aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: constantine s01e01 (2014) Németh Barna
2014. október 26. 09:10:00

Kategória: tv 15 komment

Lássuk be, ez az egész rosszul kezdődött: egy országos kereskedelmi csatornán Constantine nem dohányozhat, nem lehet olyan arrogáns, sőt, a démonvadász egész világa nem lehet olyan sötét és nyomorult, mint amilyen a képregényben volt. Ennek ellenére az NBC váltig állította, hogy az ő sorozatuk sokkal inkább lesz hű az alapanyaghoz, mint a 2005-ös mozis elődje, ráadásul Daniel Cerone showrunner mellé még egy időre a képregény-nagyágyú David S. Goyert is sikerült beszervezni, miközben a pilot rendezői posztját Neill Marshall foglalta el.

constantine-banner.jpg

Nos, Constantine tényleg nem dohányzik, tényleg nem olyan arrogáns, de ha valaki túl tud lépni a szükségszerű változtatások okozta világrengető traumán, be fogja látni, minden restrikció ellenére ebben a srozatban ő a legjobb dolog. Matt Ryant nem tudom, honnan ásták elő, de kiváló választás volt erre a szerepre. A fickó elég szögletes ahhoz, hogy ne csak brit akcentusa adjon tekintélyt a karakternek, hogy ennek köszönhetően még a vívódás pillanataiban is régimódian maszkulin maradjon, továbbá van benne annyi lazaság, hogy ne tűnjön kimódolttá a figura fanyar humora.

Ez a kettősség adja meg a sorozat alaphangulatát, amely valahova félúton a vér komoly Gotham és a fiatalosan könnyed The Flash közé pozicionálja a szériát, amely egy vállalható irány lenne, ha rendesen megalapoznak neki. A tisztességesen elmesélt eredettörténetet most tessék elfelejteni, habár innen-onnan össze lehet kapargatni a múlt darabkáit, a sorozat rögtön a lovak közé csap: Constantine, a démonvadász lelki válságba kerül, miután egy démon őmiatta juttatta pokolra barátja kislányát, de az önként vállalt elmegyógyintézeti kezelést megszakítja, miután rájön, néhai példaképének lánya bajban van.

Ha minden az eredeti tervek szerint alakul, és a példakép megmentendő lányából (Lucy Griffiths) állandó szereplő vált volna, ezt a bevezető epizódot betudhatnánk a páros kezdő lépéseinek, de mivel szegényt rövid úton leszavazták (helyette a jóval ismertebb és népszerűbb Zed, azaz Angélica Celaya jön be főszereplőnek), a nyitány csak egy random epizód lett, az újraírás következtében kurtán-furcsán be-, de még inkább lefejezett fináléval. A last minit változtatás miatt ez a finis természetesen nehezen elkerülhető, arra már tényleg nincs mentség, hogy az azt megelőző 35 percnek sincs egy olyan pillanata, amely ne volna kiszámítható és sablonos. Bele kellett férni 42 percbe, a történetet le kellett tudni, ráadásul a címszereplő mellett csak az a karakter kapott nagyobb teret, akit később kikukáztak, lógva hagyva ezzel azt a kettőt, akik később is Constantine mellett maradnak majd. A sidekick-szerepre beosztott Chas (Charles Halford) egyelőre mintha ott sem lenne, de az "őrangyal" (Harold Perrineau) is csak ugyanazt mantrázza újra meg újra, így a lányka kapcsán felvezetett "nem hiszem el -  talán igazad van - tényleg igazad van" klisé-kompozíció mellé még a "nem tudom ezt csinálni - lehet hogy ezt kéne csinálnom - ez a küldetésem" pálfordulást is sikerült kijátszani, ráhúzva az ugyancsak rém eredeti "felbukkan a gonosz - legyőzzük a gonoszt" narratívára.

Hogy a pilot mégsem totális katasztrófa, az Matt Ryan mellett Neill Marshall érdeme, aki a fenti kevésből most is kihozza a maximumot, és a küllemre sem lehet panasz. A látványelemek szépen kivitelezettek, igényesen és stílusosan megtervezettek, de hosszú távon ez nem lesz elég. Leírni persze nem szabad, hiszen az újragondolt koncepció majd csak a második résztől lép életbe, úgyhogy kíváncsian várom, miként csatlakozik a történetbe a most csak egy snitt erejéig belepréselt Zed, de addig ez nagyon jóindulattal is csak  .

További pilot- és évadkritikák, sorozatértékelések itt.

constantine-poster.jpg

Címkék

nbc *** tv show david s goyer dc tv sorozat dc comics neil marshall constantine tv kritika pilotmustra pilotmustra 2014 tv 2014-2015

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr736832685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.26. 09:33:58

Bár a filmnek jót tett volna az R-besorolás (melyik képregényfilmnek nem?), de attól még nem lesz valami eredethű, hogy a főhős szőke meg brit akcentussal beszél: ezek jelentéktelen attribútumok. Egyébként ez a matéria nem úgy tűnik, mintha olyan jól működne kisképernyőn, hacsak nem az lesz a részek alapja, hogy Constantine sötét sikátorokban és hotelszobákban viaskodik 1-2 percre feltűnő démonokkal, de többnyire csak saját magával, meg persze e világi töltelékfigurákkal. :)

Németh Barna 2014.10.26. 09:54:17

@Zalaba_Ferenc: Ebből nehéz megállapítani, de valószínűleg ez lesz az alapja, amolyan Supernatural 2.0 módon. Nyilvánvaló, hogy ez egy nagyobb odafigyeléssel és ráfordítással elkészített pilot volt, vagyis nem csak 1-2 perc volt a látvány, szóval még várni kell pár hetet, hogy kikristályosodjon a fő csapás - de illúziói senkinek ne legyenek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.26. 10:06:24

@Németh Barna: Majd akkor adok neki esélyt, ha az évadösszesítő kritikád végén 4-5 csillagot látok díszelegni. :)

csgergo 2014.10.26. 10:33:37

Az az esős effekt nagyon szép volt, még egy moziban is elment volna bőven. Rendszeres Supernatural és Sleppy Hollow nézőként mindenképpen folytatom, de csak remélni tudom, hogy tud valami extrát mutatni a címszereplőn felül, mert ő tényleg kiváló.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.26. 18:25:48

a walkin dead-ben lehet gyerekeket ölni, zombikat agyba főbe verni.

Lehet megerőszakolás a krimikben. Dexter sorozatgyilkos lehetett, de Constantine nem dohányozhat?!

Azt a képmutató idióta mocskokat.

Németh Barna 2014.10.26. 20:36:07

@doggfather: Azok egyike sem országos kereskedelmi tévén ment. Kábelen lehet dohányozni is, nem csak gyereket ölni :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.26. 20:54:51

@Németh Barna: az ncis-ek csi-ok se országos csatornán mennek?!

LasDen 2014.10.26. 22:41:03

elég kompromisszumos megoldást választottak. John láthatóan dohányzik, csak sosem a képernyőn. MIkor elnyomja a cigit a bárban, játszik az öngyújtóval és hasonlók. Rengeteg utalás van rá, hogy dohányzik csak hát kimarad. Több, mint a semmi...

Németh Barna 2014.10.26. 22:48:57

@doggfather: De azok igen, viszont azok azért nem a Dexter vagy a TWD szintjén erőszakosak.

@LasDen: Így is lehet mondani :) A láncdohányos, aki nagyjából 15 stresszes pillanatban sem gyújt rá. A cigielnyomás például nekem fel sem tűnt, csak az öngyújtós rész.

LasDen 2014.10.26. 23:17:32

@Németh Barna: Ez van. Még mindig jobb, mintha teljesen kivágták volna. Pedig én erre számítottam, mikor megtudtam, hogy network tv-n lesz. Lényeg, hogy Ryan így is többé, mint kevésbé hozza a figurát...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.27. 08:36:03

@Németh Barna: hogy nem mutatják premier plánban a gyilkosságokat attól még azo mindenki tudja.

Képmutatóak továbbra is fenntartom. Ahogy john mclane-nek is le kellett szoknia a cigiről azt se értem. :S

Globetrotter2014 2014.10.27. 08:59:42

A mozifilm úgy ahogy van rendben volt. Reeves ritkán jó, de Constatine-ként nagyon elemében volt. Szinészek (mind a felhozatal, mind a szinészek alakítása) rendben, trükkök, történet is. Ha a mozifilm nem lett sikeres akkor nem kell erőltetni a dolgot...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.27. 09:07:05

nyáron ez már kijött változtattak valamit érdemes még egyszer megnézni?

Németh Barna 2014.10.27. 12:34:45

@doggfather: Hajjaj, átírták a végét.

@Globetrotter2014: Nem értem az összefüggést. Nem feltétlenül ugyanaz siker moziban, mint ami a tévében.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása