aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: rengés Takács Máté
2015. május 31. 17:43:00

Kategória: film 9 komment

Az emberemlékezet óta (vagyis 14 éve) a leggyengébb forgalmú Memorial Day-hétvége után kicsit megemberelte magát az amerikai közönség, és egy előre leírt filmet repített nem várt magaslatokba: a Törésvonal masszív összeggel szerzett vezetést – miközben Cameron Crowe új filmje, az Aloha, a kasszáknál is gyengélkedik.

san_andreas.jpg

> új filmek
A Warner megháborodott – gondolták páran megmondói körökben, miután a stúdió kilenc filmet időzített erre a nyárra. A vállalkozás kockázatos mivoltának igazolására ki is kellett pécézni pár potenciális buktát a repertoárból, s ezek közül a Törésvonal (San Andreas; hazai bemutató: június 4.) tűnt a legvédtelenebbnek. Mert hát: nem folytatás meg semmi ilyesmi, ellenben sokszor látott attrakcióval próbálkozik csábítani, és a tengerentúli közönség azért rá is tud unni az ismétlődésre. De tényleg: ez a film szégyentelenül újrahasznosította a Holnapután tagline-ját ("Hol leszel akkor?"), pedig Emmerich filmje még ki sem hűlt (pun intended). Van pár dolog azonban, amit a szezon kezdete környékén még nem vettek-vehettek számításba. Eleve az, hogy Dwayne Johnson egy király csávó, komoly vászonuralási tehetséggel, továbbá azt, hogy nevezett előző hétvége lagymatag hangon zárul, miközben az azt megelőző hetek filmjei nagy sikerek ugyan, ám mégsem fedik le a potenciális közönség teljes spektrumának érdeklődését. A Törésvonal, hölgyeket-urakat egyenlő arányban mozgatott meg, és a felnőtt(ebb)eket inkább, s jól bevált városrombolási trükkjei és Johnson karizmája révén messze felülmúlta a várakozásokat, 53 millió dollárt biztosítva magának a nyári forrásokból. A nézői elégedettség megfelelő ahhoz, hogy ne csak az amúgy visszafogott költségvetését (110 millió dollár) termelje ki, de akár 140-150 millió közé is megérkezzen.

Ezt is megértük: a Kutyák és macskák 2: A rusnya macska bosszúja rendezőjének új filmje messze jobb kritikai fogadtatásra lel, mint a Majdnem híres rendezőjének új filmje. Cameron Crowe már jó ideje tartozik régi dicsőségével kedvelőinek, ám az Aloha (Aloha; hazai bemutató: szeptember 3.) ehelyett új mélységeket fedezett fel az újságíróknál, így nem akadt kellő mennyiségű dicsérő idézet, amit a Sony fel tudott volna használni a tévés vagy bármilyen más népszerűsítésben. Így lett a nyár egyik sleeper-ígéretéből az egyik kisebb box office-blamája, hiszen a romantikus vígjáték csak 10 milliót intett össze magának, ami a felemásnál nem jobb szájhagyomány mellett nem ígér többet 25-30 milliónál végeredmény gyanánt. 37 milliós árcédulával és ilyen pompázatos színészgárdával (Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams, Bill Murray, Alec Baldwin, John Krasinski, Danny McBride) ez a produkció teljes csőd. És még rasszistának is csúfolják, bár mit nem?

> korábbi filmek
A Tökéletes hang 2. és a Holnapolisz fej fej mellett mozdult a második helyért. A Universal zenés vígjátéka három hétvége után megközelíti a 150 milliót, így már nem kell sokat várni a harmadik rész bejelentésére. A Disney látványos melléfogása ezzel szemben egy másik filmet illető bejelentést mozdított elő: a Tron 3. mégsem készül el. A Holnapolisz magas visszaesése világossá teszi immáron, hogy a 100 milliós korlátnak búcsút inthet Brad Bird rendezése. Kár.

Ismételten visszafogottan csökkent az érdeklődés a Mad Max: A harag útja iránt, s a Warner gyermeke egyébként is erős hétköznapi forgalmat bonyolított, már megint. Az akciófilm 13.5 milliós harmadik víkenden van túl (majdnem annyi, mint a Holnapolisz másodikja), a 150 milliós finis pedig még a pakliban. A második rész premierjének kitűzése a sarkon.

A top 5-öt a Bosszúállók: Ultron kora zárja. A Disney szuperhősös csinnadrattája ezúttal is felezett, miközben összbevételét 425 millió fölé lökte. Valamivel 450 millió felett végeztetik majd be, hogy aztán az Infinity War 1. része... még lejjebb adja? Felülmúlja? Fene tudja.

Nyitánya kétharmadát veszítette a Poltergeist - Kopogó szellem. Hiába a filléres költségvetés és a jól hangzó cím, a Fox remake-je elég béna szereplővé vált a listán. Talán még az 50 milliót nem éri el végül, így ezúttal nem kell trilógiával számolni.

> végszó & ami jön
Hiába a Törésvonal erőteljesen betoppanása, a mezőny összforgalma nem tudta megközelíteni a korábbi évekét a 22. hétvégén, ám ettől függetlenül 2015 egyelőre tartja előnyét 2014-hez képest. A jövő héten A kémen lesz az elemzők szeme, hogy az idény első vígjátéksikere is meglegyen végre, miközben egy másik komédia, a Törtetők is megmérettetik. Hogy folytatás is legyen, az Insidious - Gonosz lélek tesz egy próbát, a szériától szokatlanul most a főszezonban. (El)várható összegek: 15-25-35 millió. Tessék összepárosítani!

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Törésvonal
$53.2m $53.2m $110m
2 2  Tökéletes hang 2.
$14.8m $147.5m $29m
3 1  Holnapolisz
$13.8m $63.2m $190m
4 3  Mad Max: A harag útja
$13.6m $115.9m $150m
5 5  Bosszúállók: Ultron kora
$10.9m $427.1m $280m
6 ú  Aloha
$10.0m $10.0m $37m
7 4  Poltergeist - Kopogó szellem
$7.8m $38.3m $35m
8 7  Távol a világ zajától
$1.4m $8.4m n.a.
9 6  Csábítunk és védünk
$1.4m $32.4m $35m
10 10  Végre otthon!
$1.2m $170.4m $130m

 

Címkék

sony box office comedy warner mad max drama romance cameron crowe disaster movie poltergeist emma stone bradley cooper tomorrowland dwayne the rock johnson avengers age of ultron

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr497507182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.31. 18:03:04

San Andreasnak örülök, nem maga a film miatta, hanem The Rock miatt! Nem rossz ez az 50+

Repce Manó 2015.05.31. 18:54:40

Nem lett igazam, hogy bukás lesz, de örülök neki. Ahogy abban sem, hogy a Tomorrowland 100 milliót elérheti... lőjetek le!

misafeco 2015.05.31. 21:00:19

Ha elég sokat hoz a San Andreas, jöhet a Vice City is. :D
Bocs, nem hagyhattam ki.

isvaen 2015.05.31. 23:18:35

sose értettem a crowe körli mizériát: rendezői dolgai, megoldásai középszerűek, a forgatókönyvei meg sziplán klisék és vontatottak. miben lehet ezek után reménykedni? semmiben... egy jó ötlete volt, az is csak azért ütött, és l belőle, mert bio volt. na bumm.
ellenben egy alexander payne... na az már valami.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.01. 08:51:53

Crowe írt és rendezett négy műfaji mesterművet (Mondhatsz bármit, Facérok, Jerry Maguire, Majdnem híres), amit nagyon kevesen tudnak elmondani magukról, de játékfilmes fronton onnantól kezdve teljesen kifulladt. Lehet, hogy inkább doksikra kéne átállnia, vagy írhatna egy szép nagy könyvet. :)

isvaen 2015.06.01. 09:05:17

a jerry m.-ből idézz 3 mondatot. én egyre emlékszem: só mí de mani. ennyi. ott a film ki is fújt. a többi filmjére már nem is emlékszem, de még egy képkocára sem, pedig hát... szóval legyen 4 mesterműve, jó, de jöhetne már az a mesekönyv :o)
bár, őszintén, vhol engedékeny vagyok vele, mert legalább bill faking murray végre szerepet vállalt egy tetves kurva filmben :D:D:D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.01. 10:00:01

@isvaen: Ez nem az én szegénységi bizonyítványom, hanem a tiéd. :) És te egy tékában dolgozol? Jaj, szegény vendégek. :(

Nincs olyan romantikus filmes idézetekkel foglalkozó összeállítás, amiből hiányozna a "You had me at hello" mondat, vagy az elmutogatott "you complete me", de nekem még nagy kedvencem a "Ki tart velem?" monológ.

A "You had me at hello" jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, hogy bekerült a urban dictionary-ba:

hu.urbandictionary.com/define.php?term=you+had+me+at+hello

isvaen 2015.06.01. 10:09:51

én inkább egy hanyatló nyugat szegénységi bizonyítványának tartom.
és a tagok, köszönik, jól vannak, hello! ;o)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása