aeon flux

ready for the action now, danger boy?

10 éves az aeonflux Zalaba_Ferenc
2015. július 09. 14:55:00

Kategória: offtopic 26 komment

Szevasztok!

Kerek tíz évvel ezelőtt egy feltehetően kánikulai reggelen, jelenlegi lakhelyemtől kb. 60 kilométerre arra ébredtem, hogy nekem blogot kell indítanom.

Egy blog indítása ugyan szinte kizárólag személyes okokra vezethető vissza, de jelen blog esetében nem a filmek, illetve nem a filmek véleményezésének csillapíthatatlan vágya adta a kezdő lökést, hanem egy nő. Egy nő, akivel meglehetősen zajos kapcsolatban álltam, és muszáj volt a felgyülemlett érzéseimet kiírnom magamból: a XXI. század embere pedig nem verset ír, nem is kézzel írott naplót, még csak nem is egy .txt fájlt tölt meg a szenvelgéseivel, hanem blogot indít. Mielőtt azonban hanyatt-homlok elkezdenétek az archívumban kutakodni, jelzem, hogy a személyes dolgok nagyját jó ideje kiirtottam. Hogy miért? Mert a nő azóta kihajózott az életemből, a blog viszont megmaradt, hisz szép lassan elhatalmasodott rajta énem uralkodó része: a filmszeretet, és a... hogy is írtam? ...a filmek véleményezésének csillapíthatatlan vágya, az.

És most itt vagyunk, tíz évvel később: a blog még megvan, olvasótábora is, szerkesztői is lelkesek, sokak szemében kútfő, mások szemében szitokfal vagyunk, mindenesetre ott vagyunk a hazai kulturális életben, rávághatnám, hogy "fontosak vagyunk, és vannak bőrkötésű könyveink is", de lehet, hogy ezt képmutatásnak tartanátok, vagy csak a poént nem értenétek (nekem is meg kellett újra néznem az Anchromant, hogy rájöjjek arra, mennyire zseniális). Máté a statisztikák embere, úgyhogy ő készíthetne összeállítást arról, hogy hány millió látogatónk volt, hány száz (ezer?) kritikát jelentettünk meg, hány premier előtti vetítésre sorsoltunk jegyeket, hány ajándéktárgyat osztottunk szét, hány hétvége bevételéről írtunk jelentést, és így tovább.

Jó darabig egyedül eveztem, aztán - jaj, nem is tudom, mikor - Máté beült mellém a hajóba, és azóta talán egyetlen alkalmat kivéve minden héten töretlenül szállítja a Box Office-elemzéseket, ezen kívül foglalkozik szinkronnal, hírezéssel, és ha nagyon nekidurálja magát, kritikákat is ír, méghozzá nem is akármilyeneket! Idővel mások is behuppantak mellénk, sokuk azóta partra úszott, mások téli álomba merültek, viszont egyvalaki töretlenül itt van velünk: Barna fesztiválokról, független filmekről szállítja az infót, osztja az észt, és még a hírezésben is ott van, még ha - saját bevallása szerint - sokszor azt se tudja, miről ír éppen. Mert őt hidegen hagyja a nagy hollywoodi játék. És így is van ez rendjén. Harmadik állandó tagunk Géza, aki most épp nyaralgat, ezért lehet ritkábban hallani a hangját, de hamarosan újra jelentkezik, hogy többszörös csavart utalásaival még engem is összezavarjon, aki amúgy nem csak fagyiban és tésztában szereti a csavartat. És persze vannak időleges szerkesztőink is, András, Zoltán, Gellért, Viktor és Erzsébet, akiknek sokat köszönhetünk, hát köszönünk is.

Hogy mit hoz a jövő? Én magam sajnos nem tudhatom, mert jelen bejegyzés keretében végleg leteszem a billentyűzetet. Fáj a dolog, elhihetitek, de az van, hogy február óta viszem az IGN.hu filmrovatát, és hamar rá kellett döbbennem, hogy egyszerre két hasonszőrű dologra képtelen vagyok odafigyelni úgy, hogy az eredménnyel elégedett legyek, ezért döntenem kellett. Sophie választása volt, nem kétséges, hisz az egyik oldalon a jövőm, a másikon a múltam állt, és mindkettő nagyon fontos, végül úgy döntöttem, hogy a gyermekem elég nagy már ahhoz, hogy eltartsa magát, ezért most elengedem a kezét. 

A főszerkesztői teendőket Máté veszi át, aki minden bizonnyal tartani foglya fogja (úristen, itt már nagyon felhős volt a tekintetem) a színvonalat, remélhetőleg a tempót is. Én magam nem tűnök el végleg (van még egy nagy feladatom, amit remélhetőleg augusztusban teljesítek), maradok hűséges olvasója, követője az AE-nek, hisz továbbra is ez a kedvenc blogom.

Nektek pedig köszönök mindent!

Üdv: Zalaba Ferenc

aeon_v3.jpg

Címkék

anniversary birthday aeonflux

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr757612984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2015.07.09. 15:06:50

Boldogat még legalább ugyanennyi ideig!
Bírlak Benneteket, IGN-nél sok sikert, ezután is maradok olvasó.

kaamir 2015.07.09. 15:07:40

Nekem is ez a kedvenc blogom, remélem ez így marad a következő 10 évben is. Neked jó munkát az IGN-nél! Volt néhány jó vitánk, beszélgetésünk itt, majd odaát folytatjuk :)

TomPowell25 2015.07.09. 15:08:31

Nem tudom, hogy egy ilyen posztra mi lenne a megfelelő (filmes) válasz. Talán ez: "Viszlát és kösz a halakat!":)

n4nom4n · http://n4nom4n.tumblr.com/ 2015.07.09. 15:12:12

További sok sikert!
Köszönjük az eddigi írásokat!

szkristof92 2015.07.09. 15:13:35

Mikor átigazoltál az IGN-hez volt bennem egy olyan érzés, hogy csak idő kérdése, hogy egy ilyen búcsúbejegyzést fogsz hátrahagyni, és egészen idáig reméltem, hogy nem lesz igazam. :(
Jó öt-hat évvel ezelőtt találtam rá erre a blogra, és azóta a netes szörfölésem elengedhetetlenen része lett, naponta jövök ide csekkolni a bejegyzéseket, kritikákat és egyé írásokat. Ha már kritikák, ha sokszor nem is értettem egyet veled, az írásaid színvonala sosem volt alacsony, felkészültség, őszinteség, lelkesedés szellemesség, humor jellemző rájuk. Szomorú, hogy itt leteszed a lantot, ugyanakkor érthető is. Viszont remélem, hogy ezzel nem indul meg a blog hanyatlása, pluszban az IGN-en keresztül még mindig olvashatom írásaidat a legújabb mozikról.

Good luck and godspeed! :)

nortonp 2015.07.09. 15:18:48

A legjobbakat a jövőre nézve, és köszönet az eddigiekért, ezt a legőszintébben kívánom - az írásokat tekintve megbízhatóbb bloggert, kritikust nem olvastam napi szinten, és ha egyetlen egy bejegyzés alapján kellett objektív képet kapnom egy filmről, akkor ha a Zalaba Ferenc szignó állt a kritika alján, tudtam, hogy abban vakon bízhatok. Hatalmas dolog ez és elképesztő filmszeretet, tudás áll emögött, le a kalappal!

Ugyanakkor - ez már rég a nyelvem hegyén volt, csak a megfelelő alkalom hiányzott - építő jellegű kritikával is élnék, remélem nem lesz sértő, és elnyeri célját. Szóval a visszavonulás szele erőteljesen érződött egy ideje, és őszintén szólva a többiek nem igazán tudtak felnőni a feladathoz. Az írások színvonala, minősége gyakran gyenge (gyengébb) és ez az olyan "apróságokban" is megmutatkozik, mint például a postok a fb-n.

Régen ha oda kikerült valami, és láttam, hogy AE akkor már kattintottam is, mert az tuti valami, érdekes, izgalmas, egyedi, vicces dolog lesz...most meg ócska, bazári dolgok tucatszámra. Remélem lesz változás, de most egyelőre az AE csak egy a sok közül, nem az első, amit reggel megnyitok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.07.09. 15:23:36

@nortonp: Haha, ez az én saram. A fácsén megjelenő marhaságok java az elmúlt hónapokban is tőlem jött, de hál'istennek mától azzal is felhagyok. :)

isvaen 2015.07.09. 15:26:45

az ign nekem felfoghatatlan - ergo kerülöm -, ez a blog, amióta nem te szerkeszted, minőségében is zuhant (példának okáért: weintraubról nem megemlékezni nekem kisebb főbűnnel ér fel. na ez az ami a te főszerk. idején álláspontom szerint NEM történhetett volna meg. hogy ez most dicséret vagy kritika, dönts el te.) na, ennyi hozzáfűzni valóm volt ehhez a drámához :o)))

clive. 2015.07.09. 15:44:33

@Zalaba_Ferenc: Azért remélem fórumtársként még aktív maradsz köreinkben :)

Gallion 2015.07.09. 17:25:33

@nortonp: Sajnos egyet kell értsek. Évekig kiemelkedő hely volt az AE, de a kritikák színvonala sajnos az utóbbi időben eléggé elkezdett esni.
A hírek miatt viszont még mindig érdemes ide járni.

Atkakukac1989 2015.07.09. 19:21:06

Köszönünk/köszönök mindent. A kulturált véleménycsere apró kis oázisa volt mindig is nekem ez a blog, ha filmekről volt szó. Örülök, ha legalább a komment szekcióba néha-néha visszatérsz. Mindannyian örülnénk. Az IGN-hez sok sikert továbbra is.

Micimackó soraival búcsúznék: "Már minden helyen kerestelek, ahol nem vagy, csak azt a helyet nem találom, ahol vagy. Csak azt tudom, hogy ott vagy, ahol én nem vagyok. De hol vagyok én? Azt kívánom, bár itt lennél, hogy megmondd. Esetleg ha nagyon-nagyon erősen kívánnám, akkor itt lennél?"

pizsama 2015.07.09. 19:43:53

Facebook-on már írtam pár sort, de úgy gondolom ide is elfér pár köszönő szó.

Mert ha nem is a kezdetektől, de eléggé régen olvasom a blogot. Sok-sok évvel ezelőtt az xpress fórumán botlottam bele jamamura szadakó írásaiba. Rögtön feltűnt a széleskörű tájokozottsága a filmek terén, de számomra különösen a japán és koreai animék (és filmek) iránti lelkesedése volt szimpatikus.

Ha ő nincs, akkor talán sose ismerem meg Miyazaki Hayao vagy Satoshi Kon munkásságát, Park Chan-wook zseniális bosszú-trilógiáját, vagy épp Kim Ki-duk gyönyörű filmjeit.
De ő ismertetett meg Richard Linklaterrel, Michael Gondry-val, Wes Andersonnal. Tőle tudom, hogy igazából milyen zseniális színész is Will Ferrell vagy épp Richard Jenkins.

Nélküle sose néztem volna meg olyan nagyszerű filmeket, mint a A 13-as Rendőrőrs Ostroma, a Nulladik Óra, a Szentjánosbogarak sírja, a Ninja Scroll, a Mielőtt felkel a nap, a Perfect Blue, a Szuper Haver, az Egyszer, a Tekkonkinkreet, vagy épp a Gwoemul.

Összegezve, számomra az elmúlt kb. egy évtizedben az aeonflux blog volt a filmes információk alfája és omegája, így hát igen jelentősen befolyásolta a filmes ízlésem alakulását.
Köszönök mindent. Maradok hűséges olvasó itt és az ign.hu-n is.

freddyD 2015.07.09. 19:44:22

Mi is köszönjük!
IGN valahogy totál nincs a látókörömben és továbbra is a Fluxnál ragadtam (már csak a Box Office cikkekért is,amelyekért képes vagyok már vasárnap is előre izgulni), de minden jót kívánok.

Akkor a Twitter fiókból is kiszállsz akkor?

mesterjani 2015.07.09. 20:58:10

xpress-re találásommal egy időben tévedtem erre a blogra is valamikor 2006-7 körül, azóta majdnem napi rendszerességgel olvasom.
Hatalmas köszönet az eddigi munkádért.
További sok sikert és jó szerencsét.

vargatom 2015.07.09. 22:37:31

Többet nem tudok mondani. Kérem ne kapcsolja ki.

nikodémus 2015.07.09. 23:20:34

Bár az ign.hu indulása óta sejthető volt ez, sajnálom, hogy az egyik legjobb, legprecízebb magyar filmes blogot elhagyja gazdája.
Régóta követem a blogot, és inkább olvasok, mint hozzászólok, s leginkább a kiválóan megírt kritikákért, a markáns véleményekért és az élő közösségért jártam ide. Az utódoknak alaposan fel van adva a lecke.

(Nikodémus a Filmdroidról)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.07.10. 08:12:33

Sziasztok!

Először is mindenkinek köszönöm a jókívánságokat, a visszaemlékezéseket, mindent. Az IGN valóban más közeg, de csak azzal a feltétellel voltam hajlandó elfogadni a meghívást, hogy mindent úgy csinálhatok, mint itt, és valóban nem szólnak bele abba, mint és hogyan csinálok (kurvanyázni mondjuk nem lehet, de azt itt se szoktam :).

Ami az AE-t illeti: legyetek türelemmel a srácokkal szemben, eléggé váratlanul érte őket (mint ahogy magamat is) a váltás, fel kell még venniük a ritmust, de amíg szeretik az AE-t, és amíg jönnek a visszajelzések - márpedig jönnek -, addig véleményem szerint nem lesz gond, és szépen kialakul a dolog.

Mint említettem, továbbra is követem majd az itteni eseményeket, hozzá is szólogatok majd a témákhoz, és még az sem kizárt, hogy egyszer-egyszer lesznek bejegyzéseim (ha mondjuk valaki megint egy csecsemővel állít be egy véres akciófilmre).

Üdv: ZF

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.07.10. 08:13:06

@freddyD: Lesz majd saját accountom. Lehet, hogy még ma: majd bejelöllek. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.07.10. 10:20:26

én nem olyan régen járok ide, csak mióta blog.hu-ra költöztetek de azóta napi rendszerességgel. Nem is akartam mást, csak, hogy köszi az eddigieket, és sok sikert.

(egyébként azt hittem, hogy egyszer már elköszöntél mikor megírtad az ign-t. Nekem már az is búcsúnak tűnt).

Maradok továbbra is olvasótok.

d

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2015.07.10. 10:55:36

Én majdnem a kezdetektől itt vagyok, ami csak annyit jelenthet, hogy öreg vagyok mint a picsa.

Jack Skellington75 2015.07.10. 10:57:11

Olyan ez, mint amikor valaki kitagadja a gyerekét! :-(

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2015.07.10. 19:32:46

Jé, eltűnt a kommentem második fele.

Spiny_Norman 2015.07.10. 20:00:30

Nem 'tom, hogy ez tor vagy esküvő, de whiskey szerencsére van. Sok sikert, pajtás, ezt te építetted, büszke lehetsz rá. Gecco

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása