

@Takács Máté: meg a San Andreas is a 150 milliót

vision_j 2015.07.13. 06:33:09

Olifat: Drukolok hogy az Everest és Biborhegy is ennyit keresen.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása