aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: befuccsolt üzletek Takács Máté
2015. március 08. 17:22:00

Kategória: film 3 komment

Nem túl rózsás a helyzet az amerikai mozikban: sokadik hete képtelenek a stúdiók olyan filmeket prezentálni, amik számottevő tömegeket mozgatnak meg. Ez március kezdetén igencsak kínos, ahogy az is, ahogy a Chappie-vel mellékalkulált a Sony: a sci-fi akciófilm négy hónapja a legalacsonyabb összeggel szerzett vezetést. A baj nem jár egyedül: Vince Vaughn karrierje is mélypontra érkezett az Üzlet bármi áronnal. Ezalatt a Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel szépen termelt.

chappie_fej.png

> új filmek
Még akár tananyag is lehet belőle, miként amortizálta le a Sony ígéretes tavaszi sikervárományosból kis költségvetéssel is megbukó kellemetlenséggé a Chappie (hazai bemutató: már a mozikban) című sci-fi akciófilmet. A március értékes hónapnak számít, legalábbis mostanáig az volt, mígnem január és február is a nyári szezont zavarba hozó nyitányrekordokkal telt el, szóval a tavasz első hétvégéjén indítani egy filmet több mint 3000 moziban bizony presztízzsel bír. A District 9 meglepő sikere és az Elysium - Zárt világ ugyancsak nem rossz box office-teljesítménye után ez a szóban forgó robotos produkció megkapta előre az ezt jelentő bizalmat stúdiójától, ám ők menet közben nagyon elszámolták magukat, persze nem kis részt azért, mert nem tudtak mit kezdeni ezzel az egésszel. Az élesen különböző hangvételű előzetesek láttán a közönség nehéz helyzetbe került, hogy mit is fognak látni, s ilyen kérdéses helyzetben a legegyszerűbb, ha nem megyünk. A korhatár meg csak mélyítette a szakadékot, így történhetett meg, hogy a Chappie a bemutató közeledtével 20 millió alá süllyedt elvárásoknak sem tudott megfelelni. 13 millió dollár nem sok, annyit is alig bírt kisajtolni a több hete tüntetőleg távol maradó mozizókból, és a visszajelzések sem túl acélosak ahhoz, hogy ne álljon fenn a lehetősége: ez a film 30 milliónál sokkal többet nem gyűjt. 49 milliós költségvetés mellett valahol igazságtalan ez a kudarc (mert hát mégis csak valami eredetivel próbálkozott itten Neill Blomkamp), de a kritikák alapján ítélve nem teljesen érdemtelen.

Vince Vaughn valaha százmilliós kasszasiker-vígjátékok főszereplőjeként volt ismert. Az rég volt. Az újabb semmiség a sorban, amivel értékteleníti magát a komikus, az Üzlet bármi áron (Unfinished Business; hazai bemutató: már a mozikban), aminek esetében az első rossz lépés a Foxtól az volt, hogy a nyílt kártyákkal játszó originál címet ("Business Trip") erre a kétesebbre változtatta. Aztán pedig a poénmentességre is rámutatott az előzetessel, szóval elkerülhetetlen volt egy rongyos 30 milliót hozó Elpuskázva után, hogy Vaughn tovább száguld lefelé a lejtőn. Ott lenn (a tizedik helyen, ami még lehet a tízen kívüli is, ha befutnak a végleges adatok) 4.8 millió dollár várta, ami alig jobb Johnny Depp és a Mortdecai eseténél. Ezt sem került sokba (35 millió), de már nincs az a szint, amiről ne lehetne bukni egyet.

2012 tavaszán a Keleti nyugalom - Marigold Hotel meglepően sokakat érdekelt, ennek eredményeként 46 millió dollárral a Fox Searchlight top 10-es bemutatójává vált. A folytatás annyira nem volt magától értetődő, de az ábra szerint a britek is kaphatók az újrázásra, és a Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel (The Second Best Exotic Marigold Hotel; hazai bemutató: április 2.) megéri a pénzét, a kasszáknál mindenképpen. 8 millió felett nyitott az idős szereplőgárda, amivel a hét egyetlen fényes pontjává vált. Meglehet azonban, ez a szint nem lesz elegendő az előd beéréséhez, de az erkölcsi győzelem ebben a környezetben simán a Marigold Hotellel van.

> korábbi filmek
337.2 millió dollárral immáron az Amerikai mesterlövész számít a legnagyobb bevételű 2014-es bemutatónak. Fene gondolta volna...

> végszó & ami jön
A december eleji nihil óta nem mértek ilyen alacsony forgalmat a tengerentúli mozikban, és egy előzetesen rekordtörőnek kikiáltott esztendő ezt nem szabadna, hogy megengedje magának. Márciusban nem várható nyitányrekord-dőlés, de azért most már jobban fest a helyzet. Jön egy Disney-mese a Hamupipőke képében, ami 200 milliós babérokra tör egy 60 millió feletti starttal, és Liam Neeson is síkra száll újfent, hogy az Éjszakai hajszát eldobja 50 millióig, amihez nem ártana 18 millió közelében megágyazni.

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Chappie
$13.3m $13.3m $49m
2 1  Focus - A látszat csal
$10.0m $34.6m $50.1m
3 ú  Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel
$8.6m $8.6m $10m
4 2  Kingsman - A titkos szolgálat
$8.3m $98.0m $81m
5 3  SpongyaBob: Ki a vízből!
$7.0m $149.0m $74m
6 4  A szürke ötven árnyalata
$5.6m $156.4m $40m
7 6  McFarland, USA
$5.3m $29.4m $17m
8 5  A Lazarus-hatás
$5.1m $17.4m $3.3m
9 8  The DUFF
$4.9m $26.1m $8.5m
10 ú  Üzlet bármi áron
$4.8m $4.8m $35m

Címkék

sony robot box office comedy sci fi action vince vaughn sequel neill blomkamp brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr697251643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E900 2015.03.08. 18:08:49

Ez jó nagy bukta igy... De én sem tudtam hogy mi is akar lenne a Chappie...

E900 2015.03.08. 18:21:05

Egy nagyot néztem a Kingsman South Korea $25,389,265 bevételtől D Így már 150 a + USA 248M nál tart ami szép eredmény.

tjunior 2015.03.08. 18:56:44

Jó pénzt tennék rá most, hogy az Alien5ből nem lesz semmi, legalábbis Blomkamp rendezésében nem...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása