aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: üzlet bármi áron [unfinished business] (2015) Németh Barna
2015. március 04. 19:35:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Általános igazságként talán nem, de erős tendenciaként mindenképpen megállja a helyét, hogy az amerikai vígjáték csak animációs filmként vagy R-besorolású darabként állja meg a helyét., különben az egészet megette a fene. Nos, az Üzlet bármi áron posztere sarkában egy hatalmas R lakozik.

uzlet-barmi-aron.jpg

Persze a dolog nem ilyen nyilvánvaló, hiszen a felütés még azt a rossz előérzetet erősíti, hogy itt bizony nem sok látnivaló lesz. A kissé lagymatag bemelegítésben rendeződnek az erőviszonyok és összeáll a nagy csapat, ami ugyancsak megér egy misét. Nagy tételben semmiképpen nem fogadtam volna rá, hogy egy Vince Vaughn – Tom Wilkinson – Dave Franco trió bármennyire is működőképes lehet, de Amerikát elhagyva a fiúk életre kelnek, és indulhat a gegparádé.

Az Európában mindent lehet szellemében hátrahagyott csillagsávos prüdériát levetkőzve, múzeumszállodák, diákhostelek és G8-csúcs elleni tiltakozások előterében folyik fémforgács-hulladék újrahasznosító szakembereink szituációs komédiája. Persze Woody Allen vagy Alexander Payne finoman cizellált humorára senki ne számítson, a híres deutsche spritzben előbukkanó csöcsök és a hamburgi melegbár vécéjében himbálózó pöcsök erdejében itt most a vasgolyó egyszerűségű helyzetkomikumé a főszerep, no meg az „Elvesztettem a szüzességem. Kétszer.” és a „Hozzáért a farka az arcomhoz.” típusú beszólásoknak, ez viszont működik, el lehet vigyorogni a film nettó kilencven perce alatt.

Persze nem lenne amerikai film, ha két szextalicska és egy kiadós vízipipázás közé nem ékelődne be a mondanivaló. Itt most apaságból kapunk egy kiadós lelki fröccsöt, azt viszont semmiképpen nem tolakodóan. Bután, de aranyosan ékelődik be a felettébb virgonc történetbe ez a kis tanmese is, kicsit ellenpontozva a (szó szerint) vaskosabb részleteket, meghagyva főszereplőjének ezt a kicsit érkények mackó imidzset. Egynek elmegy Mr. Vaughn, de most már jöjjön az a True Detective második szezon.

uzletbarmi.jpg

Címkék

kritika *** comedy vince vaughn tom wilkinson dave franco

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr587240593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása