aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az ismeretlen drakula [dracula untold] (2014) Zalaba_Ferenc
2014. október 21. 14:35:00

Kategória: film 12 komment

Íme az eddig nem elmesélt Drakula története. Vlad (Luke Evans) erdélyi herceg. A török hódítás árnyékában él, és csak idő kérdése, hogy mikor rúgják össze a port. Még szerencse(?), hogy egy közeli hegyen él egy rém (Charles Dance), aki ördögi ajánlatot tesz neki, mellyel megmentheti népét, viszont komoly veszélybe sodorhatja a lelkét. 

Nos, ezt a mesét valóban nem hallottuk még korábban, de talán az lett volna a legjobb, ha ilyen formában inkább ismeretlen marad. Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt Stephen Sommers forgatott hasonlóan nagy és hangos effektus-filmeket, csakhogy azokban volt némi báj (gondolok itt az első Múmiára), hellyel-közzel működő humor (bármi, ami Kevin J. O'Connorhoz köthető), továbbá olyan szemérmetlen nagyzási hóbort, amivel maximum Michael Bay tud versenyre kelni (kvázi földi környezetben játszódó Star Wars GI Joe-ként eladva). Na most, az újonc Gary Shore filmjéből mindhárom fenti tényező hiányzik, cserébe viszont jó hangos és ostoba, helyenként szórakoztatóan, többnyire viszont csak úgy, nyersen, mintha smirglipapírral törölnéd ki.

És ez nem kifejezetten kellemes hír. Tudniillik van az a bizonyos szint a szórakoztató b-filmek és a sematikus tömegtermékek alatt, meg a rettenetesen rossz "mockbusterek" felett, melyekben vajmi kevés értékelhető van. Természetesen el lehet időzni Luke Evans tökéletes testén és Charles Dance menő maszkján, és ha a vámpírfilmek felvevőpiaca benned csúcsosodik ki, akkor még egyéb tényezőkben is találhatsz élvezni valót, de minden egyéb rettenetes ebben a filmben.

Azok a szövegek! Speier biztosan zokogott fordítás közben. Mondok példát: "Akinek időre lenne szüksége, annak szélseben telik, de aki szerelmes, annak örökké tart." Tessék parancsolni? De ne féjl! Ez nem leányregény. Ehhez hasonlóan összetett és csöpögős mondatokat főleg a filmet narráló gyerek szájába adnak (aki nem mellesleg Vlad fia, egyébként csak egy kolonc, akit mindenhonnan ki kell menteni), a többiek leginkább a nyilvánvalót mondják ki, továbbá a speciális effektusok mellé kínálnak hangalámondást.

Azok a történések! Az első csatában ezer ember ront neki Dracula várának, aki egymaga rohan velük szembe. És úgy alakul, hogy mind az ezer ember szépen kivárja, míg Dracula egy szép montázs keretében végez velük, és egyik sem rohan tovább a vár felé, még ha ötven méterrel odébb is szalad épp. Ó, és jó zsaruk módjára a többi várvédő csak akkor érkezik meg, mikor már mind az ezer ember kifeküdt. Örvendezés - és egy későbbi mentőakció ellenére - mégis úgy döntenek, hogy végeznek urukkal, a szörnyeteggel, miközben odalent 100.000 török katona közeledik, méghozzá bekötött szemmel, mert "amit nem látnak, attól nem félnek." És senki, de senki nem bukik orra közben.

Azok a látványelemek! Valamilyen érthetetlen (ám üdvözítő) okból kifolyólag a film nem 3D-ben érkezett, pedig aztán alig van olyan beállítás, melyben ne pörögne-forogna valami pixelhalom, éppenséggel ne repkedne fegyver vagy ember vagy felfegyverzett ember ide vagy oda. És azonnal szemet szúrnak a költségvetés hiányosságai. Egy-két tájkép úgy fest, mintha a Heroes of Might and Magic III-ból vágták volna ki, ami egy nagyszerű játék, én pedig elnézést kérek, hogy eme kritikában említést merek tenni róla.

Azok a logikátlanságok! Drakula többször is szenved a napfénytől, ám hamarosan kiderül, hogy képes felhőkbe borítani az eget. Miközben ezrével gyilkolja a janicsárokat, eszébe sem jutna az ezüsttel megrakott sátrából kicipelni a szabadba az egyik főellent. Ja, és nem csak ő képes teleportálásra, hanem a fia is, aki egy zuhanásnyi idő alatt képes a várcsúcsról a csatamező közepére teremni. 

Tudom. Ezek piszlicsáré dolgok: nagymenő filmek esetében is ki lehet szúrni blődségeket, de azokat elnézve mindig van valami támaszték, amibe kapaszkodva a legtöbb őrültség átvészelhető. Ezúttal nincs. Ráadásul a kaszabolda vért kívánna, ám a stúdió döntése alapján még az sem adatott meg. A Universal állítólag Marvelhez hasonló, több filmen átívelő szörnymitológia kiépítésén dolgozik: csak remélni merem, hogy eme szörnyszülöttnek nem lesz helye abban.ae1csillag.jpg

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_dracula_untold02.jpg

Címkék

kritika horror * fantasy vampire dracula luke evans

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr716813791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2014.10.21. 14:42:06

Akkor hozta a várakozásokat :)

nortonp 2014.10.21. 14:51:48

"Egy-két tájkép úgy fest, mintha a Heroes of Might and Magic III-ból vágták volna ki, ami egy nagyszerű játék, én pedig elnézést kérek, hogy eme kritikában említést merek tenni róla."

zseniális :)

de még mindig hihetetlen, hogy erre és ezzel akartak univerzumot épiteni.

Hedley Lamarr 2014.10.21. 15:11:12

Akkor mozipénzt nem ér meg.
Ha 5 év múlva az MTV1-en játsszák a napi hírek után kis popcornnal épp elmegy típusú film?

E900 2014.10.21. 15:41:28

Nekem moziban nézős lesz :) Kritikákra sosem adok csak ha már láttam az adott művet.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.21. 15:44:37

@E900: Utána feltétlenül számolj be az élményeidről! :)

Nyílméregbéka 2014.10.22. 00:36:56

@Zalaba_Ferenc: Azért ez egy csillag elbizonytalanított. :) pedig én még az I Frankensteint is tudtam kedvelni, egynek nekem jó volt, azt szintet sem tudta hozni? :)

Kovács Erzsébet 2014.10.22. 15:55:21

Szegény Luke. Na, majd a High Rise-ban domboríthat (aligváromaligvárom).

Auriol 2014.10.22. 17:55:38

Én még egy hónapja úgy néztem a moziban a beajánlóját,hogy ez 3D-s lesz.Erre most meg látom,hogy nem :/ Ezt nem igazán értem...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2014.10.23. 09:14:55

" Miközben ezrével gyilkolja a janicsárokat, eszébe sem jutna az ezüsttel megrakott sátrából kicipelni a szabadba az egyik főellent. "

Nem láttam a filmet, de a vámpírok a legtöbb filmben nem bírják az ezüstöt. Sokszor még a közelségét sem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.23. 09:42:57

@Prof. William: Az persze az írásból nem derült ki, hogy a fickó előbb bemegy oda, és utána nem hajlandó elhagyni azt.

kyraa 2014.12.04. 19:30:22

Zseniális film zseniális szinészekkel 10/10

Brrrrrrrrrrrrr 2015.01.29. 00:37:29

Simán 10/7.5

Annyi fika után ma befejeztem és totális kellemes pozitív meglepetés volt.
Pont jó hossz remek képvilág kó hang és még a foyltatásra is ott a csavar.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása