aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: the strain - a kór, 1.évad [the strain s1] (2014) Németh Barna
2014. október 06. 16:40:00

Kategória: tv 34 komment

Egy rejtélyes utasokkal teli gép landol New York legforgalmasabb repülőterén, mindössze négy túlélővel a fedélzetén. Hamarosan kiderül, hogy az utasokkal egy galandféreghez hasonló teremtmény által terjesztett kór végzett, de eddigre már tudomást szerzünk arról is, hogy az egész mögött egy ősi, túlvilági lény áll, aki egy milliárdos öreg és egy náci tisztből vámpírrá változtatott csatlós segítségével a város bevételére készül.

the-strain-lead.jpg

Mint ahogyan a pilotkritikában is írtam, egy ilyen faltól falig b-filmes történetet csak biztos kézzel lehet kordában tartani, és az első epizódot nem csak íróként és producerként, de rendezőként is vállaló Guillermo del Torónak sikerült is ez a bravúr, hiszen egy pörgős, minden pillanatában stílusos felvezető részt tett le az asztalra. Persze megvoltak a maga kliséi és az apróbb történetvezetés-béli bukkanói, de a nagy egészet nézve még a fene se gondolta volna, hogy az ilyen ügyesen kivitelezett kezdetet ennyire gyors mélyrepülés követi majd.

Sok mindenkit lehetne hibáztatni, mert hát hiába vették át rutinos rendezők del Toro székét, a horrormester vízióit egyikük sem tudta úgy közvetíteni, hogy az akár kicsit is megközelítette volna a pilot szintjét. De a legnagyobb ludas akkor is az írói gárda (köztük maga del Toro és az eredeti regényben társszerzőként közreműködő Chuck Hogan): a kezeik között egyszerűen széthullott a cselekmény, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy már az alapoknál ordas hibákat vétettek.

Először is, olyan böszmeséget csak kevesen engedhetnek meg maguknak, hogy távol tartják maguktól a nézőket, márpedig itt pontosan ez történt azzal a húzással, hogy teljesen funkcionális karakterként kezelték a szereplőket, igazi emberi vonások helyett klisészerű helyzetekbe kényszerítve őket. Igen, van a családjáért aggódó apa, az Alzheimeres édesanyját ápolgató doktornő, de olyan felületesen ábrázolva, hogy egy percig sem sikerült azonosulnom velük, így viszont egyre távolabb került tőlem az egész történet tétje.

Ez még nem lenne a világ vége, egy Greengrass csuklóból megoldana egy ilyen helyzetet, viszont ahhoz minden másnak klappolnia kell, ami A kór esetében megin csak nem jött össze. Tényleg azt gondolták, hogy bárki komolyan vesz egy olyan történetet, amelyben a világ többi részét nem érdekli, hogy a politikai-, gazdasági- és médiaközpont New York napok óta elérhetetlen? Tényleg azt hitték, hogy elég lesz bevágni egy diszkontáron kivitelezett utcajelenetet a nyolcadik rész környékén vagy kihajítani az erkélyről a nyilvánvalóan egy szem embert, aki értesíthetné az elnököt? És tényleg azt hitték hogy ez nem nonszensz, hiszen a cselekményvezetés pontosan ugyanolyan funkcionálisan működik, mint a karakterek esetében. Van ez a tucatnyi szereplő, csinálnak ezt-azt, és világméretű esemény ide vagy oda, ami a burkon kívül történik, az le van szarva.

Pedig mindenre lett volna hely és idő, különösen hogy legalább három epizódnyi töltelékjelenetet halmoztak fel az évad során, hogy kiteljék a megrendelt tizenhárom rész. Ott vannak például a második világháborús flashback-jelenetek, amelyekből semmi olyat nem tudunk meg, amit a jelenben ne mondanának el két mondatban, de a benzinkutas közjáték is tökéletes példája az egy helyben toporgásnak, ami szépen illeszkedik a többi haszontalan, de még csak nem is izgalmas jelenet közé.

Ennek ellenére még mindig örülök, hogy a sok, tinikre kalibrált romantikus maszlag után valaki visszaadta a vámpíroknak a vért, és most már csak abban reménykedek, hogy az alkotók megszívlelik az első évadra adott reakciókat, hogy aztán a fináléban bedobott csavar alapján a második évad már legalább a bűnös élvezet szintjére léphessen.

A sorozat hazai premierje október 21-én lesz a Fox csatornán. További pilotkritikákat és epizódértékeléseket itt találtok.

the-strain-poster.jpg

Címkék

horror ** guillermo del toro vampire fx tv kritika corey stoll

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr206764145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.06. 16:45:14

Még igazából nem mondtam ki magamnak, de a benzinkutas résznél azt hiszem, elkaszáltam a szériát. Sajna már a pilotnál se tudtam mit kezdeni azzal a megoldással, hogy a körbesikoltozott karantént áttörve a vámpírok szabadon flangálnak a városban (mert hát hogy tudna hazaevickélni a kislány a papájához?), és mégsem történik semmi - és eme mentalitás a látott részek mindegyikére jellemző. A nevesített szereplők állandóan vérszívókba botlanak, de a háttérben simán elvan a város, nyoma sincs az elbizonytalanodásnak, a káosznak, az apokalipszisnek. Hol vannak a rendőrök, a katonák, valaki??? Szóval szar.

Bérgyilkos Bohóc 2014.10.06. 16:55:39

Én mondjuk annyira még nem is akadtam fenn a hibákon, csak azt vettem észre, hogy a harmadik rész után elfelejtettem megnézni a következő részeket :)Kb. ennyire érdekelt.

Németh Barna 2014.10.06. 17:39:44

Önmagában még elment volna egy-egy baki, de amikor az egyik hülyeségre építik a másik, az már kicsit sok. Pláne ha még ki is hangsúlyozzák :/

Butch Coolidge 2014.10.06. 18:27:36

Én is elkaszáltam. Kár érte több volt benne.

prexton 2014.10.06. 22:58:03

Á sajnálom pedig én rohadtul nagy képregény fan vagyok de ez most annyira nem jött át nekem :/ Igaz nekem a SHIELD ügynökei sem adja... Ennél pedig úgy bíztam Guillermo Del Toro-ban .....

LasDen 2014.10.06. 23:28:06

Szerintem nem volt rossz. Tény, a negatívumok helytállóak, a külvilág nagyon elhanyagolt, de egészen nézhető darab. A tucatnyi foshalmaz sorozat között meg főleg...

@prexton: Hogy jön ide a képregény? o_O

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.10.07. 08:14:47

Érdekes, hogy pont a második vh-s jelenetek meg a benzinkút lett kiemelve, mint "haszontalan, de még csak nem is izgalmas jelenet" :) . Ezek legalább beleférnének egy középkategóriás horrorba (még ha "toporgósak" is), na de fél epizódot szánni a nyanya nikotinszomjára, akkor az mi:)?!
A többi résszel maximálisan egyetértek: a történet nem halad, és tényleg idegesítően nem érdekel senkit még az a kevés sem, ami történik.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.10.07. 08:20:13

@LasDen:
Úgy, hogy a sztori eredetileg képregényben jelent meg, azt adaptálták tévére.
www.darkhorse.com/Search/Browse/%22the+strain%22/PpwNwkt8

LasDen 2014.10.07. 08:36:27

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Nem. Ez a sorozattal egy időben került kiadásra. Eredetileg könyvben jelent meg (The Strain, The Fall és The Night Eternal).

Németh Barna 2014.10.07. 08:48:18

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Hát minden hülyeséget mégsem sorolhattam fel, még most is itt ülnék :)

nortonp 2014.10.07. 08:48:37

érdekes az irókat ekézni, amikor ez a könyvben ugyanúgy általuk szerkesztve még müködött (nyilván más a képernyőre adaptálni, tudom). nem hiszem, hogy Del Toro tolla megbicsaklott volna, esetleg Hogan tv-s rutintalansága valóban beleszólhatott, de inkább az FX (és a többi iró) felelősségét húznám alá.

a világháborús részek meg a könyv talán legjobb fejezetei voltak, nem hibáztatom őket, hogy minden áron bele akarták erőltetni.

amúgy adom, hogy nem lett jó, de ez nálam a csatorna sara.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.10.07. 09:11:42

@nortonp: A költségvetésben meghúzott határokat fel lehetett volna dobni egy kis leleménnyel. Például a The Walking Dead kapcsán kevesekben merül fel az a kérdés, hogy mi van a világgal, mert ők az első részben ezt levédték, és utána ügyesen elmentek kempingezni vidékre. Oké, a The Strain New Yorkban játszódik, de egy kis blackoutot össze-CGI-izni, vagy a háttérben zajló forgalmat kisatírozni, esetleg egy vancouveri utcán végigkergetni 50 embert talán tévéfilmes keretek között se olyan nagy kunszt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.07. 09:20:41

13 rész volt, ugyi?

Még az utcsó hátra van akkor. :D

Bérgyilkos Bohóc 2014.10.07. 09:35:23

@LasDen:
"Ez a sorozattal egy időben került kiadásra. "
ö... akkor ez:
www.darkhorse.com/Comics/19-174/The-Strain-1-Mike-Huddleston-cover
"Publication Date:December 14, 2011"

nortonp 2014.10.07. 09:35:33

@Zalaba_Ferenc:

nem a költségvetésre gondoltam :) Del Toro akármekkora név is, nem hiszem, hogy teljesen szabad kezet kapott volna az FX-től, kérdés ők mennyire nyúltak bele az egészbe. ettől függetlenül nem hinném, hogy tényleg Del Toro verte volna az asztalt, hogy na mi ez már, hol a pánik, mi ez a hülyeség, a stúdiónál meg rázták a fejüket, hogy nemnem, ez most igy lesz.

de meglepne, ha ez a két iró sara lenne - a könyvsorozat sem volt több egy ügyes ponyvánál, de az pont a jól felépitett világ /karakterek (pl. az itt is jogosan felemlegetett funkcionális figurák ott közel sem igy jelennek meg) és az ügyes mitológia miatt müködött. ennyire nem hülyülhetett el egyikük sem a tv miatt hirtelen.

Németh Barna 2014.10.07. 11:41:29

@Bérgyilkos Bohóc: Ez akkor is regényadaptáció, minden rész elején ki van írva. És a képregény is regényadaptáció.

@nortonp: A könyvben megjelenik a hadsereg New York-ban? A könyvben hozzáad a történethez a holokauszt-betét? Ha nem, akkor a könyv is baromság.

A tévében pedig nem így működik a "szabad kéz" dolog. A csatorna megnézi a pilotot, majd esetleg kér még pár résznyi forgatókönyvet. Ezután már a showrunner feladata hozni a számokat. Nos, a pilot alapján én is berendeltem volna, szóval ez nem a csatorna sara.

nortonp 2014.10.07. 17:00:13

ja értem, tehát akármi is ott a koncepció, akárhogyan is van felépitve a történet, ha ez a két dolog igaz, akkor az baromság és kész :) ez ám a jó hozzáállás.

1. a holokauszt betét hozzáad a történethez és a karakterekhez is vastagon.

2. a hadsereg "kimaradása" is egészen indokolt ott.

nortonp 2014.10.07. 17:02:39

és biztos sokkal jobban informált vagy, de azért nem olyan egyszeru a dolog, hogy a csatorna berendeli a pilotot / szkriptet / sorozatot, aztán onnét kezdve a showrunneren megy át kizárólagosan minden, ők meg hátradőlnek és X hét, hónap után megkapják a kész anyagot és leadják ad hoc.

Németh Barna 2014.10.07. 17:44:08

@nortonp: Gőzöm nincs, hogy lehet megmagyarázni azt, hogy napokig senkit nem érdekel, hogy egy New York kaliberű város elérhetetlenné válik.

Nyilván leegyszerűsítettem, de nagyjából ez a helyzet. De a kedvedért most kikerestem a korábbi sajtóértesítőket. Az FX megrendelte a pilotot, majd az alapján egyenesen a többi 12 részt, még csak szkripteket sem kértek a második/harmadik részhez.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.07. 21:03:26

hát az évad összességében kúlabb volt, mint logikusabb azt meg kell hagyni.

Csiribáh 2014.10.07. 22:45:09

Eichorst az egyetlen értelmes karakter a filmben:)

Sieg 2014.10.08. 09:38:50

Számomra a kezdés sem volt erős és 3-4 rész után már nem tudtam magam rávenni, hogy megnézzem. Nagy csalódás.

inkvisitor 2014.10.08. 14:51:59

A könyvben emlékeim szerint le van írva, hogy a bajt keverő nagyúron kívül van még 7 másik, akik rejtőzve éltek. A kommandós vámpírok, akik a városban vadászgatnak az ő csatlósaik, és ezek a nagyok azon dolgoznak, hogy elzártan tartsák a vámpírok létét. A második kötetben már a 8. nagyvámpír likvidálásán dolgoznak, de ott már a katonaság zárja le New York határait. A globális kommunikáció jó részét befolyásuk alatt tartják, és gondoskodnak róla, hogy ne jusson ki sok infó, illetve elég dezinformáció keringjen ahhoz, hogy ne nyugtalankodjon a világ.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.08. 15:10:23

a könyvben kiderül, hogy lehet, hogy egyes vámpírok eszüknél vannak, mint a náci, mások meg csak amolyan együnk-zombi-vámpírok?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.10.08. 15:17:28

@doggfather:
Ez még a sorozatban is benne volt, hogy más "eljárással" keletkezik ez a kétféle lény: az öntudatlanok sima vámpírharapdálással meg "cseppfertőzéssel", az olyan alvezérek viszont, mint Eichorst, rituálisan kapták meg a kukacot, közvetlenül a Mestertől. Sőt, a végén éppen az okozott problémát, hogy kiderült, az sem mindegy, ki milyen arányban kapja a kukacokat meg a fehér váladékot:-).

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.10.08. 15:23:54

@inkvisitor:
Nem érdekelne engem a világ, de rémesen gáz, ahogy a "kór" közvetlen környezetében sem "nyugtalankodik" senki! Az egyik részben Manhattan közepén kezdett gyilkolászni az egyik vámpír, és a kutyát sem érdekelte utána.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.08. 15:26:46

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): rituálisan ugyan úgy, pont ezért volt furcsa nekem, mikor a náci megkapta, hogy semmi xtra, kapott egy kukacot egy sebbe és kész.

A váladék vs kukac nekem is világos volt.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.10.08. 15:39:42

@doggfather:
Na jó, de ez szelidített kukac, és az alany is akarja:).

inkvisitor 2014.10.08. 18:42:52

Azért az sem volt mindegy, hogy nem táplálkozás útján, hanem kiválasztva kapta. Valószínű, hoy a kukacok nem egyformák, ahogy egy bolyban sem egyformák a hangyák, még ha elsőre úgy is tűnnek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.08. 21:17:50

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): ez a szelidített jó duma!

@inkvisitor: ezt még el is fogadnám ha valaki elmondta volna a soriban is.

inkvisitor 2014.10.08. 21:23:56

@doggfather: Egy biztos, a magasabbrendű vámpír teremtéséhez egy nagyvámpír tudatos kiválasztása kell.
Táplálkozással, illetve kisvámpírtól nem lesz "szolga", csak ágyútöltelék.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.08. 21:28:05

@inkvisitor: ez nekem is "biztos" volt, csak mikor láttuk, hogy lesz mindenkiből vámpír (kukacfertőzés), aztán, hogy hogy lett a náciból vámpír (megkukacolták) nem tűnt fel semmi lényeges különbség.

Illetve az alkesz felesége is "eszénél maradt" vagy mi a többiekhez képest legalábbis az elején az átváltozása után.

Nátán Apfelbaum 2014.11.04. 08:33:26

A beharangozó alapján rákészültem,
aztán már a második részt már elfelejtettem megnézni.
Nekem zavaros.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása