aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ae(top)10 #7: clint eastwood Zalaba_Ferenc
2015. május 31. 17:10:00

Kategória: film 43 komment

Ha egyszer találkoztál Clint Eastwooddal, azt többé nem feleded el. Valószínűleg így lehet ez a valóságban is: 193 centiméteres magasságával, szikár vonásaival és mindig fürkésző kék szemeivel tuti, hogy beleégeti magát az ember retinájába, és eme megjelenéshez határozott sárm is tartozik, szóval Eastwood férfiakat, nőket egyaránt képes kenyérre kenni. És ez a vásznon is átsüt, ha egy pisztolyt fog rád, ha a fogait csikorgatja, ha egy orangutánnal ökörködik - akár kétszer is. No, de minket most nem Eastwood, a színész foglalkoztat, mert hát annak inkább jelenség, nem mint tálentum, viszont ha megafont ragad a kezébe – mint ahogy tette azt először 44 évvel ezelőtt, hogy aztán még három tucatszor ismételje meg azt –, akkor máris megváltozik a helyzet, hisz Clint Eastwood a földkerekség egyik legsokoldalúbb, legtehetségesebb rendezője, és ezt ugye te sem mered vitatni, ugye, punk?  

Clint Eastwood ma töltötte be 85. életévét, ez pedig a 10 legjobb rendezése - szerintünk. Boldog születésnapot a filmes fennsíkok csavargójának!

clinteastwood_620.jpg

10. Fakó lovas (Pale Rider, 1985) 15 pont

Mint írtam: színészként Eastwood inkább jelenség, és a filmvilág elsősorban azt szerette, ha westernekben jelenik meg, és ezzel Eastwoodnak sem volt különösebb problémája, hisz a Fakó lovas az "egyet neked, egyet nekem" megállapodás keretében készült a rendező kedvenc stúdiójánál, a Warnernél, méghozzá egy újabb Dirty Harry-ért cserébe. Igyekezete érthető: egy későbbi mesterművével szemben itt még az volt a szándéka, hogy megmutassa a világnak, hogy a western él és virul, hát össze is hozta a 80-as évek egyik legsikeresebb műfaji filmjét. (ZF)

9. Éjfél a jó és rossz kertjében (Midnight in the garden of Good and Evil, 1997) 16 pont

Tősgyökeres republikánusként talán meglepő, hogy Eastwood egy olyan szabatos regényt vett kezelésbe, melyben melegek és transzvesztiták adják egymás kezébe a kilincset (is), de a filmet jobban szemügyre véve kiviláglik, hogy egy klasszikus filmnoirról van szó sötét rejtélyekkel, bizalmatlansággal, magánnyal és vaskos atmoszférával. A filmnoirnál régimódibb műfaj pedig aligha létezik. (ZF)

8. Elcserélt életek (Changeling, 2008) 17 pont

Azon filmek egyike, amelyért lehet rajongani, de újranézni szinte lehetetlen. Főleg ha az embernek közben születik egy gyermeke. Az Elcserélt életek Eastwood karrierjének egyik legsötétebb darabja, amely nem öncélú módon, de könyörtelen módszerességgel csavarja ki a reményt a néző lelkéből. Eastwood irányításával Angelina Jolie nagyot játszik, de a gyerekszereplők azok, akik a legmélyebbre karcolnak. (ZF)

7. Fennsíkok csavargója (High Plains Drifter, 1973) 20 pont

Egyik első rendezésében Eastwood nem csupán azt a figurát látogatta meg, aki híressé tette (a névtelen férfit), hanem azt is bebizonyította, hogy jó sokat tanult Sergio Leonétól, leginkább stilisztikát és elbeszélőmódot, de filmje mégis több egyszerű Dollár-másolatnál, hisz szokatlan helyszínválasztásával és excentrikus megoldásaival inkább előremutató, semmint visszatekintő darab. Nem is csoda, hogy John Wayne utálta. (ZF)

6. Gran Torino (2008) 26 pont

Rebesgették egy új Piszkos Harry-opusként, majd az utolsó színészi felbukkanásként, végül egyik sem lett belőle... de ettől még a Gran Torino kiválóan (sőt meglepő mértékben) rezonált a közönséggel. Mint a kamera előtt és mögött kisujjból kirázott rutinmunka: csavarokkal rögzített stabilitású moralitás-mese, több címzettel bíró, egyszerű, de határozott üzenettel és erőteljes fináléval. (TM)

5. Tökéletes világ (A Perfect World, 1993) 34 pont

Szokatlan road movie, főszerepben a pályája csúcsán lévő Kevin Costnerrel és a színészként az utolsó pillanatban beugró Eastwooddal - aki így most először mondott le az első helyről a stáblistán. A Tökéletes világ egy bűnös férfi és egy ártatlan gyermek történe, akiknek párosa a gasztronómiában alighanem egy mustáros kenyér képében jelentkezne. John Lee Hancock író és Eastwood ellenben értéssel és hitellel sodorja őket végig árkon-bokron: kapcsolatuk egy hibátlan világban tán nem igazolódhatna, de egy majdnem hibátlan filmben nagyon is. (TM)

4. A szív hídjai (The Bridges of Madison County, 1995) 36 pont

A Fiúk Jerseyből után már semmin nem lepődünk meg, már ami a műfaji kirándulásokat illeti. A legeredményesebb kilépés a komfortzónából viszont már e romantikus regény-adaptációval megszületett. A szív hídjai csöndes szenvedélyével, egyszerre elégikus és felemelő szerelmi történetével – na meg a kocsiajtónyitó és a kéz esetével – az egyik legkimunkáltabb direktori munka Eastwood profiljában. (TM)

3. Millió dolláros bébi (Million Dollar Baby, 2004) 43 pont

A legsokkolóbb dolog a Bébiben, hogy addig a bizonyos törésig mennyire átlagos: egy Morgan Freeman narrálta underdog sztori, melyben a morgós mentor szárnyai alá veszi az esélytelennek titulált sportolót, hogy aztán a csúcsra juttassa őt. Aztán egyik pillanatról a másikra a film átvált egy apa-lánya/szerelmes történetbe (lehetne vitatkozni, hogy melyikbe), egészen pontosan az elengedés és ragaszkodás, végül pedig az önfeláldozás halálos elégiájába (hisz a katolikus Frankie Dunn tettével biztosan pokolra jut), és így lesz az átlagos sportfilmből minden idők egyik legmegindítóbb drámája. (ZF) 

2. Titokzatos folyó (Mystic River, 2003) 51 pont

Sötét lelkek, pokoli felelősségek és visszafordíthatatlan tettek hömpölyögnek az örvényekkel teli, sötét vizű Titokzatos folyóban, Eastwood királydrámával is felérő mesteri thrillerében, melyben nem is a tettek és titkok a legerősebbek, hanem a karakterek, melyek ezeket levezénylik, illetve birtokolják. Nem csupán a film könyörtelen menete zavarba ejtő, de a kérdések, melyeket magadnak is felteszel, miközben nézed: mit tennél, ha a gyermekeddel az történne, ami, és mit tennél, ha szándékodat csak sejtelem igazolnál, biztos tudat nem? Ha leblokkolnál, teljesen érthető, de te mégsem vagy király, neked nem kell ilyen nehéz döntéseket hoznod. (ZF)

1. Nincs bocsánat (Unforgiven, 1992) 58 pont

Azután, hogy a Fakó lovassal – a 80-as évek legsikeresebb westernjével – megmutatta, hogy a műfaj él és virul, a 90-es évek legsikeresebb westernjével Eastwood el is temette azt. Legalábbis szeretnek úgy utalni a Nincs bocsánatra, mint hattyúdalra, és valóban: hiába akadtak egyébként egész jó darabok a későbbiekben, nem lehettek többek utózöngénél. Egy komplett zsáner végére hivatalosan pontot tenni: nem sok rendezőnek adatik meg ekkora tekintély. (TM)

No, és neked mi a kedvenced Eastwoodtól?

Címkék

toplista angelina jolie kevin spacey clint eastwood meryl streep morgan freeman sean penn kevin costner hilary swank kevin bacon tim robbins gene hackman top film ae top 10

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr517505236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peterd127 2015.05.31. 17:44:51

A Fennsíkok csavargója több szempontból formabontóbb a western műfajában, mint a Nincs Bocsánat. Nálam az-az abszolút kedvenc.

Killary Fucking Clingon 2015.05.31. 19:10:34

Korunk legjobb színésze és rendezője. A Perfect World pedig Oscar-t érdemelt volna mind Costnernek mind Eastwoodnak. Az American Sniper-t nem láttam de ha háborús filmről van szó akkor a Flags of Our Fathers és a Letters from Iwo Jima bőven ott van a Saving Private Ryan mellett szorosan.

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.05.31. 19:13:52

Én a Gran Torinón meglepődtem - hogy milyen jó. Természetesen az első kettő a mestermunka. Ezek szerint nektek nem tetszett a Levelek Iwo Jimáról. Szerintem belefért volna az első ötbe, bár bevallom, A szív hídjait még nem láttam.

2015.05.31. 19:24:38

Eastwood minden filmje best of nalam, de a haborus korszakat annyira nem dijjazom.

nyikk 2015.05.31. 19:26:34

A Titokzatos folyóról nem tudtam, hogy ő rendezte, de tutira az hagyta bennem a legmélyebb nyomot...

Hedley Lamarr 2015.05.31. 19:34:00

"Most kimegyek! Akit kint találok azonnal lelövöm! Aki megpróbál rám lőni, azt kinyírom az asszonyával együtt! Megölöm a barátait és felgyújtom a házát, hogy porig égjen! .... Ne próbálkozzatok!" :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.31. 19:37:39

Gran Torino a legjobb. Az egy tökéletes film.

sunabajnok 2015.05.31. 19:38:21

Nagyanyám mindig olyan boldogtalannak tűnt. Mégis olyan szeretettel nézett nagyapámra. Amikor kamaszodtam azt mondta, egy nő egy életben legalább háromszor szerelmes. Akkor ezt nem értettem.
Aztán megnéztem a Szív hídjai filmet és rögtön tudtam miről beszélt......

Coyote36 2015.05.31. 20:10:33

A tökéletes világ életem egyik legrosszabb filmje, viszont a Levél Iwo Jimáról tetszett. Amúgy korrekt az összeállítás, nekem inkább akkor a lovas film, talán Invictus volt a címe

lifelike 2015.05.31. 20:36:24

perfect world nagyon jó, szerintem az jobb film mint az unforgiven

bélakirály 2015.05.31. 20:39:13

Eastwood republikánus, de nem keresztény fundamentalista, talán nem is vallásos. Szóval nem okozott neki nagy lelki törést megcsinálni az Éjfél a jó és a rossz kertjébent.

Kelly és a szexi dög 2015.05.31. 20:45:42

Érdekes szempontú a válogatás...de legalább valakinek eszébe jutott!!!!

Netuddki. 2015.05.31. 20:46:26

Pont most néztem a Fennsíkok csavargóját. Tökéletes...

Netuddki. 2015.05.31. 20:48:37

Ja és igen, ma legalább olyannak is van születésnapja aki le is tett valamit az asztalra. Nem mint az akiért a hülyék még szentmisét is tartanak...

Jazo 2015.05.31. 20:49:14

Nekem a Levelek Ivo Jimáról is nagyon tetszett. Egyrészt a témaválasztás miatt, hiszen nagyon kevés film mutatja be a második világháborút a másik oldalról, a story is jó és a kedvenc színészem Ken Watanabe. Amúgy nem vagyok filmszakértő, így fogalmam sincs, hogy Clint Eastwood mennyit tett a filmhez rendezőként.

2015.05.31. 20:53:36

Isten éltesse Mr Eastwood.

Top 1: az egész életműve.

Leone_510 2015.05.31. 20:54:47

igen jó cikk , nincs mit hozzátenni 1-2 film meg ami lemaradt ízlés kérdése

Sütemény1975 2015.05.31. 20:57:35

Isten eltesse ot! Orok, nagy kedvencem!

2015.05.31. 21:29:35

Hereafter/Azután is jó volt.

goodjohnwin 2015.05.31. 22:27:06

Ha valamelyikre nem tudom elmondani, hogy olyan zseniális mint pl. A szív hídjai, Tökéletes világ, Az éjfél a rossz..., Gran Torino, az csak azért van, mert még nem láttam (Titokzatos folyó, Millió dolláros bébi).
A westernt, mint műfajt nem szeretem, de Eastwood nevével rá lehet venni (ha ő rendezte), hogy megnézzem.

Killary Fucking Clingon 2015.05.31. 22:29:02

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: takarodj már innen politizálni te ingyenélő köcsög

Achi9 2015.05.31. 23:11:15

Hát nem akármilyen rendező az biztos. Nagyon szeretem a filmjeit. Sokat tanult Leonétól, még ha utolérni nem is tudta (eddig legalábbis). Nálam a Gran Torino az első, de amúgy a lista rendben van. Kivéve az Éjfél a jó és rossz kertjében-t. Van, aki végig tudta nézni ébren?

Kolléga 2015.06.01. 00:09:34

Grand Torino egészen különleges. A néző a kiöregedett Harry Callahant, a Halálhágó Highway őrmesterét keresi Kowalskiban. De Eastwood olyan gyomrost visz be, hogy levegőért kapkodunk a lezárásnál. De melyik vajon az igazi Clint Eastwood?
Aki a szintén nagyszerű Játszd le nekem a Mistyt rendezte? Vagy a Tűzróka kardcsörtetője? A Zöldfülű könnyű popcornja? Az érzelmes Szív hidjai? Bár egy ekkora életműben mindig van gyengébb darab, de ő abban is különleges, hogy a kamera mindkét oldalán, minden műfajban nagyot tud alkotni. Most esik le, hogy még sci-fit is rendezett: Space Cowboys.

Mr. Waszabi 2015.06.01. 06:03:00

Az Invictus-t kihagytad a felsorolásból (2009). Pedig brilliáns.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2015.06.01. 06:07:30

Unforgiven abszolút. Hatalmas alkotás.
Nálam nagyon nagy kedvenc, All Time Top15-ben benne van.

Ormi 2015.06.01. 07:25:38

A "Szív hidjai."
(majdnem)Minden rendezői munkája tökéletes, de ott látszott, hogy lelke is van.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.01. 08:47:19

@Shabby Bear: Olvasom itt a kommenteket, és padlót fogok meglepetésemben, hogy úgy tűnik, Eastwood még arra is képes, hogy az Index közönségéből kulturált megnyilvánulásokat hozzon ki, erre jössz te... és visszaállt a világ rendje.

BruceWillis 2015.06.01. 10:28:08

@Zalaba_Ferenc:
Valami ilyesmi homályos érzés kavargott bennem is, de odáig nem jutottam meg is fogalmazzam. Úgyhogy köszi :)

para_noir 2015.06.01. 10:31:25

Nekem örök első helyezett a filmes listámon a Nincs bocsánat, ennyire minden tekintetben tökéletes film nincs még egy. És az is igaz, hogy a komplett életműve tízpontos, talán az utolsó igazi nagybetűs, klasszis hollywoodi színész/rendező.

Szputya 2015.06.01. 11:50:04

A szív hídjai miatt szerettem bele... azóta is szeretem... :)
(Csak azért nem a Tökéletes világban - mert amiatt meg Costnerbe - tudom, ezt a véleményemet sokan nem osztják...:P )

Daniko 2015.06.01. 12:10:29

Nekem viszont a Millió dolláros bébi viszi a pálmát. Hát, nem emlékszem, hogy bármelyik film ilyen mély hatással volt-e rám, mint ez. Még most is áll a szőr a hátamon, ha eszembe jut.

Atkakukac1989 2015.06.01. 12:23:46

Nemrég néztem újra az Elcserélt életeket. Kb. akkor láttam először, amikor kijött, meg most. Kiváló alkotás, de tényleg nem sokszor megnézős, mert lelkileg azért megvisel (Anyum most látta először, oda meg vissza volt :D).

sch.old 2015.06.01. 12:55:58

A zenei érdeklődése és érzékenysége is csúcsokra vitte. Az egyik a Bird
www.imdb.com/title/tt0094747/?ref_=fn_al_tt_1
Charlie Parker életéről és/vagy haláláról. Ez a kedvencem tőle.

A másik a Martin Scorsese kommandóban (akiknek kiosztotta az archívumot - The Story Of The Blues) a Piano Blues, amit rendezett

www.imdb.com/title/tt1065624/?ref_=fn_al_tt_1

és ahol olyan elszántan zongorázik Dave Brubeck mellett (is).

Isten éltesse!

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2015.06.01. 13:25:10

Kár, hogy a Zöldfülű a feledés homályába veszett, pedig annak a poénjait a mai napig idézgetjük a haverokkal.

"Én személy szerint is ismerem azt a főgecit, aki ezért az egész faszságért felelős. Most végre sikerült beleköpnöm a levesébe és ennek kurvára örülök!"

-Nick Pulovski-

livengood 2015.06.01. 13:38:59

Abszolút első a Nincs bocsánat. Mind a rendezés, mind a játék, mind a forgatókönyv tekintetében. Van egy nagyon mély filozofikus üzenete a jóról és a rosszról, mely minden emberinek az alapja az Univerzumban. Szerintem kevesen értik meg teljes mélységében, sőt töprengtem rajta, hogy meddig lehet egyáltalán követni, hiszen ahányszor látom, újabb és újabb rétegeket fedezek fel. Életműve alapján - amely egyébként kitűnő - azt hiszem Clint Eastwood sem lehetett tudatában ennek amikor megalkotta ezt a filmet.

Meg kel jegyeznem (nekem nagyon fáj, mert minden filjét, rendezését és játékát szerettem eddig), hogy a legutolsó "műve" az Amerikai mesterlövész (American Sniper) semmi korábbi alkotásához nem mérhetően brutálrossz.

profilo 2015.06.01. 16:11:07

Levelek Iwo Jimáról.

Nagyon hiányzik ez a film a listáról.

lizardking 2015.06.01. 22:17:56

Millió dolláros bébi és a Titokzatos folyó. Az Elcserélt életek és a Gran Torino is kiemelkedőek.

Benny1223 2015.06.01. 22:45:23

Eastwood azzal emelkedik ki, hogy ő aztán tényleg sokoldalú alkotó. Szerintem olyan rendezőnek, mint színésznek, eléggé hullámzik a teljesítménye, de nehéz is ennyi műfajban mindig megállnia a helyét valakinek.
A Mandelás filmje pl nézhetetlen, de az "Éjfél a jó és rossz kertjében" is elégborzasztó. Nem is tudtam arról a filmről, hogy ő csinálta, most olvasva is csodálkozom. Szerintem alapjaiban a Titokzatos folyóra hajaz, jóval silányabb kivitelben. Persze a kettő nehezen összevethető, de akkor is, ami az egyiknél összejött a másiknál nagyon nem, vagy csak pár pillanatraa film egyes jeleneteiben.

Marci9595 2015.06.02. 19:31:53

@Shabby Bear: Szerintem egyik sem olyan rossz mint a mentálisan visszamaradott Ryan megmentése

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása