aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: denzeles kaland Takács Máté
2014. szeptember 29. 19:11:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Denzel Washington ezúttal nálunk is betalált: az elmúlt 24 órában a szaksajtó által nemes egyszerűséggel csak "az utolsó filmsztárként" emlegetett színész A védelmező főszerepében már határozottabban nyújtotta azt, amire a magyar közönség is vevő, és így simán szerzett vezetést, stabil összeggel. A Delfines kaland 2., a Maja, a méhecske és a T.S. Spivet különös utazása nem mozgatta meg különösképpen a családok fantáziáját, miközben Az útvesztő jó pályára állt, a Sráckor pedig csaknem példátlan dolgot vitt véghez.

equalizer.png

> új filmek
Bár Denzel Washington idestova negyed évszázada, azaz a Kiálts szabadságért! 1989-es bemutatója óta vendége a magyarországi moziknak, túl nagy szeretet sosem övezte részünkről úgy, mint az ugyancsak akkortájt debütált menő hollywoodi színészeket általában. A szolidabb sikerek azért megvoltak, de sokat mondó, hogy legnézettebb filmjei közé a Sok hűhó semmiért és a Philadelphia - Az érinthetetlen tartoznak, a 100.000-es határt pedig utoljára Déjá vuval vette be – pedig azóta sem művészfilmekben utazik. A védelmező most jókor jött és jó helyre: az idei szeptember nem vonul be a legmozgalmasabb, legérdekfeszítőbb felhozatallal bíró hónapok sorába, és hát sokban nem különbözünk amerikai embertársainktól: mi is bírjuk, ha legalább a moziban azt kapják a bűnösök, amit megérdemelnek. Ha még olyan apróságokat is hozzáteszünk, hogy szinkron és IMAX, akkor az InterCom azért remélhetett is 25 ezer nézőt a 48 moziban futó akciótól, bár kétségtelen, hogy a 2 kaliber visszafogottabb indítása, illetve az Éli könyve és a Száguldó bomba bukása óvatosságra intő volt azzal együtt is, hogy mostanság nagyobb a mozizási kedv. Ha szokott módon alakulnak a dolgok, akkor 80 ezer nézőig eltart a menet.

Nem szórta két kézzel a Delfines kaland 2. nemzetközi bemutatóit a Warner, s az, hogy mi mégis belekerültünk a kondérba –a szokással ellentétben–, annak köszönhető, hogy az első rész egész jól ment nálunk (kis híján 61 ezren látták). Csakhogy ez 2011-ben volt, amikor még a 3D egymaga is jelentett mozgósító erőt, és hát egy ilyen hagyományos családi film nem is tud manapság megállni a saját lábain – ezt most a folytatás, immáron térhatás nélkül, be is bizonyította. 7.632-en váltottak jegyet az InterCom kettes számú heti premierjére, ami 42.2%-kal marad el az előzmény első helyes indításától. Semmi meglepő nincs ebben, nem egy olyan nagy sztori ez, hogy franchise-t lehessen rá építeni, ráadásul tényleg a magját irtották ki a 3D hiányával. 30 ezernél lényegesen magasabbra nem fog jutni.

Ha a Hupikék törpikékhez hasonlóan a Maja, a méhecskéből is Hollywood gyárt egész estés mozifilmet, még akkor sem biztos, hogy 10 ezer nézőnél nagyobb szelet jut neki a hétvégi tortából, bár őszintén szólva nem tudom, hogy áll manapság a mesehős tévénézettségi árfolyama. A Cinetel mindenesetre igyekezett jó hamar elhozni a magyar gyerekeknek is a fullánkost, aki a várható módon nem zavart túl sok mézet: 3.356 főt regisztráltak 46 moziban, 2D-ben és 3D-ben, ami felettébb gyenge eredmény egy már jó hosszú előélettel bír figurától. Viszont legfeljebb karácsonykor bírt volna többeket mozgósítani, szóval ez van.

Pálfi György-film először kapott csoportos multiplex-kezelést a Szabadesés bemutatójával, s ez a fejlemény egyfelől érthetetlen, hiszen a rendező munkássága nem kifejezetten az a közönségbarát-vonulat, másfelől érthető, mert beleillik az új magyar filmeket övező koncepcióba. Nos ahhoz képest, hogy jelen alkotás nem egy vidám darab comingouttal meg megdöntéssel, a 2.510 néző egy elfogadható eredmény, még ha 24 mozis terjesztés mellett ennél azért többet illene általában teljesíteni a kielégítő részmutatókhoz. A Vertigo Média tehát nagyjából ugyanolyan bizonyítványra tett szert, mint két hete az Utóélettel (talán árnyalatnyival jobbra); a hosszú távú futam Pálfinak pedig biztosan jobban sikerül, amivel 15 ezer néző környékére érkezik meg a 2.8 millió forinttal nyitó dráma.

Az MTVA még tavaly októberben, a francia premierhez közel szerette volna bemutatni a T.S. Spivet különös utazását, ám a hírek szerint a külföldi jogtulaj nem akarta, hogy olyan hamar szétszéledjen másfelé is a produkció. Ehhez képest a csaknem egy éves tolódás kicsit erős, de egyébként túl nagy különbséget nem jelent a box office-t illetően, vagy legfeljebb egy június-júliusi premierrel lehetett volna az 1.600 kezdőnézőt meghaladni, vagy sokkal inkább a majdani véglegest, ami 10 ezer eladott jegy körül alakulhat, kiindulva a forgalmazó korábbi családi filmjeinek hosszabb lefutásából. A T.S. Spivet különös utazását 24 mozi tűzte műsorra, és 2.3 millió forintot ért el.

> korábbi filmek
Erős hétköznapi bevételekkel toldotta meg nyitányát Az útvesztő. Az InterCom bemutatója 35%-ot ereszkedett ezen a hétvégén, ami korrekt mérték, noha mind A beavatott (-30.1%), mind pedig Az éhezők viadala (-25.5%) jobban állta a sarat anno. A film 14.096 fővel és 18.4 millió forinttal a második helyen áll.

Többen látták ezúttal a Sráckort, mint az első hétvégén. A UIP csaknem három órás drámája megőrizte 10. helyét, miközben 11%-kal többeket, vagyis 2.881 főt vonzott a pénztárakhoz. Lehet, hogy ilyen alacsony szintről nem olyan ördöngösség felfelé mozdulni, ám mégse esik ez meg gyakran: legutóbb az Életrevalók művelt hasonlót emlékezetes módon. Richard Linklater filmje így már most ott tart, mint amit biztonsággal elérhető végcélként megelőlegeztünk neki egy hete, úgyhogy új szintet lövünk be: 17-18 ezer néző.

A galaxis őrzői túl van a negyedmillió nézőn, miközben a Lucy átlépte a 200.000 nézőt, hatodikként a 2014-es felhozatalból.

> végszó & ami jön
Bár több volt a gyenge rajt a hétvégén, mégis a pozitív csalódások jellemezték ezt a kört. Szembeötlő, hogy az InterCom négy szeptemberi premierje foglalja most el a top 10 első négy helyét, szóval a forgalmazó csakugyan megengedheti magának, hogy mindenféle aprósággal is bepróbálkozzon majd az elkövetkezendő időszakban; egyelőre azonban még egy reménybeli sikerfilm van terítéken a Holtodiglan képében. További top 10-be pályázó premier A séf lesz.

A magyar box office-jelentés elkészültét biztosítja: a UIP-Duna Film.

> a top 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 ú  A védelmező
34.9m - 34.9m 25.014
2 1  Az útvesztő
18.4m -34.9% 56.2m 42.749
3 2  Kamuzsaruk
16.0m -23.1% 85.6m 66.494
4 ú  Delfines kaland 2.
9.5m - 9.5m 7.632
5 4  The Expendables - A feláldozhatók 3.
5.4m -35.0% 146.1m 110.009
6 5  A galaxis őrzői
5.3m -30.5% 366.1m 252.024
7 3  Az emlékek őre
5.2m -41.5% 44.4m 33.531
8 8  Lucy 4.3m -28.5% 264.4m 202.822
9 ú  Maja, a méhecske - A film
4.1m - 4.1m 3.356
10 10  Sráckor
3.9m +11.4% 9.8m 7.456

 

 

Címkék

denzel washington magyarfilm box office animation action intercom sequel mtva eurocinema cinetel children movie box office hazai vertigo media french cinema 3D cinema palfi gyorgy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr96744835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása